Ταξίδι στα Ιωάννινα

Τα Χριστούγεννα θέλεις να ζήσεις όπως στα παραμύθια. Να έχουν κάστρα, νεράιδες, ιστορίες και θρύλους. Να αιωρείται εκείνη η ατμόσφαιρα με την ομίχλη και τα φώτα, να νιώθεις ότι μπαινοβγαίνεις από την πραγματικότητα στη φαντασία μέσα σ’ ένα σύννεφο. Να περπατάς το δειλινό και ο δρόμος να σε οδηγεί σ’ ένα τζάκι με αναμμένη φωτιά για να απολαύσεις πλήθος λιχουδιές. Να νιώθεις ότι είσαι μέρος του παραμυθιού. Τα Ιωάννινα είναι το ιδανικό σκηνικό για μια τέτοια εμπειρία. Για τους επισκέπτες φυσικά. Γιατί, οι μόνιμοι κάτοικοι τα χαίρονται όλο το χρόνο, και ίσως γι’ αυτό κάποιες φορές να μη δείχνουν τον ίδιο ενθουσιασμό. Όσοι όμως πάτε εκεί για τις γιορτές θα ξετρελαθείτε.

Αν μείνετε μέσα στο Κάστρο, σ’ αυτό τον μοναδικό οικισμό βγαλμένο από άλλη εποχή, αξίζει να περάσατε και κάποιες ώρες εκεί. Να πιείτε τον καφέ σας το πρωί ή ένα κρασί το απόγευμα στα καφέ που έχουν τα μουσεία. Να περπατάτε γύρω στα τείχη και να βλέπετε από ψηλά τη λίμνη. Αν μάλιστα έχει ομίχλη, φτάνει να αφήσετε το βλέμμα σας να χαθεί και θα σας ταξιδέψει στο παρελθόν. Τότε που ο Αλή Πασάς είχε κι εκείνος την επιθυμία για παραμύθια και ιστορίες. Και χωρίς να το υποψιάζεται, έγινε ο ίδιος θρύλος. Το Κάστρο -έργο του Ιουστιανιανού από τη Βυζαντινή εποχή- έχει μουσεία και εκκλησίες και σας προτείνουμε να επισκεφτείτε. Δεν είναι πολύ δημοφιλές στους Έλληνες γιατί έχει περπάτημα, καθώς δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα, όμως τα αξιοθέατα είναι πολλά.  Δε θα βρείτε πουθενά αλλού τέτοιο σκηνικό για να ονειρευτείτε. Το Βυζαντινό Μουσείο, το Σουφαρί Σεράι που στεγαζόταν η Σχολή Ιππικού, τον Πύργο του Βοημούνδου που αποτελούσε μέρος της Βυζαντινής οχύρωσης και χρησιμοποιήθηκε επίσης για να χτίσει ο Αλή Πασάς το σεράι του. Ερωτική πόλη τα Ιωάννινα, με παρελθόν που το πιστοποιεί. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλή Πασάς έζησε πολλούς έρωτες που έγιναν λαϊκοί θρύλοι και τραγούδια. Ακόμη υπάρχουν και ζουν απόγονοί του, με τόσα παιδιά που άφησε πίσω του. Πασάδες στην καρδιά – αν τους συναντήσετε αφεθείτε στη γοητεία τους. Για ένα παραμύθι έτσι κι αλλιώς ζούμε.

Στους πεζόδρομους του κέντρου θα βρείτε από καταστήματα με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ, σε καφέ και εστιατόρια με άρωμα Ευρώπης. Θα βρείτε μπαρ που έχουν ανοίξει σε παλιά αρχοντικά. Έχει καφέ-μπιστρό που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από γνωστά αθηναϊκά. Έχει την εβραϊκή γειτονιά, με σπίτια που έχουν διασωθεί και σε ταξιδεύουν στο παρελθόν. Είναι από τις πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, όπου το οθωμανικό, το εβραϊκό και το ελληνικό στοιχείο έχουν φτιάξει ένα ωραίο μωσαϊκό, δίνοντας στην πόλη προστιθέμενη αξία. Τα Ιωάννινα βρίσκονται πολύ κοντά στις πόλεις της Ευρώπης. Έχουν όσο κρύο χρειάζεται. Έχουν τη λίμνη, έχουν ωραίο κόσμο, πολιτισμό. Έχουν αθλητισμό.

Θα δείτε κόσμο να τρέχει παντού, καθώς είναι μια από τις πόλεις στην Ελλάδα που έχουν μεγάλη δρομική κοινότητα. Να ρωτήσετε πού είναι το γιαννιώτικο πάρκο και να πάτε να τρέξετε εκεί ή παραλίμνια. Αν βρει χρόνο ο Γιώργος Αναστασίου θα σας συνοδεύσει με χαρά, γιατί είναι από τους Γιαννιώτες που ξέρουν πώς να γοητεύσουν… τρέχοντας τους επισκέπτες, ξεναγώντας τους στις κρυφές γωνιές της πόλης. Εκεί κάπου στο κέντρο θα βρείτε και τον Βασίλη Τζουμάκα που διοργανώνει το Zagori Race. Εκεί είναι και το Στάδιο των Ιωαννίνων – μια κυψέλη για τα νέα παιδιά που κάνουν στίβο. Αλλά τα Ιωάννινα έχουν τεράστια παράδοση και στην κωπηλασία. Αν ξημερωθείτε και βρεθείτε πρωινές ώρες στη λίμνη και έχει ορατότητα, θα δείτε τους κωπηλάτες να σκίζουν με τα κουπιά τους τα νερά της λίμνης.

Η λίμνη των Ιωαννίνων δεν είναι σαν καμία άλλη. Είναι το νερό που δίνει ζωή στα όνειρα όσων θέλουν να βουτήξουν μέσα της και να τους ταξιδέψει σε άλλη γη και σ’ άλλα μέρη. Περίκλειστη από χιονισμένα βουνά, τώρα το χειμώνα, η πόλη έχει τη λίμνη για να χαλαρώνει το βλέμμα από την ένταση των ορεινών όγκων. Εκείνων που βρίσκονται αιώνες εκεί. Αυτό κάνει τους Γιαννιώτες να χαίρονται για τη ζωή τους. Η αιωνιότητα.

Φεύγοντας, θα καταλάβετε γιατί χρησιμοποιούμε την έκφραση “πασάς στα Γιάννενα”.

Να πάτε και στο νησάκι. Ένα από τα μοναδικά κατοικημένα νησιά σε λίμνη παγκοσμίως! Και τι νησί. Με ιστορίες και θρύλους. Να πάρετε μαζί σας ή να αγοράσετε βιβλία με ιστορίες της πόλης. Αν έχετε μικρά παιδιά να τους διαβάζετε τα βράδια. Θα είναι και για σας μία ωραία ευκαιρία να χαθείτε νοερά σε μία διάσταση ονειρική. Στον Τεχνοχώρο θα βρείτε και μία δόση σύγχρονης τέχνης από τον Ηλία Σπυριούνη που έχει τη μοναδική γκαλερί της πόλης. Με τη Σχολή Καλών Τεχνών να βγάζει απόφοιτους ταλαντούχους και με γνωστούς γλύπτες που έχουν βάλει στην Ελληνική γλυπτική τη δική τους σφραγίδα, όπως ο Θόδωρος Παπαγιάννης.

Ο αρχιτέκτονας και δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας έδωσε μεγάλη ώθηση σε θέματα αισθητικής και πολιτισμού. Βοηθάει βέβαια και η ίδια η ιστορία των Ιωαννίνων…

Το μουσείο αργυροχρυσοχοΐας που έχει κάνει η Τράπεζα Πειραιώς είναι από μόνο του λόγος να επισκεφτείτε την πόλη. Μαγικό το σημείο, υπέροχη η κατασκευή, εξαιρετική η προσέγγιση, για να δει και να απολαύσει κανείς τα εκθέματα και την ιστορία της τέχνης τους. Οπωσδήποτε να κάνετε στάση στο πωλητήριο για να πάρετε δώρα στους αγαπημένους σας. Θα σας μνημονεύουν για πάντα.

Το φαγητό είναι ένας ακόμη λόγος για να ταξιδέψετε στα Ιωάννινα. Έχουν καλά εστιατόρια που τιμούν τα τοπικά προϊόντα, ενώ γνωστές βιομηχανίες έχουν την έδρα τους στην όμορφη πόλη της Ηπείρου. Το κρασί της περιοχής είναι εξαιρετικό, με την ποικιλία Ντεμπίνα να βρίσκεται σε άνοδο, χάρη στους οινοποιούς της περιοχής που της έδωσαν νέα ζωή.

Για τη διαμονή σας έχετε πολλές επιλογές, όμως αν μπορείτε, επιλέξτε ένα ξενοδοχείο πάνω στη λίμνη. Θα έχετε το προνόμιο να μπαίνει η πόλη και η αύρα της από το παράθυρό σας. Προσεγμένα και καλόγουστα ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια θα βρείτε σε όλη την πόλη, και γύρω από τη λίμνη. Δείτε το The Lake Hotel.

Τα Ιωάννινα διαθέτουν αεροδρόμιο, αν όμως επιλέξετε να έχετε στο ταξίδι σας αυτοκίνητο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και κάποια κοντινά αξιοθέατα. Να πάτε στο αρχαίο θέατρο Δωδώνη, στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, στο σπήλαιο στο Πέραμα. Κάντε κάποιες κοντινές εξορμήσεις σε χωριά παραμυθένια όπως τα Κάτω Πεδινά, μπαίνοντας στο Ζαγόρι, ή στην περιοχή του Πωγωνίου. Για να πάρετε μια γεύση και να προετοιμάσετε για απόδραση περισσότερων ημερών την επόμενη φορά, καθώς ο Νομός Ιωαννίνων έχει πολλά και υπέροχα σημεία.

Ήταν που ήταν γλεντζέδες οι Γιαννιώτες, ήρθαν και οι φοιτητές και απογείωσαν την πόλη. Τώρα τις γιορτές δε θα τους δείτε γιατί θα έχουν πάει στις πόλεις τους, αλλά θα έχει μείνει η αύρα τους. Φεύγοντας, θα καταλάβετε γιατί χρησιμοποιούμε την έκφραση “πασάς στα Γιάννενα”. Γιατί θα έχετε περάσει τόσο καλά που θα νιώσετε διάδοχος του Αλή… Θα πάρετε μια γεύση από τον πλούτο της περιοχής, που μεταφράζεται στην υπέροχη παράδοση του χειροποίητου κοσμήματος, όπως φυσικά και από τον πνευματικό πλούτο των ανθρώπων. Λογοτέχνες και ποιητές. Ευεργέτες που κατάγονταν από την περιοχή και πρόσφεραν το αποτύπωμά τους στη σύγχρονη Ελλάδα.

Όταν θα φεύγετε οδικώς, είτε προς Αθήνα, είτε προς Θεσσαλονίκη, σύντομα θα χαθεί η πόλη από τον ορίζοντά σας και θα μπείτε μέσα στα βουνά. Τότε θα αναρωτηθείτε μήπως αυτή η πόλη είναι πράγματι παραμυθένια και δεν υπάρχει. Αλλά γι’ αυτό δεν είναι τα Χριστούγεννα; Για να ονειρευόμαστε.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+