5 Βήματα για να Χτίσουμε τη Χρηματοοικονομική μας Ανθεκτικότητα

Χρηματοοικονομική Ανθεκτικότητα

Στο #FinanciallyEmpowered, το newsletter της αθηΝΕΑς που είναι αφιερωμένο στο χτίσιμο της χρηματοοικονομικής μας ανθεκτικότητας, η ενδυνάμωση είναι η λέξη-κλειδί.

Παίρνουμε πίσω τον έλεγχο των οικονομικών μας κάνοντας ένα βήμα τη φορά, γινόμαστε πιο δυνατοί και σίγουροι, έτσι ώστε να πατάμε γερά στα πόδια μας και να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε εμπόδια και προκλήσεις. Γιατί, καθένας και καθεμία από εμάς έχει δικαίωμα σε μια μακροπρόθεσμη, ισορροπημένη και υγιή σχέση με το χρήμα.

Γιατί όμως στο #FinanciallyEmpowered μιλάμε για χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα και όχι για χρηματοοικονομική ευημερία; Γιατί είναι η χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα τόσο σημαντική, πώς μπορεί να την οικοδομήσει κάποιος και πώς σκοπεύουμε να το κάνουμε αυτή τη χρονιά μέσα από το newsletter μας; Ας το ανακαλύψουμε…

Ευημερία δεν Σημαίνει Ανθεκτικότητα

Πώς αξιολογούμε τη χρηματοοικονομική μας κατάσταση; Οι περισσότεροι τείνουμε να το κάνουμε μέσα από το πρίσμα του παρόντος. Κρίνουμε με βάση το πώς διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας μέρα με τη μέρα. Από το ποια είναι η καθημερινή μας σχέση με το χρήμα.

Όταν λοιπόν τα πράγματα είναι σε γενικές γραμμές καλά –είμαστε σε θέση να πληρώσουμε τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις μας και μας μένουν στην άκρη κάποια χρήματα για δραστηριότητες και αγαθά που επιθυμούμε– αισθανόμαστε ωραία. Κάπως έτσι μπορούμε να περιγράψουμε την οικονομική ευημερία.

Η χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα είναι, όμως, κάτι βαθύτερο και πολυδιάστατο. Κι αν η οικονομική ευημερία που περιγράψαμε παραπάνω είναι ένα πρώτο, σημαντικό βήμα για να πετύχουμε τη χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα, δεν είναι το μοναδικό.

Η χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να αντεπεξέρχεται κάποιος στις προκλήσεις που μπορεί να παρουσιαστούν και να επηρεάσουν τα οικονομικά του.

Για παράδειγμα, τι γίνεται αν, όπως συμβαίνει συχνά στη ζωή, στην εξίσωση βάλουμε κάποιο απρόοπτο; Από τις μικρές καθημερινές καταστάσεις που μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα –ένα λάστιχο που έσκασε, μια ζημιά στο σπίτι, το παιδί μας που ψήλωσε απότομα και χρειάζεται νέα γκαρνταρόμπα– μέχρι πιο μεγάλες αλλαγές. Μια επαγγελματική ή οικογενειακή ανατροπή, ένα ιατρικό απρόοπτο, ακόμη και μια φυσική καταστροφή.

Η χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα θα έλεγε, λοιπόν, κανείς ότι είναι η ικανότητα κάποιου να αντεπεξέρχεται σε αυτές τις προκλήσεις, που επηρεάζουν τα οικονομικά του, όταν αυτές προκύπτουν. Είναι, με άλλα λόγια, η πιο συνολική και μακροπρόθεσμη σχέση που έχουμε με τα χρήματα – βάζοντας στο κάδρο τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις μας, τη ρευστότητα των περιουσιακών μας στοιχείων, την πιστοληπτική μας ικανότητα, αλλά και την κατανόηση που έχουμε για τις χρηματοοικονομικές έννοιες αλλά και τις οικονομικές εξελίξεις.

Η χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα είναι λοιπόν σημαντική:

  • Γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις και τα απρόοπτα που είναι μέρος της ζωής.
  • Γιατί μας χαρίζει ασφάλεια, πνευματική ηρεμία αλλά και αυτοπεποίθηση.
  • Γιατί μας επιτρέπει να πραγματοποιούμε τα μακροπρόθεσμα σχέδιά μας  χωρίς να τα διαταράσσουν οι βραχυπρόθεσμες αναποδιές που μπορεί να συναντήσουμε.
  • Γιατί μας δίνει την ελευθερία να λαμβάνουμε τις καλύτερες αποφάσεις, χωρίς να θολώνουν την κρίση μας οι καθημερινές οικονομικές σκοτούρες.

    Η χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα δεν αποκτάται από τη μια στιγμή στην άλλη. Προϋποθέτει σχεδιασμό και μεθοδικότητα. Ωστόσο, δεν αποτελεί άπιαστο στόχο.

Χτίζοντας τη Χρηματοοικονομική μας Ανθεκτικότητα Βήμα Βήμα

Η χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα δεν αποκτάται από τη μια στιγμή στην άλλη. Προϋποθέτει σχεδιασμό και μεθοδικότητα. Ωστόσο, δεν αποτελεί άπιαστο στόχο: μέσα από συγκεκριμένα βήματα μπορεί να επιτευχθεί.

Πώς μπορούμε να την οικοδομήσουμε;

(1) Κατανοώντας καλύτερα την οικονομική μας κατάσταση. Παρατηρώντας και καταγράφοντας τις υφιστάμενες συνήθειές μας, τα εισοδήματά μας, τα περιουσιακά στοιχεία μας, τις οικονομικές μας υποχρεώσεις αλλά και τα πεδία που μας δυσκολεύουν, αποκτάμε μια πλήρη εικόνα για το πού βρισκόμαστε – με άλλα λόγια, από πού ξεκινάμε. Όπως λένε, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

(2) Καθορίζοντας τους προσωπικούς χρηματοοικονομικούς μας στόχους. Έχοντας πια εικόνα της αφετηρίας μας, είναι σημαντικό να εντοπίσουμε πού ακριβώς θέλουμε να πάμε: ποιοι είναι οι οικονομικοί μας στόχοι και ποιο είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα τους πετύχουμε. Κάθε άνθρωπος χρειάζεται διαφορετικά πράγματα για να νιώσει ασφαλής και ικανοποιημένος από την οικονομική του κατάσταση. Δίνουμε ειλικρινείς, ρεαλιστικές και όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένες απαντήσεις πριν βάλουμε πλώρη.

(3) Κατακτώντας χρηματοοικονομικούς όρους και έννοιες. Σε μια χώρα όπου μόλις 4 στους 10 μπορούν να θεωρηθούν οικονομικά εγγράμματοι, έχει μεγάλη σημασία να επενδύσουμε στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων και να εξοικειωθούμε με τον κόσμο των χρηματοοικονομικών. Μπορεί το «λεξιλόγιο» συχνά να μας αποθαρρύνει, όμως στην πραγματικότητα οι έννοιες είναι απλούστερες απ’ ό,τι μοιάζουν. Κατακτώντας τις θα νιώσουμε αυτοπεποίθηση και ασφάλεια, ώστε να χαράξουμε σωστά τη στρατηγική μας.

(4) Επενδύοντας στο αύριο. Η χρηματοοικονομική μας ανθεκτικότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να προετοιμαζόμαστε σήμερα για το αύριο. Διαχειριζόμαστε τον δανεισμό και την αποταμίευση με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, όχι μόνο στο παρόν. Επενδύουμε με μακροπρόθεσμη προοπτική. Προστατεύουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία αλλά και το εισόδημά μας. Δημιουργούμε εναλλακτικές για απρόβλεπτες καταστάσεις και υιοθετούμε καλές χρηματοοικονομικές συνήθειες.

(5) Παρακολουθώντας τις οικονομικές εξελίξεις. Τέλος, δεν αφήνουμε τη χρηματοοικονομική επικαιρότητα να μας… ξεπερνά. Οι οικονομικές εξελίξεις είναι ένας παράγοντας που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Όμως, αυτό δεν καθιστά την προσπάθεια παρακολούθησής τους άκαρπη άσκηση. Διαβάζοντας συστηματικά τα οικονομικά νέα μπορούμε να λαμβάνουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις. Μαθαίνουμε να αποφεύγουμε κακοτοπιές, παγίδες και δήθεν «μαγικές λύσεις» υψηλού ρίσκου. Διαμορφώνουμε άποψη για τη «μεγάλη εικόνα» της οικονομίας ώστε να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για εμάς.

Μέσα από το newsletter #FinanciallyEmpowered χτίζουμε τη χρηματοοικονομική μας ανθεκτικότητα βήμα βήμα σε όλη τη διάρκεια αυτής της χρονιάς. Με άρθρα και στρατηγικές. Συμβουλές και εργαλεία. Γιατί η χρηματοοικονομική ενδυνάμωση είναι δικαίωμα όλων μας.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Value-Based Real Estate | Να Αγοράσω ή να Νοικιάσω Σπίτι;

Τα 10 Βήματα που Οδηγούν σε Εφικτή Αποταμίευση

Οδηγός για Πιο Αποτελεσματικό Οικονομικό Σχεδιασμό

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+