Έκθεση του Aleksandar Todorovic στην Gallery “Δύο Χωριά”

Έκθεση Δύο Χωριά

Η gallery “Δύο Χωριά” παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Σέρβου καλλιτέχνη Alekdsandar Todorovic στην Αθήνα, “Brave New Normal World” (“Θαυμαστός Καινούργιος –Κανονικός– Κόσμος”). Είχε προηγηθεί η συμμετοχή του καλλιτέχνη στο πρόγραμμα φιλοξενίας των “Δύο Χωριών” και η ατομική του έκθεση στη Μύκονο, το 2017. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου  2022 και εγκαινιάζεται στις 18 Νοέμβριου με την παρουσία του καλλιτέχνη.

Το Έργο του Aleksandar Todorovic

Aleksandar-TodorovicΤο να δούμε τη θρησκευτική εικονογραφία, ιδίως τη βυζαντινή αγιογραφία και την παράδοση του ανατολικού ορθόδοξου χριστιανισμού, ως εικαστική γλώσσα που χρησιμοποιείται για να θίξει σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα από μια ανθρωπιστική οπτική, δημιουργεί ένα αντιφατικό παράδοξο που ίσως μας προκαλεί σύγχυση.

Και, πιθανότατα είναι ακριβώς αυτή η δυσνόητη πτυχή, η σύγκρουση του ιερού με το κοσμικό, σε συνδυασμό με τους αδιαμφισβήτητους παραλληλισμούς ανάμεσα στις πολιτικές ή οικονομικές δομές από τη μια και τις θρησκευτικές ιεραρχίες από την άλλη, που καθιστά το έργο του Aleksandar Todorovic τόσο καθηλωτικό, τόσο σαγηνευτικό και τόσο θεμελιωδώς επίκαιρο.

Αποκλίνοντας από τον νατουραλιστικό τρόπο αναπαράστασης και προσεγγίζοντας τον σουρεαλισμό –ή ακόμη και την αφαίρεση–, οι αρχαίες εικονογραφίες στόχευαν αρχικά να αναπαραστήσουν το επουράνιο, το θείο, το απόκοσμο, κάτι που ξεπερνά τη θνητή ύπαρξή μας.

Διαπιστώνοντας τώρα την ανισορροπία επιρροής ανάμεσα στους κοινούς ανθρώπους και τις μεγάλες επιχειρήσεις, βλέποντας πολιτικούς ταγούς να εκλαμβάνονται περίπου ως μεσσίες ή οσιομάρτυρες, ή παρακολουθώντας τις “σχολές” παραπληροφόρησης που ξεπηδούν από τη μαύρη τρύπα της ενημέρωσης που είναι το διαδίκτυο, ο Σέρβος καλλιτέχνης αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτή τη δοκιμασμένη μέθοδο για να σχολιάσει την παράλογη ειδωλολατρία που λαμβάνει χώρα σε πραγματικό χρόνο.

“Σκεφτείτε το ως έναν αστείο καθρέφτη στο σπίτι –αντανακλά την πραγματικότητα, αλλά ταυτόχρονα το είδωλο είναι παραμορφωμένο και υπογραμμίζει τα σημεία εκείνα που επηρεάζουν τους περισσότερους από εμάς με τον λάθος τρόπο”, αναφέρει, εξηγώντας εν συντομία τις βασικές αρχές της ιδέας του.

Aleksandar-Todorovic

Με αρχική πρόθεση να περιστρέφεται γύρω από το διαδίκτυο και τους τρόπους με τους οποίους αυτό ορίζει και πλοηγεί την ύπαρξή μας, ιδιαίτερα δε τις προσωπικές μας σχέσεις και αλληλεπιδράσεις, η έκθεση “Brave New Normal World” απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα μέσα από την πανδημία και τους απρόβλεπτους τρόπους με τους οποίους αυτή επηρεάστηκε από τον παγκόσμιο ιστό.

Καθώς άρχισαν να ξετυλίγονται στις οθόνες μπροστά στα μάτια μας τα πρωτοφανή ιστορικά σενάρια, η αποτύπωση του ψηφιακού μας τοπίου από τον Todorovic έγινε πιο περίπλοκη και ο καλλιτέχνης κατέφυγε στη δημιουργία μιας υπερρεαλιστικής επαναφήγησης της πανδημίας, με έμφαση στον ρόλο που διαδραμάτισε σε αυτήν η ψηφιακή τεχνολογία.

Απεικονίζοντας ένα σύνολο διάσημων χαρακτήρων και σκηνών που κυκλοφόρησαν ευρέως στα κυρίαρχα μέσα, τα έργα του κοσμούνται με αμέτρητες αναφορές στις σπουδαίες και, συχνότερα, στις πιο επαίσχυντες στιγμές από το πρόσφατο παρελθόν μας.

Δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις υπαινικτικές λεπτομέρειες και επιφάνειες που δημιουργεί, τα έργα αυτά περιλαμβάνουν τα πάντα, από τη γυαλιστερή ξύλινη υφή ή τις μεταλλικές επιφάνειες ως τον πυκνό καπνό, πάνω από μαλακό τρίχωμα, και λαμέ υφάσματα κοστουμιών.

Μετατρέποντας σε τέχνη, καθημερινά gadget, υπαρκτά αλλά και επινοημένα τεχνολογικά επιτεύγματα, και εμπλουτίζοντας τα έργα του με ιδιοφυώς επιλεγμένα και τοποθετημένα emoji ή λογοπαίγνια, ο Todorovic δημιούργησε ένα πολιτιστικό και ιστορικό παρόραμα, συνθέτοντας έναν άνευ προηγουμένου σχολιασμό, σε πραγματικό χρόνο, των πιο σουρεαλιστικών σκηνών από το μεγαλύτερο τρέχον reality show – τη ζωή στον 21ο αιώνα.

“Σκεφτείτε το ως ένα Δεκαήμερο του Βοκάκιου, αλλά μέσω Zoom”, συνοψίζει εύστοχα ο καλλιτέχνης αυτή τη σύγκρουση παλαιότερων παραδόσεων με αδυσώπητες τεχνολογικές και κοινωνικές αλλαγές, η οποία απεικονίζεται μέσα από το πανάρχαιο πρίσμα που αναπτύχθηκε αρχικά για να ιστορηθούν πνευματικές αλήθειες.

Η gallery “Δύο Χωριά” στην Αθήνα βρίσκεται στην οδό Μαντζουράκη 16, στο Ψυχικό.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+