10 Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Πάνος Δημάκης

Πάνος Δημάκης

Συγγραφείς! Ποιοι και ποιες είναι τελικά; Τι περνάει από το μυαλό τους και με ποιον τρόπο φτάνουν να αποτυπώσουν στο χαρτί τις ιστορίες που σκαρφίζονται;

#ExRay: η στήλη του newsletter μας για το βιβλίο, με τίτλο ένα παιχνίδι ανάμεσα στο Ex Libris και την «ακτινογραφία» αγγλιστί (x-ray), φιλοξενεί κάθε φορά έναν/μία συγγραφέα.

Με χιουμοριστική διάθεση αλλά και αγνή, πραγματική περιέργεια, τους καλούμε να καταθέσουν ό,τι προαιρούνται από τα εσώψυχά τους και να αυτοσχεδιάσουν απαντώντας σε 10 –φαινομενικά απλές– ερωτήσεις. Καλεσμένoς αυτού του μήνα είναι ο Πάνος Δημάκης.

Ο Πάνος Δημάκης σπούδασε Αγγλική Φιλολογία. Έχει μεταφράσει για τις Εκδόσεις Καζαντζάκη τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Καπετάν Μιχάλης» και «Ο Ανήφορος», το δεύτερο μάλιστα σε πρώτη παγκόσμια μετάφραση. Διατηρεί μεταφραστικό γραφείο, όπου ασχολείται κυρίως με οικονομικά και νομικά κείμενα, και πραγματοποιεί εταιρικές ομιλίες για τη γνώση και τη μνήμη.

Από το 2021 εμφανίζεται στην επιτυχημένη εκπομπή του Mega «The Chase» ως το Γεράκι. Είναι, επίσης, δημιουργός του podcast «Χίλιες και μία Λέξεις» για την ελληνική γλώσσα.

Έχει γράψει τα βιβλία: το λεξικό «Βερβενιώτικο Ιδίωμα», το αγγλικό ετυμολογικό λεξικό «Etymoléxicon» και τα μυθιστορήματα «Το Ποτάμι των Χιλίων Τυφλών», «Ποσειδών» και «Δεκαεπτά Κλωστές», που μεταφέρθηκε το 2024 στη μικρή οθόνη από τον Σωτήρη Τσαφούλια.

Πάνος Δημάκης
Ποιo είναι το πρώτο βιβλίο που θυμάστε;

Δύσκολη ανάμνηση για να ανασυρθεί. Προσπερνώντας τα παραμύθια, θα μείνω στον άλλο παραμυθά, τον Jules Verne, του οποίου διάβασα αμέτρητα βιβλία. Θα ξεχωρίσω τον «Μιχαήλ Στρογκώφ» και το «Ταξίδι στο Κέντρο της Γης».

Το αγαπημένο σας βιβλιοπωλείο; (Ναι, κάντε του διαφήμιση!)

Τι να κάνω; Προτιμώ την «Πολιτεία», γιατί έχει τα πάντα. Μου αρέσουν τόσοι πολλοί τομείς, που εκεί βρίσκω (σχεδόν) ό,τι ψάχνω.

Συγγραφέας που θα καλούσατε σε δείπνο; (Ή μήπως σε δείπνο… κυανίου; Διευκρινίστε, όμως, για να μη γίνει κάποιο λάθος!)

Θα καλούσα για μακαρονάδα τον Καζαντζάκη, για να συζητήσουμε για τον Θεό και την Κρήτη και να μου πει αν όντως η γάτα του, η Σμινθίτσα, ήταν εξολοθρευτής ποντικών, όπως λέει και το όνομά της.

Βιβλίο που θα θέλατε να έχετε γράψει;

Του κυρίου από πάνω, το «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται». Με συνεπαίρνει κάθε φορά που το διαβάζω.

Το βιβλίο που διαβάζετε τώρα;

Διαβάζω τον «Κόσμο του Χθες», την αυτοβιογραφία του Stefan Zweig, που περιγράφει τη ζωή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Α′ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκπληκτική γραφή για μια κοινωνία που έχει πολλά κοινά με τη σημερινή.

Αλήθεια, γιατί γράφετε;

Ακόμα το ψάχνω. Μάλλον για να πω αυτά που σκέφτηκα, που είδα και άκουσα, που παρατήρησα, και για το αποτύπωμα αυτών πάνω μου. Ένα (ή περισσότερα σχόλια) πάνω στη διαχρονικότητα της παθογένειας αλλά και της ομορφιάς.

Ποια είναι η μεγαλύτερη επιρροή σας; (Όχι απαραίτητα από τον χώρο των Γραμμάτων.)

Πριν πολλά, πολλά χρόνια, ένας Βρετανός Αγγλικανός ιερέας που με δίδασκε αγγλικά και ζούσε μόνιμα στην Αρκαδία με έμαθε να αγαπάω τη ζωή και να προσπαθώ να την απολαμβάνω όσο μπορώ.

Σελιδοδείκτης, τσάκισμα σελίδων ή «λίγο μπρος, λίγο πίσω δεν χάθηκε ο κόσμος»;

Όσο κι αν αγαπώ τους σελιδοδείκτες, λίγο τους χρησιμοποιώ. Ούτε πολυτσακίζω – να ’ναι καλά τα αυτάκια των βιβλίων που γυρίζουν προς τα μέσα εν είδει σελιδοδείκτη. Και εννοείται ότι «δεν χάθηκε ο κόσμος για το λίγο μπρος, λίγο πίσω». Κυρίως το λίγο πίσω. Εμβαθύνεις σε αυτό που διάβασες!

Τι εκτιμάτε σε έναν εκδοτικό οίκο;

Το να με κάνει να νιώθω ασφαλής και να με στηρίζει, σαν να είμαι στην οικογένειά μου. Κι επίσης, να βλέπει μπροστά, στο μέλλον!

Με τι κάνει ιδανικό ζευγάρι ένα βιβλίο;

Σίγουρα με καφέ. Ζεστό τον χειμώνα, παγωμένο το καλοκαίρι. Ενίοτε και ανάποδα!

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

10 Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Άρης Σφακιανάκης

10 Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Σώτη Τριανταφύλλου

10 Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Ισίδωρος Ζουργός

 

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Συντάκτρια | Thunder Road
Συντάκτρια | Thunder Road

H Μαρία Σπανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα τριών παιδιών, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Οικ. Επιστήμης) και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας (Πιάνο). Την κέρδισε η μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά. Αγαπά τους ήχους, τις παύσεις, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα βαμβακερά σεντόνια. Προτιμά τις ανατολές από τα ηλιοβασιλέματα, το τσάι αντί του καφέ και στο μεγάλο δίλημμα «κιθαρίστας ή ντράμερ» διαλέγει «μπασίστας».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+