Γυναικεία Εκπροσώπηση σε ΔΣ: Παιχνίδια με τις Λέξεις

Γυναικείας Εκποσώπησης

Σε ζητήματα γυναικείας εκπροσώπησης σε θέσεις ηγεσίας –στην πολιτική, στις επιχειρήσεις, στην κοινωνία μας γενικότερα– έχω ακούσει να εκφράζεται συχνά ως δικαιολογία ή έστω εξήγηση για τις απογοητευτικές στατιστικές το γεγονός ότι η δεξαμενή των υποψηφίων είναι περιορισμένη.

Ότι, δηλαδή, ψάχνουν –οι άνδρες– και δεν βρίσκουν –γυναίκες– άξιες, καταρτισμένες, διατεθειμένες και έτοιμες να αναλάβουν δράση και κατάλληλες για τον εκάστοτε ρόλο. Άκουσα, μάλιστα, ξανά και ξανά το προηγούμενο διάστημα να εκφράζεται ο φόβος ότι, με αφορμή τη σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία για ποσόστωση ύψους 25% του υποεκπροσωπούμενου φύλου, θα καταλήξουν «ακατάλληλες υποψήφιες» στα διοικητικά συμβούλια εισηγμένων εταιρειών.

Προσωπικά, «δεν αγοράζω» το επιχείρημα, γνωρίζοντας πάμπολλες εξαιρετικές και αξιοθαύμαστες γυναίκες σε πλήθος πεδίων που έχουν όλες τις προϋποθέσεις να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες. Την ίδια στιγμή, η συμμόρφωση με τη νέα νομοθεσία είναι καθολική, φέρνοντας πολύτιμη ποικιλομορφία σε όργανα που μέχρι πρότινος υπέφεραν –είτε το αναγνώριζαν είτε όχι– από την έλλειψή της.

Υπάρχει όμως μια αλήθεια που είναι λάθος μας να παραβλέψουμε: το γεγονός ότι μέχρι πρότινος η εκπροσώπηση των γυναικών σε ΔΣ εταιρειών στη χώρα μας ίσα που ξεπερνούσε το 10% σημαίνει πως, όντως, σε σχέση με τους άνδρες, υπάρχει ένα de facto έλλειμμα εμπειρίας από την πλευρά πολλών γυναικών στελεχών στη συμμετοχή τους σε διοικητικά συμβούλια.

Αυτό θα διορθωθεί, εν μέρει, με την πάροδο του χρόνου, χάρη και στη νομοθεσία για την ποσόστωση. Ωστόσο, βρίσκω εξαιρετικά αισιόδοξο και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι δράση σε αυτό το πεδίο στη χώρα μας αναλαμβάνει από το φθινόπωρο ένας νέος οργανισμός που στόχο έχει την προετοιμασία και υποστήριξη ικανών γυναικών ώστε να καταλάβουν θέσεις σε διοικητικά συμβούλια και να συνεισφέρουν με την εμπειρία τους στη στρατηγική ανάπτυξη των εταιρειών.

Πρόκειται για το προερχόμενο από τη Ζυρίχη the Boardroom, που ιδρύθηκε από την Ελληνίδα Ντιάνα Μαρκάκη και έχει αναπτύξει μια ολιστική προσέγγιση στην προετοιμασία επίδοξων μελών ΔΣ, η οποία βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: εκπαίδευση, peer learning, στρατηγική δικτύωση και, τέλος, προβολή θετικών προτύπων από όλο τον κόσμο – αφού «δεν μπορείς να είσαι αυτό που δεν μπορείς να δεις».

Η Ντιάνα Μαρκάκη παραχώρησε στην Κυβέλη Χατζηζήση και στην αθηΝΕΑ μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη, τόσο για τη δική της πορεία όσο και για τη φιλοσοφία και στόχευση του the Boardroom, που έρχεται στη χώρα μας την πλέον κατάλληλη στιγμή.

 

Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ποια Είναι η Αλήθεια του Elon Musk;

Περιφρονώντας τον Εισβολέα

Η “Ψυχή” της Ευρώπης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+