Δουλειά Σπιτιού: Ναι ή Όχι;

Μια είδηση που πιθανώς θα χαροποιήσει τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου: το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι η σχολική τσάντα θα μένει για τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο το μήνα στο σχολείο, σε μια προσπάθεια οι μαθητές να περνούν τις μέρες αυτές πιο δημιουργικά, ενδυναμώνοντας παράλληλα τη σχέση και την επικοινωνία με τους γονείς τους.

Στη σύγχρονη καθημερινότητα, και στην ολοένα και πιο υψηλών απαιτήσεων πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές παγκοσμίως, από όλο και μικρότερη ηλικία, το πόσο καλό κάνει η προετοιμασία μαθημάτων στο σπίτι είναι ένα debate που μαίνεται, κι ένα ερώτημα στο οποίο δεν υπάρχει εύκολη απάντηση.

Από τη μία, υπάρχουν τα επιχειρήματα κατά της “δουλειάς σπιτιού” που συνδέονται με μια σειρά από παράγοντες: μπορεί ο υπερβολικός φόρτος εργασίας να αυξήσει το άγχος του μαθητή, να περιορίσει το χρόνο που έχει στη διάθεσή του για εξωσχολικές δραστηριότητες και ενδιαφέροντα, ακόμα και να χειροτερέψει την επίδοσή του τις ώρες της παράδοσης στο σχολείο, αν είναι υπερβολικά κουρασμένος και η εξάντληση αυτή επιδρά στη συγκέντρωσή του.

Ταυτόχρονα, οι σχέσεις που διαμορφώνουν τα παιδιά με συνομήλικους τους, αλλά και με πρόσωπα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος περιορίζεται αρκετά, επιδρώντας στη διαμόρφωση της κοινωνικότητάς τους.

Από την άλλη, η εμπέδωση που συνεπάγεται η επανάληψη εννοιών και ασκήσεων στο σπίτι θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την απορρόφηση νέας γνώσης, ενώ υπάρχει και η σχολή σκέψης που λέει ότι θα έπρεπε να δώσουμε περισσότερη έμφαση στο είδος της δουλειάς που καλούνται να κάνουν οι μαθητές στο σπίτι, και όχι τόσο στην ποσότητα.

Παραδείγματος χάριν, στο εξαιρετικό The One World Schoolhouse, ο Salman Kahn υποστηρίζει ότι η παράδοση είναι καλύτερο να γίνεται στο σπίτι, μέσα από βίντεο που μπορεί κανείς να παρακολουθεί στο χρόνο που τον εξυπηρετεί και με τον ρυθμό που του ταιριάζει, και η “δουλειά σπιτιού” θα έπρεπε να γίνεται στο σχολείο, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να λύνουν τις απορίες τους πριν συσσωρευτούν, και στους δασκάλους να εντοπίζουν και να αναπληρώνουν τα όποια κενά πιο αποτελεσματικά.

Τροφή για σκέψη…

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+