Τα Μυστικά της “Ρόδινης Ζωής”

Την περασμένη Τρίτη, στις 17 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Apivita Experience Store, σε μια συνάντηση ανθρώπων με διαφορετικές αφετηρίες, αλλά κοινές αναζητήσεις. Ο λόγος; Τα μυστικά της “Ρόδινης Ζωής”, του νέου βιβλίου της δημοσιογράφου Ιωάννας Παρασχάκη, που κάνει ένα οδοιπορικό στη ζωή των κατοίκων της υπαίθρου και μας μυεί στα ήθη και τα έθιμά τους, αλλά και στις αξίες που τους κρατάνε μαζί, ενωμένους και αλληλέγγυους.

Ενάντια στα προβλήματα της σύγχρονης καθημερινότητας και σε όλα εκείνα που εμείς, οι “άνθρωποι της πόλης” θεωρούμε ζωτικά, η Ιωάννα Παρασχάκη, με τη ζωηρή της αφήγηση, μας γνώρισε και μερικά άλλα, βάζοντας μας σε σκέψεις για τις αντιθέσεις μας με τη “φυσική ζωή” των κατοίκων της υπαίθρου. Ζητήματα μάλλον βαθύτερα και ουσιαστικότερα, όπως είναι η διατάραξη της συνοχής της σύγχρονης οικογένειας, αλλά και ο ρόλος της γυναίκας σήμερα που είναι αυτόνομος μεν, αλλά αναζητά στη σύνδεσή του με την παράδοση, τη χαμένη ζεστασιά των σχέσεων του παρελθόντος.

Με τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία της Αpivita και της Σοφίας Τριάντου, ήρθαμε σε επαφή με τα έθιμα της Θράκης, γνωρίσαμε το παραδοσιακό ριζάρι, με το οποίο βάφουν τα αυγά τους οι κάτοικοι της υπαίθρου, ήπιαμε τσάι από ρόδι και φύλλα κυδωνιάς και γευτήκαμε μοναδικό τσουρέκι από παραδοσιακή θρακιώτικη συνταγή.

Η συζήτηση εξελίχθηκε γρήγορα, γύρω από την αξία της υγιεινής διατροφής ως συστατικού στοιχείου μιας καλής ζωής, της “ρόδινης ζωής”! Τα διατροφικά έθιμα της Θράκης βέβαια είναι πολλά και τα συναντά κανείς τόσο στην καθημερινότητα, όσο και στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις και τις τοπικές γιορτές. Μετά την ανάγνωση του βιβλίου, ελπίζω να μπορέσω να σας αποκαλύψω περισσότερα, εμπλουτίζοντας ταυτοχρόνως τις μαγειρικές μου γνώσεις!

Κλείσαμε το απόγευμα με μια ωραία υπόσχεση: να κάνουμε όλοι, ο καθένας από την πλευρά του, τη ζωή μας πιο ρόδινη. “Κάθε πρωί, αυτή η δύναμη που έρχεται από μέσα μας, μας ξυπνάει και μας δίνει όλα τα εφόδια, για να ζήσουμε το θαύμα της ζωής. Αν μάθεις να ξυπνάς δροσερή και χαρούμενη και ορεξάτη για ζωή, κάθε σου μέρα θα είναι παράδεισος!”. Αυτά και άλλα πολλά, μας λένε στο βιβλίο οι γιαγιάδες της Θράκης, και λέω να τα κάνω πράξη. Εσείς;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Out (& About)
Out (& About)

Η Ζανίνα Βάσση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Σπούδασε στο τμήμα Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στην Γλωσσολογία και απέκτησε τον πρώτο μεταπτυχιακό της τίτλο στην "Τεχνογλωσσία", προσφερόμενο από την συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών με το Πολυτεχνείο, με κεντρικό περιεχόμενο την "συνάντηση" της γλώσσας με τα νέα τεχνολογικά δεδομένα. Την φιλοερευνητική της διάθεση ακολούθησε σημαντικός αριθμός δημοσιεύσεων σε συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδος. Το 2012 αποφάσισε να ιδρύσει τον δικό της εκπαιδευτικό οργανισμό με την επωνυμία "Παίδευσις" και να εργαστεί στον ιδιωτικό εκπαιδευτικό τομέα με μεγάλη επιτυχία. Ο εκπαιδευτικός οργανισμός οδήγησε με την σειρά του στη δημιουργία του εκδοτικού οίκου "Παίδευσις", που τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα. Το βιβλίο με τίτλο "Η Ελίζα εξερευνά τα Αρχαία Ελληνικά" αποτελεί την πρώτη της συγγραφική προσπάθεια και εισάγει με απλό και ευχάριστο τρόπο την αρχαία ελληνική γλώσσα σε μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου. Η διάθεση εξωστρέφειας, την οδήγησε στο Queen Mary College του Λονδίνου όπου πραγματοποίησε σεμινάρια για την γλώσσα και την σχέση της με την πολιτιστική κουλτούρα. Οι παραπάνω εμπειρίες και γνώσεις την φέρνουν ως εξωτερική συνεργάτιδα στο Μουσείο Ηρακλειδών για το οποίο δημιουργεί και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά τα τελευταία τρία χρόνια. Το 2015 γίνεται δεκτή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών με τίτλο "Κοινωνικές Νευροεπιστήμες, Κοινωνική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση", ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και καινούργιο πεδίο έρευνας. Το ενδιαφέρον της για την αρθρογραφία ξεκίνησε πολύ νωρίς ως ανάγκη έκφρασης για όσα μας αφορούν καθημερινά. Άρθρα της για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με θέμα και κέντρο τον άνθρωπο και την βελτίωση του τρόπου ζωής του. Τώρα γράφει για την αθηΝΕΑ τη στήλη "Out (& About)". Αγαπά τα καλοκαιρινά ταξίδια, τα καλά βιβλία, τους ιδιαίτερους ανθρώπους, τις σοφές σκέψεις και τις ρηξικέλευθες προτάσεις.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+