Ένας «Σωτήρας» στη Σκηνή των Οscar

Όσκαρ 2022

Φαίνεται κάπως εκτός τόπου και χρόνου να ασχολείται κανείς με τα Όσκαρ φέτος, όταν η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει έκρυθμη και η πανδημία επιμένει.

Όμως, κάπου ανάμεσα από τις ζοφερές ειδήσεις των ημερών και τον αποσυντονισμό που μου έχει προκαλέσει η δεύτερη… γνωριμία μου με την Covid σε διάστημα τριών μηνών, το χαστούκι που έδωσε ο Will Smith στον κωμικό Chris Rock με τάραξε, το παραδέχομαι.

Για όσους δεν γνωρίζουν το συμβάν: ο Chris Rock ανέβηκε στη σκηνή για να παρουσιάσει το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο εξαιρετικό «Summer of Soul» (αν δεν το έχετε δει, δείτε το) και, προλογίζοντας την απονομή, έκανε ένα κακόγουστο αστείο για το ξυρισμένο κεφάλι της ηθοποιού και συζύγου του Smith, Jada Pinkett Smith, η οποία πάσχει από αλωπεκία. Ο Will Smith ανέβηκε στη σκηνή και χτύπησε έναν έκπληκτο Chris Rock, γυρίζοντας στη συνέχεια στη θέση του και φωνάζοντας: «Μην ξαναπιάσεις το όνομα της γυναίκας μου στο γ***** στόμα σου».

Λιγότερο από μια ώρα αργότερα, ο Will Smith ανέβηκε και πάλι στη σκηνή για να παραλάβει αυτή τη φορά το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «King Richard» και, δακρυσμένος, εκφώνησε έναν ευχαριστήριο λόγο, εκφράζοντας την ευθύνη που νιώθει ως προστάτης της οικογένειάς του και των οικείων του, ζητώντας συγγνώμη από την Ακαδημία και τους συνυποψηφίους του για τη συμπεριφορά του, αλλά όχι και από τον Chris Rock.

Είδα αρκετές φορές το βίντεο με το συμβάν αλλά και την ομιλία του Will Smith και καταλήγω σε αυτό που νομίζω ότι με τάραξε περισσότερο. Δεν είναι ούτε η βία στη σκηνή, ούτε η θλιβερή ψυχολογική κατάσταση στην οποία μοιάζει να έχει περιέλθει ο Smith, ούτε τα όρια του χιούμορ εις βάρος μιας πάθησης, ούτε η αμηχανία και τα γέλια του κοινού, ούτε το παράδοξο του να είσαι ένας μεγάλος καλλιτέχνης και παράλληλα ένας εύθικτος, βίαιος, τραυματισμένος, εκτός ελέγχου άνθρωπος.

Όλα αυτά με προβληματίζουν φυσικά. Όμως, αν κάτι με τάραξε πιο πολύ απ’ όλα είναι η διαπίστωση ότι, μέσα στην παράνοια του συγκεκριμένου περιστατικού, μέσα στον ασυνάρτητο συλλογισμό του Will Smith, ξεπροβάλλει, για άλλη μια φορά, το βαθιά ριζωμένο και τοξικό στερεότυπο του αρσενικού που –δικαίως ή αδίκως– υπερασπίζεται το θηλυκό, χαρίζοντας στην πράξη βίας του εκείνο το «ναι μεν αλλά» που ακόμη δυσκολευόμαστε να αποβάλλουμε ως κοινωνία.

Χρειαζόμαστε λιγότερους επίδοξους σωτήρες και πολύ παραπάνω δουλειά, ώστε να πάψουν να χρησιμοποιούν τις γυναίκες ως αφορμή για τα βίαια ξεσπάσματά τους.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Βραβεία Oscar: Νικήτριες, Νικητές και Ένα Χαστούκι

Βασίλισσα Εναντίον Βασιλιά: Η Κίνηση Ματ

Πήραν το Πτυχίο τους Ύστερα από 150 Χρόνια

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+