Σαν την… άλλη Χαλκιδική δεν έχει. Γνωρίζουμε, θαυμάζουμε, αγαπάμε και παρουσιάζουμε τις παραλίες, τη θάλασσα και τις ομορφιές της, αλλά και στηλιτεύουμε τα κακώς κείμενα – την άναρχη οικιστική υπερανάπτυξη, την κακή αισθητική και την έλλειψη υποδομών. Υπάρχει όμως και μια κρυφή πλευρά της Χαλκιδικής που λίγοι γνωρίζουν. Και σε αυτήν κρύβονται πραγματικά διαμάντια.
Στάση και κέρασμα στο μοναστήρι «Ορμύλια»
Στο μοναστήρι μεταξύ των οικισμών του Βατοπεδίου και της Ορμύλιας έχουν πετύχει ένα μικρό θαύμα. Με υπέροχη αισθητική και με γαλήνη και ηρεμία άλλων εποχών, η επίσκεψη σε αποζημιώνει. Κάθεσαι στη σκιά των δέντρων, πίνεις έναν αρωματικό καφέ (σαν να βγαίνει από διαφημιστικό σποτάκι εταιρείας καφέ), βουτάς κουλουράκια που ούτε η χρυσοχέρα γιαγιά μου δεν πετύχαινε τόσο καλά ή τρως ένα γλυκό του κουταλιού πεντανόστιμο και πίνεις νερό από την πηγή. Αυτά και δεν θέλεις τίποτα άλλο για να νιώσεις ευτυχισμένος. Απολαμβάνεις το ελαφρύ αεράκι κάτω από τα πεύκα, ενόσω γύρω σου κινούνται οι μαυροφορεμένες αλλά με τόσο καλή ενέργεια μοναχές, και αφήνεις το πνεύμα σου να γαληνέψει.
Το Ιερόν Κοινόβιον Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι Πατριαρχικό και Σταυροπηγιακό Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Τορωναίου κόλπου, κοντά στην κωμόπολη της Ορμύλιας. Λόγω της γειτνίασης αυτής, το Μετόχι είναι γνωστό ως «Ορμύλια», επωνυμία που φέρουν και τα προϊόντα του.
Οι μοναχές, από το 1974, καλλιεργούν τους ελαιώνες και τα περιβόλια με σεβασμό στη φύση και στο περιβάλλον. Η συγκομιδή των καρπών γίνεται με το χέρι και με τη συμμετοχή όλης της αδελφότητας. Στην επεξεργασία ακολουθούνται φυσικές, παραδοσιακές μέθοδοι, πάντα με την ιδιαίτερη φροντίδα και ευαισθησία των μοναχών, ώστε να διασφαλίζεται η άριστη ποιότητα των προϊόντων.
Ελιές Χαλκιδικής, ο Χρυσός Καρπός
Αξίζει να δοκιμάσεις τις ελιές του μοναστηριού, που φτιάχνουν με μεράκι αλλά και με σύγχρονη ματιά σε ό,τι αφορά τις ετικέτες και τη συσκευασία τους. Πρακτική που θα μπορούσε να αποτελεί οδηγό και για το πώς θα πρέπει συνολικά ο νομός να αξιοποιεί τα προϊόντα του, που ο πρωτογενής τομέας της προσφέρει σε αφθονία. Στο μοναστήρι υπηρετούν τόσο την ποιότητα όσο και την αισθητική εδώ και χρόνια και έχουν δικαιωθεί. Η φύση άλλωστε πάντα δείχνει τον δρόμο, σε εμάς εναπόκειται να τον διακρίνουμε και να τον σεβαστούμε.
Στο ίδιο μονοπάτι –ή στην περίπτωσή του «διεθνή λεωφόρο»– βρίσκεται και ο Δέας, που εξάγει ελιές Χαλκιδικής σε όλο τον πλανήτη. Όπως λέει ο ίδιος ο επιχειρηματίας, Παύλος Δέας, που εκπροσωπεί την τρίτη γενιά της οικογένειας (ακολουθεί τέταρτη και σύντομα πέμπτη): «H ΔΕΑΣ Α.Ε. είναι μια οικογενειακή εταιρεία αφιερωμένη στην προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, με προσέγγιση “πελατοκεντρική”. Έχοντας επιτύχει αυτές τις δύο βασικές στρατηγικές αρχές, είναι σήμερα ο ηγέτης στην ελληνική ελαιοβιομηχανία. Το κεντρικό κτίριο γραφείων και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις μας, έκτασης 40 τ.χλμ., βρίσκονται στην περιοχή Καλύβες στη Χαλκιδική. Απασχολούμε 365 ανθρώπους από τη γύρω περιοχή και προσφέρουμε σημαντικό κοινωνικό έργο, κρατώντας νέους στον τόπο τους. Ο τζίρος μας είναι εξ ολοκλήρου από εξαγωγές, άρα είναι συνάλλαγμα, και αγγίζει τα 60 εκατομμύρια ευρώ».
Μεταξύ των κρυμμένων θησαυρών της Χαλκιδικής είναι σίγουρα και τα οινοποιεία της, όπως αυτά του Κωσταντάρα, του Ιατρίδη και του Γρηγοριάδη.
Κρασιά που Αναδεικνύουν τα Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά της Περιοχής
Μεταξύ των κρυμμένων θησαυρών της Χαλκιδικής είναι σίγουρα και τα οινοποιεία της, όπως αυτά του Κωσταντάρα, του Ιατρίδη και του Γρηγοριάδη, που προωθούν το ποιοτικό εμφιαλωμένο κρασί όχι μόνο στη Χαλκιδική αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Το Kτήμα Ιατρίδη βρίσκεται στο Λάκκωμα Χαλκιδικής και καλλιεργεί με φροντίδα και γνώση ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες σε ιδιόκτητους αμπελώνες συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά του με σκοπό να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, στην οποία οι παλαιότεροι έφεραν την άμπελο από τις χαμένες πατρίδες.
Η περιοχή έχει τυπικό μεσογειακό κλίμα και οι οικογενειακοί αμπελώνες είναι φυτεμένοι σε γραμμικές σειρές σε λοφώδεις εκτάσεις με αμμοαργιλώδη εδάφη, που αντικρίζουν τη θαλάσσια μάζα του Αιγαίου και δέχονται θετικές επιδράσεις από αυτή. Η καλλιέργεια στο κτήμα γίνεται με ήπιες επεμβάσεις, φιλικές προς τη φύση και το περιβάλλον. Οι χαρισματικές γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών καλλιεργούνται στο κτήμα από την οικογένεια Ιατρίδη εδώ και αρκετά χρόνια, με μοναδικό σκοπό την καλύτερη έκφρασή τους στα κρασιά που παράγονται στο μικροκλίμα του Λακκώματος. Τα παραγόμενα στο κτήμα κρασιά φέρουν το χαρακτηρισμό Π.Γ.Ε Χαλκιδική (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Χαλκιδική), που αποδεικνύει τον άριστο εγκλιματισμό των ποικιλιών στο χαρακτηριστικό μικροκλίμα της περιοχής.
Η εταιρεία Οίνος Γρηγοριάδη ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Γρηγοριάδη, χημικό-οινολόγο. Ο αμπελώνας είναι καλλιεργητικά προσαρμοσμένος στα βιολογικά πρότυπα, με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον και την ανώτερη ποιότητα της παραγόμενης πρώτης ύλης. Είναι εγκατεστημένος σε προσανατολισμό Βορρά-Νότου, σε αμφιθεατρική θέση ως προς τη θάλασσα και σε έδαφος αργιλοαμμώδες, με έντονη την παρουσία πέτρας στο υπόστρωμα.
Παράγει κρασιά ανώτερης ποιότητας, διεθνών ποικιλιών, ως επί το πλείστον Barbera, Refosco dal Peducolo Rosso και Cabernet Franc, μια διαφορετική απόπειρα στη Χαλκιδική, τόπο ιδανικό για αμπελοκαλλιέργεια. Στο εγγύς μέλλον, προγραμματίζεται και η εγκατάσταση αποσταγματοποιείου για την παραγωγή παλαιωμένων αποσταγμάτων, βάσει μακροχρόνιας εμπειρίας στην Ιταλία.
Τα κρασιά Κωνσταντάρα παράγονται από σταφύλια που καλλιεργούνται βιολογικά στους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας, έκτασης 250 στρεμμάτων, στην περιοχή Αγίας Τριάδας Πολυγύρου. Βρίσκονται σε ύψος 430 μέτρων, σε θέση ιδανική για αμπελοκαλλιέργεια, με ελάχιστη ή καθόλου άρδευση.
Οι λευκές ποικιλίες του αμπελώνα είναι Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Viognier. Στις ερυθρές περιλαμβάνονται οι Merlot, Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο και Syrah. Η οινοποίηση γίνεται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του νέου σύγχρονου οικογενειακού οινοποιείου στην Πορταριά Χαλκιδικής.
Μύδια σε Κρυστάλλινα Νερά
Η επιχείρηση Αναστασίου ασχολείται με την παραγωγή και καλλιέργεια μυδιών στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής από το 1999. Ο ίδιος ο Βασίλης Αναστασίου μας διαφωτίζει σχετικά με την παραγωγή: «Στα βαθιά και κρυστάλλινα νερά της περιοχής μας, εκεί όπου το γαλάζιο της θάλασσας συναντά παντού το καταπράσινο του δάσους, μακριά από οποιαδήποτε πηγή ρύπανσης, παράγουμε τα γνωστά σε όλη την Ελλάδα, μοναδικής ποιότητας και γεύσης, Μύδια Αναστασίου – Ολυμπιάδα. Είναι ένα πραγματικά βιολογικό προϊόν, αφού δεν γίνεται απολύτως καμιά χρήση τροφής, θεραπείας ή άλλης επέμβασης καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειάς τους, καθώς τρέφονται ως γνωστόν αποκλειστικά από το θαλασσινό νερό, το οποίο φιλτράρουν συνεχώς».
Γαστρονομία με Τοπικές Πρώτες Ύλες
Σε πολλά εστιατόρια συναντάς τοπικά προϊόντα. Όχι όμως σε όλα, και έτσι ο δρόμος που καλούνται να διανύσουν τόσο οι επαγγελματίες όσο και το Εμπορικό Επιμελητήριο που προσπαθεί να δείξει τη σωστή κατεύθυνση είναι ακόμα μακρύς.
Το Πόρτο Κουφό, ο αρχαίος Τορωναίος λιμήν, ήταν ένα ασφαλές αγκυροβόλιο για τα πλοία των κατοίκων της αρχαίας Τορώνης. Ονομαζόταν και Κωφός λιμήν, γιατί οι υποστήριζαν ότι όποιος βρίσκεται μέσα στον κόλπο δεν ακούει καθόλου τη βουή της θάλασσας. Το όνομά του, μάλιστα, χρησιμοποιούνταν και στη φράση «Κωφότερος του Κωφού (Τορωναίου) λιμένος», για να χαρακτηρίσει κάποιον που δεν άκουγε καλά. Σήμερα ο μυχός του λιμανιού έχει διαμορφωθεί σε καταφύγιο αλιευτικών σκαφών, με περιορισμένη εγκατάσταση πρόσδεσης μικρών τουριστικών σκαφών και θαλαμηγών, και ο οικισμός σε έναν γαστρονομικό προορισμό που μοσχοβολάει φρέσκο ψάρι.
Τα αδέλφια Γκαλή, ψαράδες αλλά και έμπειροι επαγγελματίες από τον χώρο της εστίασης και της ψυχαγωγίας, λειτουργούν εδώ και έξι χρόνια την ψαροταβέρνα Πόρτο Μαρίνα, προσφέροντας αποκλειστικά και μόνο φρέσκο ψάρι.
Στη βραβευμένη Μπουκαδούρα, η Γιώτα Κουφαδάκη εδώ και πολλά χρόνια μαγειρεύει με γνώση και αγάπη και μεταμορφώνει τα ολόφρεσκα υλικά σε πιάτα που ενθουσιάζουν κάθε επισκέπτη. Το παλιό αγροτόσπιτο στην άκρη του βράχου έχει μεταμορφωθεί σε μια φιλόξενη ταβέρνα, που αποπνέει αυθεντική γοητεία.
Το βραβευμένο Ekies All Senses Resort, μέλος της Design Hotels, έχει γίνει ο απόλυτος προορισμός για εκείνους που αναζητούν μια εμπειρία… «ξυπόλυτης πολυτέλειας». Ενταγμένο σε μια παρθένα παραλία στον κόλπο της Βουρβουρούς στη Σιθωνία, περιβάλλεται από βραχονησίδες, σπηλιές, κρυστάλλινα νερά, αμμώδεις παραλίες και πευκοδάση. Αν θέλετε να γνωρίσετε τη φύση σε όλες τις υπέροχες μορφές της, θα βρείτε στο Ekies τον ιδανικό προορισμό σας.
Στο εστιατόριο Bubo, που λειτουργεί από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο στο ξενοδοχείο, γεύεσαι τα μαγειρικά θαύματα του Δημήτρη Παμπόρη. «Τα πράγματα εδώ είναι λίγο πιο περιπετειώδη, καθώς στόχος μας είναι να σας εντυπωσιάσουμε με ό,τι έχει να προσφέρει γευστικά η σύγχρονη Ελλάδα. Όπως πάντα, τα υλικά μας είναι φρέσκα, τοπικής προέλευσης και αγνά. Το art de la table γίνεται με τον τρόπο Ekies και θα σας κακομάθουμε με διάφορες μικρές λιχουδιές που ετοιμάζει ο chef για σας», λένε οι υπεύθυνοι του εστιατορίου.
Τα Νησιά της Χαλκιδικής
Η Αμμουλιανή είναι ένα από τα 14 νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Βρίσκεται στον κόλπο του Αγίου Όρους, μόλις 2 ναυτικά μίλια από το πορθμείο της Τρυπητής, και είναι το μοναδικό που κατοικείται. Έχει έκταση περίπου 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και γύρω στους 500 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με την αλιεία και τον τουρισμό.
Το άλλο νησί, ο Διάπορος, είναι ένα διαμάντι όπου, αν έχει καλό καιρό και είστε έμπειροι κολυμβητές, μπορείτε να κολυμπήσετε ως εκεί από τη Βουρβουρού. Προφανώς όχι κατά τη διάρκεια της σεζόν. Δηλαδή, την εποχή που τα βαρκάκια είναι πολλά και πηγαινοέρχονται ανεξέλεγκτα.
***
Στη Χαλκιδική, ακόμη και μέσα στο κατακαλόκαιρο, μπορείτε να ανακαλύψετε παραλίες με λίγο ή καθόλου κόσμο. Και άλλους, πολλούς κρυμμένους θησαυρούς. Αρκεί να εντοπίσετε, οπλισμένοι με καλή διάθεση και όρεξη για εξερεύνηση, τις διαδρομές που θα σας οδηγήσουν σε αυτούς. Θα αποζημιωθείτε βλέποντας και απολαμβάνοντας αυτή, την άλλη Χαλκιδική.
• Ευχαριστούμε για τη βοήθεια την εταιρεία Chef Stories, που παλεύει για την ανάδειξη τοπικών προϊόντων και καλών πρακτικών, στηρίζοντας το όραμα του προέδρου, Γιάννη Κουφίδη, και του ΔΣ του Επιμελετηρίου Χαλκιδικής με το πρόγραμμα www.tastehalkidiki.gr.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Στα Ληνάρια της Λήμνου οι Διακοπές «Περνάνε» από το Στομάχι
Greek Yacht Gastronomy: Γαστρονομία Εν Πλω
Ταξιδιώτες-Καταναλωτές στο Κοινό μας Σπίτι. Πόσο το Σεβόμαστε;