Η Αφροδίτη Κονιδάρη και η Νέα Εποχή στη Φροντίδα των Ηλικιωμένων

Αφροδίτη Κονιδάρη

H στήλη Working Girl φιλοξενεί σήμερα την Αφροδίτη-Μαρία Κονιδάρη, συνιδρύτρια της εταιρείας Tendertec | Bringing Connected Care to the World, που έχει στόχο να βελτιώσει την παροχή φροντίδας σε ηλικιωμένους και γενικά σε μέλη ευπαθών ομάδων.

Με σπουδές στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (αρχιτέκτων μηχανικός) και στο Πανεπιστήμιο του Cardiff (MSc και PhD με εξειδίκευση στα έξυπνα κτίρια) και εμπειρία ως ερευνήτρια στο Welsh School of Architecture του Πανεπιστημίου του Cardiff, η Αφροδίτη ίδρυσε μαζί με τον συνεργάτη της Rui Zhang την Tendertec το 2017.

H Tendertec έχει διακριθεί ως μια από τις 50 πιο καινοτόμες επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022 (UK HealthTech Top 50) και έχει λάβει βραβεία, όπως το TechNation Rising Star Winner, ως μια από τις νεοφυείς επιχειρήσεις με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, και το Health & GE Healthcare Disruptive Product prize από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΕΙΤ).

Έχει λάβει χρηματοδότηση από το Metavallon VC και από το UKRI & Horizon 2020. Αυτό που με συγκινεί όμως περισσότερο στην πορεία της είναι ότι συνδυάζει την επιχειρηματικότητα με την κοινωνική προσφορά και τον εθελοντισμό. Υποστηρίζει ως ερευνήτρια το ALK Positive, μια ΜΚΟ με στόχο την υποστήριξη ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα.

Θα μας συστήσεις την Αφροδίτη Κονιδάρη;

Είμαι η συνιδρύτρια της Tendertec, της startup τεχνητής νοημοσύνης που υποστηρίζει ηλικιωμένους, ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, καθώς και τους φροντιστές τους. Ξεκίνησα ως αρχιτέκτων μηχανικός, με εξειδίκευση στα έξυπνα κτίρια.

Πριν από την ίδρυση της Tendertec, και για μια δεκαετία, εστίασα την καριέρα μου στην έρευνα και την ανάπτυξη έξυπνων και αειφόρων κτιρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, στον ακαδημαϊκό χώρο και στη βιομηχανία. Είμαι γυναίκα, παρέχω φροντίδα σε μέλη της οικογένειάς μου, είμαι εθελόντρια και συνήγορος ασθενών με καρκίνο.

Τι σε ενέπνευσε να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση και πώς επέλεξες να ασχοληθείς με τη φροντίδα ευπαθών ομάδων;

Το γεγονός που ενέπνευσε την ιδέα της Tendertec ήταν οι περιπέτειες υγείας των γονιών μου ενόσω ζούσα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και οι δυσκολίες που προέκυψαν κατά την αντιμετώπισή τους. Γνωρίζω ότι δεν είμαι μόνη. Το 80% της φροντίδας που παρέχεται στην Ευρώπη δίδεται από συγγενείς και φίλους, τους λεγόμενους «άμισθους φροντιστές».

Αφροδίτη ΚονιδάρηΈνας στους τρεις μας θα χρειαστεί να παράσχει φροντίδα σε αγαπημένο του πρόσωπο κάποια στιγμή της ζωής του. Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε παραγωγικές ηλικίες, κυρίως γυναίκες, έρχονται αντιμέτωποι απότομα με τις προκλήσεις της γήρανσης, οι οποίες έχουν αντίκτυπο σε όλη την οικογένεια.

Μια πτώση, ένα επεισόδιο, μια διάγνωση αρκεί για να αλλάξει η ζωή όχι μόνο των ασθενών αλλά και όλων των ανθρώπων γύρω του.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα φτωχή σε δημόσιες υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης για τους ηλικιωμένους, οπότε το βάρος, ψυχολογικό και οικονομικό, πέφτει εξ ολοκλήρου στην οικογένεια και δη στις γυναίκες. Αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δύο στους τρεις ηλικιωμένους επιλέγουν να γεράσουν στο σπίτι, μακριά από δημόσιες δομές, μέσα σε έναν κόσμο με λιγότερους φροντιστές ως αποτέλεσμα του ευρωπαϊκού δημογραφικού προβλήματος.

Κάθε φορά που κλείνει η πόρτα ή κλείνει το τηλέφωνο, οι ηλικιωμένοι απομονώνονται περισσότερο και οι άμισθοι φροντιστές τους ανησυχούν ότι δεν έχουν ορατότητα κινδύνου, επεισοδίων και συμπτωμάτων όταν δεν είναι εκεί – ότι χάνουν τον έλεγχο μαζί με τα περιθώρια πρόληψης και προστασίας των αγαπημένων τους.

Είτε ζει κανείς κοντά, είτε μακριά από τους ηλικιωμένους γονείς του, είτε έχει αδέρφια να μοιραστεί την ευθύνη αυτή, η πραγματικότητα είναι ότι ο ρόλος του άμισθου φροντιστή είναι ασυμβίβαστος με τις σημερινές συνθήκες εργασίας και τις προσδοκίες που έχει κάποιος νέος για τη ζωή του.

Κάθε φορά που κλείνει η πόρτα ή κλείνει το τηλέφωνο, οι ηλικιωμένοι απομονώνονται περισσότερο και οι άμισθοι φροντιστές τους ανησυχούν ότι δεν έχουν ορατότητα κινδύνου, επεισοδίων και συμπτωμάτων όταν δεν είναι εκεί – ότι χάνουν τον έλεγχο μαζί με τα περιθώρια πρόληψης και προστασίας των αγαπημένων τους.

Η φροντίδα των ηλικιωμένων είναι αγχωτική σήμερα επειδή αυτή η ορατότητα είναι περιορισμένη. Και αυτό σημαίνει ότι ένας στους δέκα ηλικιωμένους κάθε χρόνο θα χάσει την ανεξαρτησία του έπειτα από ένα επεισόδιο όπως μια πτώση, και δύο στους τρεις φροντιστές, οι οποίοι παρέχουν αμέτρητες ώρες «αόρατης» φροντίδας, θα παρουσιάσουν προβλήματα υγείας ή θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από την εργασία τους.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία και εγώ αντιμετώπισα και ίδρυσα την Tendertec ώστε να δώσω λύσεις.

Πώς αλλάζετε τη ζωή των ευπαθών ομάδων και σε τι διαφέρετε από άλλες συναφείς λύσεις;

Η Hestia είναι μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης η οποία ενεργεί ως ψηφιακός φροντιστής για τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, αλλά και τους φροντιστές τους.

Χωρίς wearables ή κάμερες, η Hestia χρησιμοποιεί αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και θερμικούς αισθητήρες για να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να παραμείνουν ασφαλείς και τους φροντιστές τους να αποκτήσουν μεγαλύτερη ορατότητα σε κρυφούς κινδύνους, όπως τις δεκάδες μικροπτώσεις της μαμάς που συμβαίνουν πριν από μια μεγάλη και τραυματική πτώση ή τα σημάδια πυρετού του μπαμπά τα οποία δεν σας ανέφεραν για να μη σας ανησυχήσουν.

Σε αντίθεση με άλλες λύσεις, κυρίως αισθητήρες που φοριούνται ή τοποθετούνται σε έπιπλα, π.χ. κρεβάτι, η Hestia δεν απαιτεί από τον χρήστη να αλλάξει τη ρουτίνα του, να φορέσει ή να φορτίσει κάτι, είναι fit & forget. Τα δεδομένα της Hestia ανοίγουν νέους ορίζοντες στην πρόληψη και την κοινωνική υποστήριξη, ειδικότερα εκείνων που ζουν μόνοι, καθώς επιτρέπουν στους φροντιστές να δράσουν νωρίς.

Πώς ορίζεις την επιτυχία για την Tendertec και για σένα προσωπικά;

Πέρα από τα οικονομικά μεγέθη, το σημαντικότερο μέτρο επιτυχίας για μένα και την Tendertec είναι ο κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος, ειδικά σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των γυναικών στον εργασιακό χώρο.

Το 80% της περίθαλψης στην Ευρώπη παρέχεται από μη αμειβόμενους φροντιστές, και οι ευθύνες φροντίδας βαρύνουν δυσανάλογα τις γυναίκες.

Η Hestia και η Tendertec παρέχουν στους φροντιστές την ευελιξία και την υποστήριξη που χρειάζονται ώστε να φροντίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα χωρίς άγχος, χωρίς εξάντληση, χωρίς να ατροφούν άλλα κομμάτια της ζωής τους.

Η φροντίδα που παρέχουν οι οικογένειες είναι η κρυφή μηχανή που τροφοδοτεί τους τροχούς των οικονομιών, των επιχειρήσεων και των κοινωνιών μας που γερνούν.

Αφροδίτη Κονιδάρη

Το 80% της περίθαλψης στην Ευρώπη παρέχεται από μη αμειβόμενους φροντιστές, και οι ευθύνες φροντίδας βαρύνουν δυσανάλογα τις γυναίκες. Οι γυναίκες γίνονται φροντιστές μια δεκαετία νωρίτερα απ’ ό,τι οι άνδρες, παίρνοντας συχνά δύσκολες αποφάσεις σχετικά με την υγεία των αγαπημένων τους, ενώ καλούνται να διαχειριστούν τα οικονομικά της οικογένειας και να βρουν τρόπους να συνδυάσουν την εργασία τους και τη φροντίδα των αγαπημένων τους.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να:

• Αναλάβουν ρόλους φροντίδας περισσότερο απ’ ό,τι οι άνδρες, αναλαμβάνοντας τα τρία τέταρτα της μη αμειβόμενης φροντίδας στον κόσμο.

• Αναλάβουν φροντίδα για μικρά παιδιά και ηλικιωμένους γονείς ταυτόχρονα.

• Παρέχουν πάνω από 45 ώρες άμισθης φροντίδας κάθε εβδομάδα.

Πόσες από αυτές τις γυναίκες δεν μπορούν να βρουν δουλειά λόγω των ευθυνών φροντίδας; Πόσες δεν είναι σε θέση να χτίσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία λόγω των ευθυνών φροντίδας; Και τι γίνεται με την ψυχική τους υγεία;

Επιτυχία λοιπόν είναι να μπορέσεις να αλλάξεις αυτό το status quo ώστε οι γυναίκες να μην έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους λόγω ευθυνών φροντίδας.

Θυμάσαι στην πορεία σου κάποια δυσκολία ή αποτυχία που κατάφερες να μετατρέψεις σε ευκαιρία;

Ως ιδρυτής μιας νεοφυoύς επιχείρησης υψηλής τεχνολογίας που αναζητά κεφάλαια για να αναπτυχθεί βρίσκεσαι συχνά μπροστά σε μία απόρριψη της αίτησής σου για χρηματοδότηση, για συνεργασία, για πώληση. Κάθε απόρριψη όμως αποτελεί και μια ευκαιρία επανεκτίμησης και βελτίωσης ώστε να κάνεις την επιχείρησή σου και τον εαυτό σου καλύτερο.

Το να εισπράττεις απόρριψη μπορεί να είναι απογοητευτικό. Όταν εισπράττεις εκατοντάδες απορρίψεις, καλείσαι να μείνεις προσηλωμένη στον στόχο σου, να μάθεις από τα λάθη σου, να γίνεις καλύτερη και να αποκτήσεις αναπτυξιακό τρόπο σκέψης (Growth Mindset).

Γιατί ο τρόπος σκέψης είναι εκείνο που καθορίζει όλα τα φίλτρα μέσα από τα οποία βλέπουμε τον κόσμο και καθορίζει τον βαθμό στον οποίο μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Με έναν αναπτυξιακό τρόπο σκέψης μπορείς να επαναπροσδιορίσεις την αξία της αποτυχίας και να τη μετατρέψεις σε ευκαιρία.

Τι ρόλο βλέπεις να παίζει η τεχνολογία, και συγκεκριμένα η τεχνητή νοημοσύνη, στο μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης και πώς σκοπεύετε να παραμείνετε στην κορυφή της καινοτομίας;

Το μέλλον ανήκει στις λύσεις περίθαλψης και φροντίδας που επιτρέπουν την παροχή εξατομικευμένων και ανθρωποκεντρικών υπηρεσιών στο σπίτι. Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει μια επανάσταση στους τομείς αυτούς, αλλά θεωρώ απίθανο να μπορέσει να αντικαταστήσει τις ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις, ακόμα κι αν τα σημερινά τεχνολογικά συστήματα περίθαλψης και φροντίδας πάρουν την μορφή ανδροειδών που μοιάζουν με τον άνθρωπο.

Το «ανθρώπινο άγγιγμα» είναι αδύνατο να αναπαραχθεί τεχνητά, λαμβάνοντας υπόψη αυτά που γνωρίζουμε σήμερα. Στην Tendertec υποστηρίζουμε τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως μέσου που θα επιτρέψει στους φροντιστές να κάνουν περισσότερα με τους ίδιους πόρους – όχι ως μέσου αντικατάστασης των φροντιστών.

Το να είσαι φροντιστής είναι ένας από τους πιο δύσκολους ρόλους, σωματικά και ψυχικά. Οι λύσεις τεχνητής νοημοσύνης που έχουν σχεδιαστεί με επίκεντρο τον άνθρωπο μπορούν να βοηθήσουν ώστε ο μειούμενος χρόνος που οι φροντιστές έχουν να διαθέσουν να επικεντρώνεται στην προσωπική επαφή με τους ασθενείς και σε εξατομικευμένες παρεμβάσεις με ουσιαστικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων που χρειάζονται φροντίδα και των φροντιστών τους.

Ο τρόπος σκέψης είναι εκείνο που καθορίζει όλα τα φίλτρα μέσα από τα οποία βλέπουμε τον κόσμο και καθορίζει τον βαθμό στον οποίο μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Με έναν αναπτυξιακό τρόπο σκέψης μπορείς να επαναπροσδιορίσεις την αξία της αποτυχίας και να τη μετατρέψεις σε ευκαιρία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα startup με γυναίκες ιδρύτριες δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση. Τι συμβουλή θα έδινες στις γυναίκες που αναζητούν πηγές και ευκαιρίες χρηματοδότησης για την επιχείρησή τους;

Σύμφωνα με έρευνα της Harvard Business Review, υπάρχει μια ασυνείδητη προκατάληψη των επενδυτών απέναντι στις γυναίκες που υποβάλλουν προτάσεις χρηματοδότησης.

Οι άνδρες δέχονται ερωτήσεις που σχετίζονται με τις ελπίδες και τους στόχους τους, ενώ στις γυναίκες συνήθως γίνονται ερωτήσεις που αφορούν τους κινδύνους, τη διαδικασία συλλογής και ανάλυσης στοιχείων των προτάσεών τους.

Η συμβουλή μου είναι «προετοιμαστείτε και δικτυωθείτε». Η οικοδόμηση και η συμμετοχή σε υποστηρικτικές κοινότητες ιδρυτριών νεοφυών επιχειρήσεων, επιχειρηματιών και επενδυτών γένους θηλυκού είναι ζωτικής σημασίας.

Το χάσμα μεταξύ των φύλων αντανακλάται καλύτερα στις αμέτρητες ώρες αόρατης φροντίδας που παρέχουν οι γυναίκες στην οικογένειά τους, οι οποίες ούτε υπολογίζονται ούτε εκτιμώνται.

Υπάρχει κάποια ηγέτιδα που θαυμάζεις και τι είναι αυτό που σε εμπνέει σε αυτή;

Με εμπνέει η Özlem Türeci, συνιδρύτρια και επικεφαλής ιατρός της BioNTech που δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο mRNA κατά της Covid-19. Η Türeci πίστωσε την ταχύτητα της BioNTech στην παραγωγή ενός βιώσιμου εμβολίου στο γεγονός ότι το εργατικό δυναμικό της είναι πάνω από το 50% γυναίκες.

Έχει τονίσει πως η υπο-εκπροσώπηση γυναικών σε ρόλους λήψης αποφάσεων στον χώρο της υγείας έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κινητοποίηση και αξιοποίηση ταλέντων στον χώρο αυτό. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι γυναίκες αποτελούν το 70% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας και της φροντίδας, αλλά καταλαμβάνουν μόλις το 25% των ρόλων λήψης αποφάσεων.

Ποιο είναι το όραμά σου για το μέλλον της Tendertec και το δικό σου προσωπικά;

Ένα δικαιότερος κόσμος για τις γυναίκες. Όταν ακούμε για το χάσμα των φύλων, έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε προκαταλήψεις, διαχωρισμούς και μισθολογικές ανισότητες.

Το χάσμα μεταξύ των φύλων αντανακλάται καλύτερα στις αμέτρητες ώρες αόρατης φροντίδας που παρέχουν οι γυναίκες στην οικογένειά τους, οι οποίες ούτε υπολογίζονται ούτε εκτιμώνται.

Έχεις κάποια φράση, κάποιο μότο που σε κινητοποιεί και σε εμπνέει;

«Ήθος ανθρώπω δαίμων» (=Η μοίρα του ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του), Ηράκλειτος.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ και στο μηνιαίο newsletter No Man’s Land – στο οποίο μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ:

Τεχνητή Νοημοσύνη και Γυναίκες: Μια Αμφιλεγόμενη Σχέση

Η Επιχειρηματίας Ζήνα Μαυροειδή «Γράφει» τους Δικούς της Κανόνες

Ζωή Γραμματόγλου: «Υπάρχει Μεγάλη Διαφορά Μεταξύ του Υπάρχω και του Ζω»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η Μυλαίδη Στούµπου είναι ανώτερο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα με πολυετή θητεία σε θέσεις ευθύνης στον απαιτητικό χώρο των σύγχρονων τεχνολογιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής από το Πανεπιστήµιο Πατρών, ενώ διαθέτει µεταπτυχιακό τίτλο σε «Economics and Management» από το Athens Information Technology. Είναι πρόεδρος της επιτροπής Women in Business (WIB) του Ελληνο-Αµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου και μέντορας στο Women Leadership Programme για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC). Συμμετέχει σε πρωτοβουλίες διαφορετικότητας και συμπερίληψης (Diversity & Inclusion) εντός της εταιρίας της, αλλά και ως εθελοντής μέντορας στο Women on Top. Ως μέντορας στο πρόγραμμα Microsoft for Startups και το MIT Enterprise Forum Greece συμβουλεύει νέες επιχειρήσεις σε θέματα υγιούς επιχειρηµατικότητας και διεθνούς ανάπτυξης. Συµµετέχει ως οµιλήτρια σε διακεκριµένα συνέδρια, συμπ. του TEDx, ενώ δίνει διαλέξεις και αρθρογραφεί για θέµατα καινοτοµίας και εξωστρεφούς επιχειρηµατικότητας, ψηφιακής οικονοµίας, σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος και ίσων ευκαιριών.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+