Η γκαλερί Δύο Χωριά παρουσιάζει με ιδιαίτερη χαρά το «Strange Fruits» [Παράξενα Φρούτα], μια έκθεση των The Callas (Λάκης & Άρης Ιωνάς), στο ντεμπούτο της εκπροσώπησής τους από την γκαλερί. Το «Strange Fruits» έρχεται λίγο μετά τη μνημειώδη μουσειακή έκθεσή τους την προηγούμενη σεζόν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
Οι Έλληνες πρωτοπόροι του DIY The Callas, που αποτελούνται από τους αδελφούς Λάκη και Άρη Ιωνά, μαζί με τους φίλους/συγγενείς/συνεργάτες τους, δραστηριοποιούνται από το 2002 ως μια άτυπη καλλιτεχνική συλλογικότητα που είναι αφιερωμένη στη δημιουργία έργων τέχνης, κινηματογράφου και μουσικής. Οι θεματικές στις οποίες εστιάζουν περιστρέφονται γύρω από τον αστικό συμβολισμό, τα συλλογικά αρχέτυπα και τις δημιουργικές δυνατότητες που ενυπάρχουν στον πειραματισμό, εμποτισμένα όλα με άφθονες εξωτερικές αναφορές – από στίχους τραγουδιών και λογοτεχνία μέχρι εικαστικές περιπλανήσεις στον χρόνο.
Το «Strange Fruits» (όπου ο τίτλος μνημονεύει τον αντιρατσιστικό ύμνο «Strange Fruit» της Billie Holiday – ως γνωστόν, στα δέντρα του νότου κρέμονται παράξενα φρούτα) αναδεικνύει τις ποικιλόμορφες εικαστικές πρακτικές του ντουέτου, οι οποίες συνδυάζουν τα πεδία της ζωγραφικής, της γλυπτικής και του κεντητού ταπισερί.
Νυχτερινοί πίνακες με ακρυλικά και σπρέι καλωσορίζουν τους θεατές στο πεζοδρόμιο, με τις μορφές και τα χρώματα να αναμειγνύονται σε μια ιδιόμορφη αλληλεπίδραση κεντρικών σημείων, σε συναισθηματικές γεωμετρικές συνθέσεις, που μαρτυρούν τον αστικό πολιτισμό στην πιο περίπλοκη και μυσταγωγική πτυχή του. Στο ίδιο πνεύμα, ο χώρος της γκαλερί είναι γεμάτος λουλούδια σε σκούρα φόντα.
Ένα ανεπαίσθητο memento mori, μια πολύ διακριτική υπόμνηση θνητότητας, με το άρωμα των λουλουδιών να θυμίζει σκηνές από το πιο κοντινό ή το πιο μακρινό παρελθόν, καθώς μια παλέτα νέον και οι νεκρές φύσεις του Manet συναντούν τα πιο σκοτεινά οράματα των Ισπανών μεγάλων δασκάλων. Δίνοντας χρόνο στον θεατή να αφομοιώσει ένα οικείο περιβάλλον, σαν να ’ναι μέσα από μισάνοιχτα παράθυρα, στη μέση του δωματίου στέκει μια μεγαλοπρεπής στήλη, κατασκευασμένη από παλιά μάρμαρα πεζοδρομίου της Αθήνας.
Τέλος, στο υπόγειο (παράρτημα) της γκαλερί, οι Callas παραδίδουν μια παραδοσιακή/ουτοπική εγκατάσταση με χρώματα νέον, σε άμεση αντίθεση προς τις πιο σκούρες αποχρώσεις του επάνω ορόφου. Εδώ, οι χαρακτηριστικές χειροποίητες ταπισερί των Callas, σχεδιασμένες από τους ίδιους και φιλοτεχνημένες από την αγαπημένη τους μητέρα και την αγαπημένη τους θεία, οι οποίες κατάγονται από ένα ελληνικό αγροτικό χωριό, φαντάζουν να ανοίγουν ιδιωτικά αλλά και τολμηρά τον δρόμο προς τις παράξενες εποχές που έρχονται.
Ή, με τα λόγια των ίδιων των Callas, «Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς να το εκφράσουμε. Λουλούδια & Μάρμαρα & Κεντηματισμός. Ακούγεται σαν στίχος της Emily Dickinson ή σαν ποίημα-ως-χάπι της Gertrude Stein ή σαν οδηγίες ηχογράφησης του Sun Ra. Είναι σαν να ξαποσταίνεις στη σκιά ενός κυπαρισσιού, πλάι σε ένα Psychladic* ηλιοβασίλεμα, προσπαθώντας να πιάσεις μέλι στη χούφτα σου. Cut. Ένα καθιστικό του Raymond Carver, ένα τραπέζι, ένα παράθυρο στην πλάτη του, ένα βάζο με λουλούδια, ίσως. Το ξέρατε πως ο Θάνατος και τα Όνειρα ήταν αδέρφια; Και η Νύχτα ήταν η μητέρα τους; Συγγνώμη, μια παύση, πόσες καρτέλες έχετε ανοιχτές αυτή τη στιγμή στον υπολογιστή σας; Η «επίδραση του μπισκότου μαντλέν» του Proust ανακαλεί τον Manet, τον Ελ Γκρέκο, μια θολή αφίσα Morandi στον τοίχο και ένα ξημέρωμα Coke Zero. Μισoνύχτα Mulholland Drive, ένα πολύχρωμο υπόγειο-bubble-bunker αλλά χωρίς παράθυρο, και δεν μπορείς να συνειδητοποιήσεις από πού έρχεται το φως. Δεν ξέρουμε κι αν σε νοιάζει στ’ αλήθεια. Κλείνοντας, θα θέλαμε να ξέρετε ότι πάντα κουβαλάμε ένα βιβλίο της Sylvia Plath στην τσέπη μας, ως αποτροπαϊκό όπλο, ως ένα τρυφερό “άντε γαμήσου” στην “παντοτινότητα”».
Πληροφορίες
1 Νοεμβρίου 2023-6 Ιανουαρίου 2024 | Εγκαίνια: Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 σιις 19:00 | Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 11:00-19:00, Σάββατο: 11:00-18:00 | Ελεύθερη είσοδος | Dio Horia Acropolis: Λεμπέση 5-7 και Πορίνου 16, Αθήνα
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
«Στίγμα/Stigma» | 35 Εικαστικοί, Ασθενείς Ψυχιατρικών Ιδρυμάτων και Υγειονομικοί «Συνομιλούν»
Χριστίνα Νάκου: Στο «Αναπνέον Σώμα» Αποκαλύπτεται η Δημιουργία του Ψηφιδωτού