Συγγραφείς! Ποιοι και ποιες είναι τελικά; Τι περνάει από το μυαλό τους και με ποιον τρόπο φτάνουν να αποτυπώσουν στο χαρτί τις ιστορίες που σκαρφίζονται;
#ExRay: η στήλη του newsletter μας για το βιβλίο, με τίτλο ένα παιχνίδι ανάμεσα στο Ex Libris και την «ακτινογραφία» αγγλιστί (x-ray), φιλοξενεί κάθε φορά έναν/μία συγγραφέα.
Με χιουμοριστική διάθεση αλλά και αγνή, πραγματική περιέργεια, τους καλούμε να καταθέσουν ό,τι προαιρούνται από τα εσώψυχά τους και να αυτοσχεδιάσουν απαντώντας σε 10 –φαινομενικά απλές– ερωτήσεις. Καλεσμένη αυτού του μήνα είναι η Βίκυ Τσελεπίδου.
Η Βίκυ Τσελεπίδου (Καβάλα, 1975) σπούδασε νομικά, επικοινωνία και δημιουργική γραφή. Από τις εκδόσεις Νεφέλη κυκλοφορούν τα βιβλία της: «Ελενίτ», «Αλεπού, Αλεπού, τι Ώρα Είναι;», το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών, «Φιλελλήνων», «Ο Μεγάλος Σκύλος» και «120 Γραμμάρια». Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ποικίλα περιοδικά, εφημερίδες και συλλογικούς τόμους.
Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που θυμάστε;
Το πρώτο βιβλίο που με θυμάμαι να διαβάζω είναι ένα Μίκυ Μάους, καλοκαίρι, στα τραπεζάκια της πλατείας. Οι Μύθοι του Αισώπου ήταν μάλλον αυτό που ακολούθησε.
Το αγαπημένο σας βιβλιοπωλείο; (Ναι, κάντε του διαφήμιση!)
«La Central del Raval» στη Βαρκελώνη. Ώρες μέσα εκεί, χαζεύοντας τις εκδόσεις, με ενδιάμεσα διαλείμματα για καφέ στον ωραίο εσωτερικό κήπο του, ξεφυλλίζοντας βιβλία που μόλις αγόρασα.
Εκτιμώ επίσης χώρους όπως το «Δύο» στην Ξάνθη και το «Booktalks» στο Παλαιό Φάληρο γιατί, πέρα από σημεία πώλησης βιβλίων, αποτελούν ενεργούς τόπους-κοινότητες ζύμωσης της λογοτεχνίας, τιμώντας με τις δράσεις τους και την παραπεταμένη ελληνική πεζογραφία.
Συγγραφέας που θα καλούσατε σε δείπνο; (Ή μήπως σε δείπνο… κυανίου; Διευκρινίστε όμως για να μη γίνει κάποιο λάθος!)
Σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να αναστηθεί ο Faulkner! Θα ήθελα πολύ να δω πώς γυρνούσε το μυαλό του ανθρώπου αυτού, τις αντιδράσεις του απέναντι σ’ ένα κομμάτι πίτσας, για παράδειγμα. Από ποια γωνία θα το έβλεπε, αν θα το καταβρόχθιζε λαίμαργα ή με αργές μπουκιές, αν και με ποιον τρόπο θα σχολίαζε ότι η πίτσα είναι ή δεν είναι αρκετά καλοψημένη, αν θα τολμούσε να βγάλει στο πλάι του πιάτου του μια μια τις πιπεριές, τα μανιτάρια κ.λπ.
(Ε όχι και κυανίου! Τόσα βάσανα περνάει ένας συγγραφέας, λίγη συμπόνια…)
Βιβλίο που θα θέλατε να έχετε γράψει;
Παλιότερα θα έλεγα την «Οδύσσεια», πια θα επέλεγα την «Ιλιάδα». Όλα τα λογοτεχνικά ρεύματα μέσα σε αυτά τα δύο έργα είναι, όλες οι τεχνοτροπίες, η θεματολογία, όλη η γλώσσα.
Το βιβλίο που διαβάζετε τώρα;
Διαβάζω την «Παρακαταθήκη» του Hernán Díaz. Ιδιαίτερη δομή. Με ενδιαφέρει πολύ η δομή ενός έργου, το πώς επιλέγει να χτίσει κάθε συγγραφέας την ιστορία του, ο λόγος που τον κάνει να τη γράψει έτσι κι όχι αλλιώς. Και περιμένω με ανυπομονησία την έκδοση του νέου βιβλίου του Αχιλλέα ΙΙΙ με τίτλο «Τέλος πάντων»!
Αλήθεια, γιατί γράφετε;
Και τι άλλο να κάνω; Δεν έχω βρει μέχρι στιγμής κάτι καλύτερο!
Ποια είναι η μεγαλύτερη επιρροή σας; (Όχι απαραίτητα από τον χώρο των Γραμμάτων.)
Δεν το γνωρίζω. Οι πιο ισχυρές επιρροές μας είναι αυτές που δεν είμαστε σε θέση να τις κατονομάσουμε μία προς μία, έτσι νομίζω. Περνάνε σε ανύποπτο χρόνο, αφιλτράριστες, μέσα μας.
Σελιδοδείκτης, τσάκισμα σελίδων ή «λίγο μπρος, λίγο πίσω δεν χάθηκε ο κόσμος»;
Σελιδοδείκτης οπωσδήποτε, είμαι χρυσόψαρο, αν δεν μου πει ο σελιδοδείκτης πού είχα σταματήσει, είμαι ικανή να διαβάζω σε λούπα την ίδια σελίδα για χρόνια! Σίγουρα όχι τσάκισμα.
Ούτε μολύβι, εκτός αν πρόκειται για χρησιμοθηρικό διάβασμα, και πάλι όμως θα προσπαθήσω να μην υπογραμμίσω αλλά να σημειώσω στο τέλος του βιβλίου τον αριθμό της σελίδας που με ενδιαφέρει.
Τι εκτιμάτε σε έναν εκδοτικό οίκο;
Το να σέβεται τον κόπο του συγγραφέα. Τις εργατοώρες του.
Με τι κάνει ιδανικό ζευγάρι ένα βιβλίο;
Με την ησυχία.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
10 Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Αντώνης Γλυκός
«Στέλλα, Κρατάω Βιβλίο!» | Βιβλιοπροτάσεις με Θέμα την Ξενιτιά
Απολαυστικός «Καπετάν Μιχάλης» σε Graphic Novel από τις Εκδόσεις Διόπτρα