Μίνα Μισυρλή: «Ο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός Αφορά τις Επιλογές και τα Όνειρά μας»

Μίνα Μισιρλή

Πόσο εύκολα κατανοείτε οικονομικούς όρους; Εμπιστεύεστε επενδυτικές συμβουλές από ειδικούς; Αισθάνεστε ασφαλείς να κάνετε ψηφιακές συναλλαγές; Παράλληλα, πόσες ιδέες υπάρχουν εκεί έξω, σε στελέχη επιχειρήσεων που, ενώ έχουν το κεφάλαιο, δεν έχουν τη γνώση να το επενδύσουν σωστά και να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση;

Η έρευνα του ευρωβαρόμετρου επιβεβαίωσε τα υψηλά ποσοστά οικονομικού αναλφαβητισμού στην Ελλάδα, καθώς και τη δυσπιστία των Ελλήνων πολιτών να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε συναλλαγή.

Στις μηνιαίες συναντήσεις της WoT, στο hub της Θεσσαλονίκης, μια από τις συντονίστριες της δράσης είναι η Μίνα Μισυρλή. Η Μίνα είναι Σύμβουλος Οικονομικού Σχεδιασμού και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης που, έπειτα από πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, αποφάσισε να κάνει τη δική της ιδέα πραγματικότητα: να συμβάλλει στην ανάπτυξη επιχειρήσεων βάζοντας σε τάξη τα οικονομικά τους.

Με αφορμή την παραπάνω έρευνα, αλλά και τη μελέτη που πραγματοποίησε η αθηΝΕΑ με τη Women On Top για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό των γυναικών στην Ελλάδα, συζητήσαμε για τη δυσκολία λήψης οικονομικών αποφάσεων στην καθημερινότητά μας, κι αν οι δεξιότητες αυτές μπορούν να αναπτυχθούν με την ίδια ταχύτητα και στα δύο φύλα, με στόχο την οικονομική ευημερία και ομαλότητα.

«Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε κυρίως σε επίπεδο θεσμών και κοινωνίας, και φυσικά σε όποιο βαθμό μπορεί ο καθένας και σε προσωπικό επίπεδο, ένα σχέδιο δράσης. Δεν θα σας πω κάτι που δεν έχετε σκεφτεί κι εσείς: από το σχολείο θα έπρεπε να ξεκινάμε να αποκτούμε γνώσεις και δεξιότητες για το πώς διαχειριζόμαστε τα χρήματά μας, τι σημαίνει “δανείζομαι”, “επενδύω” ή “έχω μια επιχείρηση”.

Εφόσον, όμως, οι περισσότεροι ενήλικες σήμερα δεν έχουμε λάβει τέτοια εκπαίδευση, είναι πολύ βοηθητικό να φροντίσουμε μόνοι μας να αναπληρώσουμε αυτές τις ελλείψεις, γιατί αφορά εμάς και τις επιλογές που δημιουργούμε ή στερούμε από τον εαυτό μας και τα όνειρά μας», αναφέρει η Μίνα Μισυρλή.

«Οι βασικές έννοιες οικονομικών, αν εξηγηθούν απλά και με τη βοήθεια κάποιων παραδειγμάτων, μπορούν να συνδεθούν σχετικά εύκολα και με χρήσιμο τρόπο με την καθημερινότητα, διευκολύνοντάς μας τελικά να εξοικειωθούμε με αυτές. Όταν αρχίζεις να καταλαβαίνεις κάτι, δεν “υψώνεις τοίχο”, αλλά ξεκινάς να νιώθεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να το διαχειριστείς», εξηγεί.

Σύμφωνα με την έρευνα της αθηΝΕΑς και της Women On Top, η χρήση εκ μέρους των γυναικών χρηματοοικονομικών προϊόντων υπολείπεται σε θεματικές όπως ο δανεισμός, οι πιστωτικές κάρτες και οι επενδύσεις. Ακόμη, ένας παράγοντας που μπορεί να εμποδίζει τις γυναίκες να ασχοληθούν με τα οικονομικά είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση, ως αποτέλεσμα κοινωνικών στερεοτύπων και ριζωμένων πεποιθήσεων για τη θέση τους στην κοινωνία, και κατ’ επέκταση στην οικονομία.

«Συνήθως, αυτό που συμβαίνει και μας αποπροσανατολίζει να πιστέψουμε ότι υπάρχει οικονομικός αναλφαβητισμός στις γυναίκες είναι το γεγονός ότι μπορεί να διαχειρίζονται τα οικονομικά του σπιτιού, δηλαδή τα μηνιαία και γενικά τα βραχυπρόθεσμα οικιακά οικονομικά. Όμως, συνήθως δεν έχουν μεγάλη συμμετοχή σε αποφάσεις που απαιτούν μεγαλύτερη ενεργητικότητα, τόλμη και λήψη αποφάσεων, όπως είναι μια επένδυση ή η οικονομική εξασφάλιση στα χρόνια της συνταξιοδότησης», σχολιάζει η Μίνα Μισυρλή.

«Παρατηρείται, λοιπόν, οι γυναίκες να έχουν καλύτερες δεξιότητες να διαχειριστούν αποφάσεις εξοικονόμησης, γιατί συνήθως έρχονται σε επαφή με οικονομικές δυσκολίες, ενώ οι άντρες λαμβάνουν συνήθως τις αποφάσεις που συνδέονται με πλεόνασμα χρημάτων, όπως είναι οι αποφάσεις για επενδύσεις.

Οι γυναίκες ωστόσο, στατιστικά, έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο όριο ζωής και παράλληλα μένουν μεγαλύτερο διάστημα εκτός πλήρους απασχόλησης λόγω των ευθυνών που αναλαμβάνουν σχετικά με τη φροντίδα (παιδιών, γονέων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, ατόμων με αναπηρία που υπάρχουν στο περιβάλλον τους κ.λπ.). Ακόμη, βρίσκονται σε μειονεκτικότερη θέση απ’ ότι οι άντρες λόγω του μισθολογικού χάσματος. Έτσι, πολλές από αυτές δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης στην περίοδο της ηλικίας συνταξιοδότησης. Η οικονομική ενδυνάμωση, λοιπόν, των γυναικών είναι παραπάνω από απαραίτητη τόσο για κάθε γυναίκα μεμονωμένα όσο και για την ανάπτυξη του συνόλου της οικονομίας».

Μίνα Μισιρλή

Jargon Buster: Η Εταιρεία που Βάζει σε Τάξη τα Οικονομικά σας

Η Μίνα Μισυρλή δημιούργησε την Jargon Buster, που υποστηρίζει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να οργανώσουν τα οικονομικά και την επιχειρηματική τους καθημερινότητα για να μπορούν να εστιάσουν την ενέργεια και τη δημιουργικότητά τους στην ανάπτυξη της επιχείρησής τους.

«Παρατήρησα ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκουν εμπόδια στην ενασχόλησή τους με κάποιες απαραίτητες οικονομικές και επιχειρηματικές διαδικασίες, είτε στο ξεκίνημά τους είτε και κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής τους διαδρομής. Άρχισα να ακούω περισσότερο αυτό που ήθελαν οι άνθρωποι που διαχειρίζονται μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση και ένιωθα ότι κάπου στην επικοινωνία μεταξύ ειδικών και ενδιαφερομένων χανόταν πολύ μεγάλο μέρος της σημαντικής πληροφορίας που χρειάζονταν οι επιχειρηματίες.

Στη Jargon Buster «σπάμε» τους jargon όρους, δηλαδή τεχνικές λέξεις και ορολογίες που χρησιμοποιούν οι ειδικοί κάθε επαγγέλματος, απλοποιούμε οικονομικούς και επιχειρηματικούς όρους και μοιραζόμαστε τη γνώση, ώστε οι εμπλεκόμενοι να νιώσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να διαχειριστούν διαδικασίες καθημερινότητας που μπορούν με φροντίδα και μέθοδο να οργανωθούν».

Συνοπτικά, οι υπηρεσίες της εταιρείας αφορούν Χρηματοοικονομικό Σχεδιασμό, Επιχειρηματική Ανάπτυξη, Οργάνωση Νέας Επιχειρηματικότητας, Προσωπικά Οικονομικά, Εταιρικές Εκπαιδεύσεις και απευθύνονται σε ιδιοκτήτες/ιδιοκτήτριες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε νέους/νέες επιχειρηματίες, σε εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, φοιτητές/φοιτήτριες, για τη διαχείριση των προσωπικών οικονομικών.

«Όταν συνεργάζομαι με αυτές τις ομάδες, νιώθω τον ενθουσιασμό τους για αυτό που έχουν οραματιστεί και ταυτόχρονα νιώθω την προσπάθεια και τον κόπο να καταλάβουν τις επιχειρηματικές διαδικασίες ώστε να μπορέσουν να αφοσιωθούν σε αυτό που έχει ουσία και νόημα για την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη», σημειώνει η Μίνα Μισυρλή.

Τέλος, η Jargon Buster παρέχει υπηρεσίες εταιρικών εκπαιδεύσεων προσωπικού για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό και για την ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής.

***

Περισσότερες πληροφορίες για την Jargon Buster μπορείτε να βρείτε εδώ: www.jargonbuster.gr.

Επίσης, μπορείτε να ακολουθήσετε τις συμβουλές που μοιράζεται η Μίνα Μισυρλή στη σελίδα της στο Instagram εδώ.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Η Οικονομική Εκπαίδευση των Παιδιών Είναι Δύναμη

Banking Essentials: Το Γλωσσάρι των Χρηματοοικονομικών

Ο Δρόμος του Leasing Είναι Ανοιχτός για Όλους

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Storyteller
Storyteller

Η Λώρα Αργυροπούλου ασχολείται με την επικοινωνία και το στρατηγικό μάρκετινγκ με ειδίκευση στον τουρισμό και τα events. Μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού κάνει αυτό που της αρέσει περισσότερο: να συναντάει ανθρώπους ή να κάνει τους ανθρώπους να συναντιούνται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+