Τα Μυστικά της “Ρόδινης Ζωής”

Την περασμένη Τρίτη, στις 17 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Apivita Experience Store, σε μια συνάντηση ανθρώπων με διαφορετικές αφετηρίες, αλλά κοινές αναζητήσεις. Ο λόγος; Τα μυστικά της “Ρόδινης Ζωής”, του νέου βιβλίου της δημοσιογράφου Ιωάννας Παρασχάκη, που κάνει ένα οδοιπορικό στη ζωή των κατοίκων της υπαίθρου και μας μυεί στα ήθη και τα έθιμά τους, αλλά και στις αξίες που τους κρατάνε μαζί, ενωμένους και αλληλέγγυους.

Ενάντια στα προβλήματα της σύγχρονης καθημερινότητας και σε όλα εκείνα που εμείς, οι “άνθρωποι της πόλης” θεωρούμε ζωτικά, η Ιωάννα Παρασχάκη, με τη ζωηρή της αφήγηση, μας γνώρισε και μερικά άλλα, βάζοντας μας σε σκέψεις για τις αντιθέσεις μας με τη “φυσική ζωή” των κατοίκων της υπαίθρου. Ζητήματα μάλλον βαθύτερα και ουσιαστικότερα, όπως είναι η διατάραξη της συνοχής της σύγχρονης οικογένειας, αλλά και ο ρόλος της γυναίκας σήμερα που είναι αυτόνομος μεν, αλλά αναζητά στη σύνδεσή του με την παράδοση, τη χαμένη ζεστασιά των σχέσεων του παρελθόντος.

Με τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία της Αpivita και της Σοφίας Τριάντου, ήρθαμε σε επαφή με τα έθιμα της Θράκης, γνωρίσαμε το παραδοσιακό ριζάρι, με το οποίο βάφουν τα αυγά τους οι κάτοικοι της υπαίθρου, ήπιαμε τσάι από ρόδι και φύλλα κυδωνιάς και γευτήκαμε μοναδικό τσουρέκι από παραδοσιακή θρακιώτικη συνταγή.

Η συζήτηση εξελίχθηκε γρήγορα, γύρω από την αξία της υγιεινής διατροφής ως συστατικού στοιχείου μιας καλής ζωής, της “ρόδινης ζωής”! Τα διατροφικά έθιμα της Θράκης βέβαια είναι πολλά και τα συναντά κανείς τόσο στην καθημερινότητα, όσο και στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις και τις τοπικές γιορτές. Μετά την ανάγνωση του βιβλίου, ελπίζω να μπορέσω να σας αποκαλύψω περισσότερα, εμπλουτίζοντας ταυτοχρόνως τις μαγειρικές μου γνώσεις!

Κλείσαμε το απόγευμα με μια ωραία υπόσχεση: να κάνουμε όλοι, ο καθένας από την πλευρά του, τη ζωή μας πιο ρόδινη. “Κάθε πρωί, αυτή η δύναμη που έρχεται από μέσα μας, μας ξυπνάει και μας δίνει όλα τα εφόδια, για να ζήσουμε το θαύμα της ζωής. Αν μάθεις να ξυπνάς δροσερή και χαρούμενη και ορεξάτη για ζωή, κάθε σου μέρα θα είναι παράδεισος!”. Αυτά και άλλα πολλά, μας λένε στο βιβλίο οι γιαγιάδες της Θράκης, και λέω να τα κάνω πράξη. Εσείς;

Αρθρογράφος

Φιλόλογος, εργάζεται στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και αγαπά ιδιαίτερα τη συγγραφή -έχει ήδη εκδοθεί το πρώτο βιβλίο της- αλλά και την εμπνευσμένη αρθρογραφία. Μέσα απ' τα όμορφα στοιχεία της καθημερινότητας, επιλέγει αυτά που αξίζει να "δει" κανείς με άλλο μάτι στην Αθήνα, και μας τα παρουσιάζει στη στήλη "Out (& About)".

Σχολιασμός

Σχολιασμός