Τι Κάνει Τελικά τα “Stars Wars” Τόσο Ξεχωριστά; Ένας Φανατικός του Είδους Μας Απαντά

Παρακολουθώ -ως παρατηρητής περισσότερο, μιας και τυγχάνει να μην είμαι λάτρης του είδους- τον χαμό που γίνεται κάθε φορά που μια νέα ταινία, από τις πολλές της σειράς του “Πολέμου των Άστρων” ανακοινώνεται. Πόσο δε μάλλον όταν αυτή κάνει πρεμιέρα…

Ουρές έξω από τους κινηματογράφους, ρίγη συγκίνησης μικρών και μεγάλων στο άκουσμα -και μόνο- των ονομάτων των Han Solo και Luke Skywalker, φωτόσπαθα παντού, είναι μόνο μερικά από τα “συμπτώματα” της Star War-μανίας!

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα παγκόσμιο κινηματογραφικό φαινόμενο της ποπ κουλτούρας, το οποίο, ακόμα κι αν δεν σε εκφράζει (πόσο μάλλον αδυνατείς να εξηγήσεις), δεν μπορείς παρά να αποδεχτείς.

Για όλους εμάς, λοιπόν, που όχι μόνο δεν έχουμε ιδέα για το τι συμβαίνει στο σύμπαν αυτής της “επικής διαστημικής όπερας”, αλλά ενίοτε τη σνομπάρουμε κιόλας, θα υπάρχει πάντα εκεί έξω ένας φανατικός του είδους, που “πίνει νερό” στο όνομα του Darth Vader και παραμένει αιώνια καψούρης με τη Leia Organa, και θα είναι πάντα πρόθυμος να μας “βάλει στη θέση” μας.

Εμείς βρήκαμε έναν τέτοιο -δεν δυσκολευτήκαμε ομολογουμένως- που δέχτηκε να μας λύσει όλες τις απορίες. Το όνομά του είναι Παύλος Τζουβάρας, είναι 40 χρονών, ασχολείται με τα τουριστικά και δηλώνει fan των “Star Wars”.

Παύλο σε ευχαριστούμε, may the Force be with you!

***

Πότε ξεκίνησες να βλέπεις Star Wars; Έχεις δει όλες τις ταινίες της σειράς;

Ξεκίνησα να βλέπω Star Wars όταν ακόμα πήγαινα δημοτικό, στα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Πρώτo είδα το “The Empire Strikes Back”, μετά το “Star Wars” και τελευταίο το “The Return of the Jedi”. Προσωπικά, προτιμώ να χρησιμοποιώ τους αυθεντικούς τίτλους, παρά να υποκύπτω στην ανοησία των “επεισοδίων”.
Μαγεύτηκα. Ήταν ένας από τους λόγους που αγάπησα τον κινηματογράφο και την όλη εμπειρία του σινεμά.

Στη συνέχεια, είδα το “Phantom Menace”, αυτή τη φορά στο σινεμά, και ήταν πραγματικά μια φοβερή εμπειρία. Ακολούθησαν τα “Attack of the Clones” και “Revenge of the Sith”, και, φυσικά, εννοείται ότι είδα τόσο το “The Force Awakens”, όσο και το “Rogue Οne”, ενώ ήδη μετράω αντίστροφα για τους “Last Jedi”!

Τι είναι αυτό που σε τράβηξε προσωπικά, γιατί τα αγαπάς;

Μαγεύτηκα. Ήταν ένας από τους λόγους που αγάπησα τον κινηματογράφο και την όλη εμπειρία του σινεμά. Τα εφέ, τα φωτόσπαθα, το Millennium Falcon (το σκάφος του Han Solo), αλλά και το γεγονός ότι όλα αυτά διαδραματίζονταν στο διάστημα, ως μικρό παιδί με γοήτευαν. Τρελαινόμουν για ταινίες επιστημονικής φαντασίας, και στην ιδέα ότι υπήρχε κάτι άλλο εκεί έξω, μου κόβονταν τα πόδια!

Ο δε Darth Vader, με την αστραφτερή πανοπλία και τη χαρακτηριστική του φωνή, είναι ίσως η πιο γοητευτική περσόνα ever. Ο συνδυασμός περιπέτειας, φαντασίας και χιούμορ με συνάρπαζε, και για πολλά χρόνια, ένιωθα ότι μέσω των ταινιών αυτών διατηρούσα ζωντανό ένα κομμάτι της αθωότητας και της παιδικότητάς μου.

Το ότι αγαπώ ακόμα την πρώτη τριλογία, μετά από τόσα χρόνια, λέει πολλά για τη διαχρονικότητα και την κλασική της αξία.

Τι το ιδιαίτερο έχουν αυτές οι ταινίες και πώς εξηγείς αυτή την τεράστια αποδοχή τους από τον κόσμο, αλλά και τ’ ότι αποτελούν, εδώ και 40 χρόνια, σημείο αναφοράς για τους απανταχού κινηματογραφόφιλους;

Ο Παύλος Τζουβάρας και το φωτόσπαθό του!

Οι ταινίες αυτές είναι ξεχωριστές, γιατί σε αυτές παρουσιάζεται ένας άλλου τύπου πολιτισμός, όπου οι πρωταγωνιστές ασχολούνται με “ανώτερα” ζητήματα, όπως είναι ο αγώνας για την ελευθερία και την επιβίωση. Σ’ αυτές παρακολουθούμε να συνυπάρχουν πολλές φυλές, πολλοί κόσμοι, ποτέ όμως δεν έχει αντιμετωπίσει ο ένας τον άλλον με ρατσισμό.

Αντικειμενικά, οι ταινίες απευθύνονται κυρίως σε παιδιά, όμως αυτό που αγγίζει τους μεγάλους είναι η ανθρώπινη διάσταση των ιστοριών, με την οποία συνδέονται. Για παράδειγμα, στις ταινίες βλέπουμε την πορεία ενός εφήβου που πρέπει να πάρει τη ζωή στα χέρια του και να αφήσει τους δικούς του, τα εμπόδια που συναντά στον δρόμο του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το καλό και το κακό.

Έχω αγωνία να δω κατά πόσο ο Skywalker θα ενδώσει στην σκοτεινή πλευρά ή θα παραμείνει στο φως, γιατί η αφίσα λέει άλλα…

Όλοι, επίσης, συνδέονται με την ιδέα της οικογένειας και τη δυσλειτουργική της φύση, με την οποία οι ταινίες καταπιάνονται επίσης. Εν ολίγοις, ο κόσμος έχει ταυτιστεί μαζί τους, γιατί ασχολούνται με απλές, αρχέγονες έννοιες. Δεν έχουμε να κάνουμε με high κουλτούρα. Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για… τον Shakespeare του λαού στο διάστημα!

Επίσης, ας είμαστε ειλικρινείς: τα φωτόσπαθα και οι Jedi είναι και θα είναι πάντα cool. Παίζει φυσικά και το ρόλο του το πολύ καλό και έξυπνο marketing, μέσω του οποίου οι ταινίες έχουν καταφέρει να είναι πάντα επίκαιρες.

Τι περιμένεις από τη νέα ταινία, που βγαίνει σήμερα στις αίθουσες;

Αρχικά, ανυπομονώ να δω τι έχει γράψει και σκηνοθετήσει ο Rian Johnson (σ.σ. Το “Looper” του Johnson θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας), οπότε έχω μεγάλη περιέργεια.

Από τη νέα ταινία περιμένω μια καλύτερη οπτική για την εκπαίδευση των Jedi, αλλά και να μου εξηγήσει την προέλευση της δύναμης. Περιμένω, επίσης, να μου απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που άφησε ανοιχτά το “The Force Awakens”.

Έχω επιπλέον αγωνία να δω κατά πόσο ο Skywalker θα ενδώσει στην σκοτεινή πλευρά ή θα παραμείνει στο φως, γιατί η αφίσα λέει άλλα… Πάντα στις αφίσες των Star Wars, ο “κακός” είναι στο πίσω μέρος της. Σ’ αυτήν όμως, αυτός που είναι πίσω δεν είναι άλλος από τον Luke Skywalker!

Ξέρουμε ότι θα γυριστούν και άλλα spin off, μετά την επιτυχία του “Rogue One”, που άνοιξε τον δρόμο. Πιστεύεις ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι ταινίες να κουράσουν ακόμα και τους φανατικούς τους είδους; 

Μετά το πρώτο spin off, το “Rogue One”, έπεται αυτό για τον Han Solo (“Solo: A Star Wars Story”), που θα βγει στις αίθουσες μες το 2018, ενώ έχει ακουστεί ότι θέλουν να γυρίσουν spin off για κάθε βασικό χαρακτήρα. Προσωπικά, αυτό το βρίσκω βαρετό και κουραστικό.

Την ταινία για τον Han Solo θα τη δω, γιατί για μένα παραμένει ένας γοητευτικός χαρακτήρας, του οποίου του προέλευση θα ήθελα να ξέρω. Άλλωστε, έχουμε να κάνουμε με τον “αλήτη με τη χρυσή καρδιά”, που όλοι αγαπάμε.

Ωστόσο, αυτή η λογική ανακύκλωσης των ίδιων χαρακτήρων ίσως κάνει τον κόσμο να βαρεθεί. Το σύμπαν του Star Wars είναι ανεξάντλητο και θα ήταν προτιμότερο να αντλήσουν από εκεί νέους χαρακτήρες, από το να εμμένουν στους ίδιους.

Να πω επίσης εδώ, ότι ο Rian Johnson έχει πάρει το “πράσινο φως” για να προχωρήσει στο σχεδιασμό και την ολοκλήρωση μιας νέας, πρωτότυπης τριλογίας, με νέους χαρακτήρες και κόσμους!

Γιατί θα πρέπει κάποιος, κατά τη γνώμη σου, να δει τα Star Wars;

Οι ταινίες αυτές είναι family friendly, οπότε θα τις συνέστηνα αναμφίβολα τόσο σε μικρούς, όσο και σε μεγάλους.

Σε ένα παιδί, γιατί είναι μια ωραία, διασκεδαστική, περιπέτεια, με φωτόσπαθα και εντυπωσιακα εφέ, που ταυτόχρονα περνάει και ωραία μηνύματα. Ελπίζω πραγματικά να το λατρέψει για όλους τους λόγους που το λάτρεψα εγώ, αλλά κι όλοι οι φανατικοί τους είδους.

Έναν ενήλικα, που δεν έχει δει ποτέ του Star Wars, θα τον ρωτούσα απλά: γιατί;;; Πού μεγάλωσες τόσα χρόνια, κάτω από μια πέτρα;;;

Πέρα από την πλάκα, αξίζει να τη δει κανείς, γιατί πρόκειται για μια καλογυρισμένη σειρά ταινιών, που σέβεται τον θεατή και προσφέρει για περισσότερες από 2 ώρες μια φαντασμαγορική απόδραση από την καθημερινότητα, όπου απολαμβάνεις ωραία εφέ, ενώ ταυτόχρονα συγκινείσαι. Μια σειρά ταινιών, που καταφέρνει να κάνει την εμπειρία του σινεμά ακόμα πιο συναρπαστική.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, μιλάει τρεις ξένες γλώσσες και τώρα μαθαίνει την τέταρτη. Έχει εργαστεί στην τηλεόραση, σε εφημερίδες και στον ηλεκτρονικό Τύπο, ωστόσο η δημοσιογραφική της καρδιά ανήκει στο ραδιόφωνο και τα περιοδικά. Αγαπά το σινεμά, τα ταξίδια, τη μαγειρική, τη μουσική, τον χορό και να γράφει για όλα εκείνα που κάνουν εκείνη και τους άλλους που τα διαβάζουν καλύτερους και χαρούμενους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+