Sustainable Gift Guide: Οικολογικά Υπεύθυνες Επιλογές Δώρων

Από αυτές τις γιορτές, δείξτε πόσο νοιάζεστε τους αγαπημένους σας επιλέγοντας δώρα που σέβονται τον συνάνθρωπο και τον πλανήτη μας. Στον οδηγό αυτό δώρων θα βρείτε ορισμένες προτάσεις για υπεύθυνες χριστουγεννιάτικες αγορές, από εταιρείες που αποτελούν καλά παραδείγματα σε ό,τι αφορά την καταναλωτική μας συμπεριφορά σε σχέση με το περιβάλλον.

Είτε επιλέξετε να κάνετε φέτος τις αγορές σας online είτε με μια βόλτα στα καταστήματα, και στις δύο περιπτώσεις ισχύουν οι ίδιες χρήσιμες οδηγίες για υπεύθυνη κατανάλωση:

  • Αγοράζουμε κάτι που δημιουργεί ένα συναισθηματικό δεσμό.
  • Αγοράζουμε προϊόντα αντοχής.
  • Αγοράζουμε προϊόντα που προέρχονται από βιώσιμες ή ανανεώσιμες πηγές, η σύνθεση των οποίων τους επιτρέπει την επανάχρηση ή, στη χειρότερη περίπτωση, την ανακύκλωση.
  • Εάν δεν χρειάζεται, δεν αγοράζουμε.

Η Good On You είναι σίγουρα από τις καλύτερες ιστοσελίδες (αλλά όχι το Α και το Ω) για βιώσιμα προϊόντα. Ξεκινήστε από εδώ για να εντοπίσετε ή να εξοικειωθείτε με τη μεγάλη γκάμα επιλογών σε υπεύθυνα δώρα και προϊόντα. Η ιστοσελίδα είναι από την Αυστραλία, αλλά οι εταιρείες που προτείνει είναι από όλο τον κόσμο.

Για πιο στοχευμένες αναζητήσεις:

Κεριά και αρωματικά χώρου: Τα κεριά είναι εκ κατασκευής προϊόντα μιας χρήσης. Διαλέξτε φυτικά κεριά και αρωματικά χώρου από σόγια ή μελισσοκέρι με φυτικό φυτίλι. Προσέξτε να συσκευάζονται σε ανακυκλώσιμο ή επαναχρησιμοποιήσιμο δοχείο. Κάποιες προτάσεις ελληνικών εταιρειών είναι τα προϊόντα της Φιλύρας και τα κεριά Nimbus.

T-shirts: Η Ecoalf χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο βαμβάκι, μια πιο υπεύθυνη λύση για το αγαπημένο, αλλά δυνάμει επιβαρυντικό φυτό που όλοι ξέρουμε. Ενδιαφέρον έχει και η τεχνολογία των μπουφάν τους, που είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια και δίχτυα ψαρέματος.

Ρούχα για τον χειμώνα και αθλητικά ρούχα: Δύσκολα θα βρείτε πιο υπεύθυνη εταιρεία από την Patagonia. Πρωτοποριακά υλικά, ευρεία χρήση ανακύκλωσης και ταμένη στην επανάχρηση και το μαντάρισμα, η Patagonia δίνει το παράδειγμα για το πώς πρέπει να “τρέχει” μια υπεύθυνη εταιρεία παγκοσμίου βεληνεκούς.

Αθλητικά παπούτσια: Η γαλλική εταιρεία Veja είναι μια πολλά υποσχόμενη προσπάθεια και φτιάχνει αθλητικά παπούτσια και σειρές για vegans. Πρόκειται για μια fair trade εταιρεία με εξαιρετικό design και υλικά που σέβονται το περιβάλλον. Τα προϊόντα της εισάγονται και στην Ελλάδα.

Τσάντες: Οι 3quarters είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τσάντες από χρησιμοποιημένες τέντες που κατασκευάζονται στην Αθήνα. Η Salty Bag φτιάχνει τσάντες και ταξιδιωτικά αξεσουάρ από παλιά πανιά ιστιοπλοΐας και είναι η εταιρεία που εισήγαγε τον όρο επανάχρηση στην ελληνική μόδα, προσφέροντας μια γκάμα προϊόντων για άντρες και γυναίκες με ιδιαίτερο design και μοναδικές ταξιδιάρικες ιστορίες.

Παιχνίδια: Από τις καλύτερες λίστες για παιδικά δώρα θα βρείτε στην Ekotoy, με κάποιες από τις μάρκες που αναφέρονται να εισάγονται και στην Ελλάδα.

Προσωπική περιποίηση: Τα καλλυντικά Apivita έχουν σαν βάση δραστικά συστατικά από φυτά της ελληνικής χλωρίδας, μελισσοκομικά προϊόντα και βιολογικά αιθέρια έλαια. Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται ανήκουν στην πράσινη κοσμετολογία και είναι φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Μια ελληνική εταιρεία με πολιτική για την αειφορία.

Σας αφήνω με μια φράση του Οδυσσέα Ελύτη που νομίζω ότι αντηχεί σωστά και στη δική μας περίσταση, της βιώσιμης συνείδησης δηλαδή…

“Το λεγόμενο ‘οικουμενικό πνεύμα’, προ πάντων όταν περικλείνει τον σπόρο μιας βαθύτερης αλλαγής, μοιάζει με το φως μακρινών πλανητών˙ και χρειάζεται κάποτε να περάσουν έτη δογματικού αλληθωρισμού πολλά, έως ότου φτάσει να μας γίνει συνείδηση.”

Καλές γιορτές κι ένα υπεύθυνο 2020!

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο δεύτερο τεύχος του 12 Days of Christmas, του εποχικού e-book της αθηΝΕΑς για τις γιορτές, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε εδώ. Πρόκειται για ένα e-book 150 σελίδων με προτάσεις πάσης φύσεως για την περίοδο που ξεκινά. Οι φετινοί οδηγοί δώρων μας, παραστάσεις και ταινίες που αξίζει να παρακολουθήσετε, εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε, δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, βιβλία για να ανοίξουμε το μυαλό μας, γιορτινές συνταγές και ένας οδηγός με εκλεκτά κρασιά από ολόκληρο τον κόσμο. Αυτά και άλλα πολλά στο φετινό μας εορταστικό e-book που ετοιμάσαμε με πολλή αγάπη για εσάς.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Planet A
Planet A

Ο Στρατής Ανδρεάδης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φιλοσοφία στο Northeastern University και στο Clark University της Μασσαχουσέττης. Η μεγάλη του αγάπη είναι η θάλασσα και ιδιαίτερα η ιστιοπλοΐα. Δραστήριος επαγγελματικά, στον τομέα του real estate είναι πρόεδρος και CEO της εταιρείας Vox SA από το 2017, ίδρυσε το 2013 τη Salty Bag που δραστηριοποιείται στην επανάχρηση υλικών κατασκευάζοντας τσάντες και αξεσουάρ από ιστιοπλοϊκά πανιά, ενώ το 2018 ίδρυσε την εταιρεία Punctillious Vexillological Ventures, η οποία δραστηριοποιείται στη σχεδίαση σημαιών και από το 2020 με την έκδοση βιβλίων γύρω από την ναυτική εθιμοτυπία και την ιστορία των σημαιών. Είναι μέλος της Επιτροπής Αειφορίας της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας συνυπεύθυνος για την στρατηγική του αθλήματος να γίνει το πιο βιώσιμο άθλημα στον κόσμο ως το 2030. Είναι συν-ιδρυτής και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Spetses Classic Yacht Race από το 2011 και έχει λάβει μέρος σε μεγάλα events της αγωνιστικής ιστιοπλοΐας.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+