5+2 Εκθέσεις που Αξίζει να Δούμε Αυτό τον Δεκέμβριο

5+2 Εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε

Από τον Εθνικό Κήπο και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μέχρι το Δρομοκαΐτειο και το Μουσείο Μπενάκη, ο δρόμος είναι σπαρμένος με εικαστικές δημιουργίες. Με έργα τέχνης που μπορούν να καθηλώσουν βλέμμα και ψυχή. Όπως σε αυτές τις 5+2 εκθέσεις, που αξίζει να επισκεφθείτε.

«Seeing the Invisible» | Εθνικός Κήπος

Θα ξεκινήσω με την πιο καινοτόμα πρωτοβουλία αυτής της επιλογής –κατ’ έμε–, την έκθεση επαυξημένης πραγματικότητας «Seeing the Invisible» του Outset Art Fund, που στην Ελλάδα λαμβάνει χώρα σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων στον Εθνικό Κήπο, στο πλαίσιο του ομότιτλου προγράμματος που πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε ακόμη δέκα χώρες.

«Seeing the Invisible»Για να παρακολουθήσετε την έκθεση απαιτείται να κατεβάσετε το app της, μέσω του οποίου γίνονται ορατά τα 13 έργα επαυξημένης πραγματικότητας που θα συναντήσετε στη χαρτογραφημένη διαδρομή εντός του Εθνικού Κήπου. Εν μέσω της κλιματικής κρίσης που διανύουμε, ως κύρια θεματική του «Seeing the Invisible» αναδεικνύεται η σχέση της τέχνης με το περιβάλλον και την τεχνολογία, με τα εκθέματα του προγράμματος να παρουσιάζονται με μηδαμινά παρεμβατικό τρόπο σε βοτανικούς κήπους ανά την υφήλιο.

Στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες συναντάμε ονόματα παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως ο καταξιωμένος Ai WeiWei και ο μεταιχμιακός Refik Anadol, ενώ το παρόν για την ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα δίνει η Λουκία Αλαβάνου, που εκπροσώπησε τη χώρα μας και στην 59η Μπιενάλε της Βενετίας.

• Έως τον Σεπτέμβριο του 2023 | Καθημερινά, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου |  Εθνικός Κήπος: Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 1, Αθήνα

 

«Love Solidarity Death (L.S.D.) | The Callas» – Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση πραγματοποιείται μέχρι το τέλος του μήνα μια ψυχεδελική έκθεση ενός καλλιτεχνικού διδύμου, των αδερφών Λάκη και Άρη Ιωνά, ονόματι The Callas.

The CallasΜε αφορμή την εικοστή επέτειο από την ίδρυση της κολεκτίβας τους, οι The Callas παρουσιάζουν ένα συνεργατικό πρότζεκτ που εξερευνά την εικαστική και μουσική σκηνή της Ελλάδας μέσα από μια πολυμεσική σειρά καλλιτεχνικών δημιουργιών με λαμπερά χρώματα, φωτεινές εγκαταστάσεις και ζωηρές υφές, που αποτυπώνουν τον χαρακτήρα της λεγόμενης «μεσογειακής ψυχεδέλειας». Μια αξιοθέατη πρόταση και για την αισθητική εμπειρία που προσφέρει στο κοινό.

• #TimeSensitive – Έως τις 30 Δεκεμβρίου | Τετάρτη-Κυριακή, 18:00-23:00 | Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107, Αθήνα

 

«Alekos Fassianos – Design Works» | Carwan Gallery

Η Carwan Gallery και το Μουσείο του Αλέκου Φασιανού παρουσιάζουν την πρώτη έκθεση του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη στην γκαλερί, αφιερωμένη σε μια λιγότερο γνωστή πτυχή των δημιουργιών του: τα χρηστικά αντικείμενα design.

«Alekos Fassianos - Design Works», Carwan GalleryΗ πολιτιστική κληρονομιά του Αλέκου Φασιανού αναμφίβολα έχει στιγματίσει την ιστορία της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, πρωτίστως λόγω της αναγνωρίσιμης αισθητικής του ζωγραφικού του έργου, η οποία όμως αντανακλάται και στα περίπου εκατό αντικείμενα design που σχεδίασε κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Κάποια δημιουργήθηκαν από τον καλλιτέχνη σε συνεργασία με γνωστούς τεχνίτες της εποχής του, ενώ μια επιλογή από τα σπάνια αυτά εκθέματα έχουν αναπαραχθεί από την Carwan Gallery για τις ανάγκες της έκθεσης, πατώντας πιστά πάνω στα πρωτότυπα σχέδια από το αρχείο του καλλιτέχνη.

• Έως τις 14 Ιανουαρίου | Τετάρτη-Σάββατο 12:00-20:00 | Carwan Gallery: Πολυδεύκους 39, Πειραιάς

 

«Η Πολυκατοικία» | Hellenic American Union

Από την εγκαθίδρυση του συνεδρίου «Terra (in) Cognita: Dialogues between Greek Culture and Modern American Art», για τη σχέση της αμερικανικής τέχνης και του ελληνικού πολιτισμού, μέχρι την παρουσίαση της ανοιχτής ομιλίας του Battle of Ideas με θέμα το cancel culture, στην οποία συμμετείχε και η CEO της αθηΝΕΑς, Μαριάννα Σκυλακάκη, η Ελληνοαμερικανική Ένωση δεν παύει να με καταπλήσσει με την ποικιλία της πολιτιστικής της ατζέντας. Η οποία έκλεισε τον περασμένο μήνα με τα εγκαίνια της καλλιτεχνικής έκθεσης –με τίτλο παρμένο από το σήμα-κατατεθέν της αστικής κατοίκησης στην Ελλάδα– «Πολυκατοικία».

Σε επιμέλεια του Νίκου Βατόπουλου και της Ίριδας Κρητικού, «Η Πολυκατοικία» παρουσιάζει έργα σύγχρονων φωτογράφων, αρχιτεκτόνων και εικαστικών δημιουργών που εξερευνούν την εν λόγω θεματική, ενώ την έκθεση πλαισιώνει σειρά εκδηλώσεων με σκοπό τη διερεύνηση της εξέλιξης του ελληνικού αστικού χώρου.

• Έως τις 31 Ιανουαρίου | Δευτέρα-Παρασκευή 12:00-20:00, Σάββατο: 10:00-14:00 | Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης: Μασσαλίας 22, Αθήνα

 

«Εγκλεισμοί» | Δρομοκαΐτειο

«Εγκλεισμοί», ΔρομοκαΐτειοΤην εξαιρετική έκθεση «Reality Check Chapter II: Inner Sanctum» στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, που έληξε τον περασμένο μήνα, ακολουθεί μια παρόμοια πρωτοβουλία που πραγματοποιείται μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δρομοκαΐτειο. Σε επιμέλεια του Δημήτρη Τρίκα, οι «Εγκλεισμοί» στεγάζουν έργα 48 καλλιτεχνών σε έναν χώρο που ανέκαθεν συνδεόταν νοηματικά με τον τίτλο της έκθεσης.

Τα εκθέματα μπορεί να διαφέρουν σε μορφή (η έκθεση συμπεριλαμβάνει τα πάντα, από γλυπτά μέχρι performance), όλα όμως ανταποκρίνονται στο ευρύ φάσμα της σημειολογίας του εγκλεισμού, παρουσιάζοντας έτσι στο κοινό μια γκάμα από φανταστικούς και πραγματικούς τόπους όπου το ανθρώπινο είδος έχει βιώσει, ιστορικά και μεταφορικά, περιορισμούς.

Αν μη τι άλλο, μια έκθεση που αξίζει να επισκεφθούμε χάρη στην άκρως ενδιαφέρουσα θεματολογία της, ειδικά αν αναλογιστούμε πως η παντοτινά επίκαιρη έννοια του εγκλεισμού απέκτησε επαυξημένη σημασία για όλους ύστερα από τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η πανδημία αλλά κατά τον απόηχο αυτών.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε τρία διαφορετικά κτίρια ιστορικής σημασίας του Δρομοκαΐτειου (Δάφτσειο, Τυπογραφείο και Άγιος Ισίδωρος), ενώ η διεξαγωγή της πλαισιώνεται από σειρά επιστημονικών ημερίδων που λήγουν αυτή την Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου.

• #TimeSensitive -Έως τις 18 Δεκεμβρίου | Πέμπτη-Κυριακή 15:00-20:00 | Δρομοκαΐτειο ΨΝΑ: Ιερά Οδός 343, Χαϊδάρι

 

+ 2 Εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Γιάννης Μόραλης. Χώρος Ιδιωτικός»Στη λίστα αξίζει να προσθέσουμε ακόμη μία δυάδα, αφού το Μουσείο Μπενάκη μετράει αυτή την περίοδο δύο δυνατές συμμετοχές μόνο στο κομμάτι των εκθέσεων.

Η πρώτη: «Γιάννης Μόραλης. Χώρος Ιδιωτικός» – ένα αναδρομικό αφιέρωμα στον επιφανή δημιουργό του ελληνικού μοντερνισμού, που λαμβάνει χώρα στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου.

• Έως τις 8 Ιανουαρίου | Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 10:00-18:00 | Πέμπτη: 10:00-00:00 | Κυριακή: 10:00-16:00 | Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού: Κουμπάρη 1, Αθήνα

Η δεύτερη είναι η ιστορική έκθεση για τη μεγάλη επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με τίτλο «Μικρά Ασία: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία».

Σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Kατερίνας Σακελλαροπούλου, η επετειακή έκθεση για την πολύπτυχη ιστορία της Μικράς Ασίας παρουσιάζεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες.

«ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία».Με έργα τέχνης, εικόνες, φωτογραφίες, κειμήλια, ενδυμασίες και πολλά ακόμη πολιτιστικά τεκμήρια του ζωντανού αυτού αρχείου που αναβιώνει το χρονικό του μικρασιατικού ελληνισμού. Ένα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο όχι μόνο επειδή φέτος διανύουμε έναν αιώνα από τη μεγάλη καταστροφή, αλλά επειδή έπειτα από τόσα χρόνια χρειαζόμαστε –σήμερα ίσως περισσότερο από ποτέ– να διαφωτιστούμε από τα τα διδάγματα αυτής της πληγωμένης μνήμης ενόσω τα προσφυγικά κύματα συνεχίζουν να διασχίζουν όλον τον κόσμο.

Σε περίπτωση που θέλετε να επισκεφτείτε την έκθεση με αγαπημένα πρόσωπα πρεσβύτερης ηλικίας, όπως εγώ, σημειώνω ενημερωτικά πως το μουσείο παρέχει ειδικά αμαξίδια στη διάθεση των επισκεπτών.

• Έως τις 12 Φεβρουαρίου | Πέμπτη και Κυριακή 10:00-18:00, Παρασκευή και Σάββατο 10:00-22:00 | Μουσείο Μπενάκη: Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, Αθήνα

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Πολιτιστική Επικαιρότητα: Από την Ουκρανία ως το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Βανδαλισμοί Έργων Τέχνης και Κλιματική Κρίση

Περί Τέχνης και Οικονομίας

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε Iστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Είχε τη χαρά να ζήσει στη Μαδρίτη για ένα χρόνο και να γνωρίσει καλύτερα και την —κατά το ήμισυ πατρίδα της— Θεσσαλονίκη, όπου ολοκλήρωσε τo μεταπτυχιακό της στο Δίκαιο Τέχνης και την Διαχείριση Πολιτισμού (MA Art Law & Arts Management). Έχει τριβή με τους τομείς της εστίασης, των εκδόσεων, των πολιστικών θεσμών και διοργανώσεων. Εργάζεται στον επιχειρηματικό κόσμο και απασχολείται επίσης ως creative consultant. Ερευνά κάθε λογής τέχνες και ιστορίες, για τις οποίες και της αρέσει να γράφει.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+