Surcharge 10% για τον Πελάτη στα Εστιατόρια της Νέας Υόρκης Λόγω Κορωνοϊού

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης θα επιτρέπει στα εστιατόρια να εντάξουν έναν προστιθέμενο φόρο (surcharge) της τάξεως του 10% στον τελικό λογαριασμό, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης για την οικονομική υποστήριξη της εστίασης. Αναμένονται οι τελικές υπογραφές από το Δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio, για την εφαρμογή του μέτρου.

Η πρόσθετη επιβάρυνση για τον πελάτη είναι μια ένδειξη υποστήριξης και κατανόησης προς τον αγώνα που δίνουν τα εστιατόρια να παραμείνουν ανοιχτά μέσα στην πανδημία, παρά τις οικονομικές απώλειες και τη μειωμένη πληρότητα, που θα παραμείνει περιορισμένη λόγω του κρύου καιρού. Το μέτρο ανακοινώθηκε για να ανακουφίσει τη βιομηχανία των εστιατορίων, καθώς τα σταθερά και μεταβλητά έξοδα τρέχουν. Είναι προαιρετικό και θα ισχύσει μέχρι και για 90 μέρες μετά την πλήρη λειτουργία των εστιατορίων. Κατά συνέπεια, οι restaurateurs δεν θα χρειαστεί άμεσα να μπουν σε διαδικασία αύξησης των τιμών στα μενού τους.

Η πρόσθετη επιβάρυνση για τον πελάτη είναι μια ένδειξη υποστήριξης προς τον αγώνα που δίνουν τα εστιατόρια να παραμείνουν ανοιχτά μέσα στην πανδημία.

Το εστιατόριο οφείλει να ενημερώνει τον πελάτη για την πρόσθετη επιβάρυνση του 10% πριν παραγγείλει, τονίζοντας πως δεν υποκαθιστά το φιλοδώρημα (tip) των σερβιτόρων. Ο αντίλογος στην υλοποίηση του μέτρου είναι ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πώς δεν θα μειωθούν οι μισθοί του προσωπικού των εστιατορίων.

Όπως αναφέρεται, τα εστιατόρια ήταν ο μόνος κλάδος όπου δεν επιτρεπόταν να οριστεί surcharge στη Νέα Υόρκη. Έχουν γίνει στο παρελθόν νύξεις περί surcharge πριν την πανδημία. Συγκεκριμένα, το 2018 περισσότερα από 200 εστιατόρια απηύθυναν το αίτημα τους με ανοιχτή επιστολή στον de Blasio.

Το +10% θα μπορέσει να σώσει στα εστιατόρια από το λουκέτο; Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε αν το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και πώς θα το έβλεπαν στην Αθήνα για την μετά-lockdown εποχή, σε περίπτωση που δεν έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι. Ο πελάτης είναι διατεθειμένος να πληρώσει; Για μία ακόμα φορά, ο consommateur έχει την τιμητική του…

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Food & Restaurants Editor
Food & Restaurants Editor

Απόφοιτη του Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού, η Μαρία Λουίζα Βαφειαδάκη σπούδασε Business Management (BA) στο University of York της Αγγλίας και στη συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό της σε International Marketing (MSc) στο King’s College London. Επιπλέον, κατέχει πτυχίο σε Digital Marketing από το ALBA Graduate Business School κι έχει ολοκληρώσει σεμινάρια για το Digital Marketing & E-Commerce στην ΕΕΔΕ. Ξεκίνησε την καριέρα της στο χώρο του marketing και της επικοινωνίας, όπου έχτισε προϋπηρεσία στα τμήματα marketing πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών με διεθνώς καθιερωμένα brand names στους κλάδους του Food & Beverage, της ψυχαγωγίας, της τηλεόρασης και της τεχνολογίας. Σήμερα εργάζεται ως Marketing & Communications Strategist με εξειδίκευση σε Digital Marketing. Tο πάθος της για το χώρο της γαστρονομίας ξεκίνησε από την παιδική της ηλικία. Αρθρογραφεί σε portals γαστρονομίας κι επιμελείται τις στήλες γαστρονομίας σε καταξιωμένα μέσα, εμπλουτίζοντας συνεχώς τις γνώσεις και εμπειρίες της μέσα από τα ταξίδια που τόσο αγαπάει. Στην αθηΝΕΑ μοιράζεται μαζί μας τις εντυπώσεις της από κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, συνεντεύξεις της από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους σεφ και γράφει για σύγχρονα θέματα που αφορούν την τέχνη της γαστρονομίας. Μιλάει άπταιστα τρεις γλώσσες κι έχει ταξιδέψει σε τέσσερις ηπείρους, σε περισσότερες από 15 χώρες.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+