Τελικά Ισχύει Ο Κανόνας Του “8” Για Το Νερό;

Για αρκετά μεγάλο διάστημα, η σύσταση για κατανάλωση 8 ποτηριών νερού την ημέρα είχε επικρατήσει ως γενικός κανόνας. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, διατυπώθηκαν ισχυρισμοί που υποστήριζαν ότι η υψηλή πρόσληψη υγρών δεν είχε κανένα όφελος στον οργανισμό. Έτσι είναι πολύ πιθανόν να αναρωτιέσαι; Τι ισχύει τελικά; Πόσο νερό πρέπει να πίνεις για να διασφαλίσεις τα καλύτερα δυνατά οφέλη για την υγεία σου; Και πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν την ευεργετική επίδραση της αυξημένης πρόσληψης υγρών στην πρόληψη ή στη διαχείριση παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος;

Η αλήθεια είναι ότι οι συστάσεις για τη συνολική ημερήσια πρόσληψη νερού (συμπεριλαμβανομένων άλλων υγρών, όπως και εκείνων που λαμβάνονται από τα τρόφιμα) ποικίλλει ευρέως μεταξύ διαφορετικών χωρών και οργανώσεων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων για παράδειγμα, η ημερήσια συνολική ποσότητα νερού που πρέπει να πίνουν οι άνδρες είναι 2,5 λίτρα και οι γυναίκες 2 λίτρα.

Παρόλα αυτά υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών είναι σημαντικός παράγοντας εμφάνισης ορισμένων χρόνιων παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος.

Ποιος Είναι, όμως, ο Ρόλος του Νερού στις Τρεις πιο Συχνές Παθήσεις του Ουροποιητικού;

Την απάντηση σε αυτό μας έδωσε ο ουρολόγος Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων και τα αποτελέσματα μελετών.

1.Για τις Ουρολοιμώξεις

Διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να εξηγήσουν τον πιθανό ρόλο της πρόσληψης υγρών στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού, που είναι ευρέως διαδεδομένες τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Ωστόσο, δεδομένης της ανεπάρκειας και της ασυνέπειας των διαθέσιμων πειραματικών και κλινικών δεδομένων, δεν είναι δυνατό να συναχθούν συμπεράσματα σχετικά με τη χρησιμότητα της πρόληψης των λοιμώξεων του ουροποιητικού, βάσει των οποίων θα μπορούσαν να γίνουν συστάσεις για την καθημερινή πρόσληψη υγρών. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί επαρκώς εάν η διατήρηση ικανής πρόσληψης υγρών συμβάλλει στην πρόληψη όσο και στην υποτροπή, σημειώνει ο Δρ. Καραβιτάκης.

2.Για τις Πέτρες στο Ουροποιητικό Σύστημα

Για την πλέον συχνή πάθηση του ουροποιητικού, την ουρολιθίαση, τα ποσοστά της οποίας κυμαίνονται στην Ευρώπη από 5 έως 9%, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα όσον αφορά στην πρόσληψη νερού. Σε μία μελέτη μόνο το 12% των ασθενών που έπιναν αρκετό νερό για να επιτευχθεί ο όγκος ούρων, που έπρεπε να είναι τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα, ξανασχημάτισαν πέτρα, συγκριτικά με το 27% εκείνων που δεν είχαν προβεί σε κανένα μέτρο, δηλαδή δεν έπιναν αρκετό νερό.

3.Για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο

Οι κλινικές αποδείξεις για τον ευεργετικό ρόλο του νερού στην χρόνια νεφρική νόσο είναι και σε αυτή την περίπτωση αμφιλεγόμενος, εξηγεί ο Δρ. Καραβιτάκης. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι ένας υψηλός όγκος ούρων έχει επιβλαβή δράση σε άτομα με τη νόσο, επιταχύνοντας τον ρυθμό απώλειας της νεφρικής λειτουργίας. Άλλες δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη υγρών και παραγωγή ούρων συνδέεται με καθυστέρηση στην εμφάνιση ή στην εξέλιξή της. Οι περισσότερες, όμως, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η ημερήσια κατανάλωση υγρών εξαρτάται από το στάδιο της νόσου.

Και το Συμπέρασμα…

Το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς για την πρόληψη των πιο συχνών προβλημάτων του ουροποιητικού είναι να ακολουθεί τις οδηγίες των ουρολόγων που δίδονται εξατομικευμένα, μετά τη λήψη του ιστορικού και τη διενέργεια εξετάσεων που φανερώνουν την κατάσταση του ουροποιητικού, τους προδιαθεσιακούς παράγοντες, τις υφιστάμενες παθήσεις και το στάδιό τους. Με λίγα λόγια, για την ποσότητα του νερού που χρειάζεται να καταναλώνεις για την καλύτερη υγεία του ουροποιητικού σου συστήματος είναι προτιμότερο και ασφαλέστερο να συμβουλεύεσαι τον ουρολόγο σου.

Αρχική δημοσίευση από την Φλώρα Κασσαβέτη στο Thrive Global.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+