Τα «Χρώματα της Καλοσύνης» είναι μια πρωτοποριακή λύση εκπαιδευτικής τεχνολογίας (Ed Tech) κοινωνικής και συναισθηματικής μάθησης (SEL) κι αποτελεί πρωτοβουλία της Amal Alliance.
Σύμφωνα με την Danielle De La Fuente, ιδρύτρια & CEO, Amal Alliance, το πρόγραμμα έχει στόχο να βελτιώσει τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες και την ευημερία των παιδιών. Να αξιοποιήσει την τεχνολογία χωρίς να αντικαταστήσει τα πολύτιμα στοιχεία της διδασκαλίας στην τάξη. Να ενσωματώσει μια επεκτατική μεθοδολογία SEL και μάθηση με βάση τις δεξιότητες στα εθνικά σχολικά συστήματα.
Το πρόγραμμα γεννήθηκε από την Πρόκληση Covid-19 του ΟΗΕ και παρέχει προκατασκευασμένα μαθήματα που βελτιώνουν την ψυχική υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών μέσω της τεκμηριωμένης κοινωνικής και συναισθηματικής μάθησης. Δεν αποσκοπεί στην αντικατάσταση του προγράμματος σπουδών, αλλά στην ενίσχυση των σχολικών προγραμμάτων με την προσθήκη του στοιχείου SEL.
Το θεμέλιο της κοινωνικο-συναισθηματικής μάθησης των «Χρωμάτων της Καλοσύνης» χρησιμεύει ως κατευθυντήρια δύναμη για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών. Ενσταλάζοντας σημαντικές δεξιότητες ζωής, όπως η ενσυναίσθηση, η κριτική σκέψη και η αποτελεσματική επικοινωνία, το πρόγραμμα προετοιμάζει τα παιδιά για ένα μέλλον όπου η συναισθηματική νοημοσύνη είναι εξίσου σημαντική με την ακαδημαϊκή ικανότητα.
Η προσαρμοστικότητα του προγράμματος διασφαλίζει τη συμμετοχικότητα, καθιστώντας τον αντίκτυπό του προσιτό σε παιδιά από διαφορετικά υπόβαθρα. Μέσω δημιουργικών και βασισμένων στο παιχνίδι δραστηριοτήτων, το πρόγραμμα όχι μόνο ενισχύει τις γνωστικές ικανότητες, αλλά και καλλιεργεί τη συναισθηματική ανθεκτικότητα και την πολιτισμική κατανόηση.
Το πιλοτικό πρόγραμμα «Χρώματα της Καλοσύνης» ήρθε στην Ελλάδα το 2022, στο οποίο έλαβαν μέρος δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ΜΚΟ. Το εργαστήριο EASEL Lab του Harvard Graduate School of Education αξιολόγησε το πρόγραμμα, δείχνοντας στατιστικά σημαντική αύξηση στις δεξιότητες των παιδιών.
Το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε τα «Χρώματα της Καλοσύνης» να επεκταθούν σε εθνικό επίπεδο μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΙΕΠ από τον Σεπτέμβριο του 2022. Έκτοτε, με την έγκριση του υπουργείου, το πρόγραμμα είναι αναρτημένο και διαθέσιμο στη δημόσια εκπαιδευτική πλατφόρμα. Υπήρχαν περίπου 200 σχολεία που υιοθέτησαν πρώιμα το πρόγραμμα κατά το σχολικό έτος 2022-2023. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, το MIT SOLVE’s LEAP κατέγραψε τον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα κλιμακώθηκε στο αρχικό του στάδιο, δημιουργώντας έναν οδηγό ώστε οι χώρες που έχουν ίδια κίνητρα να μπορούν να αντιγράψουν την καινοτομία της Ελλάδας στην εκπαίδευση.
Η ανάπτυξη των κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών είναι υψίστης σημασίας και επεκτείνεται πολύ πέρα από την τάξη, σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. Οι δεξιότητες αυτές χρησιμεύουν ως δομικά στοιχεία υγιών διαπροσωπικών σχέσεων, επιτρέποντας την αποτελεσματική επικοινωνία, την ενσυναίσθηση και την επίλυση συγκρούσεων, προωθώντας θετικές σχέσεις με συνομήλικους, εκπαιδευτικούς και μέλη της οικογένειας. Με την αύξηση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία, είναι σημαντικό τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση για την αυτοεκτίμησή τους και να γίνουν πιο ανεκτικά, αποδεκτά και ευγενικά με τους άλλους.
Βρείτε τα «Χρώματα της Καλοσύνης» στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του ΙΕΠ (Υπουργείο Παιδείας) εδώ.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
10 [+] | Η Παιδική Ατζέντα του Φεβρουαρίου
Αμαλία Κωνσταντακοπούλου | Οι Στοχευμένες Ερωτήσεις Είναι η Δεξιότητα της Δεκαετίας
#BraveNewPlanet: Ο Πλανήτης Γη και η Πρόκληση της Κλιματικής Κρίσης