“Το Πιο Ταχύρρυθμο και Γεμάτο MBA”

Κάποτε τα βήματα ήταν ξεκάθαρα για τους απόφοιτους της ανώτατης εκπαίδευσης. Ολοκλήρωνες τις σπουδές σου, αποζητούσες μια θέση εργασίας και ανοίγονταν μπροστά σου μια σειρά από επιλογές. Το μέλλον ένιωθες ότι ήταν στο χέρι σου, συνάρτηση των προσπαθειών σου, προϊόν των κόπων ετών. Για έναν απόφοιτο στην Ελλάδα του 2019 -ακόμη και για τον πιο εργατικό, τον πιο δυναμικό, τον πιο δραστήριο απόφοιτο- πολλές φορές ο δρόμος μοιάζει φραγμένος με εμπόδια. Αποζητά μια ευκαιρία να αποδείξει τι μπορεί να κάνει, ένα περιβάλλον που να αγκαλιάσει τις ικανότητές του και να ακονίσει τις δεξιότητές του, που να του επιτρέψει να αποκομίσει την πολυπόθητη εργασιακή εμπειρία, και νιώθει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Στην Coca-Cola Τρία Έψιλον, η επόμενη γενιά στελεχών της εταιρείας προέρχεται ακριβώς από τέτοιους νέους απόφοιτους. Ανθρώπους με ταλέντο και διάθεση να κάνουν μια δυναμική επαγγελματική αρχή σε ένα εργασιακό περιβάλλον που τους εξελίσσει καθημερινά. Μέσα από το πρόγραμμα Rise Management Trainee, τα τελευταία 29 χρόνια περισσότεροι από 150 νέοι έχουν σταδιοδρομήσει τόσο μέσα στην εταιρεία όσο και ευρύτερα στον Όμιλο Coca-Cola HBC, αναλαμβάνοντας υψηλόβαθμες θέσεις. Όλα ξεκινούν από δύο πλούσια σε γνώση, προκλήσεις και επαγγελματικές εμπειρίες χρόνια.

Ο πλούτος του προγράμματος καθίσταται σαφής όταν κανείς ακούει τους ανθρώπους που το έχουν βιώσει να μιλούν γι΄ αυτό. Ένας Management Trainee θα γνωρίσει στη διετία του προγράμματος διαφορετικούς ανθρώπους, σε διαφορετικά επίπεδα, από διαφορετικά τμήματα τις εταιρείας. Θα αποκτήσει μια σειρά από δεξιότητες, μέσα από εντατικά εκπαιδευτικά προγράμματα, και το σημαντικότερο ίσως, θα έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει όσα μαθαίνει στην πράξη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Νίκος Παπανδριανός, Commercial Management Trainee 2017, το πρόγραμμα προσομοιάζει “το πιο ταχύρρυθμο και το πιο γεμάτο MBA”.

Μια Ευκαιρία Να Αποδείξεις Τι Μπορείς Να Κάνεις

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα; Οι συμμετέχοντες είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου με μέχρι και δύο χρόνια εργασιακή εμπειρία, άριστες γνώσεις ελληνικής και αγγλικής γλώσσας και δεξιότητες χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή. Απευθύνεται σε νέους με διάθεση για διαρκή μάθηση, που θέλουν να ξεχωρίζουν σε ό,τι κάνουν, να γίνονται συνεχώς καλύτεροι και να εξελίσσονται σε ένα απαιτητικό περιβάλλον με γρήγορους ρυθμούς.

Για πολλούς, το γεγονός ότι το πρόγραμμα δεν προϋποθέτει ο υποψήφιος να προέρχεται από ένα συγκεκριμένο τομέα σπουδών είχε μεγάλη σημασία. “Είχα τελειώσει το μεταπτυχιακό μου και ήμουν σε αναζήτηση, όταν είδα τη διαφήμιση μέσα από το Facebook”, θυμάται ο Νίκος Παπανδριανός. “Είχα ξεκινήσει με πρώτο πτυχίο Φυσική, μετά Οικονομικά. Με τράβηξε το γεγονός ότι το Rise Management Trainee απευθυνόταν σε νέους αποφοίτους αποκλειστικά, δεν απαιτούσε εργασιακή εμπειρία, ούτε πτυχίο σε έναν συγκεκριμένο κλάδο. Ήταν απλά μια πρόσκληση προς νέους να έρθουν και να αποδείξουν πράγματα.”

Ο Αργύρης Μουστάκας, Supply Chain Management Trainee 2017, σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στην Αγγλία, όμως ήθελε να γυρίσει στην Ελλάδα. Αποζητούσε ευκαιρίες, έψαχνε για δουλειές και είχε αρχίσει να απογοητεύεται. “Λόγω κρίσης δεν έβρισκα τίποτα. Είχα στο μυαλό μου ότι θα ήθελα ένα trainee πρόγραμμα όπως αυτά που υπάρχουν στο εξωτερικό, αλλά δεν το είχα βρει στην Ελλάδα. Είδα τη διαφήμιση της Coca-Cola Τρία Έψιλον, εντυπωσιάστηκα γιατί δεν περίμενα ότι έχουμε τέτοια προγράμματα στη χώρα μας, και έκανα αίτηση.”

“Τελικά, το Rise σου δίνει αυτό που θέλει ένας νέος απόφοιτος, μία ευκαιρία, μία ευκαιρία να δείξει πράγματα. Σου δίνει αυτή την ευκαιρία στο 100%, με υποστήριξη, σε έναν οργανισμό τεράστιο, με brands πασίγνωστα. Σου δίνει αυτή την ευκαιρία ανεξάρτητα από το πού τελείωσες, πώς τελείωσες, πότε τελείωσες”

Η διαδικασία επιλογής, η οποία περνάει μέσα από μια σειρά από στάδια, δίνει την ευκαιρία στους ανθρώπους της εταιρείας να γνωρίσουν καλύτερα τους υποψηφίους, τους ενθαρρύνει να αναδείξουν τις δεξιότητές τους και να μοιραστούν μαζί με τα στελέχη της Coca-Cola Τρία Έψιλον τους στόχους, τα ενδιαφέροντα και τα όνειρά τους. Μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις, τεστ δεξιοτήτων και ολοήμερο Κέντρο Αξιολόγησης σε ρεαλιστικές συνθήκες εργασίας, επιλέγονται οι Management Trainees που θα ξεκινήσουν τη διετή διαδρομή τους.

“Ήταν σχολείο από μόνη της η διαδικασία”, διαπιστώνει ο Νίκος Παπανδριανός. “Δεν ήταν μια συνέντευξη ‘άντε, έλα και τέλος'”, εξηγεί ο Αργύρης Μουστάκας. “Στις συνεντεύξεις ήταν όλοι φιλικοί, μου έσπασαν το τρακ, οπότε μίλησα για ό,τι είχα κάνει. Το Κέντρο Αξιολόγησης στη συνέχεια ήταν κι αυτό μια ωραία εμπειρία, αφού γνώρισα κι άλλους νέους. Όταν με πήραν να μου πουν ότι έγινα δεκτός στο πρόγραμμα δεν το περίμενα, μου πήρε μέρες να το συνειδητοποιήσω. Ήταν ένα μεγάλο βήμα για μένα γιατί έμενα μόνιμα στη Μυτιλήνη και έπρεπε να μετακομίσω.”

Καλώς Ήρθατε Σε Ένα Τεράστιο Σχολείο

“Την πρώτη μέρα είχα άγχος. Νέα αρχή, νέο ξεκίνημα. Καθέναν από εμάς, όμως, μας περίμενε ένα προσωποποιημένο κουτί, με το όνομά μας πάνω και μ’ ένα κείμενο που μας καλωσόριζε. Το έχω φυλάξει ως αναμνηστικό. Μέσα είχε κάποια προϊόντα του της εταιρείας, είδη γραφείου, τον υπολογιστή μας, πληκτρολόγια, ποντίκι, ακουστικά – ό,τι χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις.” Ακόμη σημαντικότερο, οι Rise Management Trainees έχουν από την αρχή της πορείας τους ένα ατομικό πλάνο ανάπτυξης που περιλαμβάνει ευκαιρίες εκπαίδευσης και άμεση ανάθεση projects, με στόχο την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας σε πρακτικό επίπεδο, καθώς και αξιολόγηση της απόδοσής τους, ώστε να αναλάβουν μία θέση εργασίας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

“Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αποτελεί ένα τεράστιο σχολείο. Κάθε μέρα είναι διαφορετική, γεμάτη προκλήσεις, σε ένα περιβάλλον που σε αναπτύσσει και σε κάνει καλύτερο, καθώς οι άνθρωποι βρίσκονται στο επίκεντρο”, διαπιστώνει ο Νίκος Παπανδριανός. “To πρώτο διάστημα ήταν ομαλό, έγιναν όλα σταδιακά, από μηδενική βάση. Είχαμε την ευκαιρία να γυρίσουμε όλη την εταιρεία – να πάμε σε μονάδες παραγωγής, να βγούμε στην αγορά, να τη μάθουμε τμήμα-τμήμα. Εξοικειωθήκαμε με τα μέρη, τους ανθρώπους, τους ρόλους. Όσον αφορά τα εκπαιδευτικά προγράμματα, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες, είχαμε πολλά σεμινάρια, τα οποία σου έδιναν τη δυνατότητα να αποκτήσεις θεωρητική κατάρτιση, συνδυάζοντας πλέον και αυτά που έχεις δει ‘on the job’.” Η Μαριάνθη Νίκα, Commercial Management Trainee 2018 παρομοιάζει την εμπειρία της στο Rise με ένα “μαγικό ταξίδι ανάπτυξης”. “Έχω την ευκαιρία να συνεργάζομαι καθημερινά με διαφορετικά άτομα και τμήματα, να διαχειρίζομαι απαιτητικά projects από τον πρώτο μήνα και να μαθαίνω νέα πράγματα κάθε μέρα.”

Συλλογική Προσπάθεια

Σε όλη τη διαδικασία, το δυναμικό εργασιακό περιβάλλον, αλλά και οι συνάδελφοι της Coca-Cola Τρία Έψιλον που βρίσκονται δίπλα στους νέους Management Trainees αναλαμβάνουν να καθοδηγήσουν, να δώσουν νέα κίνητρα, συνεχή έμπνευση και γνώσεις. Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία, οι νέοι ενθαρρύνονται να αναπτύσσουν καθημερινά τα ταλέντα τους και προετοιμάζονται για να αναλάβουν θέσεις ευθύνης στο μέλλον.

“Από την πρώτη μου μέρα στην Coca-Cola Τρία Έψιλον κατάλαβα ότι είναι μια εταιρεία που επενδύει στους νέους, δίνοντάς τους ευκαιρίες εξέλιξης”, αναφέρει η Ελισάβετ Άνγλου, Supply Chain Management Trainee 2018. “Ως μέλος ενός τόσο μεγάλου και πολύπλοκου οργανισμού, μου ανοίγονται απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης και μάθησης. Μέσω των projects που έχω αναλάβει εξελίσσομαι συνεχώς και συνεργάζομαι με καταξιωμένους επαγγελματίες από την πρώτη κιόλας μέρα.” Στην προθυμία των ανθρώπων που απαρτίζουν το επαγγελματικό περιβάλλον της εταιρείας αναφέρεται η Νάνσυ Κωνσταντέλλου, HR Management Trainee 2018. “Έχοντας δίπλα μου ταλαντούχους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να με καθοδηγήσουν και να με υποστηρίξουν σε κάθε μου βήμα, ως μέντορες, νιώθω πλέον τη βεβαιότητα πως όλα μου τα όνειρα για το μέλλον θα γίνουν πραγματικότητα.”

“Το μέγεθος και η δραστηριότητα της εταιρείας είναι σπάνια για τα δεδομένα της Ελλάδας”, διαπιστώνει από την πλευρά της η Βενετία Κουλουρίδη SC Management Trainee 2018. “Έτσι το Rise αποτελεί για μένα μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να κυνηγήσω τα όνειρά μου σε ό,τι αφορά την επαγγελματική μου εξέλιξη”. “Σου δίνει αυτή την αίσθηση ότι μπορεί να ανακαλύψεις και πράγματα που δεν περίμενες για το πού θες ή πού μπορείς να φτάσεις. Σου δίνει ευκαιρίες να φανταστείς τον εαυτό σου και σε άλλους ρόλους”, τονίζει ο Νίκος Παπανδριανός. “Τελικά, το Rise σου δίνει αυτό που θέλει ένας νέος απόφοιτος, μία ευκαιρία, μία ευκαιρία να δείξει πράγματα. Σου δίνει αυτή την ευκαιρία στο 100%, με υποστήριξη, σε έναν οργανισμό τεράστιο, με brands πασίγνωστα. Σου δίνει αυτή την ευκαιρία ανεξάρτητα από το πού τελείωσες, πώς τελείωσες, πότε τελείωσες”. Γιατί τελικά, όπως διαπιστώνει και ο Αργύρης Μουστάκας, ”από τη στιγμή που σε έχει επιλέξει η εταιρεία, θα σε πιστέψει”.

Δηλώσεις συμμετοχής για το Πρόγραμμα Rise Management Trainee γίνονται δεκτές μέχρι και τις 5 Μαΐου 2019, εδώ.

***

Το άρθρο αυτό γράφτηκε με την ευγενική χορηγία της Coca-Cola Τρία Έψιλον.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+