Διαβάστε ένα ποτ-πουρί νέων εκδόσεων από διάφορους εκδοτικούς οίκους. Έχουμε την αίσθηση ότι τα τυπογραφεία δεν προλαβαίνουν να τυπώνουν και μας αρέσει! Ας δούμε μερικές προτάσεις.
Ο Δρόμος της Πεταλούδας | Γερακίνα Μπουρίκα | Εκδόσεις Κάκτος
Μάρτιος του ’81. Στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ρέντη, ένα εγκαταλειμμένο βαγόνι γίνεται το λίκνο της αναγέννησης της 16χρονης Μαρουσώς που, κατατρεγμένη από το αιματοβαμμένο παρελθόν της, βρίσκει καταφύγιο στη σκοτεινή αγκαλιά του. Μια μικρή πάνινη κούκλα, η ΜαΜα, θα γίνει ο μοναδικός μάρτυρας της μεταμόρφωσης της ανήλικης κοπέλας, κυριολεκτικά, σε μια άλλη.
Ένας βιασμός, τρεις θάνατοι, ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, μια μόνιμη φυγή και μια θετή κόρη, που παίρνει τη θέση ενός πραγματικού γιου, συνθέτουν το παζλ της ταραγμένης ζωής ενός κοριτσιού που, ακολουθώντας το πέταγμα μιας πεταλούδας, βαδίζει θαρραλέα μέσα στα σκοτάδια της ψυχής της, ψάχνοντας να βρει τον δικό της δρόμο προς το φως.
Λευκό Δωμάτιο | Αλέξης Σταμάτης | Εκδόσεις Καστανιώτη
Οι χαρακτήρες των βιβλίων και των θεατρικών έργων συλλαμβάνονται από τους δημιουργούς τους για να ζήσουν στις σελίδες και στη σκηνή. Οι σημαντικότεροι από αυτούς ζουν για πάντα στην ψυχή των αναγνωστών και των θεατών τους. Τι γίνεται όμως μετά με τα ανύπαρκτα αυτά πλάσματα, η ζωή των οποίων δεν υπάρχει παρά μόνο στο μυαλό του συγγραφέα-νονού τους; Πού πάνε όταν αυτός που τους επινόησε τους παραδίδει στο κοινό;
Στο Λευκό δωμάτιο οι χαρακτήρες και οι ρόλοι μεταφέρονται σε ένα καταφύγιο-κάστρο, στην αχανή πανσιόν της αινιγματικής κυρίας Φλόρας. Εκεί, η Έντα Γκάμπλερ θα συνομιλήσει με άλλα θρυλικά πρόσωπα, που θα συγκρουστούν και θα ομονοήσουν για τις δυνάμεις και τις αδυναμίες της ύπαρξης, τις αναταράξεις και τις ανατροπές της ζωής.
Ένα λογοτεχνικό θρίλερ όπου η αγωνία εξαρτάται από την ανάγκη της κεντρικής ηρωίδας να αποκτήσει έναν πραγματικό εαυτό, να ζήσει, να ερωτευτεί, να υπάρξει ως οντότητα. Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το επινοημένο, πόσο δύσκολο είναι να αποδράσει το αληθινό;
Περί της Εαυτού Ψυχής | Ισίδωρος Ζούργος | Εκδόσεις Πατάκη
Τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού, σε μια ερημική ακτή της Προποντίδας, ο Σταυράκιος Κλαδάς αναθυμάται τη μακρόχρονη ζωή του. Νοτάριος και αντιγραφέας ο ίδιος όλα του τα χρόνια, έχοντας μεταγράψει εκατοντάδες συγγράμματα αγίων και ελλόγιμων ανδρών, αποφασίζει, ελεύθερος πια, να συντάξει τη δική του χρονογραφία.
Η γραφίδα του αφηγείται τη ζωή του, μια ιστορία εφηβικής μοναξιάς και χειρογράφων, μια περιδίνηση σε διανοητικά διλήμματα, διωγμούς, έρωτες και αγωνίες στην αυγή της δυναστείας των Κομνηνών στα τέλη του 11ου αιώνα. Η ζωή των απλών ανθρώπων κατά τη βασιλεία των Ρωμαίων, ο πολιτισμός του λόγου και της εικόνας, μα πάνω απ’ όλα η αφή της μνήμης. Όλη η αγωνία του ανθρώπου σε ένα βιβλίο, που δεν αφηγείται μόνο την αναζήτηση της ουράνιας βασιλείας, αλλά μνημονεύει και την επίγεια ζωή και τη χοϊκή ψυχή.
Μέσα από τις σελίδες του κατοπτρίζεται η Βυζαντινή Αυτοκρατορία την εποχή που πληθαίνουν οι απειλητικές σκιές από Ανατολή και Δύση. Στο μυθιστόρημα τον πρώτο λόγο δεν έχουν οι αυλικές συνωμοσίες και οι πολύνεκρες μάχες, αλλά το φως από τα λυχνάρια των αντιγραφέων, που σκύβουν πάνω από τα συναξάρια των αγίων και τις διατριβές των γραμμάτων. Μέσα από τις σελίδες του αναδύονται ο ύπατος των φιλοσόφων Μιχαήλ Ψελλός, ο όσιος Νικήτας Στηθάτος, λόγιοι, μοναχοί, αγιογράφοι… Όμως στο κέντρο όλων βρίσκεται ο στίχος ενός αινιγματικού ποιήματος και μια γυναίκα, το εσώτερο ρούχο της ψυχής του ήρωα, το ένδυμα που υποκαθιστά το βασανιστικό ράσο.
Μαγικά ταξίδια | Νίνος Φένεκ Μικελίδης | Εκδόσεις Ιωλκός
Ταινίες που αγαπήθηκαν από το κοινό, σκηνοθέτες επαναστάτες στην τέχνη τους, ηθοποιοί με σπουδαίο υποκριτικό ταλέντο αναλύθηκαν και σχολιάστηκαν από την πολύ ενδιαφέρουσα ματιά του. Τα Μαγικά ταξίδια είναι ένα μέρος από αυτά τα κείμενα και αφορούν την περίοδο 1959-1974, μια περίοδο πολύ δημιουργική –και συναρπαστική– για την έβδομη τέχνη.
Ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης ασχολείται με τον κινηματογράφο 60 και πλέον χρόνια. Έγραψε την πρώτη του κριτική σε ηλικία 16 ετών και από τότε πληθώρα κείμενων του έχουν δημοσιευτεί
σε έγκριτα έντυπα όπως η Ελευθερία (της Κύπρου), η Νέα Εποχή, Τα Κυπριακά Χρονικά και η Χαραυγή.
Πράκτορας Σόνυα. Η Κατάσκοπος που Έκλεψε τα Σχέδια της Ατομικής Βόμβας | Ben Macintyre | Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Μια πραγματική ιστορία γραμμένη με τη διορατικότητα ενός δημοσιογράφου που κατέχει βαθιά γνώση της κατασκοπείας. Στο βιβλίο περιγράφεται με συναρπαστικό τρόπο η απολαυστική ελικοειδής διαδρομή της ζωής μιας από τις εκπληκτικότερες γυναίκες του 20ού αιώνα. Μια γυναίκα ερωμένη, μητέρα, στρατιώτης και κατάσκοπος που δεν συνελήφθη ποτέ, δεν καταδόθηκε ποτέ, δεν αποκαλύφθηκε ποτέ όσο δρούσε. Σε μετάφραση Γιώργου Ίκαρου Μπαμπασάκη.
Μισό Παιδί | Αύγουστος Κορτώ | Εκδόσεις Πατάκη
Ο Αντώνης Ράπτης, 17 χρονών αγόρι, αιματοκύλισε το Χρυσοδέντρι: μπήκε στην τάξη του μονοθέσιου σχολείου με ένα κλεμμένο πολυβόλο, σκότωσε τον δάσκαλο και όλους σχεδόν τους φίλους του, και έπειτα αυτοπυρπολήθηκε. Το μακελειό συντάραξε το ακριτικό χωριουδάκι, αλλά η αστυνομία έκλεισε τον φάκελο εν τάχει. Το τι συνέβη ήταν φως φανάρι: άλλο ένα πειραγμένο σκατόπαιδο που, με αφορμή μια ερωτική απογοήτευση, έκανε τη ζήλια του φονικό όπλο. Όμως ο άνεμος της ενοχής τραντάζει ακόμα τα δέντρα του χωριού. Η μάνα του δράστη ξέρει ότι ο δολοφόνος και ο γιος της δεν ήταν το ίδιο πρόσωπο. Το μόνο θύμα της επίθεσης που έχει ακόμα τις αισθήσεις του πασχίζει να αρθρώσει την αλήθεια. Και οι ψυχές των νεκρών μαθητών φωνάζουν, σκυλοτρώγονται, κρατούν καλά το μυστικό τους.
Ο Φίλιππος Σέξτος, συλλέκτης μαρτυριών και επίδοξος γραφιάς, ταξιδεύει στο χαροκαμένο Χρυσοδέντρι. Κάτι στην όλη υπόθεση δεν τον αφήνει σε ησυχία: πρέπει να μιλήσει με τους γονείς, με τα αδέρφια, με τη Μάρω, την πλέον τραγική από τις μητέρες.
Όταν ένα παιδί σκοτώνει άλλα παιδιά εξακολουθεί να ’ναι παιδί; Κι όταν το αίμα χύνεται άδικα, ποια είναι η πρώτη αδικία, η ρίζα του κακού; Μια ιστορία μυστηρίου, ένα κυνηγητό για την αλήθεια. Ποιος σκότωσε πρώτος και ποιο θύμα ξεχάστηκε; Ένα σκοτεινό παραμύθι που σου κλέβει την ανάσα.
Ο Πέτρος και η Επανάσταση του 1821 | Κατερίνα Σέρβη | εικον. Γιώργος Τζαβάρας | Εκδοτική Αθηνών
Η Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 σαν παραμύθι. Ένα εικονογραφημένο παραμύθι που διηγείται ο παππούς, αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων, στον εγγονό του Πέτρο. Μέσα από τις συζητήσεις παππού και εγγονού ξετυλίγονται όλα τα γεγονότα, στρατιωτικά και διπλωματικά, από την Άλωση της Τριπολιτσάς μέχρι τη δολοφονία του Καποδίστρια, με τρόπο απλό, κατανοητό και συνάμα συναρπαστικό.
Το βιβλίο της Κατερίνας Σέρβη και του Γιώργου Τζαβάρα εξαίρει τις αξίες του θάρρους και της επιδίωξης της ελευθερίας, με μια πλούσια εικονογράφηση με την τεχνική του κόμικ, η οποία υποστηρίζει την αφήγηση και παράλληλα ζωντανεύει με εξαίρετο τρόπο την ατμόσφαιρα της εποχής.
Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ: