Αμπελώνας Καμκούτη: Με Αγάπη και Πάθος από Γενιά σε Γενιά

Αμπελώνας Καμκούτη

Αν μιλάμε για οικογενειακή επιχείρηση, τότε ο Αμπελώνας Καμκούτη είναι από τις πρώτες στη λίστα. Μια καθετοποιημένη αγροτική επιχείρηση τεσσάρων γενιών, με εμπειρία πάνω από 100 χρόνια στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή οίνου.

Ο Αμπελώνας Καμκούτη βρίσκεται στον Δήμο Βελβεντού, σε έναν προορισμό-κρυφό θησαυρό στην Κοζάνη, με εύκολη πρόσβαση και τοπία που θα σας αποζημιώσουν. Δύο χιλιόμετρα πριν από την είσοδο στο χωριό, το δυτικομακεδονικής αρχιτεκτονικής οινοποιείο ξεχωρίζει. Σε περίοπτη θέση, με χώρους επισκέψιμους πάνω από το μυστηριακό κελάρι, ο επισκέπτης απολαμβάνει τα κρασιά με θέα τον αμπελώνα και φόντο τη λίμνη Πολυφύτου, με την εντυπωσιακή γέφυρα του Αλιάκμονα.

Αμπελώνας ΚαμκούτηΤα κρασιά ποικίλλουν. Από Μαλαγουζιά, σε συνδυασμούς με Cabernet Franc ή Chardonnay, μέχρι Ξινόμαυρο, με Cabernet Sauvignon και Merlot. Και φυσικά, ο Tσαπουρνάκος ή Τσαπ(ρ)ουνάκος, παλιά ποικιλία σταφυλιού στο Βελβεντό. Τις ετικέτες του αμπελώνα θα τις βρείτε στο ράφι με την ονομασία «KOURITES». Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, οι Κουρήτες ήταν αυτοί που έθεσαν τις βάσεις στον πολιτισμό της συμβίωσης των ανθρώπων, κάτι που κάνει και το κρασί με τον δικό του τρόπο.

Ο Αμπελώνας Καμκούτη βρίσκεται στα 400 μέτρα και η θέση αυτή δημιουργεί ένα ιδιαίτερο και σπάνιο μεσοκλίμα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες της λίμνης σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες του ορεινού όγκου των Πιερίων δημιουργούν ένα μόνιμο αεράκι που συμβάλλει στην ποιοτική ωρίμανση των σταφυλιών.

Ο Αμπελώνας Καμκούτη βρίσκεται στον Δήμο Βελβεντού, σε έναν προορισμό-κρυφό θησαυρό στην Κοζάνη, με εύκολη πρόσβαση και τοπία που θα σας αποζημιώσουν.

Η Γηγενής Ποικιλία Τσαπουρνάκος

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου στη χώρα, οι αμπελοκαλλιεργητές φύτεψαν επιτραπέζιες και οινοποιήσιμες ποικιλίες υψηλής απόδοσης λόγω των συγκυριών (φτώχεια και λιμός). Ο Τσαπουρνάκος διασώθηκε ως μη παραγωγική οινοποιήσιμη ποικιλία στους παλιούς, προ του 1940, αμπελώνες της περιοχής του Βελβεντού.

Αμπελώνας Καμκούτη Τσαπουρνάκος

Η ονομασία «Τσαπουρνάκος» ή «Τσαπρουνάκος» πιθανόν προέρχεται από το λατινικό prunus (=δαμάσκηνο) και το πρόθεμα «τσα», που παραπέμπει στο τσαμπί (=η ταξιανθία του φυτού, που έχει σχήμα βότρυος).

Σε γενετικές μελέτες βρέθηκε πως ο Tσαπουρνάκος σχετίζεται με το Cabernet Franc, μια ποικιλία του Μπορντώ. Πολλοί μύθοι και εικασίες υπάρχουν για το πώς έφτασε η ποικιλία στην Ελλάδα. Άλλοι λένε πως Σταυροφόροι είχαν πάρει μαζί τους κλήματα Τσαπουρνάκου επιστρέφοντας στη Γαλλία, ενώ άλλοι ισχυρίζονται πως η ποικιλία ήρθε στο Βελβεντό από στρατιώτες κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είναι μια σχετικά όψιμη ποικιλία, αλλά ωριμάζει τουλάχιστον μια βδομάδα πριν από το Cabernet Sauvignon. Δίνει κρασιά με μέτριο σώμα, μέτριες τανίνες και μέτρια (+) οξύτητα, που συνδυάζουν αρώματα κόκκινων φρούτων, μοβ λουλουδιών και φυτικότητας.

Δήμος Βελβεντού

Αμπελώνας ΚαμκούτηO κάμπος του Βελβεντού εκτείνεται ανάμεσα στα Πιέρια Όρη και την τεχνητή Λίμνη Πολυφύτου. Λόγω της λίμνης και των βουνών που δημιουργούν διαφορετικά μεσοκλίματα είναι ιδανικός για την καλλιέργεια πολλών και διαφορετικών ποικιλιών. Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, το κρασί υπήρχε στο Βελβεντό από τον 5ο αιώνα π.Χ. Το αμπέλι ήταν μια από τις κύριες καλλιέργειες στα ξερικά εδάφη της περιοχής.

Στον Βελβεντό, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει καλό κρασί μαζί με ποιοτικό φαγητό στις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού. Θα κάνει βόλτα σίγουρα στα στενά του χωριού, θα επισκεφτεί το φαράγγι «Σκεπασμένο» για πικνίκ και πεζοπορία, ενώ θα γλυκαθεί από τη φιλοξενία των ντόπιων αλλά και τις χαρακτηριστικές τουλούμπες, παραδοσιακό γλυκό της περιοχής. Ο Αμπελώνας Καμκούτη είναι ένα από τα τρία επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής, γεγονός που αποδεικνύει τη φιλοξενία των ντόπιων.

 

Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Φυσικά Κρασιά: Φυσική Ομορφιά

Θοδωρής Τσικρικώνης: Το Επόμενο Βήμα στα Κρασιά του Μέλλοντος

Κτήμα Ιατρίδη: Σαν τη Χαλκιδική Δεν Έχει… και στο Κρασί

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Storyteller
Storyteller

Η Λώρα Αργυροπούλου ασχολείται με την επικοινωνία και το στρατηγικό μάρκετινγκ με ειδίκευση στον τουρισμό και τα events. Μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού κάνει αυτό που της αρέσει περισσότερο: να συναντάει ανθρώπους ή να κάνει τους ανθρώπους να συναντιούνται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+