Αντιμετωπίζοντας τους Καύσωνες Χωρίς να «Καίμε» τον Πλανήτη

Ελληνικό καλοκαίρι σημαίνει ήλιος, θάλασσα, διακοπές, ανεμελιά. Ή τουλάχιστον, έτσι το θυμόμαστε. Τα τελευταία χρόνια όμως, με τους συχνούς και έντονους καύσωνες, το καλοκαίρι στην Ελλάδα μοιάζει όλο και περισσότερο με δοκιμασία. Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ανελέητες, επηρεάζοντας την καθημερινότητα, τον τρόπο ζωής, τη διάθεσή μας.

Υπάρχουν μέρες που ακόμη και το ίδιο μας το σπίτι μοιάζει αφόρητο και η ανάγκη για δροσιά στον χώρο που μας περιβάλλει αδιαπραγμάτευτη. Και, καθώς θέλουμε να είμαστε ευαισθητοποιημένοι απέναντι στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, μειώνοντας το ενεργειακό μας αποτύπωμα, είναι λογικό να αναζητούμε λύσεις πιο «πράσινες».

Στρέφουμε, λοιπόν, το βλέμμα σε τεχνολογίες όπως αντλίες θερμότητας, ενεργειακά κουφώματα, σύγχρονα συστήματα μόνωσης, φωτοβολταϊκά (για εξοικονόμηση ρεύματος) κ.ά. Προφανώς, πρόκειται για πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, αλλά απαιτούν προϋποθέσεις, όπως χρήματα, χρόνο και τεχνική υποστήριξη, που δεν είναι πάντα άμεσα διαθέσιμες.

Καύσωνες

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν κάποιες οικονομικές, βιώσιμες, «εδώ και τώρα» προτάσεις για να κάνουμε το σπίτι μας πιο δροσερό. Μικρές καθημερινές συνήθειες, έξυπνες επιλογές και λίγη προνοητικότητα μπορούν να κάνουν αισθητή διαφορά.

«Άνοιξε το Παράθυρο να Μπει…»

…δροσιά να μπει του Μάη», λέει το τραγούδι αλλά αυτό κάλλιστα μπορεί να ισχύει ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Για αιώνες οι άνθρωποι βασίζονταν στη φυσική ανανέωση του αέρα. Ας κάνουμε κι εμείς το ίδιο αντί να στραφούμε αμέσως στο κλιματιστικό. Όταν, λοιπόν, η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από την εσωτερική (π.χ. νωρίς το πρωί ή το βράδυ), ανοίγουμε διάπλατα τα παράθυρα. Ειδικά αν πρόκειται για αντικριστά παράθυρα, το ρεύμα που δημιουργείται είναι απολαυστικό.


Ανεμιστήρα, Αγάπη μου!

Να ξεκαθαρίσουμε πως οι ανεμιστήρες, οροφής ή επιδαπέδιοι, δεν ρίχνουν τη θερμοκρασία. Ωστόσο δημιουργούν αίσθηση δροσιάς, μειώνοντας έτσι τη χρήση του κλιματιστικού. Αξίζει να τους χρησιμοποιούμε έξυπνα, για παράδειγμα σε συνδυασμό με ανοιχτά παράθυρα ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα. Επιπλέον, όταν λειτουργούν ταυτόχρονα με το κλιματιστικό, μας επιτρέπουν να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία σε υψηλότερα επίπεδα, επιτυγχάνοντας δροσερή αίσθηση αλλά με μικρότερη κατανάλωση.

Kαύσωνες

Σκίαση: Η Παλιά Σοφία των Μεσογειακών Χωρών

«Ό,τι δεν αφήνεις να μπει, δεν χρειάζεται να το απομακρύνεις». Η κατάλληλη σκίαση παραμένει μια απλή και αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης, αφού μπορεί να μειώσει έως και 14% την ενέργεια που θα χρειαζόμασταν για ψύξη. Κουρτίνες, τέντες, παντζούρια, σκίαστρα, περσίδες: όλες αυτές οι λύσεις περιορίζουν τη θερμότητα που εισέρχεται στο σπίτι και διατηρούν τη δροσιά.

Κλιματιστικά: Με Μέτρο και Συνείδηση

Εκείνες όμως τις ημέρες που η ζέστη είναι εξαντλητική έως επικίνδυνη, δεν σνομπάρουμε καθόλου τα κλιματιστικά. Ας έχουμε, όμως, κατά νου πως καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Επιπλέον, ένα κλιματιστικό που λειτουργεί 8 ώρες/ημέρα παράγει περίπου 140 κιλά CO₂ (όσο μια αεροπορική πτήση 100 λεπτών) ενώ οι ψυκτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συχνά έχουν πάνω από 2.000 φορές μεγαλύτερο δυναμικό θέρμανσης από το CO₂.

Καύσωνες
Αν λοιπόν θέλουμε να τα χρησιμοποιούμε σωστά, οικολογικά και οικονομικά, κατ’ αρχάς λαμβάνουμε υπόψη πως η ισχύς του κλιματιστικού πρέπει να αντιστοιχεί στο μέγεθος του χώρου και πως η τοποθέτησή του σε σκιερό σημείο, χωρίς άμεση ηλιακή έκθεση, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση έως και 25%. Ιδανικά ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία γύρω στους 24 °C (και με διαφορά σε σχέση με τον εξωτερικό χώρο κάτω των 8 °C) και οπωσδήποτε κλείνουμε καλά όλα τα παράθυρα. Γενικά προτιμούμε τη σταθερή λειτουργία τους σε μέση θερμοκρασία αντί των συνεχών on/off. Τέλος, φροντίζουμε για τη σωστή συντήρησή τους και τον καθαρισμό των φίλτρων, κάτι που παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόδοση και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας.

Καύσωνες
Μικρές Παρεμβάσεις με Μεγάλη Σημασία

Μοιάζουν ασήμαντα αλλά μπορεί να κάνουν τη διαφορά:

Αντιμετωπίζουμε τις διαρροές κρύου και τις εισροές θερμού αέρα μονώνοντας πόρτες και παράθυρα με απλά υλικά: αυτοκόλλητες ταινίες, ελαστικά στεγανοποίησης ή ακόμη και χειροποίητες κατασκευές (δείτε εδώ οι DIYτύποι). Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να μειώσουμε το κόστος ψύξης κατά μέσο όρο μέχρι και 15%.

«Πρασινίζουμε» το σπίτι μας στην κυριολεξία: φυτά στο μπαλκόνι, στην ταράτσα ή κοντά στα παράθυρα συμβάλλουν στη δημιουργία μικροκλίματος και ρίχνουν τη θερμοκρασία. Παράλληλα, ομορφαίνουν τον χώρο και προάγουν την ψυχική μας ευεξία.

Αλλάζουμε τις λάμπες πυρακτώσεως που μετατρέπουν μέρος της ενέργειας σε θερμική με λάμπες led που δεν παράγουν καθόλου θερμότητα. Σε κάθε περίπτωση, κλείνουμε τα φώτα και τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε, ενώ αποφεύγουμε τη χρήση του φούρνου τις πολύ ζεστές μέρες για ευνόητους λόγους.

Καύσωνες
Ψηφίζουμε Λευκό

Στην Ελλάδα, το λευκό είναι σήμα κατατεθέν: αντανακλά το ηλιακό φως περιορίζοντας την απορρόφηση θερμότητας. Γι’ αυτό άλλωστε στα νησιά μας το λευκό υπερτερεί. Επιλέγουμε, λοιπόν, ανοιχτά χρώματα για εξωτερικούς τοίχους, δάπεδα ταράτσας, κουρτίνες, τέντες και σκίαστρα, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και για την πρακτικότητα και την προστασία από τη ζέστη. 

Με το καλοκαίρι να «καίει» όλο και περισσότερο, ας μην ξεχνάμε τη σοφία και την αποτελεσματικότητα που κρύβεται στις δοκιμασμένες συνήθειες και στη λογική «το λιγότερο είναι περισσότερο». Λέμε ναι σε εύκολες, οικονομικές και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις για πιο δροσερό σπίτι και πιο καθαρή συνείδηση.


Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

COP30 | Ακόμα Μπορούμε;

Λέμε Ναι στους Καφέ Κάδους και στην Κομποστοποίηση!

#BraveNewReuse: Η Δύναμη της Επαναχρησιμοποίησης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Συντάκτρια | Thunder Road
Συντάκτρια | Thunder Road

H Μαρία Σπανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα τριών παιδιών, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Οικ. Επιστήμης) και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας (Πιάνο). Την κέρδισε η μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά. Αγαπά τους ήχους, τις παύσεις, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα βαμβακερά σεντόνια. Προτιμά τις ανατολές από τα ηλιοβασιλέματα, το τσάι αντί του καφέ και στο μεγάλο δίλημμα «κιθαρίστας ή ντράμερ» διαλέγει «μπασίστας».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+