Γιώργος Σκιαδόπουλος: Το IFFR Είναι Μια Δεξαμενή Σκέψης Που Προσφέρει Λύσεις σε Προβλήματα

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει το διήμερο, ιδιαίτερα ενδιαφέρον διαδικτυακό συνέδριο του Institute of Finance and Financial Regulation με τίτλο “ESG FOR BANKS, FIRMS AND INSTITUTIONAL INVESTORS: ADVANCES AND CHALLENGES” συνομιλήσαμε τον Γιώργο Σκιαδόπουλο, Καθηγητή Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στο Queen Mary University of London, Διευθυντή του Institute of Finance and Financial Regulation και Ερευνητικό Εταίρο στο Cass Business School, City University of London.

Για την εγγραφή σας στο συνέδριο μπορείτε να ακολουθήσετε το σύνδεσμό που θα βρείτε εδώ.

Κύριε Σκιαδόπουλε σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η ΑθηΝΕΑ είναι χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου. Ας γνωριστούμε. Ποιος είναι ο κύριος στόχος και σκοπός του Institute of Finance and Financial Regulation;

Το Institute of Finance and Financial Regulation (IFFR) είναι ένα διεθνές ερευνητικό κέντρο υπό την αιγίδα του Τμήματος Χρηματοοικονομικής Διοικητικής και Τραπεζικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το μοναδικό στο γνωστικό αντικείμενο του στην Ελλάδα.

Συνδέει τη γνώση και τις τεχνικές που προκύπτουν από τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο της έρευνας με τις ανάγκες των επαγγελματιών και των οργανισμών (access-connect-share). Αυτό το επιτυγχάνει με τη διοργάνωση υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων που συνεισφέρουν στο δημόσιο διάλογο (think tank forum), με την εκπαίδευση στελεχών (executive training) και με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

To Ινστιτούτο ειδικεύεται, μεταξύ άλλων, σε θέματα αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων, διαχείρισης κινδύνων, διαχείρισης χαρτοφυλακίων, ESG, τραπεζικής, τραπεζικού δικαίου και θεσμικού πλαισίου χρηματαγορών. Η ομάδα (Fellows) του Ινστιτούτου απαρτίζεται από διεθνώς καταξιωμένους πανεπιστημιακούς και επαγγελματίες.

Η υψηλή τεχνογνωσία των Fellows του IFFR είναι στη διάθεση των Ελληνικών εταιριών και μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Ενδεικτικά, οι πανεπιστημιακοί υπηρετούν σε πανεπιστήμια όπως το City Business School, Cornell, Chicago, Imperial, King’s College, LSE,Northwestern, Queen Mary University of London, University of British Vancouver, UCLA, University of Vienna και Yale, και οι επαγγελματίες έχουν θητεύσει σε επιτελικές θέσεις σε οργανισμούς όπως οι Citigroup, Goldman Sachs, George Soros Fund, IKOS Fund, και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο σχετικά σύντομο χρόνο λειτουργίας του (έναρξη Ιούνιος 2018), το IFFR έχει τύχει της τιμητικής στήριξης κοινωφελών ιδρυμάτων, εταιριών, τραπεζών και θεσμικών επενδυτών κάτι το οποίο μας χαροποιεί ιδιαιτέρως, καθώς αποτελεί αναγνώριση της υψηλής ποιότητας των υπηρεσιών μας.

Τους υποστηρικτές μας τους θεωρούμε συνεργάτες (partners) με τους οποίους χτίζουμε δεσμούς μακροχρόνιας συνεργασίας και όχι απλά χορηγούς (sponsors) με την στενή έννοια του όρου.

Το συνέδριο “ESG for Banks, Firms and Institutional Investors: Advances And Challenges” θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Μαΐου διαδικτυακά και έρχεται σε μια περίοδο που είχαμε έντονο disruption. Τί σας οδήγησε στην πρωτοβουλία να το πραγματοποιήσετε;

Το Institute of Finance and Financial Regulation (IFFR) αφουγκράζεται τις ανάγκες των συμμετεχόντων στην αγορά και έρχεται να τις απαντήσει, παρουσιάζοντας τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και αξιοποιώντας την εμπειρία κορυφαίων επαγγελματιών οι οποίοι θητεύουν σε επιτελικές θέσεις σε κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς.

Το IFFR δεν είναι ένας διοργανωτής εκδηλώσεων (event organiser), αλλά μια δεξαμενή σκέψης (think tank), η οποία συζητά επίκαιρα θέματα, προσφέροντας λύσεις σε προβλήματα. Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι σε ένα τόσο επίκαιρο θέμα όπως το ESG, το οποίο είναι υψίστης σημασίας, τόσο για την διεθνή όσο και για την Ελληνική κοινότητα των τραπεζών, επιχειρήσεων και θεσμικών επενδυτών.

Ειδικά για την Ελλάδα, η σημασία του ESG είναι ακόμα μεγαλύτερη, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης, καθώς συνδέεται άμεσα με την απορρόφηση πόρων στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility, RRF).

To IFFR έρχεται να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια μέσα από την διενέργεια επιστημονικής έρευνας αιχμής, παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και την ανάληψη διεθνών δράσεων, μια εκ των οποίων είναι και το προσεχές μας συνέδριο.

Με αυτό το σκεπτικό, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBDR), θα προσφέρουμε, χωρίς κόστος, στο κοινό ένα υψηλής ποιότητας συνέδριο (www.iffr.gr/esg ) σχετικά με την εφαρμογή των κριτηρίων ESG (Περιβάλλον – Κοινωνία – Διακυβέρνηση), άμεσου ενδιαφέροντος για τις τράπεζες, τις εταιρείες, τους θεσμικούς επενδυτές, τις ρυθμιστικές αρχές, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επόπτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από αναγνωρισμένους οργανισμούς και πανεπιστήμια θα ενημερώσουν τους συμμετέχοντες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του ESG και θα συζητήσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν από την  εφαρμογή των πρακτικών ESG προτείνοντας λύσεις.

Το ESG είναι το μέλλον στις επιχειρήσεις, αλλά και στο δημόσιο τομέα. Η αφήγηση που ακούμε τονίζει ότι η πανδημία έφερε αυτό το μέλλον πιο κοντά. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

Πράγματι, η πανδημία επίσπευσε τις εξελίξεις, αλλά τα αίτια είναι βαθύτερα. Η έννοια του ESG (environmental, social, governance) προϋπάρχει εδώ και δεκαετίες, κυρίως στις δύο τελευταίες διαστάσεις της. Έχει έρθει όμως επιτακτικά στο προσκήνιο σήμερα λόγω της ανάγκης καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της ύπαρξης πιο ευαισθητοποιημένων πολιτών, καταναλωτών και επενδυτών σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης.

Φαινόμενα όπως η πανδημία, το κίνημα «#MeToo και οι ταραχές στις ΗΠΑ αναφορικά με τις φυλετικές διαφορές επανάφεραν στο προσκήνιο τις συζητήσεις για την ισότητα των δύο φύλων, την εξάλειψη των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και την ανάγκη αναβάθμισης του εργασιακού περιβάλλοντος.

Προφανώς, όλα αυτά αποτέλεσαν έναν επιταχυντή των εξελίξεων στο ESG σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν στο επίπεδο του νομοθέτη.

Η εμπειρία του ESG μπορεί να φέρει τις επιχειρήσεις πιο κοντά με την ακαδημαϊκή κοινότητα; Είναι κάτι που όλες οι πλευρές το επιζητούν και προσωπικά θεωρώ ότι το ESG μπορεί να λειτουργήσει σαν καταλύτης.

Ο τομέας του ESG είναι πολυδιάστατος και απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία. Θα δώσω δύο τέτοια παραδείγματα. Η διαμόρφωση μεθοδολογιών για την μέτρηση των κλιματικών κινδύνων από την πλευρά των εταιριών, τραπεζών και θεσμικών επενδυτών, όπως και η αξιολόγηση της ESG επίδοσης των εταιριών, απαιτεί βαθιά γνώση ποσοτικών εργαλείων και τεχνικών, τις οποίες έχει αναπτύξει η επιστημονική έρευνα.

Ως εκ τούτου, ο τομέας του ESG είναι κατεξοχήν ένας χώρος που θα πρέπει να φέρει τις επιχειρήσεις πιο κοντά με την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς τα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρίες στην χάραξη των στρατηγικών τους και του μετασχηματισμού τους, στην μέτρηση των κλιματικών κινδύνων και στην αξιολόγηση της ESG επίδοσης τους (ESG ratings).

Μπορούν να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για όλους αυτούς τους κορυφαίους οργανισμούς, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα απόκρυψης στοιχείων ή greenwashing;

Για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων ήδη αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες από την πλευρά του νομοθέτη (βλ. Non-Financial Reporting Directive, NFRD). Ο δρόμος είναι όμως, είναι ακόμα μακρύς και οι προκλήσεις πολλές, καθώς απαιτείται η εμπλοκή όλων των ενδιαφερόμενων μερών (τραπεζών, εταιριών, θεσμικών επενδυτών, εποπτικών αρχών, νομοθέτη).

Στην περίπτωση της Ελληνικής οικονομίας, ο βαθμός δυσκολίας είναι υψηλότερος, καθώς υπάρχει ένας κατακερματισμός της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με την συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών να είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

To IFFR έρχεται να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια μέσα από την διενέργεια επιστημονικής έρευνας αιχμής, παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και την ανάληψη διεθνών δράσεων, μια εκ των οποίων είναι και το προσεχές μας συνέδριο.

To IFFR θα είναι ένας από τους φορείς που θα εκπαιδεύσουν τα στελέχη που θα αξιολογούν την εφαρμογή των κριτηρίων ESG στο μέλλον;

Το IFFR πέρα από την λειτουργία του ως δεξαμενή σκέψης (think tank forum), εκπαιδεύει στελέχη επιχειρήσεων (executive training) και προσφέρει και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μια σειρά από θέματα της χρηματοοικονομικής και του χρηματοοικονομικού θεσμικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένου και του ESG, χρησιμοποιώντας τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις.

Ενδεικτικά, αναφορικά με το ESG, έχουμε σημαντική εμπειρία σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, μέτρησης κλιματικών κινδύνων και της επίδρασης αυτών στις τιμές περιουσιακών στοιχείων, όπως και κατασκευής επενδυτικών χαρτοφυλακίων με κριτήρια ESG. Κάποια από αυτά τα θέματα θα παρουσιάσουμε και στο προσεχές μας συνέδριο.

Καλή Επιτυχία να ευχηθούμε, σας ευχαριστούμε και πάλι!

Σας ευχαριστώ πολύ.

Διαβάστε στην αθηΝΕΑ για τις εξελίξεις στην Παραγωγικότητα:

Νέο Εργασιακό Περιβάλλον και Παραγωγικότητα

Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα: Αισιοδοξία στα Θρανία

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Eurolife FFH σε… αναζήτηση ηρώων

2ο “ReGeneration Academy for Food Innovation” του οργανισμού “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά”

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+