9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών | Ημέρα 3η

9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Δύο και πλέον χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το θέμα εξακολουθεί να κυριαρχεί στις διάφορες συζητήσεις του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Εμπειρογνώμονες, αναλυτές και παγκόσμιοι ηγέτες εξακολουθούν να εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για την έκβαση της σύγκρουσης, αλλά και για τη σταθερή απήχηση των αυταρχικών τάσεων σε όλο τον κόσμο, παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχουν σημειώσει οι φιλελεύθερες δημοκρατίες στη μεταπολεμική εποχή.

Η Anne Applebaum, συγγραφέας και senior fellow στο Atlantic-Johns Hopkins School of Advanced International Studies & Agora Institute, στην ερώτηση γιατί να υποστηρίξει κάποιος τον Putin, απάντησε ότι το πραγματικό ερώτημα θα έπρεπε να είναι γιατί οι άνθρωποι που ζουν σε δημοκρατικές χώρες βρίσκουν ελκυστικά τα αυταρχικά καθεστώτα. «Σε συνθήκες έντονων αλλαγών, όπως αυτές που βίωσαν οι κοινωνίες τις τελευταίες δεκαετίες, οι άνθρωποι έχουν την τάση να θέλουν να απλοποιήσουν τα πράγματα». Ο δε Putin, είπε, «αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως υπερασπιστή της παράδοσης στη Ρωσία». Περιέγραψε τη δημοτικότητα του Trump με παρόμοιο τρόπο, σημειώνοντας ότι απευθύνεται σε ένα κομμάτι της κοινωνίας στο φαντασιακό του οποίου επικρατεί μια νοσταλγική εικόνα «της Αμερικής των δεκαετιών του ’50 και του ’60 που βλέπουμε στις ταινίες».

Δύο χρόνια έπειτα από την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή η Ουκρανία παραμένει λειτουργικό κράτος».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Πολωνίας Radoslaw Sikorski εξέφρασε την άποψη πως «μόνο η Κίνα μπορεί να πείσει τον Putin να σταματήσει τον πόλεμο». Τόνισε πάντως την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας και τη χαμηλή απόδοση της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής, καθώς δύο χρόνια έπειτα από την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή η Ουκρανία παραμένει λειτουργικό κράτος. Αναλογιζόμενος την έκβαση του πολέμου, διερωτήθηκε αν αυτή θα κριθεί στο πεδίο της μάχης ή με οικονομικά μέσα, τονίζοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής υποστήριξης.

Ο στρατηγός Ben Hodges, πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη και FBH στην Geostrat Consulting GmbH, τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της σαφήνειας σε ό,τι αφορά τη στρατηγική στην αντιμετώπιση των γεωστρατηγικών προκλήσεων. «Για να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ, οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη χρηματοδότηση του στρατού», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της υποστήριξης και του εξοπλισμού της Ουκρανίας. «Χρειαζόμαστε πολιτική αποφασιστικότητα», πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι «ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας είναι να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν επίσης οι ομιλίες και οι συζητήσεις για το περιβάλλον, ένα πρωτεύον θέμα που απασχολεί απ’ άκρη σ’ άκρη τον πλανήτη μας.

H Βιολογική Δραστηριότητα θα Επιστρέψει στη Γη, αλλά η Ανθρωπότητα δεν θα Υπάρχει»

Ο Σταμάτης Κριμιζής, ομότιμος επικεφαλής του τομέα εξερεύνησης του διαστήματος στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Johns Hopkins, καθήλωσε το κοινό με τις περιγραφές του που είχαν να κάνουν από την αρχή του σύμπαντος έως τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος, υπογραμμίζοντας τον ζωτικό ρόλο των δορυφορικών δεδομένων στην κατανόηση της κλιματικής αλλαγής. Προειδοποίησε ότι «αν καταστρέψουμε τη Γη, η βιολογική δραστηριότητα θα επιστρέψει, αλλά η ανθρωπότητα δεν θα υπάρχει» – μια έντονη υπενθύμιση της ανθεκτικότητας της Γης αλλά και της υπαρξιακής απειλής που θέτει η ανθρώπινη δραστηριότητα. «Το διαστημόπλοιο είναι η Γη και εμείς είμαστε το πλήρωμά του – χωρίς τη Γη δεν υπάρχει ανθρωπότητα», κατέληξε, ενθαρρύνοντάς μας να διαφυλάξουμε το μοναδικό μας σπίτι για χάρη των μελλοντικών γενεών.

Τόσο η πριγκίπισα Ντάνα της Ιορδανίας, όσο και η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόεδρος του Παγκόσμιου Ανθρώπινου Φόρουμ, και η γενική γραμματέας της Europa Nostra Sneška Quaedvlieg-Mihailović τόνισαν τον κρίσιμο ρόλο του πολιτισμού στην εποχή της πράσινης μετάβασης, ώστε να οικοδομηθεί η ανθεκτικότητα σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, παράλληλα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις παγκόσμια. «Ο πολιτισμός δεν είναι απλώς ένας τομέας – είναι φορέας για την επίτευξη πολλών στόχων» τόνισε η Sneška Quaedvlieg-Mihailović.

«Ξέρουμε τόσα για το καινούργιο κλίμα όσα ξέρει κάποιος που είναι στη λιακάδα και κοιτάει ένα σκοτεινό δωμάτιο από μια χαραμάδα».

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε πως η Ευρώπη είναι η πιο «πράσινη» ήπειρος, όμως όταν «…ο υπόλοιπος πλανήτης δεν κινείται με την ίδια ταχύτητα, μπορεί να σε προλάβει η προσαρμογή, αυτό που συμβαίνει τώρα δηλαδή. Και να έχεις μπροστά σου, στα επόμενα χρόνια, να πληρώσεις και την προσαρμογή, που είναι τρομακτικά τα κόστη και άγνωστα» πρόσθεσε, αναφέροντας πως «ξέρουμε τόσα για το καινούργιο κλίμα όσα ξέρει κάποιος που είναι στη λιακάδα και κοιτάει ένα σκοτεινό δωμάτιο από μια χαραμάδα».

Στη συνέχεια περιέγραψε την πράσινη στρατηγική του υπουργείου, δίνοντας έμφαση στη μείωση των επιδοτήσεων για την ενθάρρυνση της υιοθέτησης ώριμων τεχνολογιών. Επισήμανε την απομάκρυνση από το net metering υπέρ της καθαρής χρέωσης. Ο γενικός στόχος είναι η ευθυγράμμιση των επενδύσεων με τις πραγματικές ανάγκες και τη ζήτηση, βελτιστοποιώντας έτσι ολόκληρη τη δομή του ενεργειακού συστήματος. Επιπλέον, ασχολήθηκε με την πρόκληση της πλεονάζουσας παραγωγής ενέργειας και υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενός ολοκληρωμένου συστήματος που θα περιλαμβάνει μπαταρίες, αποθήκευση και διασυνδέσεις για την αποτελεσματική διαχείριση του πλεονάσματος. Η βιαστική πραγματοποίηση επενδύσεων χωρίς τον συγχρονισμό τους με το ευρύτερο σύστημα θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζημιά παρά σε καλό, προειδοποίησε.

«Η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης, αλλά δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι είμαστε εμείς η λύση».

Ο Κωνσταντίνος Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες οριοθέτησε τους πυλώνες της ενεργειακής μετάβασης, συμπεριλαμβανομένης της απεξάρτησης από τον άνθρακα, της αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και της ψηφιοποίησης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη πολιτικής βούλησης και κατεύθυνσης. Υπογράμμισε δε τη δυνατότητα της Ελλάδας να ηγηθεί σε θέματα ενέργειας σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης, αλλά δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι είμαστε εμείς η λύση», σημείωσε η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Bocconi Sylvie Goulard, επισημαίνοντας την παγκοσμιότητα της κλιματικής κρίσης. Εντόπισε τη σημασία των ακριβών δεδομένων για την προώθηση της αλλαγής, ενώ ο Λεωνίδας Κανελλόπουλος, chief sustainability and innovation officer του ΤΙΤΑΝΑ, επίσης τόνισε τη σημασία των δεδομένων, του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και των σημαντικών επενδύσεων, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας.

Τέλος, η σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Katya Gratcheva ασχολήθηκε με το επενδυτικό κενό στην παγκόσμια δράση για το κλίμα, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές, όπου η σημαντική κατανάλωση ενέργειας απαιτεί επείγουσες επενδύσεις στα ενεργειακά συστήματα. Τάχθηκε δε υπέρ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των χρηματοπιστωτικών πολιτικών για την αποτελεσματική ανακατανομή του κινδύνου.

* Η αθηΝΕΑ –και φέτος– μεταφέρει τον παλμό του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με τακτικές ενημερώσεις σε συνεχή ροή, μέσω του pop-up newsletter «Delphi Confidential», στο οποίο μπορείτε να εγγραφείτε δωρεάν κάνοντας κλικ εδώ, αλλά και μέσα από το live-blogging microsite «Delphi Dashboard».

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Delphi Dashboard: Live Blogging from DEF IX

9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών | Ημέρα 1η

9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών | Ημέρα 2η

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+