Υπόθεση 12χρονης: Ποιο Είναι το Όφελος Τόσης Δημοσιότητας;

Υπόθεση 12χρονης

‘Ολα λάθος! Εγκληματικά, απάνθρωπα, φρικιαστικά, ανάλγητα, υποκριτικά και λάθος. Από τα γεγονότα αυτά καθεαυτά, τα οποία μάλιστα αρχικά επιχειρήθηκε να βαφτιστούν με άλλο όνομα, μέχρι τις δηλώσεις, τις διαρροές, τις συλλήψεις που αργούν, την κοινωνία που πέφτει από τα σύννεφα για μια ακόμη φορά, τη νυχθημερόν δημοσιογραφική ενασχόληση με το θέμα και τις αντιπολιτευτικές κορόνες που απαιτούν να δοθούν ονόματα στη δημοσιότητα χωρίς εισαγγελική άδεια.

Η υπόθεση του βιασμού του 12χρονου κοριτσιού –και όχι ερωτικής συνεύρεσης με τη συναίνεσή της, όπως έλεγε, ο «ψυχοπονιάρης», σύμφωνα με τον πατέρα του, Ηλίας Μίχος– βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι προφυλακίσεις, οι συλλήψεις και το ανακριτικό έργο συνεχίζονται, ο τηλεοπτικός χρόνος αναλώνεται πρωί, μεσημέρι, βράδυ στην υπόθεση, φωτογραφίες από ανακριτικό υλικό λέγεται πως βρίσκονται στα κινητά τηλέφωνα τηλεπαρουσιαστών, συζητήσεις στα ταξί, στα σούπερ μάρκετ και στα καφέ μετατρέπονται σε λαϊκές δίκες επιπέδου: «μάνα είναι αυτή;» (για τη μητέρα της 12χρονης), «μα τι ψυχή θα παραδώσει το κτήνος, δεν το σκέφτηκε;» (για τον Μίχο).

Έλεος!

Στο μεταξύ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι τα ονόματα των εμπλεκόμενων σε αυτή την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας θα δοθούν στη δημοσιότητα «τίποτα δεν καλύπτεται, τα πάντα αποκαλύπτονται και όλοι οδηγούνται στη δικαιοσύνη, ακόμα και εάν υπάρχει κάποια καθυστέρηση» δήλωσε χαρακτηριστικά– ενώ όλοι φαντάζομαι ευελπιστούμε οι θύτες να έχουν την ποινή που τους αρμόζει, την οποία και να εκτίσουν στο ακέραιο.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση αυτής της υπόθεσης όμως είναι πολλά. Τι είδους μέριμνα εισπράττει ένα κακοποιημένο πλάσμα όταν διαπομπεύεται στη δημόσια σφαίρα; Σε τι ωφελεί τελικά ο τρόπος με τον οποίο εκτυλίσσεται ο δημόσιος διάλογος; Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η δημοσιοποίηση ενδοοικογενειακής και μη βίας ωφελεί στην ανατροπή του φρικαλέου σκηνικού και δεν γίνεται ένα απλό πυροτέχνημα επίπλαστης προόδου;

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ψυχική Υγεία: Το Δυσεύρετο Αγαθό

Τι Παρακαταθήκη θα Αφήσουμε στις Μελλοντικές Γενιές;

Μπορεί η Επανάσταση των Γυναικών στο Ιράν να Φέρει την Αλλαγή;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+