Κτήμα Ιατρίδη: Σαν τη Χαλκιδική Δεν Έχει… και στο Κρασί

Κτήμα Ιατρίδη

Σε ένα σημείο που θεωρείται σύνορο ανάμεσα στον νομό Θεσσαλονίκης και στον νομό Χαλκιδικής, αν βγεις από τον κεντρικό δρόμο και ακολουθήσεις τους μικρούς δρόμους που οδηγούν στα χωριά, θα δεις εικόνες που δεν φαντάζεσαι ότι θα αντικρίσεις τόσο κοντά στην πόλη. Νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε έναν μεγάλο αμπελώνα στην Τοσκάνη.

Το Kτήμα Ιατρίδη βρίσκεται στο Λάκκωμα Χαλκιδικής και καλλιεργεί με φροντίδα και γνώση ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών σε ιδιόκτητους αμπελώνες συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων. Ο πατέρας μπαίνει ακόμη στο τρακτέρ και ασχολείται με τη γη, όπως πριν από πολλά χρόνια, όταν πρωτοπήρε τα αμπέλια και άρχισε να καλλιεργεί υψηλής ποιότητα σταφύλι για να παράγει καλό κρασί.

Κτήμα ΙατρίδηΤο Κτήμα Ιατρίδη, από το ξεκίνημα της δραστηριότητάς του, είχε ως στόχο να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, εκεί όπου οι παλαιότεροι είχαν φέρει την καλλιέργεια της αμπέλου από τις χαμένες πατρίδες. Η περιοχή έχει τυπικό μεσογειακό κλίμα και οι οικογενειακοί αμπελώνες είναι φυτεμένοι σε γραμμικές σειρές, σε λοφώδεις εκτάσεις με αμμοαργιλώδη εδάφη, που αντικρίζουν τη θαλάσσια μάζα του Αιγαίου και δέχονται θετικές επιδράσεις από αυτή.

Οι χαρισματικές γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών καλλιεργούνται στο κτήμα από την οικογένεια Ιατρίδη εδώ και αρκετά χρόνια, με μοναδικό σκοπό την καλύτερη έκφρασή τους στα κρασιά που παράγονται στο συγκεκριμένο μικροκλίμα. Η αντιμετώπιση των εχθρών και των ασθενειών της αμπέλου σε αυτό το περιβάλλον γίνεται με ήπια μέσα, σύμφωνα με τις αρχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Tα παραγόμενα στο κτήμα κρασιά φέρουν τον χαρακτηρισμό ΠΓΕ Χαλκιδική (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Χαλκιδική), που αποδεικνύει τον άριστο εγκλιματισμό των ποικιλιών στο χαρακτηριστικό μικροκλίμα της περιοχής.

Το Κτήμα Ιατρίδη, από το ξεκίνημα της δραστηριότητάς του, είχε ως στόχο να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, εκεί όπου οι παλαιότεροι είχαν φέρει την καλλιέργεια της αμπέλου από τις χαμένες πατρίδες.

Τα Κρασιά του Κτήματος

Ο Πολύκαρπος Ιατρίδης, ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια του Νίκο και Ηλία, μας ξεναγεί στις ετικέτες του κτήματος:

Μαλαγουζιά: Η χαρισματική ποικιλία Μαλαγουζιά μάς δίνει αυτό το ευχάριστο λευκό κρασί, με χαρακτήρα στο στόμα, καλή διάρκεια, τυπικά αρώματα εσπεριδοειδών και κίτρινων φρούτων, που το καθιστούν τέλειο συνοδευτικό ελληνικών πιάτων και θαλασσινών.

Κτήμα Ιατρίδη Αμπελουργός ΡοζέΑμπελουργός Ροζέ: Το ροζέ κρασί του κτήματος προέρχεται από τον συνδυασμό της πολυδυναμικής ποικιλίας του Ξινόμαυρου, άριστα προσαρμοσμένης στο μεσογειακό μικροκλίμα της περιοχής, και του «αυστηρού» Ασύρτικου, που προσδίδει σώμα και οξύτητα.

Πρόκειται για ένα απαλού χρώματος ροζέ, με απουσία τανινών, αποτέλεσμα ολιγόωρης εκχύλισης, με διακριτική ισορροπία και αρώματα άγουρων κόκκινων φρούτων, με προεξάρχοντα το φραγκοστάφυλο και τη φράουλα. Ιδανικό ως απεριτίφ και απόλυτα ταιριαστό με πιάτα όπως ceviche γαρίδας, προσούτο και παρμεζάνα, σαλάτες με ρόδι, ελαφρά ψημένα λευκά κρέατα. Σερβίρεται δροσερό, στους 6-8 °C, σε ποτήρι μεσαίας τουλίπας.

Syrah Μαυροτράγανο: Η διεθνής μεσογειακή ποικιλία Syrah συμπράττει με το Μαυροτράγανο, ξεχωριστή αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία, δίνοντας ένα ιδιαίτερο κρασί με αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων, μεστής γεύσης με μέτριες τανίνες, που αντανακλούν το «πάντρεμα» των δύο ποικιλιών.

Αμπελουργός Ερυθρό: Σε αυτό το κρασί συνδυάζεται αρμονικά η δυναμική ποικιλία Cabernet Sauvignon με το Μαυροτράγανο, με τις δύο ποικιλίες άριστα εγκλιματισμένες στο μικροκλίμα του κτήματος. Το κρασί έχει αρωματικές εκφράσεις ώριμων κόκκινων φρούτων και τη γλυκιά αίσθηση της βανίλιας, ενώ γευστικά είναι στρογγυλό με μακρά επίγευση. Η δομή που απέκτησε από την πολύμηνη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια επιτρέπει περαιτέρω παλαίωση.

Κτήμα Ιατρίδη Αμπελουργός ΑσύρτικοΑμπελουργός Ασύρτικο: Το αιγαιοπελαγίτικο Ασύρτικο έχει εγκλιματιστεί άριστα στο μικροκλίμα της Χαλκιδικής. Το κρασί έχει οινοποιηθεί κατά το ήμισυ σε ανοξείδωτη δεξαμενή με ελεγχόμενη ψύξη και σε δρύινα γαλλικά βαρέλια των 225 λίτρων. Μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης παραμένει με τις οινολάσπες του για μερικούς μήνες, με περιοδική ανάδευση, διαδικασία που του χαρίζει όγκο και πολυπλοκότητα. Διακρίνεται από λεμονάτα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων και έχει λιπαρή και κρεμώδη υφή, πάντα σε φόντο βαρελιού, χωρίς αυτό να είναι έντονο. Κρασί που θα επιβραβεύσει την περαιτέρω παλαίωσή του.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Wine Tasting στο Οινοποιείο Σκούρας: Κάθε Γουλιά και μια Ιστορία 

Κτήμα Κοκοτού: Δοκιμάζοντας Κρασί στον Τόπο Δημιουργίας του

Soundpear: Κάνε το Κρασί σου Μουσική

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+