«Στίγμα/Stigma» | 35 Εικαστικοί, Ασθενείς Ψυχιατρικών Ιδρυμάτων και Υγειονομικοί «Συνομιλούν»

Stigma

Με αφετηρία τη θέση ότι κανένα γνώρισμα δεν είναι εγγενώς απαξιωτικό, αλλά ότι η αρνητική του πρόσληψη είναι απόρροια κοινωνικών διεργασιών, στο φετινό συμπόσιο για την τέχνη και την υγεία η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου συνεργάζεται με διακεκριμένους εικαστικούς και οργανώνει, μεταξύ άλλων, στους εμβληματικούς χώρους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο» (Άγιος Ισίδωρος και Δάφτσειο) ομαδική έκθεση με τίτλο το «Στίγμα/Stigma» σε επιμέλεια του Αλέξανδρου Κασσανδρινού και Κωνσταντίνου Κανταρτζή.

Η έκθεση έχει σκοπό να διερευνήσει με ποιο τρόπο η κοινωνική τάξη, το φύλο, η εθνότητα, το χρώμα του δέρματος, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η αρτιμέλεια, η υγεία, η εξωτερική εμφάνιση, το επιβαρυμένο παρόν ή παρελθόν υφαίνουν το πλαίσιο εντός του οποίου κάποιοι άνθρωποι θεωρείται ότι δεν πληρούν τους βασικούς κανόνες κοινωνικής ύπαρξης. Το διακριτικό τους γνώρισμα μετατρέπεται σε καθοριστικό στοιχείο για τη συγκρότηση της ταυτότητάς τους, μιας ταυτότητας «φθαρμένης», η οποία και τους τοποθετεί στην κατηγορία των «κάτι λιγότερο από ανθρώπους».

Οι εικαστικοί θα συνομιλήσουν καλλιτεχνικά με τους υγειονομικούς της 2ης ΥΠε και ασθενείς των δύο μεγαλύτερων ψυχιατρικών νοσοκομείων της επικράτειας, των οποίων η διαφορετικότητα από το «φυσιολογικό» συνεπάγεται τον στιγματισμό τους και ενδεχομένως την περιθωριοποίησή τους.

Παράλληλα με το εικαστικό κομμάτι, διοργανώνονται ημερίδες με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, ερευνητών, επιστημόνων. Οι συγκεκριμένες δράσεις προγραμματίζονται για το διάστημα 10-29 Οκτωβρίου 2023. Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 10 Οκτωβρίου, με τα εγκαίνια της έκθεσης στους χώρους Άγιος Ισίδωρος και Δάφτσειο.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Δημήτρης Αληθεινός, Kανέλλα Αράπογλου, Παυλίνα Βαγιωνή, Λυδία Βενιέρη, Στέλλα Βουλγαράκη, Αλέξανδρος Γεωργίου, Ελλάδα Δαμιανού, Farida El Gazzar, Μαρία Ευσταθίου, Ρόζα Ζεϊντάν, Θοδωρής Θεοδωρίδης, Κωνσταντίνος Κανταρτζής, Στέλλα Καπεζάνου, Κωνσταντίνα Καρλή, Δάφνη Κλάγκου, Μαρίνα Κομπατσιάρη, Παρασκευή Κούκκου, Φίλιππος Κούτρικας, Μαρίνα Κροντηρά, Έλενα Κυρκιλή, Βαρβάρα Λιακουνάκου, Ρενάτα Μεθενίτη, Mαργαρίτα Μυρογιάννη, Παναγιώτης Νέζης, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Άννα Παπαδοπούλου, Σοφία Παπαδοπούλου, Φωτεινή Πούλια, Άννη Ρήγα, Ευτυχία Σγουρού, Ζωή Σκλέπα, Θεόδωρος Σταματογιάννης, Πάνος Φαμέλης, Άννα Φαφαλιού, Έφη Χαλιορή, Κωνσταντίνος Χύτας, Τζίμης Χύτας

Πληροφορίες

«Στίγμα/Stigma»

Εγκαίνια: Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023, 18:00-21:00 | Διάρκεια: 10-29 Οκτωβρίου 2023 | Ώρες λειτουργίας 12:00-20:00 | Δρομοκαΐτειο ΨΝΑ: Ιερά Οδός 343, Χαϊδάρι (Κτίρια: Δάφτσειο και Άγιος Ισίδωρος)

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Χριστίνα Νάκου: Στο «Αναπνέον Σώμα» Αποκαλύπτεται η Δημιουργία του Ψηφιδωτού

Νίκος Σαμαράς | Ατομική Έκθεση Esotopes στην Γκαλερί ΔΛ

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+