Βιβλία για να #Μείνουμε Σπίτι

Μένουμε σπίτι και ανάμεσα στα τόσα που έχουμε να κάνουμε, μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στο διάβασμα βιβλίων. Θα εκπλαγείτε πόσο ανακουφιστικό είναι να χάνεστε στο χρόνο, να ταξιδεύετε νοερά σε μακρινούς τόπους και να μπαίνετε στις ζωές των άλλων με την ασφάλεια της μυθοπλασίας.

Ζητήσαμε από αναγνώστες της αθηΝΕΑς να προτείνουν από ένα βιβλίο που θα δώσει αξία στη μέρα μας. Όπως είναι λογικό, οι προτάσεις είναι πολλές και διαφορετικές. Αν κάποιο απ’ αυτά σας ενδιαφέρει να το διαβάσετε, επικοινωνήστε με τα βιβλιοπωλεία, καθώς είναι πιθανό να υπάρχει η δυνατότητα να το παραγγείλετε online και να σας το αποστείλουν, ενώ για κάποια βιβλία υπάρχει και η επιλογή των ebooks που μια σειρά από εκδοτικοί οίκοι και στη χώρα μας διαθέτουν δωρεάν αυτή την δύσκολη περίοδο.

Πάμε να δούμε τα προτεινόμενα βιβλία!

“Ταξίδι στην Άκρη της Nύχτας” του Louis-Ferdinand Céline

Πάνε κάποια χρόνια από τότε που πρωτοδιάβασα το “Ταξίδι στην Άκρη της Νύχτας” του Céline, ωστόσο θυμάμαι τη λυτρωτική αίσθηση του να βλέπεις αποτυπωμένες στο χαρτί τις πιο μύχιες και ρυπαρές σου σκέψεις, εκφρασμένες με ένα μοναδικό, αιρετικό σχεδόν τρόπο. Πνιγηρό, σκοτεινό, μηδενιστικό, ακραία αληθινό και βαθιά σαρκαστικό, είναι ένα δύσκολο ανάγνωσμα που σίγουρα δεν αποτελεί βιβλίο αυτοβοήθειας για τις σκοτεινές μέρες που ζούμε, μπορεί ωστόσο να λειτουργήσει ομοιοπαθητικά. Και εξηγούμαι: o Céline ανατέμνει την ανθρώπινη φύση και όλο το σκοτάδι της, όμως, μέσα στο μισανθρωπισμό του, κουβαλάει ελπίδα. Αν ξεπεράσετε το σκόπελο των πρώτων δύσκολων σελίδων, θα σας ανταμείψει με σαρκαστικό χιούμορ που σπάει κόκκαλα και μία λογοτεχνική εμπειρία που δε θα ξεχάσετε.

Ρωξάννη Βλάσση
Marketing Manager

“Φοβού τους Δαναούς” του Philip Kerr

Το αστυνομικό μυθιστόρημα, στην αντίληψη αυτών που δεν είναι οπαδοί του, είναι ένα ρηχό είδος λογοτεχνίας που μέσα από την πλοκή και τη δράση κερδίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, χωρίς να εμπεριέχει αξίες κοινωνικής επιμόρφωσης. Αυτό σίγουρα δεν ισχύει στην περίπτωση του Βρετανού Philip Kerr, τα βιβλία του οποίου χτίζουν πολυεπίπεδους χαρακτήρες, που περιδιαβαίνοντας χώρες και ηπείρους συναντούν θρυλικές προσωπικότητες και ζουν ιστορικές στιγμές. Στο “Φοβού τους Δαναούς”, ο Μπέρνι Γκούντερ ζει στο Μόναχο το 1957 και εργάζεται ως πραγματογνώμονας σε ασφαλιστική εταιρεία, η οποία του αναθέτει να έρθει στην Αθήνα και να διερευνήσει ένα ναυάγιο που συνέβη στα ελληνικά νερά, κοντά στην Ύδρα. Ο Kerr, με αγγλοσαξονικό φλέγμα, περιγράφει την αθηναϊκή κοινωνία της εποχής και τη διαχρονική ελληνική νοοτροπία, υφαίνοντας αριστοτεχνικά τον ιστό της δράσης που εμπλέκει πρώην Ναζί, Έλληνες πολιτικούς και επιχειρηματίες. Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα βιβλίο που συνδυάζει την επαγρύπνηση του ενδιαφέροντος του αστυνομικού μυθιστορήματος με λογοτεχνικές αρετές ενός πραγματικά σημαντικού συγγραφέα.

Γιώργος Βελισσάριος
Marketing Communication Consultant

“Τα Δημόσια και τα Ιδιωτικά” του Οδυσσέα Ελύτη

Στα δύσκολα πάντα διαβάζω “Τα Δημόσια και τα Ιδιωτικά” του Ελύτη (1990), ένα μικρό βιβλιαράκι στο οποίο συχνά πυκνά επανέρχομαι – σαν ευαγγέλιο το ‘χω. Γιατί συνοψίζει τον κύκλο και τον τρόπο του ελληνισμού, αυτού που “εμείς” είμαστε δηλαδή, περιγράφει την αλληλουχία της δυστυχίας, της ελπίδας, της αναγέννησης, με τον τρόπο που μόνο ένας ποιητής μέγας θα μπορούσε να το κάνει. Μόνο ένας ποιητής που βλέπει πέρα από τα ορατά στο κοινό βλέμμα και που, σήμερα, στις αλλεπάλληλες κρίσεις που περνά η γενιά μας, εξακολουθεί να δίνει στίγμα πορείας για τον καθένα μας: “Σ᾿ αὐτὸ τὸ σημεῖο σταύρωσης βρισκόμαστε σήμερα, ποὺ οἱ περισσότεροι ἀδυνατοῦν, ἐπὶ παραδείγματι, νὰ ἐκτιμήσουν τὴν ὑγεία ἐπειδὴ δὲν ἔτυχε ν᾿ ἀρρωστήσουν”…

Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος
Δημοσιογράφος, Γενικός Διευθυντής TV100 – FM100

“Σπίτι σε Τάξη, Ζωή σε Τάξη” της Marie Kondo

Επίκαιρη όσο ποτέ τη δεδομένη χρονική στιγμή κατά την οποία όλοι αναγκαζόμαστε να περάσουμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι μας, η μέθοδος της Marie Kondo μας προτρέπει να ξεκινήσουμε την αναδιοργάνωση της ζωής μας, αρχίζοντας από το συμμάζεμα του σπιτιού μας. Υπάρχει μια εσωτερική ικανοποίηση όταν τακτοποιείς το χώρο σου. Η ακαταστασία, σύμφωνα με την Kondo, επηρεάζει αρνητικά όλους τους τομείς της ζωής μας. Αντιθέτως, ένα συμμαζεμένο σπίτι και γραφείο μπορεί να είναι το εφαλτήριο για επαναπροσδιορισμό των επαγγελματικών μας επιλογών, των κοινωνικών μας συναναστροφών, και επομένως μιας πιο εποικοδομητικής κατανομής του χρόνου μας. Οφείλουμε να τακτοποιούμε και να αξιοποιούμε σωστά το χρόνο μας, ο οποίος είναι το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε, σύμφωνα με το φιλόσοφο Seneca.

Μαρίνα Αθανασιάδου
Ιστορικός Τέχνης

“Το Χαμόγελο των Ετρούσκων” του José Luis Sampedro

Το “Χαμόγελο των Ετρούσκων” είναι ένα τρυφερό μυθιστόρημα, γραμμένο από τον Ισπανό συγγραφέα José Luis Sampedro, με ήρωα έναν Ιταλό παρτιζάνο, γέρο πλέον, ο οποίος καλείται να αντιπαρατεθεί με τον καρκίνο, αφήνοντας την πατρίδα του, τον ιταλικό νότο, για να βρεθεί στον ιταλικό βορρά, όπου ζει ο γιος του με την οικογένειά του. Αποτελεί ένα βαθιά ερωτικό βιβλίο για την ομορφιά των σχέσεων και της ζωής, ένα βιβλίο που μου το σύστησαν και που το ρούφηξα κυριολεκτικά το περασμένο καλοκαίρι, και με τη σειρά μου το προτείνω κι εγώ ανεπιφύλακτα. Ο γέρος Σαλβατόρε θα σας συνεπάρει με τη ζωντάνια του.

Έλλη Αναγνώστου
Ενδοκρινολόγος

 

“Μπαρόκ” της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Ήταν καλοκαίρι του ‘18, σε ένα ταξίδι στη Γαλλία, όταν για πρώτη φορά διάβασα το “Μπαρόκ”. Και λέω πρώτη, γιατί στην τελευταία σελίδα ήθελα να αρχίσω από την αρχή, από το σημείο “0”. Όπως η ηρωίδα. Σκοπός του μπαρόκ είναι να εντυπωσιάσει, καθώς και να εξυψώσει τον άνθρωπο μέσα από τα πάθη και τα συναισθήματά του. Μεταξύ μυθοπλασίας και αληθινής ζωής, ανάμεσα σε συμβολισμούς και παράδοξα στη ζωή της ηρωίδας, κάπου εκεί, θα βρεις τον εαυτό σου. Είτε στην ίδια, είτε στις ιστορίες της, είτε στις φωτογραφίες της, διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, θα καταφέρεις αυτό που πραγματικά επιζητάς μεγαλώνοντας. Την απόλυτη “ανηλικίωση”.

Λώρα Αργυροπούλου
Communication & Events Specialist

“Μέρες Δίχως Τέλος” του Sebastian Barry

Είναι η ιστορία δύο αγοριών, του Τόμας Μακνάλντι και του Τζον Κόουλ, που λόγω φτώχιας, πείνας και μοναξιάς, αποφασίζουν να καταταγούν στον αμερικάνικό στρατό, στην εποχή του εμφυλίου πολέμου του 19ου αιώνα. Είναι το πιο γλυκό και τρυφερό μυθιστόρημα που έχω διαβάσει τελευταία, από έναν πραγματικά απολαυστικό συγγραφέα, ενώ ταυτόχρονα είναι βαθιά αντισυμβατικό. Η ιστορία είναι δύσκολη και η ζωή εκείνη την εποχή πολύ σκληρή, παρόλα αυτά η ανάγνωση κυλάει, η αγωνία είναι αληθινή και οι πρόσκαιρες στιγμές ευτυχίας και αγάπης, αβίαστες, αληθινές, χωρίς στόμφο και χωρίς περιττά στοιχεία. Είναι μαγικό το πώς ο Barry μέσα από ένα τόσο συγκεκριμένο σχήμα, σε μια τόσο άγρια εποχή, πραγματεύεται με τρόπο εντυπωσιακό θέματα διαχρονικά, όπως ο έρωτας και η οικογένεια, η φιλία και η συντροφικότητα, χωρίς απολύτως κανέναν περιορισμό. Νομίζω πως όταν τελείωσα το βιβλίο (γρήγορα, γιατί δεν είναι μεγάλο) σηκώθηκα και άρχισα να χειροκροτάω.

Γιολίνα Μπρούσαλη
Communication Freelancer

“Τρεις Άντρες σε μια Βάρκα (Χώρια ο Σκύλος)” του Jerome Jerome

Αγόρασα το βιβλίο αυτό, από έναν πλανόδιο βιβλιοπώλη της πλατείας Ομονοίας το 1985. Με τράβηξε ο τίτλος. Κόστιζε 500 δραχμές (φτηνά). Επιστρέφοντας με το λεωφορείο άρχισα την ανάγνωση. Λάθος μου. Μεγάλο λάθος. Χαμογελούσα χωρίς να το καταλαβαίνω. Αυτό δεν ήταν ένα βιβλίο στο οποίο κάποιος αφηγούνταν μια ιστορία. Ήταν ένα βιβλίο που κρυμμένοι μέσα του βρίσκονταν τρεις άνθρωποι και ένας σκύλος και που μιλώντας ασταμάτητα, σε πρώτο πρόσωπο παρακαλώ, αποκάλυπταν τι είχαν ζήσει στις ολιγοήμερες διακοπές τους από το Λονδίνο προς την Οξφόρδη, μέσα σε μια βάρκα στον ποταμό Τάμεση. Έζησα το πόσο αιμοδιψείς, εγωιστές και τιμωροί μπορεί να είναι αυτοί που θεωρούνταν πρότυπο φιλίας και ασφάλειας για μια ζωή. Τι είναι πολιτισμός, τι ευθύνη και τι αξιοπρέπεια, δεν μπόρεσα να το καταλάβω σε αυτό το βιβλίο. Όμως το κουβαλάω μαζί μου 35 χρόνια, διαβάζοντάς το συχνά, και έχοντας πάντα το ίδιο τρελό χαμόγελο σχεδόν σε κάθε γύρισμα σελίδας του.

Κώστας Λάκης
Εικαστικός

“Ζευγάρια που Έγραψαν την Ιστορία της Ελλάδας” της Λένας Διβάνη

Γνωρίζουμε τους πολιτικούς από τις ομιλίες και την αρθρογραφία τους, τα ρεπορτάζ της εποχής τους και το συνολικό τους αποτύπωμα στην ιστορία. Από τη δημόσια ζωή τους, με λίγα λόγια. Η άλλη πλευρά τους, η ιδιωτική -η καθημερινότητα, η οικογένεια, οι συνήθειες, τα πάθη, οι έρωτες και οι απογοητεύσεις- δε φτάνει ως εμάς παρά σπάνια. Κι όταν φτάνει, γίνεται συνήθως με τρόπο σκανδαλοθηρικό, υμνώντας το παράδοξο και την υπέρβαση του μέτρου. Όμως, τα πρόσωπα που διαμορφώνουν την ιστορία έχουν ισχυρή προσωπική ταυτότητα, που ζυμώνεται με την πολιτική και φτάνει ως εμάς ως αποτέλεσμα. Στο πρόσφατο “Ζευγάρια που Έγραψαν την Ιστορία της Ελλάδας”, η Λένα Διβάνη, ισορροπώντας αξιοθαύμαστα τον ακαδημαϊκό με τον συγγραφικό της ρόλο, παρουσιάζει την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, μέσα από οκτώ ζευγάρια που τη διαμόρφωσαν. Από τον Όθωνα και τη Μαντώ Μαυρογένους, ως τον Νίκο Μπελογιάννη και τον Γεώργιο Παπανδρέου, οι ιστορίες της παρουσιάζουν απολαυστικά την ιστορική γραμμή των γεγονότων, ρίχνοντας φρέσκο φως στους πρωταγωνιστές.

Αγγελική Κοσμοπούλου
Διευθύντρια του Ιδρύματος Λασκαρίδη

“Becoming” της Michelle Obama

Τις μέρες του “μένουμε σπίτι” για κάποιους είναι ευκαιρία να πάρουμε ένα βιβλίο και να βυθιστούμε στον καναπέ, τυλιγμένοι με μια κουβέρτα. Επέλεξα το “Becoming”, την αυτοβιογραφία της Michelle Obama, της πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ από το 2009 μέχρι το 2017, που μεγάλωσε τη δεκαετία του ’80 σε μια εργατική γειτονιά του Σικάγο. Μιας γυναίκας που στα είκοσι πέντε της κατόρθωσε, με πτυχία από το Πρίνστον και το Χάρβαρντ, να γίνει καλοπληρωμένο στέλεχος σ’ έναν από τους δικηγορικούς κολοσσούς της Αμερικής. Βιβλίο που αγγίζει θέματα ρατσισμού, σεξισμού, ταυτότητας, μητρότητας και, φυσικά, πολιτικής. Θέματα που πρέπει να απασχολούν όλες τις γυναίκες.

Χριστίνα Κοραή
Project Manager

“Περί Θανάτου” του José Saramago

Από την πρώτη μέρα του χρόνου, κανείς δεν πεθαίνει. Έτσι αποφάσισε η θάνατος (θηλυκού γένους και με θ μικρό), και φυσικά η πρώτη αντίδραση του κόσμου είναι να πανηγυρίσουν για την αιώνια ζωή. Τι επιπτώσεις έχει όμως το δώρο της αθανασίας σ’ ένα θνητό κόσμο, με ασθένειες και γηρατειά; Τι επίδραση έχει η αιωνιότητα σε ασφαλιστικές εταιρείες, εργολάβους κηδειών, οίκους ευγηρίας, νοσοκομεία, εκκλησία, κυβέρνηση, και πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος την ξαφνική επιστροφή της θανάτου μέσω βιολετί επιστολών που προειδοποιούν για τον επικείμενο θάνατο σου σε μία εβδομάδα; Ο Saramago, με τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής του, τις συνεχόμενες προτάσεις χωρίς δομή, τελείες και με κεφαλαία αρχικά να σηματοδοτούν τους διαλόγους, τονίζει τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην “εκλεκτή” χώρα μετά την απεργία της θανάτου. Μία σάτιρα γεμάτη συναίσθημα, ένα παραμύθι για τη ζωή και την αγάπη, μέσα από τα μάτια του θανάτου. Μπορεί τελικά η αγάπη να νικήσει τα πάντα, ακόμα και τον(-ην) θάνατο;

Ελένη Καστρινογιάννη
Artist

“Το Χάρτινο Σπίτι” του Carlos María Domínguez

Από την ανατρεπτική αρχή, με το θάνατο της ηρωίδας, μέχρι το αναπάντεχο τέλος, το βιβλίο αυτό είναι ο απόλυτος οδηγός, ο λατρευτικός ναός των βιβλιόφιλων, των ερωτευμένων με τις λέξεις και το χαρτί. Μια ιστορία πάθους για τον έρωτα και την ανάγνωση, ένα οδοιπορικό για τις εμμονές και τη λύτρωση των βιβλιοφάγων. Και ο ήρωας-ζητούμενο ζει απομονωμένος στην παραλία, σ’ ένα σπίτι φτιαγμένο από τι άλλο; Από βιβλία! Γλώσσα λιτή και ξεκούραστη, ύφος λυρικό και βαθιά χιουμοριστικό, αλήθειες, ρεαλισμός, ουτοπία και αγάπη για τους συγγραφείς που μεγαλούργησαν στον κόσμο. Προσοχή, όμως… “Τα βιβλία είναι επικίνδυνα. Αλλάζουν το πεπρωμένο των ανθρώπων.”

Κατερίνα Τζαβάρα
Συγγραφέας Παιδικών Βιβλιών

“Η Κόρη του Ρολογά” της Kate Morton

Μια ιστορία που αρχίζει το 1862 στην Αγγλία και φτάνει στις μέρες μας, δομημένη με τέχνη και εξιστορημένη από πολλές φωνές. Η φωνή της Μπέρντι Μπελ, της κόρης του ρολογά, στέκεται έξω από το χρόνο και, παρόλο που το όνομα της ξεχάστηκε από την ιστορία, εκείνη παρακολουθεί όλα όσα διαδραματίζονται. Ένας φόνος, μια εξαφάνιση, μια κλοπή μια ιστορία αγάπης και απώλειας.
Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα!

Ελεονώρα Μακροδημήτρη
Real Estate Manager

“Η Χρησιμότητα του Άχρηστου” του Nuccio Ordine

Ένας ηχηρός τίτλος, που προμηνύει ένα ακόμη πιο ηχηρό περιεχόμενο, “εγχαρτώνονται” και εξελίσσονται σ’ ένα τόσο δα βιβλιαράκι τσέπης, ζωσμένο ένα ζεστό μπορντό εξώφυλλο. Το μικρό βιβλίο με τον μεγάλο τίτλο και την ακόμη μεγαλύτερη υπόσχεση στραφταλίζει μόλις το αντικρίσεις· με ένα λεκτικό οξύμωρο στο εμπρόσθιο εξώφυλλό του, μας προσκαλεί σ’ ένα παιχνίδι σπαζοκεφαλιάς: αντίφαση ή ταυτολογία; Εκεί που οι χρησιμοθηρικές ψευδαισθήσεις του σύγχρονου ανθρώπου αποκαλύπτονται, ο Ordine κληροδοτεί στην ανθρωπότητα έναν πνευματώδη και διασκεδαστικό οδηγό για την απενοχοποίηση του “άχρηστου” και, συγχρόνως, ένα μανιφέστο για την ουσία του “χρήσιμου”.

Κωσταντίνα Σαμαρά
Δικηγόρος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+