Τι Συμβαίνει με τους Κοριούς;

Μέχρι πριν από λίγο καιρό η αναφορά σε «κοριούς» μάλλον μας έφερνε στο μυαλό μικροσκοπικές συσκευές παρακολούθησης και σενάρια κατασκοπείας ή, έστω, κλασικές ιστορίες από τον στρατό, όπου οι φαντάροι πετρελαίωναν τα μεταλλικά κρεβάτια τους προκειμένου να απωθήσουν τα ανεπιθύμητα έντομα.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, οι κοριοί –οι πραγματικοί, όχι οι ηλεκτρονικοί– έχουν έρθει στο παγκόσμιο προσκήνιο και μάλιστα δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στο… Παρίσι!

Οι κοριοί είναι μικροσκοπικά, παρασιτικά, ωοειδή έντομα που τρέφονται με αίμα. Έχουν κοκκινωπό-καφέ χρώμα και περίπου το μέγεθος ενός σπόρου μήλου. Το πεπλατυσμένο σχήμα τους διευκολύνει να κρύβονται εύκολα στο δέρμα ή στο τρίχωμα των ξενιστών τους (ανθρώπων ή ζώων), καθώς και σε ρωγμές, σχισμές, έπιπλα, καθίσματα, υφάσματα, στρώματα, κλινοσκεπάσματα, χαλιά, πρίζες, διακόπτες, κάδρα, ταπετσαρίες κ.λπ.

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι κοριοί είναι δύσκολο να ελεγχθούν είναι η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητά τους. Αναπαράγονται με αυγά και μόλις γίνουν ακμαία έντομα αναζητούν τροφή.

Χαρακτηριστικό σημάδι της παρουσίας τους –εκτός από το τσίμπημα και τη φαγούρα (που θυμίζουν αυτά των κουνουπιών)– είναι η εμφάνιση μικροσκοπικών καφέ κηλίδων κατά μήκος των επιφανειών όπου κινούνται. Αν και δεν μεταδίδουν ασθένειες, τα δαγκώματά τους μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, δερματικά εξανθήματα, ακόμη και αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα.

Μπορούν να μείνουν νηστικοί, αδρανείς και κρυμμένοι για αρκετούς μήνες, κάτι που δυσκολεύει την καταπολέμησή τους. H παρουσία τους δεν σχετίζεται με την καθαριότητα: μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε, μεταφερόμενοι από τους ανυποψίαστους ξενιστές τους στα ρούχα ή στις αποσκευές τους.

Κάπως έτσι πρέπει να έφτασαν και στη Γαλλία, όπου η παρουσία τους έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή. Έχει καταγραφεί επίσημα η ύπαρξη κοριών στο αεροδρόμιο Charles De Gaulle, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε δημόσιους χώρους (κινηματογράφους, βιβλιοθήκες κ.ά.) και σε τουλάχιστον 17 σχολεία, εκ των οποίων τα 7 έκλεισαν.

Ο υπουργός Μεταφορών Clement Beaune καθησύχασε το κοινό λέγοντας πως «η χώρα δεν έχει δεχτεί επιδρομή από κοριούς», ωστόσο συγκάλεσε συνάντηση των φορέων εκμετάλλευσης των δημόσιων συγκοινωνιών για τη θέσπιση αντιμέτρων κατά των ενοχλητικών εντόμων.

Η γαλλική κυβέρνηση πραγματοποιεί ήδη σειρά συναντήσεων ώστε να εξετάσει την αύξηση των αναφορών για κρούσματα κοριών, αφού η κατάσταση κρίνεται σοβαρή τόσο για τους Γάλλους όσο και για τους επισκέπτες, δεδομένου ότι η Πόλη του Φωτός είναι πόλος έλξης εκατομμυρίων τουριστών.

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε η Εβδομάδα Μόδας 2023, ενώ σε διάφορες πόλεις φιλοξενείται αυτές τις ημέρες το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι.

Η πρωθυπουργός Elisabeth Borne δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων τόσο για τον εντοπισμό των μολύνσεων όσο και για την υποστήριξη των πληγέντων, ενώ το Υπουργείο Υγείας συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί όταν αγοράζουν μεταχειρισμένα έπιπλα ή στρώματα και στους ταξιδιώτες να επιθεωρούν τα κρεβάτια των καταλυμάτων όπου διαμένουν.

Ο αντιδήμαρχος του Παρισιού Emmanuel Grégoire κάλεσε τον πρόεδρο Emmanuel Macron να συστήσει ομάδα εργασίας που να ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα, το οποίο θα πρέπει να κηρυχθεί «ζήτημα δημόσιας υγείας» ενόψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι του 2024 στο Παρίσι.

Πάντως, υπάρχουν αναφορές ότι η μόλυνση εξαπλώνεται διεθνώς: οι λιμενικές αρχές στην Ταγγέρη, στο Μαρόκο, δήλωσαν ότι εντόπισαν κοριούς σε επιβατηγό πλοίο από τη Μασσαλία, ενώ η εταιρεία ταχείας μεταφοράς τρένων στη σήραγγα της Μάγχης Eurostar δήλωσε ότι σχεδιάζει να κάνει «προληπτική θεραπεία» σε ολόκληρο το δίκτυό της.

Όπως είναι φυσικό, η έξαρση του φαινομένου στη Γαλλία έχει δημιουργήσει παγκόσμιο ενδιαφέρον και ανησυχία. Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, πάντως, η προβολή του υγειονομικού αυτού προβλήματος από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και δη τα αμερικανικά και βρετανικά είναι μάλλον υπερβολική και έχει μεγάλες δόσεις κινδυνολογίας.

Ωστόσο, η ύπαρξη κοριών δεν είναι κάτι καινούργιο. Αντίστοιχος πανικός είχε προκληθεί το 2010 στη Νέα Υόρκη, ενώ ειδικά στη Γαλλία ήταν κάτι σχετικά σύνηθες μέχρι τη δεκαετία του ’50, οπότε και εξαφανίστηκαν χάρη στα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ.

Τη δεκαετία του ’90, όμως, εξαιτίας της αύξησης της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης, οι κοριοί επανήλθαν «δριμύτεροι». O γαλλικός κυβερνητικός οργανισμός ANSES ανέφερε ότι το 11% των γαλλικών νοικοκυριών είχαν αντιμετωπίσει κοριούς κάποια στιγμή κατά τα έτη μεταξύ του 2017 και 2022, προσθέτοντας ότι τα περιστατικά αυτά δεν συνδέονται με το κοινωνικό ή οικονομικό επίπεδο των ανθρώπων. Μάλιστα, πριν από τρία χρόνια, η κυβέρνηση δημιούργησε έναν ενημερωτικό ιστότοπο και μια τηλεφωνική γραμμή εν μέσω της αυξανόμενης μόλυνσης.

Προς το παρόν η κατάσταση δείχνει να είναι υπό έλεγχο. Μένει να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα στη Γάλλία ώστε να κατασταλεί εγκαίρως και να μη δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα ή πανικό τόσο στους Γάλλους όσο και στους τουρίστες της χώρας και τελικά τα «ρεκόρ» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 να είναι μόνο αθλητικά!

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Ισραήλ και Παλαιστίνη | Δύο Κόσμοι Παράλληλοι και Αντίθετοι

Ηλεκτροκίνηση και Αυτοκινητοβιομηχανία: Οι Μεγάλες Προκλήσεις

Δέκα Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Αλεξάνδρα Κ*

 

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Συντάκτρια | Thunder Road
Συντάκτρια | Thunder Road

H Μαρία Σπανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα τριών παιδιών, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Οικ. Επιστήμης) και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας (Πιάνο). Την κέρδισε η μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά. Αγαπά τους ήχους, τις παύσεις, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα βαμβακερά σεντόνια και κάποια ξεχωριστά τρυφερά χέρια. Προτιμά τις ανατολές από τα ηλιοβασιλέματα, το τσάι αντί του καφέ και στο μεγάλο δίλημμα «κιθαρίστας ή ντράμερ» διαλέγει «μπασίστας».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+