Καλά και… Οικολογικά Χριστούγεννα

Χριστούγεννα

Για την τελευταία #ClimateFriday της χρονιάς, διαλέξαμε ένα λίγο πιο εορταστικό θέμα. Μπορούμε άραγε να περιορίσουμε το αποτύπωμά μας στο περιβάλλον τα φετινά Χριστούγεννα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δώρα που θα πάρουμε για τους αγαπημένους μας; Το Country Living, ο Guardian και η WWF μας λένε πως ναι, μπορούμε, και μοιράζονται μαζί μας μια σειρά από συμβουλές για το πώς να έχουμε, εκτός από χαρούμενα, και πιο οικολογικά Χριστούγεννα.

Κάποια από τα tips που ξεχωρίσαμε; Πρώτο και βασικό, προσπαθήστε να αποφύγετε την παγίδα της ποσότητας και προτιμήστε ποιοτικά δώρα, που θα πιάσουν τόπο, κι ας είναι κάποιες φορές μικρότερα ή λιγότερο εντυπωσιακά. Άλλη μια ωραία ιδέα: σκεφτείτε αν, σε κάποια από τα αγαπημένα σας πρόσωπα, είναι προτιμότερο να χαρίσετε μία εμπειρία αντί για ένα υλικό δώρο τα φετινά Χριστούγεννα. Μπορεί το δώρο σας αυτό να τους μείνει εξίσου –αν όχι περισσότερο– αξέχαστο!

Μεγάλη σημασία έχουν και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων που θα αγοράσουμε αυτό τον μήνα, τον πιο εμπορικό της χρονιάς, ενώ το περιτύλιγμα μετράει και με το παραπάνω: συγκεκριμένα, το χαρτί περιτυλίγματος είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές χριστουγεννιάτικων απορριμμάτων.

Ασφαλώς, το να ανακυκλώσουμε τις χάρτινες συσκευασίες είναι καλύτερη λύση από το να καταλήξουν στις χωματερές, και σίγουρα το ανακυκλωμένο χαρτί περιτυλίγματος είναι επίσης μια λύση. Όμως, ακόμα καλύτερα θα ήταν να επαναχρησιμοποιούσαμε κάποια από τα άπειρα χαρτιά που περνούν από τα χέρια μας στη διάρκεια της χρονιάς.

Μήπως τα περιοδικά και οι εφημερίδες που βρίσκονται στοιβαγμένες σε κάποια γωνιά του σπιτιού σας και μαζεύουν σκόνη αξίζουν μια νέα –έστω σύντομη– ζωή; Δείτε πόσο όμορφα «έντυσε» τα δώρα της η Erin Boyle του lifestyle blog Reading My Tea Leaves με παλιές σελίδες από το περιοδικό New Yorker και πείτε μας, έχουν να ζηλέψουν τίποτα από εκείνα που τυλίγονται με χαρτί που αγοράζουμε με το μέτρο για αυτό τον σκοπό;

Και για όσους και όσες έχουν παιδιά (ή εγγόνια ή ανίψια ή βαφτιστήρια), τα οποία θέλουν να εντυπωσιάσουν με τις ικανότητές τους: αυτά τα αστέρια origami σας υποσχόμαστε ότι είναι πολύ πιο εύκολα από ό,τι μοιάζουν (με παλιά χαρτιά εφημερίδας επίσης βγαίνουν υπέροχα). Για το τέλος έμεινε αυτός ο εντυπωσιακός φιόγκος από χάρτινες λωρίδες που θα κόψετε από παλιές σελίδες περιοδικών: η επιτομή του upcycling!

Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Green Mood Food: Βιωσιμότητα στην Κουζίνα

Οικολογία Προς Μίμηση

Slow Food και… Στην Υγειά μας!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+