Θεατρικές Παραστάσεις που Αξίζει να (Ξανά)Δούμε

Κάποιες παραστάσεις, λόγω πανδημίας, κατέβηκαν πριν καν ανέβουν. Κάποιες άλλες φιλοξενήθηκαν στο θεατρικό σανίδι (για τον ίδιο λόγο) λίγες μόνο ημέρες και, κάποιες ακόμη, επαναλαμβάνονται γιατί όσες παραστάσεις και να έδωσαν δεν ήταν αρκετές.

Ιδού λοιπόν, μια επιλογή “απ΄ τα παλιά” που εγγυάται θεατρικές βραδιές υψηλών απαιτήσεων.

“Φαίδρα”

Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, από τις 9 Οκτωβρίου στο Θέατρο Προσκήνιο.

Η Marina Tsvetaeva, μια από τις σημαντικότερες ποιητικές φωνές του 20ού αιώνα, ποιήτρια που γεφύρωσε με μοναδικό τρόπο τον μοντερνισμό με τη λυρική συγκίνηση, ολοκλήρωσε τη “Φαίδρα” το 1927, παραδίδοντάς μας μια από τις ψυχολογικά βαθύτερες εκδοχές του μύθου.

Η Tsvetaeva τοποθετεί όλη την ιστορία στο παλάτι του Θησέα στην Τροιζήνα, εγκαθιδρύοντας δυο δραματουργικά δίπολα βασισμένα στη διαλεκτική του έρωτα ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα. Έτσι, μεταγράφει το μύθο της Φαίδρας και του Ιππόλυτου σε μια ποιητική αλληγορία που μας καλεί να αφυπνίσουμε τη σχέση μας με τη φύση και το ένστικτο.

Μια σκηνική σύλληψη για πέντε πρόσωπα που επιχειρούν σ’ έναν νεκρό τόπο να ανασυνθέσουν τη χαμένη μας σχέση με την ελευθερία, την ερωτική επιθυμία και την ανάγκη για ένωση μέχρι θανάτου.

Γραμμένη από την ίδια την ποιήτρια πρωτίστως για να διαβάζεται -και όχι για να παίζεται επί σκηνής- η “Φαίδρα” έχει πλέον καθιερωθεί στο διεθνές δραματολόγιο. Οι ιδιαιτερότητες που αναγνωρίστηκαν στο έργο το 1927 (ασυνήθιστος χειρισμός του μύθου, ιδιοσυγκρασιακή ποιητική γλώσσα και στίξη) αποτελούν σήμερα αποδείξεις του καινοτόμου ποιητικού οράματος της Tsvetaeva, το οποίο επηρέασε ανεξίτηλα τη ρωσική και την παγκόσμια ποίηση.

Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Στεφανία Γουλιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Νίκος Μάνεσης, Μιχάλης Σαράντης.

Δείτε το trailer, εδώ.

“Το Υπέροχό μου Διαζύγιο”

Σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, από τις 15 Οκτωβρίου στο Θέατρο Μικρό Άνεσις

Τι πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει μία χαριτωμένη σαρανταπεντάρα, και συγκεκριμένα η Άντζελα Κέννεντι Λίπσκυ, όταν ο “αγαπημένος’” της σύζυγος την εγκαταλείπει μετά από τριάντα πέντε χρόνια έγγαμης ζωής γεμάτης όρκους πίστης και αφοσίωσης;

Τρελαίνεται απ’ τη χαρά της; Σκέφτεται να διεκδικήσει τον πενηνταπεντάρη σύζυγο της από την είκοσι τεσσάρων ετών Μεξικανή ερωμένη του; Αγοράζει βιτριόλι και ετοιμάζεται για επίθεση; Παίρνει ό,τι χάπια βρει μπροστά της; Κοιμάται με τον πρώτο τυχόντα; Πάει σε ψυχίατρο; Ξυρίζει το κεφάλι της; Αρχίζει τις πλαστικές; Τρέχει στα sex shops; Πάει ταξίδια σε εξωτικά νησιά; Προσπαθεί να ξαναερωτευθεί;

Στο Μικρό “Άνεσις” από 15 Οκτωβρίου η Φαίδρα Δρούκα, θα σας δίνει όλες τις απαντήσεις του κουίζ, ερμηνεύοντας την Άντζελα Κέννεντι Λίπσκυ στο έργο της Geraldine Aron.

Η Ιρλανδή συγγραφέας, με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και ζωντάνια, μας παροτρύνει να ζήσουμε μαζί με τη χωρισμένη Άντζελα, όλες τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις αποφάσεις και τις καινούργιες εμπειρίες μιας γυναίκας που βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ζωής της που είναι το αναπάντεχο διαζύγιο! Μιας γυναίκας έξυπνης μεν αλλά και παιδιάστικα αφελούς -λόγω συζυγικών υποχωρήσεων- τρυφερής, δοτικής αλλά και συνάμα φοβισμένης -επίσης λόγω συζυγικών υποχωρήσεων- χαρούμενης και ταυτόχρονα θλιμμένης. Μια από τις γυναίκες που συναντάμε κάθε μέρα.

“Ρινόκερος”

Σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, από τις 15 Οκτωβρίου στο Θέατρο Κιβωτός

Το έργο του Ευγένιου Ιονέσκο με τον Άρη Σερβετάλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο επιστρέφει… Ένα παιχνίδι της φαντασίας ή μια δυστοπική πραγματικότητα; Ένα γεγονός τραγικό ή γελοίο;

Μετά την τεράστια επιτυχία και τα αλλεπάλληλα sold-out που σημείωσε κατά την προηγούμενη θεατρική περίοδο, το αριστουργηματικό έργο του Ευγένιου Ιονέσκο “Ρινόκερος”, που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας, επιστρέφει στο θέατρο “Κιβωτός”.

Τη διανομή συμπληρώνει ένας ξεχωριστός θίασος ταλαντούχων ηθοποιών: Στέλιος Ιακωβίδης, Ροζαλία Κυρίου, Θάνος Μπίρκος, Γιώργος Νούσης, Αγγελική Τρομπούκη, Κωστής Μπούντας, Αναστασία Στυλιανίδη.

Στον “Ρινόκερο” ο Ιονέσκο εκφράζει όλη την αγωνία του για την πορεία και την μετάλλαξη του ανθρώπινου είδους σε φανατικά, επιθετικά όντα, σε βίαια όργανα μιας ολοκληρωτικής εξουσίας που, έχοντας αναπτύξει ως υπέρτατη κοινωνική συμπεριφορά το “ένστικτο της αγέλης”, μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε άβουλα και καταστροφικά πλάσματα που εκμηδενίζουν και σκοτώνουν το όνειρο για μια κοινωνία ελεύθερη και δημιουργική.

“Το Τρίτο Στεφάνι” 

Σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, από 8 Οκτωβρίου στο Θέατρο Παλλάς.

Το τρίτο στεφανιΕκάβη και Νίνα. Δύο γυναίκες αγαπιούνται και ψυχραίνονται, φλυαρούν και σωπαίνουν, γελάνε και δακρύζουν, κουβαλώντας πάντα στις πλάτες τους την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Οι εμβληματικές ηρωίδες του Κώστα Ταχτσή επανέρχονται  στο θέατρο “Παλλάς”, με τη Μαρία Καβογιάννη και  τη Μαρία Κίτσου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και τον 20μελή θίασο να ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή.

Το αριστούργημα του Ταχτσή, που πέρυσι πρόλαβε να παρουσιαστεί μόνο για 13 sold-out παραστάσεις και ταξίδεψε διαδικτυακά σε 23.000 σπίτια, σε 52 χώρες και 5 ηπείρους, ανεβαίνει και πάλι στη θεατρική σκηνή σε ολοκαίνουργια διασκευή που αναδεικνύει τις αφηγηματικές αρετές και την ποίηση του μυθιστορήματος.

Σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη και πρωτότυπη μουσική Μίνου Μάτσα.

“Όποιος Θέλει Να Χωρίσει… Να Σηκώσει το Χέρι του!”

Σε σκηνοθεσία Γιώργου Καπουτζίδη από τις 15 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ήβη 

Οι ερωτικές σχέσεις αναλύονται, διαλύονται και ξαναζωντανεύουν μέσα τις ιστορίες ενός ανομολόγητου έρωτα που διαρκεί είκοσι χρόνια, ενός γάμου που καταστρέφεται λόγω απιστίας κι ενός ακόμη γάμου που αναβάλλεται επ΄αόριστον.

Το ιδιαίτερο και αντισυμβατικό χιούμορ του Γιώργου Καπουτζίδη σ΄ αυτό το πρώτο θεατρικό του έργο το οποίο και σκηνοθετεί και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις από την πρώτη χρονιά παραστάσεων, επανέρχεται στο Θέατρο Ήβη, υποσχόμενο βραδιές αβίαστου γέλιου.

Παίζουν: Μαριλού Κατσαφάδου, Γιάννης Κουκουράκης, Πάνος Νάτσης, Ανθή Σαββάκη, Γιώργος Σαββίδης, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Αποστόλης Ψαρρός και η Κατιάνα Μπαλανίκα.

“Μαρίκα”

Σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια από τις 15 Οκτωβρίου στο Θέατρο Χώρα.

ΜαρίκαΗ ζωή και το έργο της σπουδαίας Μαρίκας Κοτοπούλη, με τη Νένα Μεντή, που ως Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου έχει γράψει ιστορία στην ερμηνευτική προσέγγιση καλλιτεχνικών προσωπικοτήτων, στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η παράσταση για την αμφιλεγόμενη γυναίκα, που άφησε ανεξίτηλα το στίγμα της στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας ως καλλιτέχνιδα και ως ισχυρή προσωπικότητα με έντονη παρουσία στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας του περασμένου αιώνα, είναι σε κείμενο του σκηνοθέτη Πέτρου Ζούλια, το οποίο προέκυψε μέσα από βαθιά έρευνα.

Πλάι στη Νένα Μεντή παίζουν οι: Νεφέλη Κουρή, Γιώργος Δεπάστας, Τζένη Σκαρλάτου, Μάκης Πατέλης, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιάννης Σίντου, Γιώργος Λόξας και Ναταλία Αθανασιάδη.

“Γίδα ή Ποια Είναι η Σύλβια;”

Σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, από τις 6 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Αθηνών.

Ένας άκρως επιτυχημένος επαγγελματικά οικογενειάρχης, χωρίς να πάψει να αγαπάει την γυναίκα του ερωτεύεται την Σύλβια, η οποία “τυχαίνει” -όπως λέει ο ίδιος- να είναι… γίδα! Η  παράδοξη ερωτική ιστορία γίνεται γνωστή τόσο στη σύζυγό όσο και το γιο του επιτυχημένου οικογενειάρχη.

Ο βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας Edward Albee αναφερόμενος στη “Γίδα” λέει: “Οι άνθρωποι λένε ψέματα στον εαυτό τους για το ποιοι είναι και πώς βλέπουν τον εαυτό τους. Το έργο μου αφορά την ανικανότητά μας να είμαστε αντικειμενικοί με τον εαυτό μας”. Και αυτό ακριβώς αναδεικνύει η παράσταση, είτε την αντιμετωπίσει κανείς ως αλληγορία, είτε ως ακραία πραγματικότητα.

Με έναν καθηλωτικό Νίκο Κουρή στον πρωταγωνιστικό ρόλο και με αξιόλογες ερμηνείες τόσο από τη Λουκία Μιχαλοπούλου όσο και από τον νεαρό Μιχαήλ Ταμπακάκη. Από τις πιο αξιόλογες επαναλήψεις της θεατρικής χρονιάς.

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

Θέατρο Πορεία: Χειμώνας Γεμάτος Παραστάσεις

Ημερολόγιο Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων

Φοίνισσες, Έριδες, Φωτιές

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι διευθυντής περιεχομένου της αθηΝΕΑς. Είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+