Η Ευαγγελία –«Λία»– Πινακουλάκη υπήρξε υπεύθυνη των εθνικών εξερχόμενων ανταλλαγών της AIESEC στην Ελλάδα. Σήμερα, η Λία είναι 28 χρονών και κάνει την πρακτική της άσκηση στο Βέλγιο μέσω της AIESEC, για έναν χρόνο, με το πρόγραμμα Global Talent. Μας έχει δώσει χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών μας στο εξωτερικό. Επανερχόμαστε, γιατί είναι ένα θέμα που αφορά πολλούς και πολλές από εμάς, με μια συζήτηση άκρως κατατοπιστική.
Πώς ένιωσες όταν έπρεπε να διαχειριστείς τα οικονομικά σου σε μια ξένη χώρα;
Ένιωσα χαλαρή γιατί εξαρχής είχα στο μυαλό μου το κόστος ζωής. Έφτασα στη χώρα με χρήματα τόσα ώστε να μου φτάσουν για τον πρώτο μήνα, γνωρίζοντας ότι θα πληρωνόμουν και από την πρακτική. Παράλληλα, δέχτηκα αρκετή βοήθεια από την AIESEC του Βελγίου από την αρχή της αίτησής μου με τη μορφή εισαγωγικού σεμιναρίου. Μου έδειξαν μέρη για να επισκεφθώ, μου ανέλυσαν βασικά κόστη και πώς μπορώ να βγάλω μια ασφάλιση σε περίπτωση που χρειαστεί. Εγγράφηκα ακόμη σε group chats με άλλους ασκούμενους, ώστε να γνωρίσω κι άλλο κόσμο και, τέλος, συμμετείχα σε εκδρομές που οργάνωναν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Έτσι κατάφερε να γνωρίσει και περισσότερο κόσμο που μπορεί να βρισκόταν στην ίδια κατάσταση και να ζήσει στο έπακρο όλα όσα είχε να της προσφέρει αυτή η εμπειρία, χωρίς να σπαταλά πολλή ενέργεια σε πρακτικά θέματα. Ανταλλάσσοντας συμβουλές και εμπειρίες, η προσαρμογή έγινε ευκολότερη.
Με ποιο τρόπο διαχειρίστηκες τα οικονομικά σου και πώς μπόρεσες να βρεις ισορροπία;
Εφόσον γνώριζα τα βασικά κόστη, για το ενοίκιο, τη διατροφή, τη μετακίνηση στην πόλη, και εφόσον είχα μαζέψει ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσό, πορεύτηκα ανάλογα. Προτείνω, μάλιστα, να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί και «συντηρητικοί» με το budget σας τον πρώτο μήνα, καθώς πάντα είναι ο πιο δύσκολος στην προσαρμογή. Επίσης, μια πολύ καλή ιδέα είναι να κάνετε τα ψώνια σας σε μαγαζιά και σούπερ μάρκετ με αρκετά χαμηλές τιμές, πιθανώς σε μαγαζιά-αλυσίδες στα οποία θα γνωρίζετε –πάνω κάτω– από πριν τις τιμές.
Δώσε μας μια γενικότερη ιδέα σχετικά με τον καταμερισμό των εξόδων σου σε σχέση με το budget σου.
Το budget μου το οργάνωσα σύμφωνα με τη δική μου σειρά προτεραιότητας: ενοίκιο για το σπίτι, τρόφιμα και αναλώσιμα προϊόντα, μετακίνηση και, έπειτα, τα υπόλοιπα. Ουσιαστικά, προτεραιοποιώντας τις ανάγκες μου, έδωσα στον εαυτό μου ένα ξεκάθαρο πλάνο εξόδων, ώστε να μη μείνω ποτέ με χρωστούμενα και αγχωθώ περισσότερο.
Έχεις κάποιο extra tips να μας δώσεις;
Θα σας συμβούλευα να μπείτε σε αντίστοιχες ομάδες νεο-μετοικοιθέντων για να πάρετε μια ιδέα τόσο για το κόστος ζωής όσο και για γενικότερες συμβουλές σχετικά με τη ζωή, τους χώρους αναψυχής κ.λπ. Αν έχετε κάποιο φίλο ή γνωστό στο εξωτερικό να ζητήσετε βοήθεια ή και φιλοξενία. Αν πάτε με ανταλλαγή της AIESEC, βασιστείτε σε αυτή για καθετί που μπορεί να θελήσετε. Τέλος, να έχετε θετική σκέψη και να είστε ανοιχτοί σε εναλλακτικές μεθόδους και λύσεις.
***
Αυτές είναι η συμβουλές της Λίας! Στην AIESEC επιδιώκουμε τη γενικότερη ανάπτυξη των νέων. Είτε μέσω συμμετοχής σε προγράμματα του εξωτερικού είτε μέσω συμμετοχής στον ίδιο τον οργανισμό, στόχος μας είναι η ανάπτυξη όσο το δυνατόν περισσότερων πτυχών της προσωπικότητας των νέων. Μη διστάσεις να κάνεις τώρα την αίτησή σου σε ένα από τα προγράμματα ανταλλαγής της AIESEC για πρακτική (aiesec.gr/intern) ή εθελοντισμό (aiesec.gr/volunteer).