Οινικός Τουρισμός στον Δήμο Κατερίνης

Οινοποιεία Κατερίνης

Παραδοσιακά χωριά χτισμένα στους πρόποδες των Πιέριων ορέων, με θέα τον Όλυμπο και το Αιγαίο πέλαγος. Οινοποιεία μέσα στις αυλές των σπιτιών. Βουτιά στη θάλασσα και στη συνέχεια οινογευσία, με συνοδεία παραδοσιακών εδεσμάτων, τοπικών τυριών και αλλαντικών. Πράγματι –χάρη στα επισκέψιμα οινοποιεία του–, ο οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου στον Δήμο Κατερίνης.

Στο κέντρο της Ελλάδας, εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο και τρένο, η Κατερίνη αποτελεί προορισμό-έκπληξη για τους λάτρεις του καλού κρασιού. Σε κάθε σημείο, σε όλη την έκταση του δήμου, από το βουνό ως τη θάλασσα, απλώνονται ελληνικές και ξένες ποικιλίες. Το Αιγαίο πέλαγος ευνοεί τη διαμόρφωση κλίματος για την παραγωγή κρασιών με εξαιρετική φινέτσα και πλούσιο σώμα.

Στους αμπελώνες, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να συναντήσει τους οινοποιούς, να δει τη διαδικασία παραγωγής, να γευτεί και να αγοράσει ποιοτικά κρασιά για απαιτητικούς οινόφιλους. Κοινός παρονομαστής αυτής της εμπειρίας είναι το οικογενειακό προφίλ των οινοποιών-αμπελουργών, που τα τελευταία χρόνια δουλεύουν τα σταφύλια της πιέριας γης και κάνουν τον Δήμο Κατερίνης γνωστό σε όλο τον κόσμο χάρη στη δυναμική των εξαγωγών τους.

Κτήμα Ξηρομερίτη

Κτήμα ΞηρομερίτηTο Κτήμα Ξηρομερίτη βρίσκεται 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κατερίνης και αποτελεί μια καθαρά οικογενειακή επιχείρηση. Το 2012, ανέλαβε την πρωτοβουλία της εκκίνησης η Χριστίνα Ξηρομερίτη η οποία, μαζί με τον αδερφό της, τον οινολόγο Αλέξανδρο, φύτευσαν τον πρώτο αμπελώνα με ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Σήμερα το κτήμα καταλαμβάνει 20 στρέμματα. Ελληνικές και ξένες ποικιλίες από Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Ροδίτη, αλλά και Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot και Shiraz συνθέτουν τις 12 ετικέτες του κτήματος. Το 2016, παρήγαγε το καινοτόμο προϊόν Οίνος Αρώνια με σταφύλι, συνδυάζοντας τους καρπούς της Αρώνιας και ποικιλίες οινοποιήσιμων σταφυλιών. H Αρώνια η μελανόκαρπη (Aronia melanocarpa) ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae) και κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στη διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών. Στο κτήμα υπάρχει επισκέψιμο οινοποιείο, πιστοποιημένο από τον ΕΟΤ, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στον χώρο, να δοκιμάσει τα κρασιά και να μυηθεί στον τρόπο παραγωγής τους.

Κτήμα Παντούλη

Κτήμα ΠαντούληΣτην Περίσταση Πιερίας, μόλις 1 χιλιόμετρο από τη θάλασσα, μεταξύ Παραλίας και Ολυμπιακής Ακτής, βρίσκεται το Κτήμα Παντούλη. Από το 2002, ο Γιάννης Παντούλης ζει με την οικογένειά του ανάμεσα στους αμπελώνες, στους οποίους έχει διαμορφώσει και τον χώρο του οινοποιείου, το κελάρι, το παραδοσιακό αποστακτήριο και την αίθουσα γευσιγνωσίας. Οι αμπελώνες του καλύπτουν συνολικά 42 στρέμματα, τα οποία εκτείνονται γύρω και κοντά στο κτήμα, αλλά και στη Χαλκιδική, στον Δήμο Ν. Καλλικράτειας. Σε αυτούς καλλιεργούνται Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot και Ροδίτης. Η Παντιέρα είναι το σήμα-κατατεθέν στις 5 ετικέτες τους, ενώ ξεχωριστή θέση έχει η Ρετσίνα Παντούλη (Ροδίτης), βραβευμένη με χάλκινο μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 2021.

Κτήμα Καρασίμου

Κτήμα ΚαρασίμουΤο Κτήμα Καρασίμου είναι μια οικογενειακή επιχείρηση στη Γανόχωρα Πιερίας, με εμπειρία 30 και πλέον χρόνων. Εγκαινιάστηκε από τον χημικό Θεόδωρο Καρασίμο, ο οποίος, επιστρέφοντας από την Ελβετία, φύτεψε τον πρώτο αμπελώνα το 1995. Σήμερα, έχουν αναλάβει τη διαχείριση του οινοποιείου και την ανάδειξη των κρασιών του κτήματος τα παιδιά του, Άρτεμις και Νικόλας. Στα 21 στρέμματα των αμπελώνων του καλλιεργούνται οι διεθνείς λευκές ποικιλίες Chardonnay και Ugni Blanc και οι κόκκινες Cabernet Sauvignon, Merlot, Montepulciano και Sangiovese. Τα εδάφη είναι αργιλοπηλώδη, αμμώδη και όλα επικλινή. Στους βιολογικά πιστοποιημένους αμπελώνες με το εξαιρετικό terroir της περιοχής εφαρμόζεται παραδοσιακή καλλιέργεια χαμηλής στρεμματικής απόδοσης. Η τεράστια αγάπη και το μεράκι κρύβονται σε κάθε φιάλη του κτήματος. Το boutique οινοποιείο του κτήματος Καρασίμου βρίσκεται σε ένα μοναδικό σημείο με πανοραμική θέα, μεγάλους χώρους για κοινωνικές εκδηλώσεις και γεύματα και, φυσικά, οινογευσίες.

Κτήμα Κούρτη

Κτήμα ΚούρτηΤο Κτήμα Κούρτη είναι μια επιχείρηση με –αυστηρά– οικογενειακό χαρακτήρα. Ιδιοκτήτης του είναι ο Απόστολος Κούρτης, γεννημένος το 1972 στη Ράχη Πιερίας και μόνιμος πλέον κάτοικος του όμορφου χωριού. Η συνολική έκταση των αμπελώνων είναι 60 στρέμματα και το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται στην περιοχή Χοντρυπάδι, ένα τοπωνύμιο που σημαίνει «παχύ δάσος» και «εύφορο ξέφωτο ή χωράφι». Στους αμπελώνες καλλιεργούνται οι διεθνείς ποικιλίες Trebbiano, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon και οι ελληνικές Ασύρτικο, Ξινόμαυρο και Αγιωργίτικο. Το 2015, προχώρησε στον επανεμβολιασμό της ποικιλίας Chardonnay και την αλλαγή της στη σπάνια ελληνική ποικιλία Βιδιανό. Εναλλακτικός ροκάς, αλλά ταυτόχρονα λάτρης της παράδοσης και της φύσης, ο Απόστολος Κούρτης θα σε υποδεχτεί στην αυλή του σπιτιού του όπου, μαζί με τα εδέσματα που έχει ετοιμάσει η μητέρα του, θα δοκιμάσετε τα κρασιά του.

Οινοποιία Παπαγιαννούλη

Οινοποιία ΠαπαγιαννούληΗ Οινοποιία Παπαγιαννούλη είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που δημιουργήθηκε το 1999 από τον Κωνσταντίνο Δημ. Παπαγιαννούλη, με τη δημιουργία ιδιόκτητου αμπελώνα στην περιοχή του Νέου Κεραμιδίου, λίγο έξω από την Κατερίνη. Ο αμπελώνας σήμερα έχει έκταση σχεδόν 20 στρεμμάτων και η καλλιέργεια, καθώς και η οινοποίηση στο ιδιόκτητο οινοποιείο, γίνονται με σύγχρονα μέσα και επιστημονικά κριτήρια, αλλά και σκληρή προσωπική εργασία, με στόχο ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα. Στις 7 ετικέτες ξεχωρίζουν διεθνείς ποικιλίες, όπως Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, αλλά και οι ελληνικές Ασύρτικο, Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο και Μοσχάτο Λευκό.

***

«Ο τόπος μας είναι ευλογημένος και οι άνθρωποί του ασταμάτητα δημιουργικοί. Η γη μας είναι εύφορη και ο αέρας που φυσά ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Πιέρια όρη, στον κάμπο κοντά στη θάλασσα αλλά και στις χαμηλές πλαγιές, προσφέρει ό,τι χρειάζονται οι οινοπαραγωγοί μας για να εξελίξουν γευστικά τα οινικά προϊόντα τους. Η Αντιδημαρχία Τουρισμού του Δήμου Κατερίνης στηρίζει όλους τους ντόπιους οινοπαραγωγούς, στοχεύοντας σε εμπνευσμένες και πολυποίκιλες δράσεις που θα αναδείξουν τον οινοτουρισμό στην περιοχή μας», δηλώνει η Μαρία Τερζίδου, η οποία, ως αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Κατερίνης, εστιάζει στην ανάδειξη των θεματικών τουριστικών χαρακτηριστικών της περιοχής.

Ο οινικός τουρισμός στον Δήμο Κατερίνης τα έχει όλα. Καταλύματα σε βουνό και θάλασσα, καλό φαγητό, ανθρώπους με όρεξη και μεράκι και, φυσικά, καλό κρασί. Επισκεφθείτε τη σελίδα τουρισμού του Δήμου Κατερίνης και το «Experience Katerini» στα social media για να ανακαλύψετε μια διαφορετική οινική ταξιδιωτική εμπειρία.

katerini.gr | Facebook | Instagram

Δείτε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

Οινικός Τουρισμός στο Ηράκλειο: Scalani Hills Boutari Winery and Residences

Οινικός Tουρισμός στον Δήμο Κατερίνης

Οινική Βόλτα Κοντά στη Θεσσαλονίκη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Storyteller
Storyteller

Η Λώρα Αργυροπούλου ασχολείται με την επικοινωνία και το στρατηγικό μάρκετινγκ με ειδίκευση στον τουρισμό και τα events. Μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού κάνει αυτό που της αρέσει περισσότερο: να συναντάει ανθρώπους ή να κάνει τους ανθρώπους να συναντιούνται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+