Θανάσης Γάτσινος: Ένας Νέος Οινοποιός Που Ήρθε Για Να Μείνει

Προερχόμενος από έναν ιστορικό τόπο, τη Νεμέα, και έχοντας μεγαλώσει ανάμεσα στα αμπέλια, ο Θανάσης Γάτσινος, αποφάσισε να εξελίξει την οικογενειακή παράδοση και να δώσει άλλον αέρα στους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειάς του.

Οι παιδικές μνήμες να βοηθάει τον πατέρα του στην καλλιέργεια του αμπελιού, αλλά και τα προσωπικά του βιώματα δίπλα στους μεγάλους οινοποιούς της περιοχής, δεν του άφησαν άλλωστε περιθώρια για κάτι διαφορετικό. Η αγάπη του για το κρασί είχε από νωρίς ριζώσει βαθιά μέσα του, με αποτέλεσμα να ονειρεύεται να αφήσει και ο ίδιος το αποτύπωμά του στο γοητευτικό αυτό χώρο.

Το 2012, λοιπόν, πήρε τη μεγάλη απόφαση να ξεκινήσει το δικό του οινοποιείο, μετατρέποντας μια ευρύχωρη αποθήκη που χρησιμοποιούσε η οικογένεια για διάφορες δουλειές, αλλά κυρίως σαν κοτέτσι. Αδειάζοντας λοιπόν το χώρο και ανασκευάζοντάς τον εντελώς, έμεινε τυχαία πίσω μόνο μια σκάλα μισοσπασμένη, μοναδικό αντικείμενο που θα θύμιζε το παρελθόν. Τελικά, η μορφή αυτής της σκάλας έμελλε να δεσπόζει, εν συνεχεία, στην ετικέτα του Scala, του πιο αγαπητού κρασιού του οινοποιείου μέχρι στιγμής, και πάντα θα θυμίζει τα πρώτα βήματα, την αφετηρία μιας νέας διαδρομής.

Είναι φύση ανήσυχη και επίμονος άνθρωπος ο Θανάσης Γάτσινος και γι’ αυτό συνεχώς πειραματίζεται με νέες τεχνικές στους εξαιρετικούς αμπελώνες του, σεβόμενος βέβαια πάντα την παράδοση της Νεμέας.

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες της οικογένειας, περίπου 100 στρεμμάτων, είναι διασκορπισμένοι σε δύο περιοχές της ανεξερεύνητης Νεμέας, στη Δάφνη και στο Καστράκι. Έχουν ιδανικό υψόμετρο που φτάνει τα 700 μέτρα, νοτιοανατολικό προσανατολισμό, και φυσικά ανήκουν στην αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Νεμέας.

Η ιδιαιτερότητα του εδαφοκλιματικού περιβάλλοντος και η δυνατότητα αυστηρής επίβλεψης της καλλιέργειας του αμπελώνα χαρίζουν μια εξαιρετική πρώτη ύλη, η οποία χρησιμοποιείται στην παραγωγή των κρασιών υψηλής ποιότητας του οινοποιείου. Η προσοχή στρέφεται μόνο σε ελληνικές ποικιλίες, όπως είναι το Αγιωργίτικο, ο Ροδίτης, η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο.

Ο Θανάσης Γάτσινος ήταν ανέκαθεν ευαισθητοποιημένος απέναντι σε θέματα που αφορούν τη φύση και το περιβάλλον. Δείχνει αμέριστο σεβασμό στην διαφορετικότητα που δίνει κάθε αμπελοτόπι, κάνοντας μικροοινοποιήσεις, με στόχο να χαρίζει ένα ιδιαίτερο και μοναδικό οργανοληπτικό προφίλ στα προϊόντα του οινοποιείου.

Έχει στο πλευρό του εξειδικευμένους συνεργάτες που τον κατευθύνουν, ενώ δε διστάζει ποτέ να ζητά τη γνώμη και τη γνώση τους. Πάντα, όμως, θα προσθέσει τη δίκη του καθοριστική πινελιά στο τελικό αποτέλεσμα ενός κρασιού, καθώς πιστεύει βαθιά πως ο οινοποιός μεταδίδει στα προϊόντα του στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του, τα οποία θα τα διαφοροποιήσουν στην αγορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα κρασί από 100% Αγιωργίτικο, το Καστράκι, το οποίο έχει ήδη εμφιαλωθεί, αφού έχει περάσει 18 μήνες από δρύινα βαρέλια, και θα κυκλοφορήσει στην αγορά το 2021. Προέρχεται από αμπέλια 45 ετών που είναι φυτεμένα σε ένα εξαιρετικό αμπελοτόπι μερικών στρεμμάτων, σε 650 μέτρα υψόμετρο, το οποίο ο πατέρας του πριν από κάποια χρόνια, λόγω των χαμηλών στρεμματικών αποδόσεων, ήθελε να ξηλώσει. Ο Θανάσης όμως επέμεινε και, κάνοντας κάποιες οργανοληπτικές και οινολογικές μετρήσεις, ανακάλυψε πως πρόκειται για ένα αμπελοτόπι διαμάντι, το οποίο έχει τη δυνατότητα να παράξει μια από τις καλύτερες Νεμέες των επόμενων ετών.

Είναι φύση ανήσυχη και επίμονος άνθρωπος ο Θανάσης Γάτσινος και γι’ αυτό συνεχώς πειραματίζεται με νέες τεχνικές στους εξαιρετικούς αμπελώνες του, σεβόμενος βέβαια πάντα την παράδοση της Νεμέας. Η συνεργασία του με την εταιρία Winest, που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες, υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερες γευστικές εκπλήξεις, αφού ο πήχης της ποιότητας ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά. Όλα δείχνουν πως είναι ένας νέος, ανερχόμενος οινοποιός που δεν θα περάσει απαρατήρητος. Ήρθε για να μείνει και απ’ ό,τι φαίνεται θα το πετύχει!

Scala
Λευκό, Ξηρό

Προέλευση: Νεμέα, Κορινθία
Ποικιλία: Μαλαγουζιά, Ασύρτικο

Στην όψη είναι λεμονί με χρυσές ανταύγειες. Στη μύτη αναδίδει αρώματα εσπεριδοειδών, λευκών φρούτων, βασιλικού και μέντας. Διαθέτει μια ελκυστικά πικάντικη οξύτητα, με πολύ γεμάτο στόμα και μακριά επίγευση. Μπορεί να συνοδεύει ποικιλίες τυριών, λαδερά φαγητά, ψητά κρέατα και, φυσικά, θαλασσινά.

Scala
Ερυθρό, Ξηρό

Προέλευση: Νεμέα, Κορινθία
Ποικιλία: Αγιωργίτικο

Ένα τυπικό Αγιωργίτικο που δένει αρμονικά το φρούτο με το βαρέλι. Στην όψη είναι μέτριο ρουμπινί. Αναδίδει αρώματα από μικρά κόκκινα φρούτα, όπως φράουλα και κεράσι, αλλά και κάποιες ελαφριές νότες βανίλιας και μπαχαρικών. Έχει βελούδινο γεμάτο στόμα και μακριά επίγευση. Μπορεί να συνοδεύσει άψογα κόκκινα κρέατα και κυνήγι.

Γερακίνα
Λευκό, Ξηρό

Ποικιλία: Μαλαγουζιά
Προέλευση: Νεμέα, Κορινθία

Στην όψη έχει λαμπερό χρυσαφένιο χρώμα. Στη μύτη αναδίδει έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, με χαρακτηριστική την παρουσία της βανίλιας και της καραμέλας. Έχει μέτριο σώμα και μέτρια οξύτητα που ισορροπεί με τον φρουτώδη χαρακτήρα της Μαλαγουζιάς, δίνοντάς μας μια μακριά επίγευση. Απολαύστε το με γλυκόξινο κοτόπουλο ή χοιρινό με πορτοκάλι.

Ανοιξιάτικο
Ροζέ, Ημίγλυκο

Ποικιλία: Αγιωργίτικο
Προέλευση: Νεμέα, Κορινθία

Στην όψη είναι απαλό ροζέ. Η φράουλα και το κεράσι κυριαρχούν στη μύτη, ενώ οταν το γευτείς η οξύτητα κάνει προκλητική την εμφάνισή της αλλά τιθασεύεται από τα λίγα σάκχαρα τα οποία αφήνουν ένα βελούδινο, γεμάτο στόμα. Έχει πολύ μακριά επίγευση. Δένει αρμονικά με τη μεσογειακή κουζίνα.

Τα κρασιά του Οινοποιείου Γάτσινος μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το e-shop του winest.gr, αλλά και από επιλεγμένες κάβες.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+