10 [+] | Η Παιδική Ατζέντα του Ιουνίου

Ατζέντα

Η παιδική ατζέντα του Ιουνίου αψηφά τις κλειστές πόρτες, δραπετεύει από τα παράθυρα για να συναντήσει την πόλη στον δρόμο, να κοιτάξει κατάματα τον ήλιο με μισόκλειστα μάτια, να πετάξει από πάνω της τα τελευταία ρούχα της εποχής που φεύγει.

«Είσαι ένα δέντρο / με κλαδιά πολλά. / Είσαι ένα σπίτι / με δωμάτια πολλά / και παράθυρα πλήθος / και τρέχεις από δωμάτιο σε δωμάτιο / δοκιμάζοντας τις αισθήσεις. / Καρτεράς το σάλπισμα κι ασφυκτιάς, / δεν ξέρεις ποιο παράθυρο θα το φέρει. / Κι οι παιδικές σου βιασύνες / ανοίγονται τρεχάματα, άνεμοι και βουές / στους πορτοκαλεώνες, / στα πέλαγα, / στα περβόλια».*

Κάνουμε και πάλι τον γύρο της πόλης για να ανακαλύψουμε τις καλύτερες βόλτες του μήνα. Όλες έχουν μέσα τους φως, καλοκαίρι και ξεγνοιασιά.

 

1 → Στην «Οδό Φανταστικής» με Καλεσμένο τον Τζάνι Ροντάρι

Ατζέντα

Το «3ο Κουδούνι Όπερα», το πρόγραμμα διακαλλιτεχνικής δράσης για σχολεία, φέτος έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη φαντασία και παρουσιάζει με τη συμμετοχή 200 μαθητών επί σκηνής την παράσταση μουσικού θεάτρου «Οδός Φανταστικής – ΥΓ: Είσοδος από το πρώτο συρτάρι… Guest star το φάντασμα του Τζάνι Ροντάρι!» (καθώς πηγή έμπνευσης για το έργο ήταν το βιβλίο του «Η Γραμματική της Φαντασίας»).

Η φαντασία, η τόσο σημαντική στην καθημερινή εμπειρία, αφήνεται εδώ απόλυτα ελεύθερη για να μας ταξιδέψει σε ένα παράξενο και ευφάνταστο τσίρκο που εμφανίζεται ξαφνικά για να δώσει μια παράσταση… μέσα στο κεφάλι των θεατών, ένα «Τσίρκο Εγκεφάλου»!

Σε σύνθεση και μουσική διεύθυνση Σοφίας Καμαγιάννη, λιμπρέτο Αναστασίας Στυλιανίδη και σκηνοθετική επιμέλεια Ελένης Ζαχοπούλου. Στον ρόλο του Λέοντα Πραγματίμωνα ο Νίκος Καραγκιαούρης και του Εμπαθούς θεατή η Μαργαρίτα Συγγενιώτου. Συμμετέχει μουσικό σύνολο. Το Σάββατο 1 Ιουνίου, στις 18:30, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

• 1 Ιουνίου | 18:30 | Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου | Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα, 213 0885700

 

2 → Athens Book Space για Βιβλιοφάγους και Όχι Μόνο

Το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων, μέσα στην καταπράσινη καρδιά του Πάρκου Ελευθερίας, είναι ένας χώρος ανάγνωσης, συνάντησης, χαλάρωσης και εκδηλώσεων με επίκεντρο το βιβλίο. Εκεί οι επισκέπτες, παιδιά και ενήλικες, έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε έντυπα και ψηφιακά βιβλία αλλά και 24ωρη δωρεάν πρόσβαση σε Wi-Fi, σε podcasts, σε συναντήσεις και συζητήσεις με συγγραφείς, και άλλα πολλά. Τον Ιούνιο, δύο βιβλία γίνονται η αφορμή για να επισκεφθούν τα παιδιά το βιβλιοφιλικό τοπόσημο της Αθήνας.

Ατζέντα«Με Ποδηλατάκι Γοργό Γοργό Κινούμαι στη Γειτονιά και την Ωφελώ!»: Ο συγγραφέας Μάνος Χαραλαμπάκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την 1η Ιουνίου (12:00-14:00), θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο του, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου «ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα» Παναγιώτης Πιτσιλός θα εξηγήσει στα παιδιά τα οφέλη του ποδηλάτου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει εικαστικές δράσεις και δωράκια. Για παιδιά από 4 έως 8 ετών.

Ατζέντα«Μπιζζζζ…»: Οι συγγραφείς Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, προσκαλούν στις 8 Ιουνίου (11:00-12:30) παιδιά από 5 ετών σε μια παιχνιδιάρικη βιβλιοπαρουσίαση γεμάτη θεατρική αφήγηση, παιχνίδια, ζωγραφιές, μικρές κατασκευές και… ακατάπαυστα, αδιάκοπα και ατέλειωτα ΜΠΙιιιιΖΖΖΖ!

• Περισσότερες πληροφορίες για το Athens Book Space μπορείτε να βρείτε εδώ 

 

3 → Τρέχει, Τρέχει το Νερό σαν… Άλογο!

Ατζέντα

Το άλογο πρωταγωνιστεί σε πολλούς αρχαίους και λαϊκούς μύθους που σχετίζονται με το νερό, ίσως γιατί παλαιότερα, για να φέρει κάποιος νερό από τη βρύση, έπρεπε να οδηγήσει εκεί το άλογό του. Γι’ αυτό λένε ίσως ότι μπορείς να πιεις νερό από την πηγή όπου πίνουν τα άλογα, γιατί το άλογο δεν θα πιει ποτέ θολό νερό!

Όμως και στην πόλη υπάρχουν βρύσες με τρεχούμενο νερό για κάθε διψασμένο περαστικό ή και… άλογο; Μια από αυτές βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα, ακριβώς μπροστά από την είσοδο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

Με φόντο λοιπόν το μπλε, το χρώμα του νερού, τα παιδιά ανακαλύπτουν πόσα διαφορετικά μπλε υπάρχουν στους πίνακες και στα έργα του μουσείου, δημιουργούν το δικό τους «μπλε» άλογο από ειδικό καλούπι και επινοούν τον δικό τους μύθο για τη βρύση της πλατείας. Στο τέλος θα πάρουν μαζί τους το άλογο που έφτιαξαν, σαν παιχνίδι ή ακόμα και… σαν φυλαχτό.

• Κάθε Σάββατο έως τις 15 Ιουνίου | 1:30-12:45 | Για παιδιά 5-8 ετών | Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή: Ερατοσθένους 13, Αθήνα, τηλ. 21 07252895

 

4 → Εργοστάσιο Συναρμολόγησης Αναμνήσεων

Ατζέντα

Στο εμβληματικό εργοστάσιο της ΤΕΟΚΑΡ ΑΒΕΕ ένα μυστήριο πλανάται… Τα σχέδια συναρμολόγησης (blue prints) που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτοκινήτων έχουν εξαφανιστεί! Τι ακριβώς έχει συμβεί; Ποιος μπορεί να τα έχει πάρει και ποια είναι η τύχη τους;

Μια σειρά από δοκιμασίες, γρίφους και παγίδες θα οδηγήσουν τα παιδιά σε μια περιπέτεια όπου οι μνήμες του παρελθόντος γίνονται αφορμή για έμπνευση και δημιουργία.

• 2 και 9 Ιουνίου | 12:00 (προσέλευση 30 λεπτά πριν από την έναρξη) | Για παιδιά 6-12 ετών | Διάρκεια: 90′ | Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. Τηλ: 212 2540000

 

5 → Αθηνοπεριπέτειες στην Καρδιά της Πόλης

Ατζέντα

Είστε έτοιμοι για μια εξερεύνηση που ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας των θεών, των ανθρώπων και της ίδιας της Αθήνας;

Οι Αθηνοπεριπέτειες του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη πραγματοποιούνται από τη συγγραφέα Σοφία Αλεξίου σε συνεργασία με ξεναγούς- μουσειοπαιδαγωγούς και βασίζονται στο παιδικό βιβλίο «Η Έλλη κι ο Ερμής Ταξιδεύουν στην Ελλάδα» (εκδόσεις Ψυχογιός). Οι περίπατοι απευθύνονται σε παιδιά 5-11 χρόνων και στους γονείς τους και συνδυάζουν εκπαίδευση, θεατρικό παιχνίδι, επαφή με τη φύση, παιχνίδια και ένα διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού γνώσης με δώρα.

• Αθηνοπεριπέτειες στην Πνύκα | 9 Ιουνίου | 17:30-19:30: Τα παιδιά και γονείς θα περιπλανηθούν στα μονοπάτια των λόφων Μουσών και της Πνύκας και θα ανακαλύψουν φοβερούς ήρωες, όπως ο Σωκράτης, ο Περικλής, ο Πάνας με τις νεράιδες αλλά και ο Άγιος Δημήτριος!

• Αθηνοπεριπέτειες στο Καλλιμάρμαρο-Ζάππειο-Εθνικό Κήπο | 16 Ιουνίου και 14 Ιουλίου | 17:30-19:30: Τα παιδιά και οι γονείς τους εξερευνούν το Καλλιμάρμαρο, το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο και ανακαλύπτουν την ιστορία τους και τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα. Στη διαδρομή θα συναντήσουν μνημεία, αρχαίες εφευρέσεις, σπάνια δέντρα, φυτά, λιμνούλες και ζώα της Μεσογείου.

 

6 → Kids Radio Land για Μουσική, Θέατρο, Παιχνίδι

ΑτζένταΤο Kids Radio Land, το φεστιβάλ του σταθμού Kids Radio 88.6, έρχεται και φέτος μέσα στην πόλη, στην Τεχνόπολη, για να τη γεμίσει με μουσική, θέατρο, παιχνίδι και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια.

Έχουν προγραμματιστεί πάνω από 30 δραστηριότητες για τα παιδιά (adventure games, συναυλίες, face painting, πειράματα, αναρρίχηση, bubble show, σινεμά και, όπως πάντα, η γνωριμία με τη Φανή και τον Νίκo του Kids Radio 88.6), σε έναν χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο για να περάσετε οικογενειακά ολόκληρη την ημέρα.

• 15 και 16 Ιουνίου | 10:00-22:00 | Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, τηλ. 21 30109300

 

7 → Ο «Θρύλος της Μουλάν» σε Περιοδεία

Ατζέντα

Η Μουλάν είναι μια νέα γυναίκα η οποία, εν καιρώ πολέμου, μεταμφιέζεται σε άντρα και παίρνει τη θέση του πατέρα της στον στρατό, ο οποίος δεν θα τα κατάφερνε στη μάχη, παραβαίνοντας τον νόμο που τιμωρεί τα κορίτσια που συμμετέχουν στον πόλεμο. Η Μουλάν πολεμάει με θάρρος και αυταπάρνηση, αποκρύπτοντας την πραγματική της ταυτότητα, και με το πρωτοποριακό μυαλό και τις πολεμικές της ικανότητες προσφέρει τη μεγάλη νίκη στην πατρίδα της.

Στα κινεζικά, Χουά σημαίνει «λουλούδι» και Μουλάν «μανόλια». Μύθος ή πραγματικότητα, η Χουά Μουλάν, πολεμίστρια της κινεζικής ιστορίας από τις δυναστείες του Βορρά και του Νότου (4ος-5ος αιώνας μ.Χ.), είναι μία από τις πιο θρυλικές γυναίκες της αρχαίας Κίνας, σύμβολο γενναιότητας και τιμής που μας μαθαίνει ότι καθένας και καθεμία από εμάς μπορεί να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που του/της δίνονται.

Η παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη μεταφέρει μια εμβληματική ιστορία σε μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση που απευθύνεται τόσο σε μικρούς όσο και μεγάλους.

• Πληροφορίες για τους σταθμούς της περιοδείας (η οποία εγκαινιάζεται στις 12 Ιουνίου στο Θέατρο Πέτρας) μπορείτε να δείτε εδώ.

 

8 → «Αργοναυτική Εκστρατεία»: Ο Καραγκιόζης στον Κήπο του Μεγάρου

Ατζέντα

Ο θίασος του Ηλία Καρελλά προσκαλεί τους μικρούς θεατές να ταξιδέψουν μαζί του στον μαγικό κόσμο της ελληνικής μυθολογίας.

Το θρυλικό καράβι των Αργοναυτών, η Αργώ, σαλπάρει από τον Κήπο του Μεγάρου για μυθικές περιπέτειες. Ο Καραγκιόζης στο πλευρό του Ιάσονα θα συναντήσει την ανατρεπτική τραγουδίστρια Τζώρτζια Κεφαλά στον ρόλο της Μήδειας φτάνοντας στην μακρινή Κολχίδα, ενώ η επταμελής μπάντα πνευστών Hasta Brassta θα συντροφεύσει μελωδικά ολόκληρο το ταξίδι τους.

Η «Αργοναυτική Εκστρατεία» είναι μια καλοκαιρινή περιπέτεια σκιών με γιγαντοφιγούρες και πολλή μουσική, που μας θυμίζει τη σπουδαιότητα της συνεργασίας, την ανάγκη του ανθρώπου να θέτει στόχους και το πώς μια δύσκολη περιπέτεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με χιούμορ όπως αυτό του Καραγκιόζη.

• 18 Ιουνίου-3 Ιουλίου | 20: 30 | Για παιδιά 4 έως 104 ετών | Κήπος του Μεγάρου Μουσικής: Β. Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ. 210 7282000, 210 7282333 (εισιτήρια)

 

9 → Στην Teleport Arena η Φαντασία Συναντά την Πραγματικότητα

Ατζέντα

Η Teleport Services, μια πρωτοπόρος εταιρεία στις ψηφιακές εμπειρίες, δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα που μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή multiplayer εμπειριών. Πολλοί χρήστες, ταυτόχρονα, «τηλεμετεφέρονται» σε έναν ψηφιακό κόσμο, μέσα στον οποίο μπορούν να κινηθούν ελεύθερα, χωρίς περιορισμό, και να διαδράσσουν με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, εντελώς ασύρματα και χωρίς περιορισμούς χώρου.

Έτσι, μικροί και μεγάλοι μπορείτε να περπατήσετε δίπλα από τις πυραμίδες και τη Σφίγγα, να εξερευνήσετε το εσωτερικό μιας πυραμίδας, να λύσετε γρίφους και να μάθετε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα μυστήρια του αρχαίου πολιτισμού της Αιγύπτου.

Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε να τηλεμεταφερθείτε στο διάστημα, να εξερευνήσετε τον βυθό και την υποθαλάσσια ζωή, να λύσετε γρίφους και να μάθετε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή.

•  1-30 Ιουνίου | Προτείνεται για παιδιά από 10 ετών και πάνω |  Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

 

10 → Καλοκαιρινά Προγράμματα του Δήμου Αθηναίων: Βουτιά στον Πολιτισμό

Ατζέντα

Οι βιβλιοθήκες, οι κήποι και οι αυλές της Αθήνας θα γεμίσουν και αυτό το καλοκαίρι με όμορφες παρέες. Συγκεκριμένα, τα μουσεία και οι χώροι πολιτισμού του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) προσκαλούν τα παιδιά της πόλης στα καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματά τους, πάντα με ελεύθερη συμμετοχή.

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», το Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, η Πινακοθήκη, το Κέντρο Τεχνών, το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» και οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων υποδέχονται παιδιά 4 έως 12 ετών με τις οικογένειές τους για να αξιοποιήσουν ποιοτικά, δημιουργικά αλλά και διασκεδαστικά τον ελεύθερό τους χρόνο, με εκπαιδευτικές, εικαστικές και περιβαλλοντικές δράσεις, μέσα από τις οποίες θα κάνουν «βουτιά» στην τέχνη, στον πολιτισμό και στον μαγικό κόσμο των βιβλίων και θα γνωρίσουν τη φύση του αστικού τοπίου.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάστηκαν και θα υλοποιηθούν από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΠΑΝΔΑ. Για τη συμμετοχή, είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης, με σειρά προτεραιότητας.

• 6 Ιουνίου-7 Σεπτεμβρίου | Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

 

11 → Μικροί Ολυμπιονίκες εν Δράσει

Ατζέντα

Το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας, το οποίο στεγάζεται εντός του εμπορικού κέντρου Golden Hall (δημιουργία της Lamda Development) γιορτάζει τη φετινή ολυμπιακή χρονιά μέσω της δράσης «Μικροί Ολυμπιονίκες», μια γιορτή αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τι σημαίνει Ολυμπισμός; Τι είναι αυτό που κάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες να διαφέρουν από κάθε άλλη αθλητική διοργάνωση; Τι κρυφούς θησαυρούς έχει στη συλλογή του το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας; Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις απαντήσεις παίζοντας. Θα γίνουν λαμπαδηδρόμοι, αθλητές και δημιουργοί της ολυμπιακής δάδας, ενώ στο τέλος κάθε δράσης θα τους περιμένει μια ιδιαίτερη έκπληξη μέσα από τη συλλογή εκθεμάτων του μουσείου.

• Για παιδιά 5-12 ετών | Designer Outlet Athens (Επίπεδο 0: 2, 9, 16/6, 12:00-16:00), The Mall Athens (Επίπεδο +1: 21, 22, 28 και 29/6, 5 και 6/7, 16:00-20:00 και 12:00-20:00 τα Σάββατα), Golden Hall (Επίπεδο +1: 12, 19, 26/7, 16:00-20:00, 13, 20, 27/7, 12:00-20:00, 14/7, 12:00-20:00

 

* «Χαιρετισμός του Ιούνη», Πίτσα Γαλάζη

 

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Διαβάζουν τα Παιδιά μας; Μάλλον Όσο κι Εμείς…

Μίνη Ράδου | «Τα Παιδιά Είναι Πολύ πιο Ανοιχτά στην Τέχνη»

Ρωτήσαμε ποιο Είναι το Αγαπημένο τους Παιδικό Βιβλίο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+