Aμερικανικές Εκλογές 2024 | Ο Κομήτης… Nikki Haley

Nikki Haley

«Νομίζω ότι θα γράψω για τη Haley». «Ποια; Τη Hailey Bieber;» Αυτή η –ομολογουμένως αστεία– στιχομυθία με αγαπημένο συνεργάτη ήταν αρκετή για να με πείσει ότι αξίζει να αφιερώσω το πρώτο editorial που θα γράψω αυτή τη χρονιά στην ελπίδα που έχω ότι ίσως, μπορεί, να υπάρχει μια μικρή πιθανότητα… η Nikki Haley –και όχι η Hailey Bieber– να ανακόψει την επιστροφή του Donald Trump στον Λευκό Οίκο.

Αν σας διαφεύγουν τα βασικά για τη Haley, επιτρέψτε μου να συμπληρώσω κάποια κενά. Παρακολουθώ την πορεία της από το 2016 όταν, ως κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας –η πρώτη μη-λευκή γυναίκα που εξελέγη σε αυτό τον θώκο το 2010–, είχε εκφωνήσει την επίσημη απάντηση των Ρεπουμπλικανών στην ομιλία του τότε προέδρου Obama για την Κατάσταση της Ένωσης.

Γεννημένη στη Νότια Καρολίνα, κόρη Ινδών μεταναστών, σπούδασε λογιστική και εργαζόταν στην εταιρεία της οικογένειάς της πριν μπει στην πολιτική. Ευθυγραμμισμένη με το κίνημα Tea Party στα πρώτα της πολιτικά βήματα, συγκρούστηκε στη συνέχεια με την πτέρυγα αυτή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ενώ, σε γενικές γραμμές, υπήρξε μια δημοφιλής πολιτικός στην πολιτεία της – όπως και παραμένει.

Έχει καταφέρει παράλληλα να χτίσει ένα εθνικής εμβέλειας προφίλ στις ΗΠΑ, που δεν αποξενώνει τον μέσο Αμερικανό ψηφοφόρο, παρά το γεγονός ότι –για να μην παρεξηγούμαστε– είναι μια ξεκάθαρα συντηρητική πολιτικός που δεν ξεφεύγει από το καλούπι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Έχει ασκήσει κριτική στον Donald Trump, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, έχει όμως παράλληλα φροντίσει να τον επαινέσει για τη διακυβέρνησή του που άφησε μια «ισχυρή κληρονομιά».

Μέρος του appeal της συνδέεται με το πώς μπήκε στην κεντρική πολιτική σκηνή το 2015, ζητώντας την αφαίρεση της πολεμικής σημαίας της Συνομοσπονδίας από τους χώρους του Καπιτωλίου της Νότιας Καρολίνας έπειτα από μια αιματηρή επίθεση οπαδού της λευκής υπεροχής σε αφροαμερικανική εκκλησία στο Τσάρλεστον.

Επικαλούμενη το πώς ένιωθε εκείνη ως παιδί όταν ο πατέρας της είχε δεχθεί ρατσισμό από αστυνομικούς, είχε πει: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε αυτό το σύμβολο να μας διχάζει άλλο. […] Το γεγονός ότι προκαλεί πόνο σε τόσο πολλούς είναι αρκετό για να την αφαιρέσουμε από το Καπιτώλιο. Είναι, τελικά, ένα Καπιτώλιο που ανήκει σε όλους μας».

Έχει βέβαια ενδιαφέρον το γεγονός ότι, στην ίδια ομιλία, είχε φροντίσει να καθησυχάσει όσους έβλεπαν τη σημαία ως «σύμβολο σεβασμού, ακεραιότητας και καθήκοντος». Παράλληλα, έχει καταφέρει να μην προσβάλει τις ευαισθησίες πολλών Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, έχοντας υποστηρίξει ότι, με βάση τη δική της εμπειρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι συστημικά ρατσιστικές.

Nikki Haley

Μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου του Trump

Στις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος το 2016 στήριξε τον Marco Rubio και στη συνέχεια τον Ted Cruz, ενώ είχε επικρίνει την απροθυμία του Donald Trump να καταδικάσει υπέρμαχους της λευκής υπεροχής. Ομοίως, η Haley είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υποστήριζε την απαγόρευση της μουσουλμανικής μετανάστευσης στις ΗΠΑ αν ο Trump θέσπιζε κάτι τέτοιο, υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν «αντιαμερικανική». Βέβαια, τίποτα από αυτά δεν τη σταμάτησε από το να δεχθεί να γίνει μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Trump, ο οποίος την επέλεξε ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, έναν ρόλο που κατείχε μέχρι να παραιτηθεί στα τέλη του 2018.

Τι έκανε τα δύο αυτά χρόνια; Σε γενικές γραμμές ακολούθησε τη γραμμή του τότε Λευκού Οίκου σε μια σειρά από ζητήματα εξωτερικής πολιτικής (μεταξύ των οποίων η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αλλά και η ακύρωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν). Ωστόσο, διαφοροποιήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις, όπως όταν ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία και στο καθεστώς Assad, με τον Λευκό Οίκο να διευκρινίζει ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε και ότι η Haley είχε μπερδευτεί. «Δεν μπερδεύομαι», ήταν η απάντησή της.

H Κριτική στον Trump

Στη μετά-Trump εποχή, έχει ασκήσει κριτική στον Donald Trump, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, έχει όμως παράλληλα φροντίσει να τον επαινέσει για τη διακυβέρνησή του που άφησε μια «ισχυρή κληρονομιά». Τέλος, έχει επανειλημμένα πει ότι θα τον υποστήριζε αν λάβει το ρεπουμπλικανικό χρίσμα, ακόμα κι αν καταδικαστεί για ποινικές κατηγορίες. Ωστόσο, έχει εκφράσει την άποψή της ότι ο Trump δεν μπορεί να κερδίσει τις γενικές εκλογές, καθώς οι ψηφοφόροι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν έναν καταδικασμένο εγκληματία.

Ας έρθουμε στο σήμερα. Λίγο πριν από την πρώτη αναμέτρηση για το χρίσμα του 2024 στην Αϊόβα την ερχόμενη εβδομάδα, ο Donald Trump διατηρεί το προβάδισμά του, όμως η δυναμική της Haley είναι αξιοσημείωτη, επισκιάζοντας τον Ron DeSantis και αποσπώντας τη δεύτερη θέση στις εθνικές δημοσκοπήσεις. Με δεδομένο ότι στην Αϊόβα το προβάδισμα του Trump είναι απροσπέλαστο, η όποια ελπίδα έχει οποιοσδήποτε να τον ανταγωνιστεί για το χρίσμα θα κριθεί, μάλλον, στην επόμενη εκλογική διαδικασία, στους προκριματικούς του Νιου Χαμπσάιρ – όπου πάντως η Haley έχει πιθανότητες ακόμη και να κερδίσει.

Πιθανότατα, βέβαια, ο Trump έχει το χρίσμα «in the bag», που λένε και οι Αμερικανοί. Είναι όμως μια τόσο ζοφερή προοπτική που η Nikki Haley –πολιτικός μέχρι το κόκαλο, με σειρά θέσεων που με βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετη– μοιάζει με αχτίδα φωτός. Ακόμα και μετά το αυτογκόλ που έβαλε σε προεκλογική συγκέντρωση προ ημερών, όταν ένας από τους παρευρισκόμενους τη ρώτησε ποια πιστεύει ότι ήταν η αιτία του Εμφύλιου Πολέμου και στην απάντησή της παρέλειψε να αναφέρει τη λέξη «δουλεία».

Ακόμα κι έτσι, θα το παραδεχτώ, μπροστά στον Donald Trump, θα την επέλεγα χωρίς ενδοιασμούς.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

«Ο Νόμος Είναι Νόμος» και για τον Donald Trump ή Όχι;

Γυναίκες και ΜΜΕ: Μια Επικίνδυνη Τακτική Παραπληροφόρησης

Ιστορική Συμφωνία στην COP28 με Λέξεις-Κλειδιά τα «Ορυκτά Καύσιμα»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+