Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός

Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής

Το Μουσείο Μπενάκη και το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός παρουσιάζουν την έκθεση “Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής” με έργα από τη σημαντική συλλογή του ιδρύματος, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά. Η έκθεση, η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1), εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 9 Ιανουαρίου 2022.

Η ήττα των Οθωμανών στην Κλεισούρα

Denis Dighton, “Η ήττα των Οθωμανών στην Κλεισούρα”

Η συλλογή φιλελληνικής τέχνης του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας έργα ζωγραφικής, που έχουν φιλοτεχνηθεί από κορυφαίους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού φιλελληνικού εικαστικού κινήματος.

Είχαμε τη χαρά να μας ξεναγήσει η επιμελήτρια της έκθεσης, δρ Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, η οποία μας αποκάλυψε όμορφες λεπτομέρειες για τους πίνακες. Για παράδειγμα, στο αριστοτεχνικό πορτρέτο του “Άρχοντα Μαραθέα” σταθήκαμε στη λεπτομέρεια του αλόγου με τον ιπποκόμο που φαίνεται στα δεξιά ή σχολιάσαμε τη βιβλική σκηνή της “Φυγής από την Αίγυπτο” που πρόσθεσε ο ζωγράφος, ο Josef Hoffmann, στον πίνακα “Άποψη της Αθήνας με την Ακρόπολη και τον Λόφο του Αστεροσκοπείου”.

Η αγάπη με την οποία μας παρουσίασε τα έργα αποτυπώνεται στην προσεκτική επιλογή τους, που αποτελεί εγγύηση για μια απολαυστική και γρήγορη περιήγηση σε αυτή την ενδιαφέρουσα έκθεση. Έτσι κι αλλιώς το Μουσείο Μπενάκη στην Κουμπάρη μπορεί να αιχμαλωτίσει την προσοχή μας για ώρες.

Josef Hoffmann, “Άποψη της Αθήνας”

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγράφων από την Ιταλία, όπως οι Ludovico Lipparini, Filippo Agricola, Francesco Podesti και Cesare Dell Acqua, από τη Γερμανία, όπως οι Peter H. L. von Hess, Johann G. C. Perlberg και Carl A. J. Rottmann, από τη Γαλλία, όπως οι Alexandre-Marie Colin, Antoine-Alphonse Montfort και Pierre Bonirote, από την Αγγλία, όπως οι Denis Dighton, Charles Eastlake, Edward Lear, Hugh W. Williams και George P. Reinagle, αλλά και Ελλήνων, οι οποίοι μετασχημάτισαν τα ευρωπαϊκά φιλελληνικά πρότυπα.

Ο Αρχοντας Μαραθέας

Francesco Pige, “Ο άρχοντας Μαραθέας”

Η καλλιτεχνική σύμπραξη στους κόλπους μιας έκθεσης είναι σημαντική τόσο για τους φιλότεχνους, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ποικιλία αισθητικών διατυπώσεων, όσο και για τους ειδικούς μελετητές, στους οποίους δίνεται η σπάνια δυνατότητα να διερευνήσουν συγκριτικά την προσέγγιση του φιλελληνικού ρεπερτορίου από δημιουργούς διαφορετικών χωρών.

Το σύνολο των έργων αποκαλύπτει στον επισκέπτη μια εικαστική εξιστόρηση μεγάλων στιγμών της Επανάστασης και της οθωνικής περιόδου. Παράλληλα, και χάρη σε μια θεαματική σειρά τοπιογραφιών, αναπλάθεται το ελληνικό τοπίο του 19ου αιώνα.

Cesare dell’Acqua, “Ο ηρωισμός της Δέσπως”

Μέσα από συναρπαστικές εικόνες ηρωισμού, αυτοθυσίας και φιλοπατρίας, η έκθεση παροτρύνει τους επισκέπτες να αναστοχαστούν στοιχεία της νεότερης ιστορίας που διέπλασαν την ελληνική εθνική ταυτότητα.

Η έκθεση συνοδεύεται από έναν εξαιρετικό κατάλογο, πλούσια εικονογραφημένο και με αναλυτικές λεπτομέρειες.

Πληροφορίες για την Έκθεση

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού: Κουμπάρη 1, Κολωνάκι
Διάρκεια έκθεσης: 3 Νοεμβρίου 2021 έως 9 Ιανουαρίου 2022
Επιμέλεια έκθεσης: δρ Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, ιστορικός τέχνης
Σχεδιασμός έκθεσης: Ανδρέας Γεωργιάδης και Βιβή Γερολυμάτου, από τη “Μικρή Άρκτο”

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι διευθυντής περιεχομένου της αθηΝΕΑς. Είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+