Και… «Action» | 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 25o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (ΦΝΘ) θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 2 έως την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και online. Θα προβληθούν 237 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν.

Παράλληλα, θα μπορούμε να παρακολουθούμε ταινίες διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του φεστιβάλ. Το πρόγραμμα φιλοξενεί συνολικά 99 παγκόσμιες, διεθνείς και ευρωπαϊκές πρεμιέρες, αριθμό-ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης.

Με αφορμή το τριήμερο εθνικό πένθος για την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών, ανακοινώθηκε η ματαίωση της τελετής εναρξης. Ματαιώνονται επίσης όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις και οι συναυλίες που είχαν προγραμματιστεί. Θα πραγματοποιηθούν μόνο οι προβολές των ταινιών και οι εργασίες της Αγοράς.

Σποτ και Αφίσα

Τα σποτ του 25ου ΦΝΘ δημιούργησε η σκηνοθέτις Μαριάννα Οικονόμου, ενώ τις αφίσες υπογράφει ο Σουηδός ζωγράφος και εικονογράφος Daniel Egnéus.

Ταινία Έναρξης και Ταινία Λήξης

Η αυλαία θα ανοίξει την Πέμπτη 2 Μαρτίου, με την ταινία «La Singla» της Παλόμα Θαπάτα, που θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα. Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαρτίου, την οποία θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Εγώ και το Κατοικίδιό μου» του Johan Kramer σε διεθνή πρεμιέρα.

Ελληνικά Ντοκιμαντέρ

Το 25ο ΦΝΘ υποδέχεται 61 μεγάλου και μικρού μήκους ελληνικές ταινίες. Τριάντα τρεις ταινίες συμμετέχουν στο διεθνές πρόγραμμα (Διεθνές Διαγωνιστικό, Διαγωνιστικό Newcomers, Διαγωνιστικό >>Film Forward, Ανοιχτοί Ορίζοντες, NextGen), 17 ταινίες θα προβληθούν στην Πλατφόρμα, 6 ταινίες περιλαμβάνονται στην ενότητα Από οθόνη σε Οθόνη, 2 ταινίες θα προβληθούν εκτός συναγωνισμού στο τμήμα >>Film Forward, ενώ 2 ακόμη ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται στο spotlight στον Σωτήρη Δανέζη. Τέλος, το εμβληματικό ντοκιμαντέρ «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή θα είναι καθολικά προσβάσιμο, τόσο στη φυσική προβολή του όσο και διαδικτυακά, με χορηγό προσβασιμότητας την Alpha Bank.

Διεθνές Πρόγραμμα

Το 25ο ΦΝΘ φιλοξενεί τέσσερα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα:

  • Συνολικά 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, διεκδικώντας τον Χρυσό Αλέξανδρο (12.000 ευρώ) και τον Αργυρό Αλέξανδρο (5.000 ευρώ).
  • Στο διαγωνιστικό τμήμα Newcomers, με πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών, συναντάμε 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο – «Δημήτρης Εϊπίδης» (10.000 ευρώ) και τον Αργυρό Αλέξανδρο (4.000 ευρώ).
  • Το διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward, που αμφισβητεί τις κινηματογραφικές συμβάσεις και προτείνει ριζοσπαστικές ταινίες, φιλοξενεί 10 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Τα βραβεία που απονέμονται στο πλαίσιο του τμήματος είναι ο Χρυσός Αλέξανδρος «>>Film Forward» (6.000 ευρώ) και ο Αργυρός Αλέξανδρος (3.000 ευρώ).
  • Το Immersive: All Around Cinema διαγωνιστικό τμήμα, που συνενώνει τις νέες τεχνολογίες με το σινεμά του σήμερα, όπου 8 ταινίες διεκδικούν Χρυσό Αλέξανδρο (2.000 ευρώ).

Επίσης:

  • Στους Ανοιχτούς Ορίζοντες ανακαλύπτουμε δυναμικά και πρωτοποριακά ντοκιμαντέρ.
  • Στο τμήμα Top Docs παρουσιάζονται τα κορυφαία ντοκιμαντέρ.
  • Στο τμήμα NextGen το φεστιβάλ αφουγκράζεται τις φωνές των νέων.

Μεγάλο Αφιέρωμα στο Ντοκιμαντέρ της Παρατήρησης

Το 25ο ΦΝΘ διοργανώνει ένα ξεχωριστό και πολυδιάστατο αφιέρωμα στο ντοκιμαντέρ της παρατήρησης, με τίτλο «Η Τέχνη της Πραγματικότητας: Πέρα από την Παρατήρηση», με σπουδαίες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά, οι οποίες επαναπροσδιορίζουν την οπτική και την ερμηνεία μας για τον κόσμο και τη ζωή.

Αφιέρωμα «Adio Kerida: Από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς – 80 Χρόνια»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από τη Θεσσαλονίκη για το Άουσβιτς, το ΦΝΘ τιμά τη μνήμη της εβραϊκής κοινότητας της πόλης μέσα από το αφιέρωμα «Adio Kerida: Από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς – 80 Χρόνια». Γνωρίζουμε το έργο του σπουδαίου Αυστριακού ντοκιμαντερίστα Νικολάους Γκέιρχάλτερ, μέσα από 9 ταινίες του, ενώ οι 10 ταινίες του αφιερώματος στον σκηνοθέτη Σταύρο Ψυλλάκη αποκαλύπτουν ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας σε οριακές καταστάσεις.

Αγορά

Δυναμικές δράσεις, βραβεία και συνεργασίες φιλοξενούνται φέτος στην Αγορά, σε φυσικούς χώρους αλλά και online. Η Αγορά του ΦΝΘ υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA και πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία με την DAE (Documentary Association of Europe), παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα, όπου η καρδιά του ντοκιμαντέρ χτυπάει δυνατά σε όλες τις μορφές του.

Θεσσαλονίκη-Ελευσίνα

To Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε μια πολιτιστική διαδρομή που περιλαμβάνει το έργο του καλλιτέχνη Adrian Paci, την τριήμερη δράση του Σύλλα Τζουμέρκα και το βλέμμα του Φίλιππου Κουτσαφτή πάνω στην Ελευσίνα.

Τμήμα Podcast

Υπέροχες ανθρώπινες ιστορίες και θέματα που μας απασχολούν στην καθημερινότητά μας παρουσιάζονται με πρωτότυπο τρόπο στα 21 podcasts που συμμετέχουν φέτος στο φεστιβάλ. Τα podcasts του διαγωνιστικού τμήματος διεκδικούν το μεγάλο βραβείο (2.000 ευρώ), ενώ σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Louis Lumière και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα απονεμηθεί βραβείο-υποτροφία για Ανερχόμενο Δημιουργό Ακουστικού Ντοκιμαντέρ. Επίσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει δύο podcasts σε special hearing σε συνεργασία με το iMEdD.

Ειδικές Εκδόσεις

Το φεστιβάλ παρουσιάζει την ειδική έκδοση για το ντοκιμαντέρ της παρατήρησης, τον αγαπημένο Α-Κατάλογο, που αποτυπώνει το στίγμα της διοργάνωσης, το Α-Ζ της διοργάνωσης, καθώς και το ανασχεδιασμένο Πρώτο Πλάνο.

Βιωσιμότητα

Το φεστιβάλ προσπαθεί να γίνει πιο βιώσιμο μέσα από μια σειρά από μέτρα, ενέργειες και πρωτοβουλίες. Στόχος του είναι να ελαττώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, αλλά και να λειτουργήσει ως πηγή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το κοινό. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζει τη νέα πρωτοβουλία Climate Hub και καλεί το κοινό να συμμετάσχει.

Γεωκουλτούρα

Η Γεωκουλτούρα είναι ο θεματικός προσανατολισμός της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που διοργανώνει ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – MOMus. Το φεστιβάλ εμπνέεται από το περιεχόμενό της και εντάσσει μια ειδική κατηγορία ταινιών στο πρόγραμμά του, εξερευνώντας τον αδιόρατο δεσμό ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

***

Το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας και του προγράμματος MEDIA. Πολύτιμη είναι η στήριξη της ΕΡΤ, επίσημου χορηγού επικοινωνίας του φεστιβάλ, της COSMOTE TV, μεγάλου χορηγού του φεστιβάλ, της Alpha Bank χορηγού προσβασιμότητας, της Fischer, χορηγού των Βραβείων Κοινού, της Aegean, επίσημου αερομεταφορέα, και της Jameson. Τα βραβεία θα απονεμηθούν στο τέλος της διοργάνωσης. Καλές προβολές!

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες, είναι διαθέσιμα στο www.filmfestival.gr.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

«Ένα Ήσυχο Κορίτσι» σε μια Ανήσυχη Ταινία

«Τα Πνεύματα του Ινισέριν» ή Γιατί η Στενοκεφαλιά Είναι Καταστροφή

«Καθαρτήριο»: Μια No Popcorn Ταινία

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+