Τα Εγκληματικά Μυστικά και Ψέματα του Pornhub

Pornhub

Βλέπετε πορνό ή σας εκνευρίζει η ερώτηση και μόνο; Δεν έχετε δει ποτέ; Μια φορά παλιά από περιέργεια; Σπανίως, μόνο κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες; Συχνά αλλά δεν το ομολογείτε; Όποτε σας κάνει κέφι και δεν πέφτει λόγος σε κανέναν; Με τίποτα γιατί ευτελίζει τη γυναίκα; Ούτε γι’ αστείο διότι αλλοιώνει τη σεξουαλικότητα ανδρών και γυναικών; Φυσικά, ποιος άντρας δεν βλέπει;

Ρητορικές οι ερωτήσεις. Γιατί, παρότι θα μπορούσε οποιοσδήποτε να απαντήσει σβέλτα και μονολεκτικά, δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Πορνό: Μια Πολύ Παλιά Ιστορία

Οι τσόντες υπάρχουν σχεδόν από τότε που η 7η τέχνη μπήκε σε ράγες. Το «The Casting Couch», για παράδειγμα, είναι μια ασπρόμαυρη ταινία πορνό που γυρίστηκε γύρω στο 1924, ένα από τα χιλιάδες «stag» φιλμ της εποχής, δηλαδή βουβές ασπρόμαυρες ταινίες πέντε-δέκα λεπτών, με σύντομες σκηνές απροκάλυπτων και έξαλλων σεξουαλικών περιπτύξεων.

Επομένως, το πορνό είναι ένα είδος παλιό που έζησε δόξες και παρακμή στις κινηματογραφικές αίθουσες. Είναι όμως και σημερινό, με δισεκατομμύρια θεατές που κάνουν τις πορνοπλατφόρμες να θησαυρίζουν αδιαφορώντας για την αποδοκιμασία που εκδηλώνεται κατά καιρούς και ποικιλοτρόπως.

Αυτή η περίπλοκη ιστορία που λέγεται πορνό έχει δεχτεί έντονη αποδοκιμασία από πολλές φεμινίστριες του δεύτερου κύματος, οι οποίες θεωρούν ότι η καταπίεση και/ή η σεξουαλική αντικειμενοποίηση των γυναικών είναι εγγενής σε κάθε πορνογραφία.

Ό,τι κι αν πιστεύει κάποιος για τις τσόντες, ένα πράγμα είναι σίγουρο: το πορνό προϋποθέτει συναίνεση. Αλλιώς είναι βιασμός.

Έχει γίνει όμως και αποδεκτή από πολλές φεμινίστριες του τρίτου κύματος, οι οποίες θεωρούν σημαντική την ερωτική ελευθερία, ικανοποίηση και ισότητα και πιστεύουν πως η είσοδος στον χώρο της ψυχαγωγίας ενηλίκων εξυπηρετεί έναν τέτοιο στόχο, όταν φυσικά υπάρχει σεβασμός.

Το πορνό, βεβαίως, έχει ταυτιστεί με τον σεξισμό και την πατριαρχία, έχει υπερεκτιμηθεί από τους άντρες προφανώς και υποτιμηθεί από τις γυναίκες ενδεχομένως.

Όμως… δεν είναι αυτό το θέμα μας!

Η Συναίνεση Είναι Απαράβατος Όρος

Ό,τι κι αν πιστεύει κάποιος για τις τσόντες, ένα πράγμα είναι σίγουρο: το πορνό προϋποθέτει συναίνεση. Αλλιώς είναι βιασμός. Το είπε ευθαρσώς η Noelle Perdue, η οποία στο ντοκιμαντέρ του Netflix με τον (γελοίο) τίτλο «Κορύφωση: Η Ιστορία του Pornhub» αυτοσυστήνεται ως Porn Industry Professional.

Το εν λόγω ντοκιμαντέρ προέκυψε έπειτα από επίμονη και επίπονη έρευνα, η οποία έβαλε στο επίκεντρο όχι τις ηθικολογίες των ενήλικων υπερασπιστών ή πολέμιων του πορνό, αλλά την εγκληματική διαδρομή της πιο γνωστής πλατφόρμας τέτοιου περιεχομένου, τα στελέχη της οποίας κατηγορούνται για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας, για προβολή πραγματικών βιασμών –κυρίως παιδιών–, για παντελή έλλειψη οποιουδήποτε ηθικού φραγμού μπροστά στον πακτωλό χρημάτων που συγκεντρώνουν φιλοξενώντας στην πλατφόρμα τους αυτό το υλικό – μαζί με όλο το υπόλοιπο με τα ερωτικά συναινετικά «παιχνίδια» των ενήλικων αντρών και γυναικών πορνοστάρ.

Είναι Πολλά τα Λεφτά

Αν και το χάος που επικρατεί στο διαδίκτυο προφανώς δεν επιτρέπει τη συγκέντρωση ακριβών στοιχείων, υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας υπάρχουν 30 εκατομμύρια επισκέπτες που βλέπουν πορνό και ότι το 12% του περιεχομένου που διατίθεται στο ίντερνετ είναι πορνογραφικό, ενώ 1 στις 5 αναζητήσεις που γίνονται σε κινητά είναι για πορνογραφικό περιεχόμενο.

pornhub

Επομένως, όπως λέει και μια ατάκα του παλιού ελληνικού σινεμά (καμία σχέση με την πορνογραφία, το σημειώνουμε αυτό) «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη».

Η πιο δημοφιλής πλατφόρμα πορνό στον κόσμο ξεκίνησε όταν τρεις φοιτητές θέλησαν να βρουν έναν τρόπο να βλέπουν γυμνές γυναίκες στο διαδίκτυο. Το Pornhub κυκλοφόρησε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 2007 και πλέον –παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει προσφάτως– αυτός ο καναδικός ιστότοπος διαδικτυακής πορνογραφίας που ανήκει στο MindGeek τον Νοέμβριο του 2022 καταγράφηκε ως ο 13ος με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο και ως ο 2ος με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα για ενηλίκους μετά το Xvideos.

Το 2018 –σύμφωνα με στοιχεία που το ίδιο το site έχει δημοσιεύσει– το Pornhub δέχτηκε 33,5 δισεκατομμύρια επισκέπτες, δηλαδή κατά μέσο όρο 100 εκατομμύρια την ημέρα, ενώ για να εξυπηρετεί 30,3 δισεκατομμύρια αναζητήσεις ή 962 αναζητήσεις ανά δευτερόλεπτο και για έχει ικανοποιημένο το κοινό του με φρέσκο υλικό ανέβασε την ίδια χρονιά 4,79 εκατομμύρια νέα βίντεο, δημιουργώντας πάνω από 1 εκατομμύριο ώρες νέου περιεχομένου.

Καλά μέχρι εδώ; Όπως το πάρει κανείς.

Το Pornhub στο Στόχαστρο

Έπειτα και από αυτές τις εξελίξεις, οι παραγωγοί και οι μεγαλόσχημοι του Pornhub πλουτίζουν και η πλατφόρμα διαφημίζεται σε μια τεράστια πινακίδα στην Times Square. Η εταιρεία υποστηρίζει οργανισμούς που αγωνίζονται για τη φυλετική ισότητα, ενώ προσελκύει 3,5 δισεκατομμύρια επισκέψεις το μήνα, περισσότερες από το Netflix, το Yahoo ή το Amazon την περίοδο της πανδημίας.

…πολύ συχνά τις βάζουν στο  mute, με αποτέλεσμα να μην ακούνε τις κραυγές απελπισίας των παιδιών που βιάζονται ή να μην μπορούν να ξεχωρίσουν εάν ένα κορίτσι, για παράδειγμα, είναι 14, 16 ή 18 χρόνων.

Ταυτοχρόνως, κρύβει τη σκοτεινή πλευρά της, η οποία κάνει το πιο ανήθικο και εγκληματικό «πάρτι» μπροστά στα αρρωστημένα βλέμματα ποιος ξέρει πόσων δισεκατομμυρίων διεστραμμένων θεατών.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2020, οι New York Times δημοσίευσαν άρθρο του Nicholas Kristof με τον τίτλο «The Children of Pornhub» και τον υπότιτλο «Why does Canada allow this company to profit off videos of exploitation and assault?».

Συμφωνα με τον αρθρογράφο, το Pornhub είναι γεμάτο με βίντεο βιασμών παιδιών, revenge porn, πλάνα γυναικών που ασφυκτιούν σε πλαστικές σακούλες, ρατσιστικό και μισογυνικό περιεχόμενο, ενώ μια αναζήτηση για κορίτσια κάτω των 18 ετών οδηγεί σε περισσότερα από 100.000 βίντεο.

«Κορύφωση: Η Ιστορία του Pornhub»

Στο ντοκιμαντέρ του Netflix «Κορύφωση: Η Ιστορία του Pornhub», άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο των βίντεο που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα εξηγούν ότι βλέπουν αμέτρητες ταινίες καθημερινά –τόσες που είναι αδύνατο να τις ελέγχουν πραγματικά–, αλλά πέραν αυτού πολύ συχνά τις βάζουν στο mute, με αποτέλεσμα να μην ακούνε τις κραυγές απελπισίας των παιδιών που βιάζονται ή να μην μπορούν να ξεχωρίσουν εάν ένα κορίτσι, για παράδειγμα, είναι 14, 16 ή 18 χρόνων.

Δικαιολογίες ή ωμή αλήθεια ανθρώπων που εργάζονται κάτω από ανεξέλεγκτες συνθήκες; Ο αρθρογράφος των New York Times, πάντως, φιλοξενεί τη μαρτυρία ενός κοριτσιού με το όνομα Κάλι. «Το Pornhub», λέει, «έγινε ο προαγωγός μου».

Το κορίτσι αυτό, όπως διαβάζουμε στο άρθρο, υιοθετήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Κίνα και, στη συνέχεια, έγινε αντικείμενο εμπορίας από τη θετή οικογένειά της, ενώ αναγκάστηκε να εμφανίζεται σε πορνογραφικά βίντεο ήδη από τα 9 της.

Μερικά βίντεο της κακοποίησής της κατέληξαν στο Pornhub, όπου προβάλλονται ακόμη. Η Κάλι είναι πλέον 23 ετών, σπουδάζει και ελπίζει να γίνει δικηγόρος, παρότι αυτά τα βίντεο δεν πρόκειται να εξαφανιστούν ποτέ από το διαδίκτυο. «Μπορεί ποτέ να μην μπορέσω να ξεφύγω από αυτό», είπε. «Μπορεί να γίνω 40 ετών με οκτώ παιδιά και οι άνθρωποι να εξακολουθούν να αυνανίζονται με τις φωτογραφίες μου».

Η περίπτωση της Κάλι δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία.

Καταγγελίες, Καταγγελίες, Καταγγελίες

Το Internet Watch Foundation (IWF), για παράδειγμα, βρήκε 118 περιπτώσεις υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Pornhub μεταξύ 2017 και 2019. Το Pornhub είπε ότι κατέβασε αμέσως το υλικό. Τον Ιούνιο του 2021, ένα ακόμη παράδειγμα, 34 γυναίκες μήνυσαν τη MindGeek (στην οποία, υπενθυμίζουμε, ανήκει το Pornhub), ισχυριζόμενες ότι η εταιρεία τις είχε εκμεταλλευτεί και προωθούσε βίντεο που απεικόνιζαν βιασμό.

Υποστηρικτές του Pornhub –πολλοί από τους πορνοστάρ ανάμεσά τους, οι οποίοι ωστόσο εξηγούν ότι καταδικάζουν 100% οτιδήποτε μη συναινετικό μπορεί να υπάρχει στην πλατφόρμα– ισχυρίζονται ότι οι πολέμιοι της πλατφόρμας είναι ακτιβιστές κατά της εμπορίας ανθρώπων και της πορνογραφίας, αλλά κάποιοι λένε ότι συνδέονται με ακροδεξιές και χριστιανικές ομάδες φονταμενταλιστών που διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για βίντεο με βιασμούς παιδιών.

Στελέχη του Pornhub δηλώνουν πως τα βίντεο που δεν έχουν τη συναίνεση των πρωταγωνιστών και βρίσκονται στην πλατφόρμα έχουν ανέβει από άλλους και, όταν εντοπίζονται, κατεβαίνουν αμέσως και πως το Pornhub έχει υιοθετήσει το εργαλείο που αναπτύχθηκε από τη Meta Platforms-Take It Down, σύμφωνα με το οποίο αφαιρούνται οι εικόνες ή τα βίντεο χωρίς συναίνεση.

Ποιος νομίζετε ότι έχει δίκιο;

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ και στο μηνιαίο newsletter No Man’s Land – στο οποίο μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ:

Η Κόλαση των Οικιακών Βοηθών στη Σαουδική Αραβία

Σεξουαλική Κακοποίηση Ανηλίκων | Η Περίπτωση του Dalai Lama

Κάτω στον Πειραιά, στα Πορνεία (με Ξεναγό την Έρευνα του Βασίλη Πισιμίση)

 

 

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+