Στη Σκιά του Ολύμπου

Μπαίνοντας στην Εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης και πηγαίνοντας προς Λάρισα, δεν μπορείς να φανταστείς πως βρίσκεται ένα βουνό που ήταν πάντα στη σκιά του Ολύμπου. Ούτε όμως ότι έχει τα καλύτερα στοιχεία του καταπράσινου Πηλίου και την αγριάδα του μεγάλου αντιπάλου του των 12 Θεών.

Ο Κίσσαβος είναι η ορεινή έκπληξη για τον επισκέπτη. Δεν είναι τόσο δημοφιλές βουνό όπως η Πίνδος ή ακόμη και ο Ταΰγετος, ούτε διαθέτει διάσημο χιονοδρομικό για να είναι τόπος χειμωνιάτικης εξόρμησης. Ήταν όμως επιλογή βασιλιάδων, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει εκεί κτήματα για κυνήγι και αναψυχή. Έχει μικρά χωριά πέτρινα και μια οργιώδη φύση που σε συναρπάζει όλο το χρόνο.

Στον Κίσσαβο δεν θα συναντήσεις ορειβάτες, ούτε περιηγητές, σε αριθμούς αντίστοιχους με τον γειτονικό Όλυμπο. Αλλά ούτε και χωριά γεμάτα ξενώνες και εστιατόρια, όπως το διπλανό Πήλιο. Το Μεταξοχώρι, που είναι και ο προτεινόμενος προορισμός μας, έχει το Αρχοντικό Σουλιώτη, έναν παραδοσιακό πετρόκτιστο ξενώνα, φτιαγμένο από έναν μηχανικό που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην αποκατάσταση και αναπαλαίωση πετρόκτιστων σπιτιών σε ολόκληρη την περιοχή. Ο Ρούλης Σουλιώτης είνα μία εμβληματική προσωπικότητα που ταιριάζει με το τοπίο. Έχει δώσει το δικό του στίγμα στο χωριό και στο Αρχοντικό που έφτιαξε πριν από 15 χρόνια.

Ο Κίσσαβος έχει τα καλύτερα στοιχεία του καταπράσινου Πηλίου και την αγριάδα του μεγάλου αντιπάλου του των 12 Θεών.

Το Μεταξοχώρι είναι σχετικά κοντά στη Λάρισα, δίπλα στην κωμόπολη Αγιά. Το χωριό έχει χαρακτήρα, όπως επίσης πολλά νερά και πλούσια βλάστηση, τα οποία δίνουν το δικό τους χρώμα στο τοπίο. Υπάρχουν επίσης πολλά μονοπάτια που είναι εύκολα και βατά για πεζοπορία, ακόμη και για όσους δεν τη συνηθίζουν. Στην περιοχή θα βρείτε και άφθονα σπίτια καλλιτεχνών, τους οποίους μάλιστα μπορεί και να τους συναντήσετε, να πίνουν κρασί με το Ρούλη στον ξενώνα. Το φαγητό είναι από τα δυνατά σημεία και αποτελεί δέλεαρ για τον επισκέπτη: τσίπουρο άφθονο, κάστανα παντού (γίνεται και γιορτή την εποχή που τα μαζεύουν), ταβέρνες με τοπικά προϊόντα και ντόπια κρέατα καλομαγειρεμένα…

Στο μεταξύ, ό,τι θέλει να δει κανείς είναι σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων. Σε 15 λεπτά φτάνεις στον Αγιόκαμπο, μία απέραντη παραλία με υπέροχα νερά τα οποία μπορείς να απολαύσεις καθισμένος σε τραπέζια, σε όσες ταβέρνες και καφέ ανοίγουν και το χειμώνα. Τα χωριά δεν είναι πολλά, αλλά όλα έχουν κάτι να προσφέρουν για λίγες ώρες παραμονής, όπως έναν ζεστό καφέ με γλυκά κουταλιού, τα οποία μάλιστα αφθονούν στην περιοχή.

Ένα τριήμερο στον Κίσσαβο αρκεί για να βάλετε στο χάρτη και αυτήν την περιοχή ως μια πρόταση για αξέχαστες διακοπές στον ορεινό όγκο της Ελλάδας. Μιας χώρας που έχει τόσα πολλά ωραία να προσφέρει που χρειάζεται μια ζωή για να τα ανακαλύψεις.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+