Wine Tasting στο Οινοποιείο Σκούρας: Κάθε Γουλιά και μια Ιστορία 

Οινοποιείο Σκούρας

Ο ευρηματικός πρωτοπόρος του κρασιού Γιώργος Σκούρας ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε βιδωτό καπάκι στην Ελλάδα (μέθοδος Stelving), ο πρώτος που ανέμειξε το γαλλικό Cabernet Sauvignon με το ελληνικό Αγιωργίτικο και ο πρώτος που παλαίωσε κρασί με τη μέθοδο ανάμειξης Solera. Μετά τις σπουδές του στη γεωργία στο πανεπιστήμιο Dijon της Βουργουνδίας, η επαφή με τους οινοπαραγωγούς της περιοχής τον κέρδισε και ακολούθησε τον δρόμο της οινοποιίας, χτίζοντας βιογραφικό με διεθνή προϋπηρεσία σε οινοπαραγωγικές περιοχές στη Γαλλία και την Ιταλία. 

Ξεκίνησε να γράφει την οινοποιητική του ιστορία χωρίς αμπέλια, από… το γκαράζ του πατέρα του στο Άργος, νοικιάζοντας αμπελώνες και εξοπλισμό από συναδέλφους στη Νεμέα. Το 1986 ήταν η χρονιά της επαγγελματικής του αφετηρίας σε μικρή οινοπαραγωγική μονάδα στην Πυργέλα, έξω από το Άργος, και στη συνέχεια σε μπουτίκ οινοποιείο που άνοιξε στη Νεμέα, στην περιοχή Γυμνό. Από τότε, η επιτυχία ακολουθεί τον «μέγα» οινοποιό και πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ). Αφού σπούδασε αμπελουργία και οινολογία στο Montpelier της Γαλλίας, ο γιος του Δημήτρης Σκούρας με την αδελφή του Στέλλα συνθέτουν τη νέα γενιά του οινοποιείου.

Το Άργος, από όπου κατάγεται ο Σκούρας, πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, με τον πολιτισμό και την αμπελοκαλλιέργεια να εξελίσσονται για πρώτη φορά στην περιοχή πριν από τουλάχιστον 3.000 χρόνια. Το δε κάστρο του Άργους προκαλεί δέος, τόσο για την ανθεκτικότητά του όσο και για το επίτευγμα της κατασκευής του. 

Από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στο οινοποιείο, αισθανθήκαμε τη γνήσια αγάπη για την οινοπαραγωγή, τη γευσιγνωσία, την εκπαίδευση πάνω στο κρασί. «Η δουλειά μου είναι το χόμπι μου και είμαι ευλογημένος γι’ αυτό», δηλώνει ο Σκούρας. Περιηγηθήκαμε στο γραφικό κελάρι με τα βαρέλια, των οποίων το 95% παράγεται στη Γαλλία και το 5% στην Αμερική. Καθεμία από τις 18 ετικέτες έχει τη δική της πολυπλοκότητα και τη δική της ιστορία.

SALTO

Αφετηρία για τη wine tasting εμπειρία μας ήταν το Μαυροφίλερο «Salto». Ως γνωστόν, η ποικιλία Μαυροφίλερο πρόκειται για κλώνο του Μοσχοφίλερου, με μόνη διαφορά στο χρώμα των σταφυλιών. Παρότι μεσαίο στο στόμα, αρωματικά είναι ένα πολύ έντονο κρασί, με τέτοια εκρηκτική οξύτητα που μοιάζει με γερμανικό. 

Με προέλευση από τη Μαντινεία, το Salto έχει παρεμφερή αρώματα με το Μοσχοφίλερο: κίτρο, γλυκολέμονο, γκρέιπφρουτ, ροδάκινο, βερίκοκο… Μπορούμε ακόμα να μυρίσουμε λευκά άνθη και τριαντάφυλλα και –100% φρέσκο– είναι ιδανικό ως κρύο απεριτίφ και κάνει εξαιρετικό pairing με θαλασσινά. Ομολογώ πως είδαμε το Μοσχοφίλερο με άλλο… μάτι! 

ΑΡΜΥΡΑ

Το επόμενο κρασί που δοκιμάσαμε ήταν η «Αρμύρα». Μέτριο σε ένταση, πρόκειται για 95% Chardonay και 5% Μαλαγουζιά. Τα δυνατά ρεύματα αέρα, τα λεγόμενα «μαϊστράλια», εισβάλλουν στη γη της Κορινθίας όπου βρίσκονται τα αμπέλια και μεταφέρουν την αρμύρα της θάλασσας στον αμπελώνα. Συχνά μάλιστα βλέπουν στον αμπελώνα, όπως μας είπαν, λευκά φύλλα.

Το 1/3 περνάει από βαρέλι για 6 μήνες, παραμονή που του προσδίδει αρώματα, όπως βούτυρο. Μοιάζει με το Viognier και πρόκειται για έναν σπάνιο κλώνο του Chardonnay Musqué, που σημαίνει πως μοσχοβολάει. Παχύ στο στόμα, με όμορφη υφή, έχει δροσερή πιπεράτη γεύση, πλούσιο σώμα και αρώματα τροπικών φρούτων, όπως ανανά και ροδάκινο.

PEPLO

Το είχα ήδη ξεχωρίσει και καταγράψει στη λίστα μου με τα premium ελληνικά ροζέ κρασιά και το tasting αποτέλεσε μία ακόμα επιβεβαίωση. Επιβλητικό, με εντυπωσιακή γεύση και πολυπλοκότητα, το «Peplo» του Σκούρα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο ροζέ κρασί, με 3 διαφορετικές ποικιλίες και 3 διαφορετικούς τρόπους οινοποίησης. 

Το 1/3 είναι Αγιωργίτικο σε βαρέλι ακακίας, το 1/3 είναι Syrah σε ανοξείδωτη δεξαμενή, ώστε να κρατήσει το κόκκινο φρούτο του, και το 1/3 Μαυροφίλερο, που έχει εκχυλιστεί για 4 μήνες σε αμφορείς. Για να ελέγχουν τις φλούδες στη βύθιση, χρησιμοποιούν ύφασμα, από το οποίο προκύπτει και το όνομά του (τουλπάνι – πέπλο) το συγκεκριμένο κρασί. Και οι τρεις ποικιλίες προέρχονται από υψηλό υψόμετρο, πάνω από 600 μέτρα, και ωριμάζουν καθεμία  ξεχωριστά για 4 μήνες. Η ανάμειξή τους γίνεται πριν από την εμφιάλωση σε δεξαμενή. 

Τα αρώματα του Peplo από το στόμα στη γεύση διαφέρουν. Στη μύτη έχουμε λευκά άνθη και τριαντάφυλλα. Στη γεύση, όμως, νιώθουμε τα κόκκινα φρούτα, όπως κεράσια και φράουλες.

GRAND CUVEE ΝΕΜΕΑ

Συνεχίσαμε την οινική εμπειρία μας με το πιο terroir κρασί του Σκούρα και ένα τα πιο extreme της συλλογής του. Πρόκειται για 100% Αγιωργίτικο, προερχόμενο από το υψηλότερο υψόμετρο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Έχει ωριμάσει για 1 χρόνο σε πρώτης χρήσης βαρέλι, γι’ αυτό και μυρίζουμε φρούτα –φράουλες, κεράσια, βατόμουρα– ενώ, λόγω της ωρίμανσης στο βαρέλι, μυρίζουμε έντονα τα μπαχαρικά. Έχει έντονη οξύτητα λόγω του υψομέτρου των 1.040 μέτρων στο οποίο καλλιεργείται και δυνατότητα παλαίωσης 15 χρόνια στη φιάλη.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον σημειώνει η εξωτική μύτη του κρασιού και το minerality του (μεταλλικότητα), που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο terroir του. Συγκεκριμένα, ο αμπελώνας βρίσκεται δίπλα σε δάσος και πάνω σε μια αργιλώδη βαθιά κόκκινη άμμο με μεταλλικά στοιχεία. Ταιριάζει γάντι με λιπαρά κρέατα και κυνήγι και είναι ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

ΜΕΓΑΣ ΟΙΝΟΣ 

Μας κράτησαν το «καλό» για το finale… Απολαύσαμε το πρώτο κρασί του κυρίου Σκούρα, τον περίφημο «Μέγα Οίνο». Το συγκεκριμένο κρασί σηματοδότησε μια επανάσταση για την εποχή, αφού για πρώτη φορά μια ελληνική ποικιλία αναμείχθηκε με μια ξένη, το Cabernet Sauvignon (η σύνθεση είναι 80% Aγιωργίτικο-20% Cabernet).

Τα αμπέλια του βρίσκονται στο Μεγαβούνι Νεμέας, αμπελώνες που ερωτεύτηκε ο Σκούρας τότε, σε υψόμετρο 650 μέτρων. Πρόκειται για παλιούς αμπελώνες 80 ετών, σε εδάφη χαμηλών αποδόσεων (300 κιλά το στρέμμα). Λόγω των μικρών αποδόσεων, δίνει ένα βελουδένιο πικρό Aγιωργίτικο, που ωριμάζει για 18 μήνες σε καινούργια, γαλλικά βαρέλια. Μυρίζουμε μπαχαρικά, καπνό και δέρμα και γευόμαστε τη βανίλια από τα δρύινα βαρέλια. Γεμάτο σε σώμα και πλούσιο σε τανίνες, έχει τεράστια ζωή και είναι must για όσους έχουν κελάρι. Πολύ ωραίες τανίνες και ολοστρόγγυλο στο στόμα. 

Συμπέρασμα

Ο Γιώργος Σκούρας αποτελεί σύμβολο αυτοδημιούργητου και case study έμπνευσης για το πώς μπορεί να ξεκινήσει κάποιος μόνος και να διασφαλίσει διάρκεια σε μια επιτυχημένη διαδρομή, εφόσον έχει πάθος γι’ αυτό που κάνει. Και στη δική του περίπτωση μάλλον περίσσευε… Χωρίς οικονομικούς πόρους ή γνωριμίες, έφτιαξε το πρώτο του κρασί από ένα γκαράζ. 

Το συναίσθημα που αποκομίσαμε από την αφήγηση της ιστορίας του οινοποιείου και του ιδίου ήταν θαυμασμός. Παρομοιάζει τον εαυτό του με καλόγερο σε μοναστήρι, που εργάζεται με αφοσίωση και πίστη για έναν ιερό σκοπό. Αυτόν του wine education, και μάλιστα της εκπαίδευσης πάνω σε ελληνικά κρασιά. 

Το οινοποιείο σίγουρα αποτελεί πρεσβευτή του ελληνικού κρασιού και της Πελοποννήσου. Αναμφισβήτητα, αξίζει η εμπειρία, ειδικά αν είστε συχνοί επισκέπτες του Ναυπλίου, της περιοχής της Αργολίδας και της Πελοποννήσου εν γένει. Κάθε γουλιά και μια ιστορία.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Σπάνια Κρασιά: Μια Καλή Επένδυση;

Οινικός Τουρισμός στον Δήμο Κατερίνης

Κριθαράκι με Χταπόδι σε Βαλσάμικο Καλαμάτας και Μαρμελάδα Ντομάτα-Espresso

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Food & Restaurants Editor
Food & Restaurants Editor

Απόφοιτη του Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού, η Μαρία Λουίζα Βαφειαδάκη σπούδασε Business Management (BA) στο University of York της Αγγλίας και στη συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό της σε International Marketing (MSc) στο King’s College London. Επιπλέον, κατέχει πτυχίο σε Digital Marketing από το ALBA Graduate Business School κι έχει ολοκληρώσει σεμινάρια για το Digital Marketing & E-Commerce στην ΕΕΔΕ. Ξεκίνησε την καριέρα της στο χώρο του marketing και της επικοινωνίας, όπου έχτισε προϋπηρεσία στα τμήματα marketing πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών με διεθνώς καθιερωμένα brand names στους κλάδους του Food & Beverage, της ψυχαγωγίας, της τηλεόρασης και της τεχνολογίας. Σήμερα εργάζεται ως Marketing & Communications Strategist με εξειδίκευση σε Digital Marketing. Tο πάθος της για το χώρο της γαστρονομίας ξεκίνησε από την παιδική της ηλικία. Αρθρογραφεί σε portals γαστρονομίας κι επιμελείται τις στήλες γαστρονομίας σε καταξιωμένα μέσα, εμπλουτίζοντας συνεχώς τις γνώσεις και εμπειρίες της μέσα από τα ταξίδια που τόσο αγαπάει. Στην αθηΝΕΑ μοιράζεται μαζί μας τις εντυπώσεις της από κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, συνεντεύξεις της από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους σεφ και γράφει για σύγχρονα θέματα που αφορούν την τέχνη της γαστρονομίας. Μιλάει άπταιστα τρεις γλώσσες κι έχει ταξιδέψει σε τέσσερις ηπείρους, σε περισσότερες από 15 χώρες.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+