10 Κρασιά του Καλοκαιριού και οι Παραγωγοί τους: Μέρος 2ο

Κρασιά του Καλοκαιριού

Συνεχίζοντας το αφιέρωμά μας στα 10 αγαπημένα κρασιά του καλοκαιριού και τις προσωπικότητες που τα παράγουν, παρουσιάζουμε τα υπόλοιπα 5 κρασιά και τους παραγωγούς τους.

 

Το πρώτο μέρος του αφιερώματος μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

(6)

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Chardonnay 2019, Οίνοι Αδάμ

Περιοχή: Αδάμ Θεσσαλονίκης

Ποικιλία: Chardonnay

Μα τι γυρεύει το Chablis στη Θεσσαλονίκη; Κι όμως. Αυτό που γίνεται στο χωριό Αδάμ είναι μοναδικό.

Ένα αμπέλι στις βόρειες πλαγιές του Χορτιάτη είναι προστατευμένο απόλυτα από το ζεστό νότο, ενώ δέχεται τους κρύους, αλλά ευεργετικούς για την ποικιλία αυτή βοριάδες. Ένα μικροκλίμα που μας χαρίζει το, κατά την γνώμη μου, πιο δροσερό Chardonnay της Ελλάδας.

Σε αυτό, πέρα από το μικροκλίμα, συντελεί και η οινοποίηση, αφού σε αντίθεση με τα περισσότερα Chardonnay της χώρας μας, όπου προτιμάται το έντονο βαρέλι και το πολύ οινόπνευμα, εδώ έχουμε μία ήπια οινοποίηση σε δεξαμενές, η οποία αφήνει το σταφύλι να εκφραστεί με φινέτσα, τραγανή οξύτητα και ανοιξιάτικη διάθεση.

Στη μύτη αρώματα από εξωτικά φρούτα όπως μάγκο και λίτσι, συνδυάζονται αριστοτεχνικά με μεσογειακά, λευκόσαρκα φρούτα, αλλά και γοητευτικές νότες από μυρωδικά και βότανα. Τραγανό και ανάλαφρο στόμα, με μία αίσθηση “κάθαρσης” στην επίγευση. Διαθέτει εξαιρετική συμπεριφορά στο χρόνο για τουλάχιστον μία πενταετία.

Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ:

Νίκος Αστεριάδης

Οι “Οίνοι Αδάμ” είναι μία κοινή και δύσκολη προσπάθεια δύο ανθρώπων, του Δημήτρη Μαστρογιάννη και του Νίκου Αστεριάδη, οι οποίοι με αφετηρία την κοινή τους καταγωγή και αγάπη για τον τόπο τους ξεκίνησαν πριν δύο περίπου δεκαετίες την καλλιέργεια αμπελιών.

Ο Δημήτρης είναι ο μηχανικός του εγχειρήματος. Σε αυτόν πέφτει το μεγαλύτερο βάρος της παραγωγής. Ο Νίκος είναι ο αρχιτέκτονας, ο καλλιτέχνης, που σχεδιάζει και οραματίζεται. Ένα δίδυμο, που σίγουρα αλληλοσυμπληρώνεται.

Ο Νίκος είναι ένας καλλιτεχνικά ευαίσθητος άνθρωπος, ο οποίος στο βιβλίο που έχει συγγράψει με τους Κωστή Καλημέρη και Ελένη Στεφανοπούλου έχει “περάσει” από το καλλιτεχνικό του φίλτρο όλη τη “Σκόνη στ’ Αμπέλια”, όπως το ονόμασε, καταγράφοντας με ποιητική διάθεση τις δουλειές, τις αγωνίες και τις χαρές που κάθονται σαν σκόνη πάνω στα αμπέλια και συμπυκνώνονται μέσα στο κρασί.

(7)

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Amuse Blanc 2019, Κτήμα Μουσών

Περιοχή: Άσκρη Βοιωτίας

Ποικιλίες: Μαλαγουζιά, Gewürztraminer

Είναι σίγουρα μια από τις πολυαναμενόμενες νέες αφίξεις. Έπειτα από το πετυχημένο ροζέ Amuse, το λευκό αδελφάκι του είναι ο ορισμός του καλοκαιρινού κρασιού.

Μαλαγουζιά με λίγο Gewürztraminer, ή αλλιώς μία πανδαισία αρωμάτων. Η ελληνική ποικιλία χαρίζει αρωματική βάση, η οποία αποτελείται από πυρηνόκαρπα φρούτα, όπως το ροδάκινο και το βερύκοκο, αλλά και φινετσάτες βοτανικές νότες. Η αλσατική ποικιλία από την άλλη κάνει πραγματικά τη διαφορά, με νότες λίτσι και γλυκού τριαντάφυλλου. Ένας συνδυασμός για τους φίλους των αρωματικών κρασιών. Η ένταση ωστόσο των αρωμάτων δεν είναι σε κανένα σημείο ενοχλητική.

Στη γεύση έχουμε ένα εξαιρετικό καλοκαιρινό μπαλάντσο από δροσερή οξύτητα, η οποία υποστηρίζεται από καλά ενσωματομένο οινόπνευμα και εκχύλισμα.

Ένα κρασί “μπαλκονάδας”, που πάει με όλα και με τίποτε. Μπορεί να λειτουργίσει ως απεριτίφ, συνοδός του κυρίως, αλλά και των φρούτων στο τέλος του γεύματος.

Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ:

Στέλιος Ζαχαρίας

Σίγουρα αδικώ τη συνεισφορά στο κτήμα των αδελφών του Στέλιου (και ειδικά του Νίκου, ο οποίος είναι υπέυθυνος για όλη την παραγωγή), αλλά και του μπαμπά Θανάση, ο οποίος έχτισε μαεστρικά τα θεμέλια της (κατά τη γνώμη μου) πιο ανερχόμενης μεσαίου μεγέθους οινοποιίας.

Ωστόσο, οι συμπάθειες δεν κρύβονται. Ο Στέλιος είναι η βιτρίνα του κτήματος, και αυτός που λαμβάνει τα μηνύματα από τον κόσμο του κρασιού και του αποστάγματος, για να δημιουργήσουν τελικά από κοινού τα αδέλφια το όραμα της επιχείρησης. Εξάλλου, στο κρασί το όραμα είναι το βασικότερο συστατικό της επιτυχίας.

Ο Στέλιος είναι για εμένα ένας άνθρωπος-σύμβολο για την ελπίδα και τη χαρά της ζωής. Ανοίκει στους λίγους, δυνατούς ανθρώπους, που ακόμη και στα δύσκολα χαρίζουν απλόχερα αισιόδοξα μαθήματα ζωής.

Θα μου πείτε, τι σχέση έχουν αυτά με το κρασί; Να ξέρετε ότι τα κρασιά εμπεριέχουν πάντα με κάποιο τρόπο τους δημιουργούς τους. Πιστέψτε με!

(8)

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Ακακίες Sparkling 2019, Κυρ-Γιάννη

Περιοχή: Αμύνταιο

Ποικιλία: Ξινόμαυρο

Τα αφρώδη κρασιά θεωρώ ότι είναι η κατηγορία κρασιών με τη μεγαλύτερη δυναμική στην Ελλάδα στα χρόνια που ακολουθούν. Είναι νόστιμα, φτιάχνουν διάθεση, μπορείς να τα συνδυάσεις με πλήθος εδεσμάτων, μπορείς να τα απολαύσεις σκέτα, ενώ αποτελούν σίγουρα την πιο δροσιστική εναλλακτική σε κάθε λογής “χαζά” ψευτοκοκτέιλ και RTDs για το καλοκαίρι και όχι μόνο.

Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη δημιούργησε στο Αμύνταιο, στο πιο ιδανικό αμπελοτόπι στην Ελλάδα για αφρώδη κρασιά, ένα ροζέ αφρώδες σύμβολο για το ελληνικό καλοκαίρι. Ήδη το χρώμα του σε βάζει σε διάθεση κυκλαδίτικης βουκαμβίλιας.

Το άρωμα του είναι ζωηρό, κερασένιο, κεφάτο. Η λεπτή του φυσσαλίδα στο στόμα αναζωογωνεί αισθήσεις και διάθεση, ενώ πολλαπλασιάζει τα φρουτένια αρώματα στόματος. Αν θα έπρεπε με μία λέξη να περιγράψω την επίγευση, που αφήνει αυτό το κρασί, αυτή θα ήταν ΚΕΦΙ.

Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ:

Στέλιος Μπουτάρης

Το κτήμα φέρει το όνομα, αλλά και το όραμα του Γιάννη Μπουτάρη, ωστόσο ο Στέλιος είναι αυτή τη στιγμή μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ελληνικού κρασιού.

Οι επίσημοι τίτλοι που τον συνοδεύουν είναι πολλοί, όπως αυτός του Προέδρου της Ένωσης των Οινοπαραγωγών της Βορείου Ελλάδας ή του Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, ωστόσο το χαρακτηριστικό που θαυμάζω πάνω του περισσότερο είναι η δοτικότητα και η ανοιχτή του ματιά. Εξάλλου, η συμμετοχή του στα κοινά δεν είναι απλώς μία παράδοση “αναντάμ παπαντάμ”, αλλά η έκφραση μιας φιλοσοφίας του “Μαζί” που ειδικά στο κρασί είναι ζωτικής σημασίας.

Δουλεύει ακατάπαυστα και προσπαθεί να βρει συνεχώς διεξόδους για την προώθηση του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό. Όταν κάτσεις μαζί του για ένα ποτήρι κρασί, καταλαβαίνεις αμέσως το πάθος του για όλα αυτά και άλλα τόσα γύρω από το κρασί, μα πάνω απ’ όλα καταλαβαίνεις ότι κάθεσαι με έναν τύπο ακομπλεξάριστο, χαλαρό και προσιτό.

(9)

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Κουρήτες 2019, Αμπελώνας Καμκούτη

Περιοχή: Βελβεντό Κοζάνης

Ποικιλίες: Μαλαγουζιά, Chardonnay

Η Μαλαγουζιά είναι σίγουρα η ποικιλία με τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία τα τελευταία χρόνια και κατά τη γνώμη μου είναι η ποικιλία από την οποία θα δούμε ωραία πράγματα να γίνονται και στο μέλλον. Αλλά γιατί λέω μέλλον; Ήδη και στο παρόν γίνονται εξαιρετικές και ιδιαίτερες προσπάθειες όπως αυτή.

Εδώ η ορεινή Μαλαγουζιά από τη Λίμνη Πολυφύτου στο Βελβεντό, με τον λευκόσαρκο και λουλουδάτο χαρακτήρα της, παντρεύεται με την παγκοσμίως πιο εμπορική ποικιλία, το Chardonnay, το οποίο χαρίζει δροσερή οξύτητα, πυρηνόκαρπα φρούτα και μία λεπτή αίσθηση καραμέλας βουτύρου.

Τόσο η Μαλαγουζιά όσο και το Chardonnay, όταν καλλιεργούνται σε μεγάλο υψόμετρο (στην περίπτωσή μας στα 550 μέτρα) κρατούν πολύ νόστιμη οξύτητα, η οποία χαρίζει στο σύνολο συναρπαστική ζωντάνια.

Συνδυάστε τους “Κουρήτες” με ψάρια, θαλασσινά, γαριδομακαρονάδες, αλλά και ελαφριά πιάτα με κοτόπουλο ή χοιρινό.

Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ:

Θωμάς Καμκούτης

Η ιστορία του Θωμά ευτυχώς επαναλαμβάνεται συχνά τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό κρασί.

Εξηγούμαι. Πριν από περίπου 30 χρόνια άρχισε να αυξάνεται ο αριθμός των ποιοτικών οινοπαραγωγών. Η γενιά εκείνη έβαλε τις βάσεις, όπως έκανε και ο πατέρας του Θωμά, ο Γιάννης. Φύτεψε αμπέλια, τα οποία τώρα έφτασαν σε μία καλή για την ποιότητα ηλικία, και προετοίμασε ένα νοικοκυρεμένο και όμορφο οινοποιείο.

Η δεύτερη γενιά, όταν αγαπήσει και σπουδάσει το κρασί όπως κάνει ο Θωμάς, αλλά και αρκετοί άλλοι νέοι αυτή την περίοδο που παίρνουν τη σκυτάλη από τους πατεράδες τους, έρχεται να αναβαθμίσει την προσπάθεια. Νέες ιδέες, άλλη τεχνογνωσία, νέο κοινό.

Ο Θωμάς αναλαμβάνει τώρα στα 26 του τα ηνία. Ευχή και κατάρα για τον ίδιο. Για εμάς, ευκαιρία να γευόμαστε την μετάλλαξη ενός παραγωγού σε πραγματικό χρόνο.

Λαμβάνοντας υπόψη τον εξαιρετικό χαρακτήρα του Θωμά, είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος. Ήδη έχουμε την παραγωγή του πρώτου Orange κρασιού από το κτήμα. Μείνετε συντονισμένοι για τη συνέχεια!

(10)

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Thalia Rosé 2019, Thalia Wines

Περιοχή: Κρήτη

Ποικιλίες: Μανδηλάρι, Κοτσιφάλι

Στην Ελλάδα έχουμε το κακό συνήθειο να σνομπάρουμε τα οικονομικά κρασιά. Και αυτό είναι ένα μοιράιο λάθος, αν σκεφτεί κανείς ότι έτσι μπορεί ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου να μην καταφέρει να απολαύσει αυτό το κρασί.

Η Thalia είναι γένους θυληκού από τα γεννοφάσκια της. Η αρχική ετικέτα σχεδιάστηκε από μία από τις κορυφαίες γραφίστριες ετικετών της Αμερικής, ενώ η επετειακή ετικέτα που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή είναι δημιούργημα της Ελληνοκαναδής ζωγράφου Billy Loyrakis. Αλλά και το περιεχόμενο φτιάχτηκε για να αρέσει στο πραγματικά δυνατό φύλο.

Είναι το απόλυτο κρασί του καλοκαιριού. Ανάλαφρο, διακριτικά αλλά και πολυδιάστατα αρωματικό, με κόκκινα φρουτάκια και μούρα να συναντούν λεπτές νύξεις από εύοσμα μικρά άνθη.

Στη γεύση αέρινο, απαλό, αλλά και αρκετά δροσερό, με πεντακάθαρη και φρουτένια επίγευση. Το ιδανικό κρασί για μπαλκονάδα, λίγο κρασί λίγο θάλασσα και το αγόρι σου στην ακρογιαλιά, με καλοκαιρινά φρουτάκια ή ελαφριά φαγάκια.

Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ:

Steve (Σταύρος) Kriaris

Ο δημιουργός της Thalia δεν είναι οινοπαραγωγός. Γέννημα θρέμμα του Καναδά, με ψυχή από τη Μάνη και την Κρήτη, τις πατρίδες των γονιών του.

Με την εταιρεία του “Kolonaki Group”, είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ελληνικών κρασιών στον Καναδά. Έχει εξελιχθεί παράλληλα σε μία αναγνωρισμένη οινική περσόνα στον Καναδά, αφού έχει συνδέσει το όνομά του και με την εδραίωση και παγκόσμιων brands στη χώρα, όπως της σαμπάνιας Armand de Brigniac ή του νοτιογαλλικού trendy αφρώδους Belair. Η αγάπη και το πάθος του, ωστόσο, παραμένει η ανάδειξη ελληνικών προϊόντων στη Βόρεια Αμερική.

Εγώ τον γνώρισα πριν 12 χρόνια στον Καναδά, όταν μου μίλησε για πρώτη φορά για ένα κρασί που θέλει να δημιουργήσει από την αγαπημένη του Κρήτη.  Θα έπρεπε να είναι μοντέρνο, easygoing, προσιτό και ποιοτικά ανταγωνιστικό με τα παγκόσμια brands. Έπειτα από πολλές γευσιγνωσίες και έρευνες, γεννήθηκε η σειρά κρασιών Thalia, το νούμερο ένα κρασί από Ελλάδα αυτή τη στιγμή στον Καναδά.

 

Περισσότερα άρθρα σχετικά με κρασιά στην αθηΝΕΑ:

Τα Top Κρασιά της Τσικνοπέμπτης

E-Book: 21 Κρασιά για το 2021

Τα Ροζέ Κρασιά του Καλοκαιριού

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Ανέστης Χαϊτίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία, όπου από πολύ μικρός ασχολήθηκε με τη γαστρονομία και την εστίαση. Οι σπουδές οινολογίας που ακολούθησαν στην Ελλάδα και τη Γερμανία τον οδήγησαν να ασχοληθεί με τη γευσιγνωσία, την προώθηση και το εξαγωγικό εμπόριο κρασιού μέσα από διάφορες θέσεις σε σημαντικά οινοποιεία της Ελλάδας. Παράλληλα ασχολήθηκε και με την οινική εκπαίδευση, καθώς και με την αρθρογραφία σε διάφορα περιοδικά (κυρίως ελληνικά, αλλά και ξενόγλωσσα), ενώ είναι και ο συγγραφέας δύο βιβλίων με θέμα το κρασί με το ψευδώνυμο Τρύφων Μακρίδης. Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής διαφόρων διεθνών διαγωνισμών οίνου και συνδιοργανωτής του μεγαλύτερου καλοκαιρινού οινικού φεστιβάλ της Ελλάδας Summerwine-Festival στη Θεσσαλονίκη. Eίναι συνιδιοκτήτης των εταιρειών συμβουλευτικής και διακίνησης επιλεγμένων οίνων TheWinehouse Ελλάδας και TheWinehouse Germany, στόχος των οποίων είναι η ανάδειξη ποιοτικών Eλλήνων παραγωγών.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+