Είναι πρωτίστως θέμα άποψης. Ή ριζώνει κανείς μια για πάντα στην ίδια χώρα, στην ίδια πόλη, ενίοτε στην ίδια γειτονιά και στο ίδιο σπίτι, ή αναζητά διαρκώς νέες εμπειρίες και φροντίζει να γνωρίζει νέους τόπους, ανθρώπους, κουλτούρες.
Κάποτε αυτό το διαζευκτικό «ή» προσδιόριζε την απόφαση που έπαιρνε καθείς για ολόκληρη τη ζωή του. Πλέον, υπάρχουν ευκαιρίες για ποικιλία επιλογών. Πρώτον, διότι η απομακρυσμένη εργασία κατακτά όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του τρόπου απασχόλησης (τάση που ενισχύθηκε λόγω πανδημίας, αλλά φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και στη μετά covid εποχή), τουλάχιστον για ορισμένα επαγγέλματα και τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους Αμερικανούς.
Η Απομακρυσμένη Εργασία Κερδίζει Έδαφος
Σύμφωνα με τον οργανισμό Gallup, κατά μέσο όρο, από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021, 8 στους 10 εργαζόμενους σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων (πληροφορική, μαθηματικά, φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, τέχνες και ψυχαγωγία, χρηματοοικονομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθώς και ασφάλειες) εργάζονταν εξ αποστάσεως.
Live Anywhere
Δεύτερον, διότι πλέον υπάρχει η Airbnb. Ο CEO και συνιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας Brian Chesky, σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Τwitter, δηλώνει ότι αποφάσισε να ζει σε Airbnb και κάθε μια δυο εβδομάδες να αλλάζει περιοχή, ακόμη και πόλη. Ο 40χρονος επιχειρηματίας και βιομηχανικός σχεδιαστής υποστη
Αφού εξηγεί ότι η διάρκεια παραμονής σε χώρους Airbnb έχει αυξηθεί –για παράδειγμα, 100.000 επισκέπτες έκαναν κράτηση για διαμονή 90 ημερών και άνω–, λέει πως, με στόχο τη βελτίωση και ανανέωση του στόλου κατοικιών και διαμερισμάτων που εντάσσονται στην πλατφόρμα, ξεκινάει να «οργώνει» την Αμερική και να αποκτά προσωπική εμπειρία, την οποία ασφαλώς θα επενδύσει στην περαιτέρω αξιοποίηση της πλατφόρμας του.
Από τη Βαρκελώνη στη Μονμάρτρη
Γνωρίζοντας πως πολλές χώρες πλέον αναθεωρούν το φορολογικό τους σύστημα και δημιουργούν τις προϋποθέσεις υποδοχής και ένταξης των ψηφιακών νομάδων στην αγορά εργασίας, δίνοντας πρώτος το παράδειγμα προετοιμάζει το έδαφος για την εξάπλωση της ιδέας «Live Anywhere».
Μια ιδέα που, ασφαλώς, δεν είναι εφαρμόσιμη από όλους, αλλά μπορεί να υλοποιηθεί από πολλούς. Πάντως, ακόμη κι αν το όνειρο να ζούμε και να δουλεύουμε πότε αγναντεύοντας τη Σαγράδα Φαμίλια της Βαρκελώνης και πότε τους πλανόδιους ζωγράφους της Μονμάρτρης βγει απατηλό, παραμένει υπέροχο.
Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ: