5 Τρόποι Για Να Μην Ξεχνάς Τίποτα

Σε τι κατάσταση βρίσκεται η μνήμη σου; Θυμάσαι ό,τι σου λένε ή αντιμετωπίζεις δυσκολίες; Η φθορά της μνήμης είναι πολύ κοινό πρόβλημα, ειδικά μεταξύ ανθρώπων προχωρημένης ηλικίας. Ωστόσο, ο τρόπος ζωής μας επηρεάζει το πόσο καλά γερνάμε, συμπεριλαμβανομένης και της ποιότητας της μνήμης μας.

Σύμφωνα με τον Gary Small, διευθυντή του UCLA Longevity Center: “Σχεδόν τα ⅔ των παραγόντων που καθορίζουν πόσο καλά γερνάμε, δεν είναι γενετικοί. Στη δημοσκόπηση που διεξήγαγε με περισσότερους από 18.000 συμμετέχοντες, αυτοί με τα πιο υγιεινές συνήθειες, δηλαδή ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση, ανέφεραν λιγότερα προβλήματα μνήμης. Το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν τεχνικές για να ενισχύσουν τη μνήμη τους και να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους”. Ορίστε τι προτείνει ο Small:

1. Τακτοποίησε τα Πράγματά σου

Αφιέρωσε 10 λεπτά για να τακτοποιήσεις τα πράγματά σου και να τους δώσεις μόνιμες θέσεις μέσα στο σπίτι. Αυτό αφορά κυρίως τα πράγματα που χρησιμοποιείς καθημερινά, όπως τα κλειδιά σου, το πορτοφόλι σου, το κινητό σου, την τσάντα, τα γυαλιά και τα παπούτσια σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγεις το άγχος του να ψάχνεις ό,τι χρειάζεσαι και θα μειώσεις την επιβάρυνση στη μνήμη σου, καθώς δεν θα χρειάζεται να σκέφτεσαι και να προσπαθείς να θυμηθείς πού βρίσκονται, αλλά θα ξέρεις ήδη.

2. Εστίασε στα Νέα Πρόσωπα που Γνωρίζεις

Όταν γνωρίζεις ένα νέο άτομο, χρησιμοποίησε την ακόλουθη τεχνική για να το θυμάσαι. Όταν ακούς το όνομά του, συγκεντρώσου “μπλοκάροντας” κάθε τι που μπορεί να διασπάσει την προσοχή σου. Στη συνέχεια, τράβα μία διανοητική φωτογραφία του ατόμου που έχεις απέναντί σου. Αυτή η τεχνική οδηγεί στη συνεργασία του ιππόκαμπου και του μετωπιαίου λοβού, με αποτέλεσμα τη μεταφορά αυτής της πληροφορίας στην μακροπρόθεσμη μνήμη.

3. Κάνε Συνδέσεις

Όταν νιώθεις ότι δεν μπορείς να θυμηθείς κάτι σκέψου όλα τα πράγματα με τα οποία σχετίζεται αυτό το κάτι. Αν έχεις ξεχάσει το όνομα ενός ηθοποιού, θυμήσου τα έργα που έχει παίξει και τους συμπρωταγωνιστές του. Η γειτονική μνήμη μπορεί να βοηθήσει τη λέξη που αναζητάς να αναδυθεί.

4. Παίξε Παιχνίδια

Τα σταυρόλεξα και τα sudoku εξακολουθούν να αποτελούν μία καλή λύση, αλλά μπορείς να δοκιμάσεις και μερικές εναλλακτικές. Μπορείς να παίξεις παιχνίδια στο κινητό σου, όπως το Cut the Rope, το οποίο σύμφωνα με έρευνα βελτιώνει τη συγκέντρωση, τη δυνατότητα εναλλαγής εργασιών και την προσαρμοστικότητα σε νέες καταστάσεις. Άλλα παιχνίδια που περιλαμβάνουν σχεδιασμό και προσαρμογή στρατηγικών, όπως το Civilization και το StarCraft, μεταξύ άλλων, επίσης βελτιώνουν τη μνήμη σχετικά με τα καθημερινά πράγματα, όπως πού πάρκαρες το αμάξι σου.

5. Εστίασε στις Λεπτομέρειες

Παρατήρησε τους ανθρώπους γύρω σου στο γραφείο και συγκράτησε στο μυαλό σου 4 τουλάχιστον στοιχεία της εμφάνισής τους, τα ρούχα, τα παπούτσια, τα χρώματα ή τα αξεσουάρ τους. Το βράδυ πριν κοιμηθείς, προσπάθησε να τα επαναφέρεις στη μνήμη σου τεστάροντας με αυτόν τον τρόπο τον εαυτό σου.

Μπορεί κάποιες φορές να νιώθεις αδύναμη την μνήμη σου, αλλά υπάρχουν τρόποι να την ενισχύσεις και να διευκολύνεις την καθημερινότητά σου. Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές για να μην λες πια τόσο συχνά ότι ξέχασες!

Αρχική δημοσίευση από την Ελίζα Σακκά στο Thrive Global.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+