Το Συνέδριο Φορούσε Monocle!

Αθήνα Συνέδριο Monocle

Δεν ήταν νησί, αλλά έμοιαζε: δάπεδο από ξύλο teak σαν deck ιστιοπλοϊκού, κάτασπρα τραπεζάκια και καρέκλες μοντέρνας ταβέρνας κι ένα αεράκι σαν άκαιρο μελτέμι. Στο οπτικό σου πεδίο, όμως, βρίσκονται δεξιά η Ακρόπολη και αριστερά ο Λυκαβηττός και αμέσως προσγειώνεσαι στην υπέροχα διαμορφωμένη για εκδηλώσεις ταράτσα του Δημαρχιακού Μεγάρου στην πλατεία Κοτζιά, μαζί με άλλους περίπου 200 συνέδρους του The Quality of Life Conference, Athens 2021, το οποίο οργανώνει το πολύ ενδιαφέρον μηνιαίο περιοδικό “Monocle”. Καλώς όρισες, λοιπόν, στο Opening Ceremony του ετήσιου συνεδρίου του!

Η Αθήνα, Πόλος Έλξης

Από την ίδρυση του περιοδικού το 2007, η επίσημη συνάντηση πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε κάποια σημαντική μητρόπολη,  με στόχο την ανάδειξη των διαφορετικών πολιτισμών, των αξιοθέατων, του design, των τεχνών, αλλά και της επιχειρηματικότητας και και της τεχνολογίας.

“Η Αθήνα έχει τώρα τη ‘στιγμή της’ […] αυτή τη στιγμή, είναι ο πιο  hot πόλος έλξης για επενδύσεις σε φιλοξενία, design, τεχνολογία, κατασκευές”

Monocle ConferenceΌλα κάτω υπό τον περιεκτικό τίτλο “The Monocle Quality of Life Conference”.  Μετά από τη Λισσαβόνα, τη Μαδρίτη, αλλά και το Ρίο και το Σεντ Μόριτζ, με ενδιάμεσο κενό φυσικά τη χρονιά του lockdown, στο “τραπέζι” των προτάσεων για η επιλογή της επόμενης πόλης που θα φιλοξενούσε το συνέδριο επικρατούσε το Ελσίνκι. Προέκυψε όμως η γνωριμία και στη συνέχεια  η πρόσκληση από τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη στον ιδρυτή και εκδότη Tyler Brûlé να διεξαχθεί στην Αθήνα.

Όπως είπε, άλλωστε, στον χαιρετισμό του ο εκδότης “Η Αθήνα έχει τώρα τη ‘στιγμή της’ […] αυτή τη στιγμή, είναι ο πιο hot πόλος έλξης για επενδύσεις σε φιλοξενία, design, τεχνολογία, κατασκευές” και “είναι αυτό το μίγμα από ανθρώπινο δυναμικό, ταλέντο και αναδυόμενη περιφερειακή επίδραση που μας έκανε βέβαιους ότι είναι η τέλεια πόλη για τη φιλοξενία του συνεδρίου μας για το 2021”.

Ο θερμός χαιρετισμός του Δημάρχου κ. Μπακογιάννη “στόχευε” ευφάνταστα στη μύηση των αλλοδαπών συνέδρων στον αθηναϊκό τρόπο ζωής , όπως παράδειγμα, “Thou shalt drink…”, “Thou shalt eat…” και φαντάζεστε, νομίζω, το νόημα του πρωτότυπου αυτού οδηγού πλοήγησης στην αληθινή -και όχι virtual- Αθήνα!

Το Συνέδριο

Το συνέδριο, το Σάββατο, φιλοξενήθηκε στο auditorium του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς και αποτελείτο από ένα πολύ πυκνό πρόγραμμα ομιλιών/sessions που κάλυπτε  εκτεταμένη θεματολογία. Σταχυολογώ τίτλους:

“Athens Explained”, “The Future of Media”, “The Future of Flight”, “The Big Interview: The Future of Media”, “Life Lessons: How to Use Your Brain; How to Turn Detective”, ” Tolerance: How to Forgive; How to Dress Well; How to Run an Island Hotel”, “The Eastern Mediterranean: a Regional Briefing”, “Rebuilding Beirut”.

Αντίστοιχα πολυποίκιλο και εντυπωσιακό το φάσμα των περίπου 30 ομιλητών/εισηγητών. Ανάμεσά τους ήταν ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, από τον χώρο των media η Editor in Chief των Sunday Times Emma Tucker, η Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΪ, ο Αθανάσιος Έλλις από την Καθημερινή, και ακόμη η Κατερίνα Γρέγου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), η Ελίνα Κουντούρη της ΝΕΟΝ, ο καθηγητής Στάθης Καλύβας, η Αθανασία Κομνηνού, η Μaria Lemos κ.ά.

Έχετε νομίζω την εικόνα. Την παράσταση έκλεψε με το ξεκαρδιστικό μίνι show “How to Speak Greek” η εθνική μας πια stand-up comedian Κατερίνα Βρανά, που ξεσήκωσε το κοινό.

Ποιότητα Ζωής

Βασικό συστατικό ενός συνεδρίου που έχει τον τίτλο “Ποιότητα Ζωής” και πραγματοποιείται από ένα περιοδικό όπως το “Monocle”, που πρεσβεύει την υψηλή σύγχρονη αισθητική όχι μόνο ως εικόνα, αλλά και ως πυρήνα του brand του, είναι το visual design και ο σχετικός  εξοπλισμός του: το brand identity/logo, τα print και digital γραφιστικά, τα σκηνικά, το app του συνεδρίου, όλα έργα της ηγέτιδας στο graphic design Beetroot, που “έντυσαν” το συνέδριο με μία αισθητική σύγχρονη που ταυτοχρόνως παρέπεμπε στην πόλη φιλοξενίας του, την Αθήνα.

Την Αθήνα που, πέρα από το ιστορικό της όνομα, αρχίζει και προσδιορίζει πια δυναμικά το ιδιαίτερο στίγμα της στην κατηγορία “μεγάλες μητροπόλεις του κόσμου”, όχι μόνο ως ενδιαφέρων τουριστικός προορισμός, αλλά και ως τόπος να ζεις, να εργάζεσαι, να δημιουργείς.

Η “Νέα” Αθήνα

Αυτή η “καινούργια” Αθήνα ήταν αυτή που προσέλκυσε ένα τόσο ετερόκλητο, φαινομενικά, κοινό από εκδότες και δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, του τουρισμού και της εστίασης, σχεδιαστές, διαφημιστές, επιστήμονες.

Συνήθως στα συνέδρια μεγάλο μέρος του προσδοκώμενου οφέλους των συμμετεχόντων είναι το networking, η “δικτύωση” δηλαδή, ο εμπλουτισμός γνωριμιών χρήσιμων πιθανώς για την επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά και η ανταλλαγή ιδεών.

“Good vibes!”. Κι αυτό νομίζω περιγράφει επιγραμματικά τη γενική μου εντύπωση και την επίγευση από τις δύο μέρες στο συνέδριο Monocle Quality Of Life Conference, Athens 2021.

Με αυτό το σκεπτικό, το συνέδριο του Monocle έδωσε, με επιτυχία θεωρώ, έμφαση στα “περιφερειακά” των ομιλιών: η βραδιά στο Δημαρχείο, το lunch με ελληνικούς μεζέδες στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη μαζί με υπαίθριο market για shopping γνωστών ελληνικών design brands, καθώς και είδη του Monocle store. Ακόμη, το wine tasting ελληνικών ποικιλιών από την Ελβετή συγγραφέα 20 οινικών βιβλίων και wine consultant, Chandra Kurt.

Όπως και το finale dinner στον εξώστη του ΕΜΣΤ, με την πανοραμική υπέροχη θέα σε Ακρόπολη, Λυκαβηττό και Αστεροσκοπείο ή το αποχαιρετιστήριο πρωινό στον πολυχώρο S.I.X. Dogs και το τουρ στα εμβληματικά σημεία της Αθήνας, δηλαδή Μουσείο Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Οι Εντυπώσεις

Όπως ίσχυε για τους περισσότερους  συμμετέχοντες, αυτό ήταν το πρώτο μετά-lockdown συνέδριο που παρακολούθησα. Είμαι σίγουρη ότι τη χαρά του να συναθροίζεσαι, να γνωρίζεσαι με νέα πρόσωπα  και να συμμετέχεις “physically, not virtually” τη νιώθαμε όλοι (εννοείται με την ασπίδα των πιστοποιημένων εμβολιασμών και μοριακών τεστ!). Πόσο αλήθεια εκτιμούμε κι απολαμβάνουμε τώρα πράγματα που άλλοτε ήταν δεδομένα!

Γι’ αυτόν τον λόγο νομίζω ότι από το συνέδριο, εκτός φυσικά από το περιεχόμενό του, θα μου μείνει αξέχαστη η αίσθηση της συνάθροισης μ’ ένα πλήθος ανθρώπων από όλα τα μέρη του κόσμου που, σαν μετά από διάσωση από μια φυσική καταστροφή,  μπορεί και συνδιαλέγεται, συνομιλεί, απολαμβάνει, ανακαλύπτει, έναν, αν όχι ακριβώς θαυμαστό, πάντως έναν καινούργιο, νέο κόσμο.

Στη σειρά για την έξοδο από τον χώρο του συνεδρίου, φορτωμένη με μία υπέροχη τσάντα από ανακυκλωμένο υλικό γεμάτη Greek designers brands και περιοδικά, τα μάτια μου πέφτουν στα sneakers της μπροστινής μου, όπου γραμμένο σε graffiti γραφή διαβάζω: “Good vibes!”.

Κι αυτό νομίζω περιγράφει επιγραμματικά τη γενική μου εντύπωση και την επίγευση από τις δύο μέρες στο συνέδριο Monocle Quality Of Life Conference, Athens 2021.

Στις μέρες που ζούμε, δεν το λες και λίγο!

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

Η Μόδα Επιστρατεύεται Για Καλό Σκοπό

Η Βαλίτσα Που Πάει Μακριά

Binary, Agender, Άλλο: Μόδα Χωρίς Σύνορα

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
In Style We Stand
In Style We Stand

Η Νίκη Ψαραύτη-Μπουτάρη είναι Σύμβουλος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε απο την ΑΣΟΕΕ, τμήμα Δοικήσεως Επιχειρήσεων, και είναι κάτοχος Exec. ΜΒΑ του Alba, American College of Greece. Η σταδιοδρομία της στη Διαφήμιση αναπτύχθηκε και ταυτίστηκε με την πορεία της διαφημιστικής της εταιρείας Arrow, όπου ως CEO διαχειρίστηκε την επικοινωνία πολλών γνωστών και εμβληματικών brands και οργανισμών, εγχώριων και πολυεθνικών. Το διάστημα 2013-2019 υπηρέτησε στο American College of Greece ως Αντιπρόεδρος με τομέα το Μάρκετινγκ & Επικοινωνία, αναπτύσσοντας την στρατηγική επικοινωνία περιεχομένου και εισάγοντας στο ψηφιακό διαδραστικό μάρκετινγκ και τις τρεις εκπαιδευτικές μονάδες του ιδρύματος. Οπαδός στην πράξη της δια βίου μάθησης, επίμονη αναγνώστρια, λάτρης της λογοτεχνίας και της γλώσσας, καταθέτει στην αθηΝΕΑ απόψεις και σχολιασμούς για τη σημασία του στιλ στην ποιότητα ζωής μας, μέσα από τη στήλη "In Style We Stand".

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+