Αφροδίτη Αθανασίου | Luxury Είναι το Slow Fashion

Στην Αστυπάλαια, στο νησί σε σχήμα πεταλούδας, στον τόπο που αν πας μια φορά μάλλον θα πηγαίνεις για πάντα, η Αφροδίτη Αθανασίου και η Καλλιόπη Σταματάκου συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 2016.

Περίοδος διακοπών και για τις δύο τότε, διάστημα που επιτρέπει στα όνειρα να βγουν στην επιφάνεια, ανακάλυψαν την κοινή αγάπη τους για το design, διαπίστωσαν πως η αισθητική τους αποτελείται από παρόμοια υλικά και επιβιβάστηκαν στο πλοίο της επιστροφής με τα σχέδια της δημιουργίας του NothingShop Athens στις αποσκευές τους.

Το στούντιο σχεδιασμού χειροποίητης τσάντας και επιλεκτικών αξεσουάρ με τις αρχές του slow fashion να καθοδηγεί τις επιλογές μπήκε σε ράγες και έκτοτε, δραπετεύοντας από την κουλτούρα της ταχύτητας και της τυποποίησης, δημιουργεί, όπως εξηγεί η Αφροδίτη Αθανασίου, με άξονα ό,τι εναντιώνεται στον υπερκαταναλωτισμό και τις εφήμερες τάσεις.

Πώς προέκυψε η ιδέα του NothingShop Athens;

Έπειτα από αρκετά χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης με τον χώρο του interior design, ξεκινήσαμε αυτό το όμορφο ταξίδι, μάλλον κατά τύχη και, ίσως ακόμη κι έτσι, η πορεία του μας ξάφνιασε. Αφετηρία και οδηγός μας ήταν μια σχεδόν αδιευκρίνιστη διαίσθηση και πολλή αγάπη.

Oλη μας η ενέργεια διοχετεύτηκε στην αναζήτηση της αισθητικής και της αδιαπραγμάτευτης ποιότητας και σίγουρα όχι στην εμπορικότητα και στο κέρδος. Δημιουργήσαμε τσάντες που θα θέλαμε να κρατάμε. Στη συνέχεια είδαμε ότι τις τσάντες μας ήθελαν να τις κρατάνε και οι φίλες μας και κάπως έτσι το NothingShop Athens αναπτύχθηκε σε ομόκεντρους κύκλους και χρόνο με τον χρόνο μεγάλωσε αρκετά.

NothingShop

Πώς συνδέεται η έννοια του slow fashion με το brand σας;

Θα μπορούσε κανείς –προφανώς χαριτολογώντας– να πει ότι το NothingShop Athens ήταν slow fashion προτού εδραιωθεί ο όρος. Όλη η διαδικασία σχεδιασμού και παραγωγής των προϊόντων μας εκπορεύεται και σέβεται απόλυτα κάθε αρχή περιβαλλοντικής ευαισθησίας, εναντίωσης στην υπερκατανάλωση και στις εφήμερες τάσεις.

Έχοντας δραπετεύσει από την κουλτούρα της ταχύτητας και της τυποποίησης και με αυστηρό έλεγχο και περιορισμένη παραγωγή, κατασκευάζουμε ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο. Και βέβαια, οι τσάντες μας είναι αποκλειστικά χειροποίητες και παράγονται με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και διαδικασίες, εδώ στο κέντρο της Αθήνας, και είμαστε σίγουρες ότι καθεμία από αυτές θα κρατηθεί για χρόνια.

Γιατί θεωρείτε σημαντικό το slow fashion στην εποχή μας;

Γιατί είναι ακριβώς αυτό που εμείς ορίζουμε ως luxury. Είναι η άνεση και η επιθυμία για μια απλοποιημένη και σύγχρονη ζωή. Η επιστροφή σε καθημερινές επιλογές που βασίζονται στην ποιότητα και τη διαχρονικότητα και όχι στα εφήμερα trends. Είναι ο τρόπος να περιορίσουμε την υπερκατανάλωση, τα σκουπίδια του πλανήτη, και τελικά να αφήσουμε το δικό μας, θετικό αυτή τη φορά, αποτύπωμα στις επόμενες γενιές.

NothingShop

Θα λέγατε πως υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα;

Φυσικά, γιατί δεν υπάρχει μόνο μια συνειδητή στάση ζωής, αλλά και ένα πλέγμα γνώσεων, δεξιοτήτων και διαφορετικότητας. Είναι οι άνθρωποι που αγαπούν τον πράσινο τροπο ζωής, τις eco-friendly τεχνολογίες και νοιάζονται για τον πλανήτη. Η αλήθεια ειναι ότι τους συναντάμε συχνότερα στην Generation Z και σίγουρα γίνονται ολοένα και περισσότεροι.

Ταχύτητα Vs χειροποίητο. Ποιος λέτε να κερδίσει και γιατί;

Η ποιότητα. Που με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορεί να μας δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα. Το χειροποίητο απαιτεί εξειδικευμένους τεχνίτες και δημιουργεί ποιοτικά προϊόντα. Με τον παραδοσιακό και αργό τρόπο που αντέχει στον χρόνο.

Στον αντίποδα, η ταχύτητα προσφέρει τυποποίηση και οικονομία. Δεν είναι όμως μάχη και ούτε χρειάζεται να έχει νικητή. Υπάρχει χώρος και για τα δυο. Ο καθένας απλά πρέπει να κάνει τις επιλογές του και ιδανικά να τις ακολουθήσει με αφοσίωση και συνέπεια.

NothingShop

Πώς διασφαλίζετε ότι τα προϊόντα σας ακολουθούν τις αρχές της βιωσιμότητας; Θα λέγατε ότι είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο να διατηρεί κανείς μια τέτοια δέσμευση σε ένα boutique brand;

Επιλέγοντας αυστηρά τα υλικά, ελέγχοντας τις διαδικασίες και τις συνθήκες παραγωγής, τα πράσινα πιστοποιητικά, τις συσκευασίες και ενσωματώνοντας κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές, είμαστε σίγουρες ότι το NothingShop Athens επιτελεί με συνέπεια το «χρέος» του.

Μια τέτοια δέσμευση είναι ουσιαστικά θέμα άποψης και κοινωνικής στάσης και με αυτή την έννοια δεν διαχωρίζει τα μαζικά από τα boutique brands, αν και είναι ευκολονόητο ότι, δυστυχώς, οι κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές ανεβάζουν τα κόστη παραγωγής και αυτό αποτυπώνεται στην τιμή πώλησης των προϊόντων.

Ήταν δύσκολο να φτιάξετε ένα καλό δίκτυο από stockists;

Τα πάντα ξεκινούν από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας και το όραμα που τη διέπει. Έχοντας μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για το κοινό που απευθύνεσαι, τελικά το προϊόν βρίσκει μόνο του το σωστό σημείο πώλησης. Και στη συνέχεια οικοδομείται μια σχέση υπευθυνότητας και εμπιστοσύνης, που χτίζεται με τον χρόνο.

Σήμερα, έχουμε ένα εξαιρετικό θεωρούμε σε ποιότητα, και ικανό σε πλήθος, δίκτυο λιανικής πώλησης των προϊόντων μας που περιλαμβάνει ένα σημείο –το καλύτερο κατά την κρίση μας– σε κάθε σημαντική τουριστικά περιοχή της χώρας.

NothingShop

Το κοινό σας είναι περισσότερο ελληνικό ή διεθνές;

Προφανώς, η αναγνωρισιμότητα στην τοπική αγορά είναι ευκολότερη, αλλά παραμένει πρόκληση για εμάς η περαιτέρω επέκτασή μας στη διεθνή αγορά. Βέβαια, λόγω της εκτενούς τοποθέτησής μας σε τουριστικές περιοχές, το brand έρχεται σε επαφή με πλήθος ξένων καταναλωτών που το επιλέγουν.

Και ευτυχώς, λόγω της μεγάλης διάρκειας του ελληνικού καλοκαιριού, η τάση αυτή ενισχύεται για εμάς. Μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι οι NothingShop Athens έχουν μεγάλη απήχηση σε Τουρκία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία και Ιταλία. Και με αυτό τον γνώμονα και τις αξίες του προϊόντος μας αναπτύσσουμε –κάπως αργά, αλλά σταθερά– το δίκτυο εξαγωγών μας.

Ποια στοιχεία του παραδοσιακού craftsmanship έχετε διατηρήσει στην παραγωγή των προϊόντων σας; Τι καινούργιο προσθέσατε σε αυτή τη διαδικασία;

Οι συνεργάτες μας είναι από τους παλαιότερους τεχνίτες χειροποίητης τσάντας στο κέντρο της Αθήνας. Η δική μας συνεισφορά είναι το πάντρεμα ανάμεσα στο local και το global artisanal και design. Η τάση αυτή, του παντρέματος της παραδοσιακής δεξιοτεχνίας, της άριστης ποιότητας και της ενσωμάτωσης των πιο σύγχρονων τάσεων της μόδας, αποτελεί εμβληματική διάσταση στις δημιουργικές δυνάμεις του σήμερα.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ο Πάνος Ζουμπούλης Απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

Οι «ημιτελείς» της Χρυσοξένης Προκοπάκη και οι Λυτρωτικές Παραδοχές

10 Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Σώτη Τριανταφύλλου

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+