Στο βιβλίο του Jay Shetty “Σκέψου σαν Μοναχός” ανακάλυψα πως ο τρόπος σκέψης ενός μοναχού μπορεί να βοηθήσει στο να τιθασεύουμε το Εγώ μας και να χτίσουμε μια ζωή γεμάτη σκοπό και νόημα.
Η νέα χρονιά γεννά καινούργιους στόχους, ελπίδες και όνειρα. Το 2020 άφησε πίσω του αγωνία, προβληματισμό, αλλά και αναζητήσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Προσωπικά, ο τελευταίος χρόνος με έβαλε στη διαδικασία να σκεφτώ καθαρά για το τι συμβαίνει γύρω μου και πόσο καλύτερα μπορώ να αντιμετωπίζω την κάθε απρόσμενη δυσκολία και αναποδιά που μπορεί να προκύψει. Πώς να εστιάζω στους στόχους μου, χωρίς να επηρεάζομαι από τις συνθήκες της καθημερινότητας.
Πολλά ερωτήματα μου γεννήθηκαν στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι ακόμη και σε καιρό πανδημίας; Πόσο συνειδητά στοχεύουμε να ζούμε διαρκώς στο “τώρα”; Μήπως κυνηγάμε το χρόνο μονάχα για τις προσωπικές μας φιλοδοξίες; Μια αγαπημένη φίλη μου έκανε δώρο την Πρωτοχρονιά το βιβλίο Σκέψου σαν Μοναχός του Jay Shetty από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, το οποίο με προβλημάτισε ακόμη περισσότερο.
Στο “Σκέψου σαν Μοναχός” ανακάλυψα πως ο τρόπος σκέψης ενός μοναχού μπορεί να βοηθήσει άλλες φορές περισσότερο και άλλες λιγότερο, στο να τιθασεύουμε το Εγώ μας και να χτίσουμε μια ζωή γεμάτη σκοπό και νόημα. Αυτό που εξηγεί ο συγγραφέας είναι ότι δεν χρειάζεται να κλειστούμε σε κάποιο μοναστήρι ή να καταφύγουμε σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος για να βρούμε την ησυχία και το νόημα της ζωή μας. Μας προτείνει να υιοθετήσουμε έναν άλλο τρόπο σκέψης για να προσεγγίζουμε τη ζωή.
Ποια είναι η σημαντικότερη αξία στη ζωή σας; Η απάντηση που έρχεται στη σκέψη αρκετών από εμάς είναι η οικογένειά μας, όμως το τι κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας δείχνει τι πράγματι θεωρούμε σημαντικό τελικά. Για παράδειγμά, μπορεί να βάζετε τον χρόνο που περνάτε με την οικογένεια σας στην κορυφή της λίστας των αξιών σας, αλλά αν περνάτε όλο τον ελεύθερο χρόνο σας σε κάποια άλλη δραστηριότητα που σας μονοπωλεί, τότε οι αξίες σας δεν είναι σύμφωνες με τις πράξεις σας, και θα πρέπει να δείτε τους λόγους που γίνεται αυτό.
Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο συνειδητοποίησα πως η ταπεινότητα και η ευγνωμοσύνη είναι οι λέξεις-κλειδιά που χρειάζεται να υπάρχουν στο μυαλό μας καθημερινά ως αφύπνιση.
Όπως, με τον χρόνο, μπορείτε επίσης να εξετάσετε μια άλλη παράμετρο: το πώς ξοδεύετε τα χρήματά σας. Τα έξοδά σας αντιστοιχούν σε αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς; Συχνά έχουμε μια παράξενη άποψη για το τι “αξίζει”, που δεν έχει και πολύ νόημα αν δούμε όλα μας τα έξοδα μαζί. Η οργάνωση της ζωής μας με βάση τις πραγματικές αξίες μας είναι κάτι που θα μας προβληματίσει, όπως τα παραπάνω παραδείγματα στο βιβλίο του Jay Shetty.
Πόσες φορές ακούμε ανθρώπους να γκρινιάζουν με το παραμικρό, είτε στην δουλειά είτε στον δρόμο; Υπάρχουν μέρες που η αρνητικότητα είναι παντού. Παλαιότερα θα προσπαθούσα να δικαιολογήσω γιατί οι άνθρωποι σκέπτονται αρνητικά σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά αν ήταν κουρασμένοι από προβλήματα. Διαβάζοντας το “Σκέψου σαν Μοναχός” αντιλαμβάνεστε τις τρεις βασικές συναισθηματικές ανάγκες του ανθρώπου που, όπως μας επεξηγεί ο συγγραφέας, δεν είναι άλλες από τη γαλήνη, την αγάπη και την κατανόηση. Στην περίπτωση που λείπουν από τη ζωή μας, τότε η αρνητικότητα εμφανίζεται στις συζητήσεις, στα συναισθήματα και στις πράξεις, επισκιάζοντας το παρόν διαρκώς.
Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο συνειδητοποίησα πως η ταπεινότητα και η ευγνωμοσύνη είναι οι λέξεις κλειδιά που χρειάζεται να υπάρχουν στο μυαλό μας καθημερινά ως αφύπνιση. Όσο ψηλά κι αν στοχεύουμε ή όσα βήματα κάνουμε για την καλυτέρευση του “εγώ” μας, οι τυχαίες πράξεις καλοσύνης κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και η προσφορά στους γύρω μας, ωφελούν τόσο εμάς όσο και εκείνους που τις λαμβάνουν. Ο εθελοντισμός μπορεί να μειώσει τη θλίψη και να οδηγήσει σε αυξημένη αίσθηση ευεξίας. Όσες φορές πήρα μέρος σε ενέργειες με εθελοντικό χαρακτήρα, το μόνο που ένιωθα ήταν ευγνωμοσύνη και απεριόριστη χαρά. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν περισσότερο για μια καλύτερη χρονιά.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Η Tέχνη της Απομάθησης: 4 Βήματα για να την Κατακτήσεις