Στο Sunday Club Λένε: «Γονείς Είναι Εκείνοι που Πίστεψαν Πρώτοι σε Εμάς»

«Γονείς είναι εκείνοι που πίστεψαν πρώτοι σε εμάς», είπε η Ματίλντα Νατάν, όταν στο τέλος της συνέντευξής μας της ζήτησα να συμπληρώσει τη φράση «Γονείς είναι…». Συγκινητικό; Για μένα, πολύ. Γιατί δείχνει αυτή την απέραντη και ίσως αναντικατάστατη τρυφερότητα ανάμεσα στα παιδιά και στους γονείς όταν οι ρόλοι δεν είναι πλέον σαφείς, μπορεί και να έχουν αντιστραφεί, τότε δηλαδή που τα παιδιά είναι μεγάλοι πια και οι γονείς ακόμη μεγαλύτεροι.

Η Ματίλντα Νατάν ανήκει στην ομάδα των ιδρυτών μιας εκ των πιο ιδιαίτερων startup που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για το Sunday Club, που ήρθε για να καλύψει ένα κενό, η ύπαρξη του οποίου απασχολεί και ανησυχεί όλους όσους έχουμε ακόμη τους γονείς μας.

To Sunday Club είναι μια τηλεφωνική υπηρεσία που απευθύνεται σε ανθρώπους άνω των 65 ετών και τους φροντιστές τους. Αναλαμβάνει την απομακρυσμένη διαχείριση των καθημερινών, πρακτικών αναγκών των μελών του, όπως, για παράδειγμα, τις συναλλαγές του με το δημόσιο, την πληρωμή των λογαριασμών του, τα ψώνια της εβδομάδας, την υποστήριξη στη χρήση της τεχνολογίας.

Λύνει τα χέρια των μεγάλων και των μεγαλύτερων που αναζητούν ποιότητα στην καθημερινότητά τους και στη μεταξύ τους σχέση, που προσπαθούν να ταιριάξουν τη φροντίδα με την αυτονομία, την εξοικονόμηση χρόνου με την απρόσκοπτη διευθέτηση των καθημερινών υποχρεώσεων.

Η Ματίλντα Νατάν, η οποία τα τελευταία 10+ χρόνια έχει αναλάβει ηγετικούς ρόλους στο ευρωπαϊκό startup οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένων των Director of Sales Strategy & Operations για 12 αγορές στην Deliveroo, Chief Revenue Officer στη Side, και πιο πρόσφατα ως VP of Growth στην Zego, διευθύνοντας τις B2C και B2B επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντάχθηκε στο Sunday Club με το όραμα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε. 

Ενδιαφέρουσα και απελευθερωτική προσέγγιση δεν βρίσκετε;

Πώς προέκυψε η ιδέα του Sunday Club;

Το Sunday Club ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα ανθρώπων με τη σκέψη να αλλάξουμε την καθημερινότητα των γονιών μας και των ανθρώπων που φροντίζουν τους δικούς τους γονείς. Ενώ λοιπόν αρχικά μας ένωσαν οι προσωπικές μας ιστορίες, τελικά, όσο η ομάδα μεγάλωνε και οι υπηρεσίες μας έπαιρναν μορφή, τόσο διαπιστώναμε ότι θέλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε γενικώς. Και αυτό καλύπτει μια σειρά από διαφορετικά πεδία: από το πώς σχεδιάζουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες μας μέχρι τις αντιλήψεις που έχουμε για το πώς επηρεάζεται η ποιότητα ζωής μας όσο μεγαλώνουμε.

Γιατί του δώσατε αυτό το όνομα;

Η Κυριακή συνδέεται στο μυαλό μας με μια αίσθηση θαλπωρής, χαλάρωσης και συντροφικότητας. Οι Κυριακές είναι μέρες ξεκούρασης και ποιοτικού χρόνου με αγαπημένα πρόσωπα και σκεφτόμασταν ότι θα ήταν ωραίο να προκαλεί το όνομά μας τα συναισθήματα ζεστασιάς και φροντίδας που φέρνουμε στις υπηρεσίες μας.

Ταυτόχρονα, βάζοντας μέσα τη λέξη Club, θέλαμε να αναδείξουμε την έννοια της κοινότητας, των ανθρώπων που συνθέτουν όλες αυτές τις αλληλεπιδράσεις και τις ιστορίες. Στο Sunday Club θέλουμε κάθε μέρα να θυμίζει μια Κυριακή μεσημέρι στο σπίτι.

Sunday Club

Τι υπηρεσίες παρέχει και σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;

To Sunday Club είναι μια τηλεφωνική υπηρεσία με μηνιαία συνδρομή, που απευθύνεται σε ανθρώπους άνω των 65 ετών και όλους όσοι νοιάζονται γι’ αυτούς. Εμείς συνδέουμε κάθε ηλικιωμένο με έναν άνθρωπο από την ομάδα, που φροντίζει προσωπικά για την επικοινωνία μαζί του και την απομακρυσμένη διαχείριση των καθημερινών, πρακτικών αναγκών του, όπως π.χ. τις απορίες με τις συσκευές του, τις συναλλαγές του με το δημόσιο, την πληρωμή των λογαριασμών του, τα ψώνια της εβδομάδας κ.ά.

«Η τρίτη ηλικία είναι μια πολύτιμη φάση της ζωής που δυστυχώς συχνά παραμελείται και υποτιμάται όταν σχεδιάζουμε κοινωνικές υπηρεσίες, όσο η τεχνολογία προχωράει και καθώς διαμορφώνουμε την κουλτούρα μας».

Παράλληλα υποστηρίζουμε τις ουσιαστικές συναναστροφές μαζί τους, φέρνοντας μια φιλική υπηρεσία, με ανθρώπους που νοιάζονται και παρακινούν τους φροντιστές να συνδεθούν με τους αγαπημένους τους με νέους τρόπους. Και τέλος, ενθαρρύνουμε τους ηλικιωμένους να κάνουν ακόμα περισσότερα, δίνοντάς τους την υποστήριξη που χρειάζονται για να δοκιμάσουν νέα πράγματα, να είναι αυτόνομοι και να ζητούν με αυτοπεποίθηση όσα χρειάζονται.

Η υπηρεσία λειτουργεί Δευτέρα με Κυριακή, 9 το πρωί με 9 το βράδυ, χωρίς όριο στη διάρκεια και τον αριθμό των κλήσεων. Μια φορά την εβδομάδα κάνουμε ένα προληπτικό τηλεφώνημα στα μέλη μας για να συζητήσουμε επιπλέον τρόπους με τους οποίους το Sunday Club μπορεί να γίνει ακόμα πιο χρήσιμο για εκείνους.

Η τρίτη ηλικία είναι, νομίζω, η πιο παραμελημένη σε αυτόν –και ίσως όχι μόνο σε αυτόν– τον τόπο, παρότι, όπως όλοι ξέρουμε, η Ελλάδα γερνάει. Τι σημαίνει για εσάς η λέξη γηρατειά;

Η τρίτη ηλικία είναι μια πολύτιμη φάση της ζωής που δυστυχώς συχνά παραμελείται και υποτιμάται όταν σχεδιάζουμε κοινωνικές υπηρεσίες, όσο η τεχνολογία προχωράει και καθώς διαμορφώνουμε την κουλτούρα μας. Ταυτόχρονα, η εικόνα μας γι’ αυτή την περίοδο ζωής έχει αλλάξει αρκετά τελευταία και συνδέεται πια με αρκετά ακόμα παραγωγικά και γεμάτα χρόνια, για τα οποία θα έπρεπε να φροντίζουμε και να προνοούμε.

Για εμάς, το να μεγαλώνουμε σημαίνει περισσότερη σοφία και γνώση. Γι’ αυτό επιλέγουμε να δούμε τη λάμψη, την ένταση, την εμπειρία και –γιατί όχι;– τη ζωηράδα στα μάτια των ανθρώπων, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες τους, και θέλουμε να σχεδιάζουμε ένα πιο συνεκτικό και συμπεριληπτικό περιβάλλον, στο οποίο μέρος του μας αρέσει να είμαστε κι εμείς.

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι χρειάζονται ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης; Πώς ξέρετε πώς να τους διαχειρίζεστε;

Ναι, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι χρειάζονται έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης, καθώς οι ανάγκες τους είναι μοναδικές και αλλάζουν ακόμα περισσότερο όσο μεγαλώνουν. Γι’ αυτό στο Sunday Club έχουμε αναπτύξει μια ολιστική προσέγγιση που βασίζεται στον σεβασμό, στην ευαισθησία και στην εμπειρία μας στη φροντίδα των ηλικιωμένων. Μέσα από εξατομικευμένες προσεγγίσεις, δίνουμε προτεραιότητα στην ενσυναίσθηση και την κατανόηση, με στόχο να προσφέρουμε την υποστήριξη που χρειάζονται τα μέλη μας για να είναι αυτόνομα και χαρούμενα, αναπτύσσοντας παράλληλα σχέσεις εμπιστοσύνης και εξωστρέφειας.

«Οι ιστορίες  που ακουμπάνε τις καρδιές μας λίγο παραπάνω είναι εκείνες που ακούμε για ανθρώπους που δεν σταματάνε να βρίσκουν νέα χόμπι και ενδιαφέροντα. Από τον κύριο Μιχάλη που μαθαίνει να επεξεργάζεται ψηφιακά τις φωτογραφίες του, την κυρία Ελένη που μεγαλώνει όλο και περισσότερο τον κήπο της ή την κυρία Κάτια που λατρεύει το μπαλέτο και κλείνουμε κάθε φορά μαζί της το επόμενό της εισιτήριο».

Σε αυτό βοηθάει και η συνεργασία μας με την πρωτοβουλία «Θάλλω», της οποίας η ομάδα έχει ένα γεμάτο ιστορικό από δράσεις και έρευνα πάνω στο πεδίο. Κάθε νέο μέλος μας εκπαιδεύεται για να αναπτύξει τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις ώστε να επικοινωνεί αποτελεσματικά και να υποστηρίζει τα ηλικιωμένα άτομα με βάση αυτές τις αρχές.

Ποια είναι η ιστορία ή οι ιστορίες που έχουν έρθει στα αυτιά σας μέσα από το Sunday Club και σας έκανε ή έκαναν μεγάλη εντύπωση;

Έχουμε τη χαρά να βρισκόμαστε μπροστά σε αμέτρητες ιστορίες και η αλήθεια είναι ότι καθεμία από αυτές μας εμπνέει και μας ενθαρρύνει, είτε πρόκειται για έναν ηλικιωμένο που γεμίζει αυτοπεποίθηση μέσα από ένα μικρό ή μεγαλύτερο επίτευγμα είτε για έναν φροντιστή που βιώνει ανακούφιση και ηρεμία γνωρίζοντας ότι το αγαπημένο του πρόσωπο βρίσκεται σε ικανά χέρια.

Αυτές που ακουμπάνε τις καρδιές μας λίγο παραπάνω είναι εκείνες που ακούμε για ανθρώπους που δε σταματάνε να βρίσκουν νέα χόμπι και ενδιαφέροντα. Από τον κύριο Μιχάλη που μαθαίνει να επεξεργάζεται ψηφιακά τις φωτογραφίες του, την κυρία Ελένη που μεγαλώνει όλο και περισσότερο τον κήπο της ή την κυρία Κάτια που λατρεύει το μπαλέτο και κλείνουμε κάθε φορά μαζί της το επόμενό της εισιτήριο.

Λέτε στο site σας «Κάνουμε τεχνολογικά εργαλεία και εφαρμογές πιο προσβάσιμες και φιλικές για ηλικιωμένους​». Αυτή είναι η κεντρική ιδέα. Χρήσιμη και πρωτότυπη με την έννοια ότι –απ’ όσο ξέρω– δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο, παρότι όλοι έχουμε γονείς με τέτοιου τύπου ανάγκες. Όμως είναι μόνο αυτό το Sunday Club, μια εταιρεία δηλαδή που δίνει πρακτικές λύσεις σε πρακτικά ζητήματα;

Το Sunday Club ξεκίνησε με σκοπό να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι ηλικιωμένοι αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία, φροντίζοντας για την προσβασιμότητα και τη διευκόλυνσή τους με τεχνολογικά μέσα που εμείς χρησιμοποιούμε σχεδόν αυτοματοποιημένα πια. Θέλουμε, βήμα βήμα, να τους βοηθήσουμε με την αυτονομία και τη συμμετοχή τους στην τεχνολογική εποχή, να συμβάλλουμε ακόμα και με εκπαίδευση σε εργαλεία και εφαρμογές που επιλέγουν.

Πιστεύουμε ότι μέσα από την επίλυση αυτών των πρακτικών ζητημάτων βοηθάμε ταυτόχρονα στην εξοικείωσή τους με αυτά τα εργαλεία και ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή τους, δείχνοντάς τους έμπρακτα ότι δεν είναι τελικά τόσο πολύπλοκα όσο έδειχναν στην αρχή.

Τι νομίζετε ότι χρειάζονται πιο πολύ απ’ όλα οι ηλικιωμένοι γονείς μας;

Κατά την άποψή μας, οι γονείς μας χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη στις καθημερινές τους δραστηριότητες, στη φροντίδα της υγείας τους, στη διατήρηση της ανεξαρτησίας τους και στη διασφάλιση της ασφάλειάς τους στο σπίτι.

Ταυτόχρονα, χρειάζονται την κατανόησή μας για τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε θέματα όπως, για παράδειγμα, η κινητικότητα, η όραση και η ακοή. Και φυσικά, την παρακίνησή μας στο να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες και χόμπι, όπως και τον ενθουσιασμό τους του να είναι κομμάτι μιας κοινότητας, φροντίζοντας για τις κοινωνικές τους σχέσεις.

Και οι φροντιστές τους, δηλαδή εμείς;

Μιλώντας καθημερινά με ανθρώπους που νοιάζονται και φροντίζουν μεγαλύτερους ανθρώπους, θα λέγαμε ότι έχουν ανάγκη από υποστήριξη και εκπαίδευση για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά τους αγαπημένους τους και παράλληλα συμπαράσταση και ανακούφιση από το άγχος και την κούραση που συνοδεύει αυτή τη διαδικασία.

«Οι απώτεροι στόχοι μας είναι να προωθήσουμε την ευαισθητοποίηση και την αλληλεγγύη σε θέματα γήρανσης και να συμβάλλουμε σε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη φροντίδα των ηλικιωμένων, αλλάζοντας τελικά τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε».

Έχουμε καταλάβει ότι οι κοινότητες και η ανταλλαγή εμπειριών είναι επίσης πολύ βοηθητικές, ώστε κανείς να μη νιώθει μόνος, αλλά και για την πρόσβαση σε πληροφορίες και πόρους, όπως υπηρεσίες και προγράμματα, που μπορούν να τους υποστηρίξουν στη φροντίδα των ηλικιωμένων. Και τέλος, είναι σημαντικό να διατηρούν και τη δική τους καθημερινότητα και ευεξία μέσα από ένα πρόγραμμα φροντίδας που τους δίνει πίσω προσωπικό, ελεύθερο χρόνο.

Ποιότητα ζωής και γήρας είναι συμβατές έννοιες;

Η ποιότητα ζωής και το γήρας δεν θα έπρεπε να είναι αντικρουόμενες έννοιες. Όσο μεγαλώνουμε μπορούμε με την κατάλληλη φροντίδα, υποστήριξη και κοινωνικό σχεδιασμό να κατακτήσουμε το ευ ζην, μια, όσο το δυνατόν, πλήρη και υγιή καθημερινότητα, σε κάθε τομέα. Αρκεί να μη σταματάμε να εστιάζουμε στη συμπερίληψη και την ενσυναίσθηση.

Sunday Club

Ασχολείστε και με ηλικιωμένους που έχουν προβλήματα υγείας;

Η υποστήριξη που παρέχει το Sunday Club είναι απομακρυσμένη και λειτουργεί μέσω τηλεφώνου. Αυτό δεν μας περιορίζει από το να συμπεριλάβουμε στα μέλη μας και ανθρώπους με προβλήματα υγείας, χωρίς σε καμία περίπτωση να μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους γιατρούς τους. Είμαστε όμως εκεί για να καθοδηγούμε όπως μπορούμε τους ηλικιωμένους και τους φροντιστές τους και ακριβώς επειδή στην ομάδα μας έχουμε εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικές λειτουργούς μπορούμε να βοηθήσουμε και με ψυχολογική υποστήριξη όπου χρειαστεί.

Ποιοι είναι οι απώτεροι στόχοι του Sunday Club;

Να προωθήσουμε την ευαισθητοποίηση και την αλληλεγγύη σε θέματα γήρανσης και να συμβάλλουμε σε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη φροντίδα των ηλικιωμένων, αλλάζοντας τελικά τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε.

Συμπληρώστε τη φράση: «Γονείς είναι…

Γονείς είναι… εκείνοι που πίστεψαν πρώτοι σε εμάς.

 

Διαβάστε επίσης στη αθηΝΕΑ:

Ο Γοητευτικός Μουσικός Κόσμος της Μαρίας Μαρκουλή

Iωάννα Δρέττα: «Ο Τουρισμός Απαιτεί Καταρχήν Διαμόρφωση Προϊόντος»

Δήμητρα Λέτσα: «Καθοριστικό στη Ζωή μας Είναι να Βρίσκουμε τη “Φυλή” μας»

Tα Μανιτάρια είναι Rock, Κύριε Κωνσταντινίδη;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

+