Απολαμβάνουμε με Ασφάλεια Επιλέγοντας Κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ

Responsible Wine Consumption

Δείπνο σε ένα εξαιρετικής αισθητικής εστιατόριο, μέσα σε ένα μουσείο σε κεντρικό σημείο του Ντίσελντορφ, συνοδευόμενο με κρασιά ΠΟΠ Νάουσας και ΠΓΕ Μακεδονίας από τον Αγροτικό Αμπελουργικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό ΒΑΕΝΙ Νάουσας. Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον, που γίνεται ακόμα καλύτερο όταν μαθαίνουμε πως το συγκεκριμένο δείπνο εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα με σκοπό την υπεύθυνη κατανάλωση κρασιού. Τι σημαίνει αυτό;

Το πρόγραμμα Responsible Wine Consumption αποτελεί μια τριετή καμπάνια ενημέρωσης με θέμα την υπεύθυνη κατανάλωση οίνου και δράσεις στην Ελλάδα και στη Γερμανία, που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. Στόχος είναι η προώθηση του μηνύματος για την υπεύθυνη κατανάλωση οίνου τόσο ως προς την ποσότητα όσο και προς την ποιότητα αυτού που καταναλώνουμε.

Εκτός από τη συμμετοχή στην έκθεση Prowein 2023, το συγκεκριμένο διάστημα, 19-21 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν δύο επαγγελματικά δείπνα με δημοσιογράφους και επαγγελματίες από τον χώρο του κρασιού, με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με την υπεύθυνη κατανάλωση οίνου. Επίσης, έγινε συζήτηση σχετικά με το ευρωπαϊκό καθεστώς των οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), των ιδιαιτεροτήτων και των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους. Επίσης, πραγματοποιήθηκε γευστική δοκιμή ευρωπαϊκών οίνων ποιότητας ΠΟΠ και ΠΓΕ από τον Αγροτικό Αμπελουργικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό ΒΑΕΝΙ Νάουσας, τον δικαιούχο φορέα του προγράμματος.

Responsible Wine Consumption

Πίνουμε Υπεύθυνα, Απολαμβάνουμε με Ασφάλεια

Η υπεύθυνη κατανάλωση οίνου δεν καθορίζεται μόνο από τον όγκο, αλλά και από τη συχνότητα της κατανάλωσης. Δεν ξεχνάμε ότι το πότε, το πώς και το πόσο αλκοόλ καταναλώνουμε επηρεάζει και τους γύρω μας. Όταν πίνουμε υπεύθυνα, απολαμβάνουμε με ασφάλεια. Αυτός είναι και ο στόχος συνολικά του προγράμματος.

Responsible Wine ConsumptionΟ Αγροτικός Αμπελουργικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός ΒΑΕΝΙ Νάουσας, δεσμευόμενος να παρέχει ενημέρωση στο καταναλωτικό κοινό σχετικά με την υπεύθυνη κατανάλωση οίνου, επικεντρώνει τις προσπάθειές του στο να κάνει γνωστές τόσο την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ, που αφορά κυρίως την ποσότητα, όσο και την επιβλαβή κατανάλωση οίνων αγνώστου προελεύσεως. Ταυτόχρονα, να αναδείξει τους οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ, την ποιότητα, τη φήμη και τα χαρακτηριστικά τους.

Είναι απλό. Πίνουμε με στόχο την ευχαρίστηση και αυτό επιτυγχάνεται διατηρώντας πάντα το μέτρο. Δεν καταναλώνουμε αλκοόλ όταν πρόκειται να οδηγήσουμε ή να κάνουμε κάποια δραστηριότητα κατά την οποία υπάρχει η πιθανότητα να προκληθούν ατυχήματα. Κανονίζουμε πριν από την έξοδό μας ποιος θα είναι ο «οδηγός της επιστροφής». Με αυτόν τον τρόπο μπορεί η παρέα να πιει και να διασκεδάσει ανέμελα. Διαφορετικά, ενημερωνόμαστε για τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς ή χρησιμοποιούμε ταξί.

Δεν συνιστάται η κατανάλωση αλκοόλ σε ανήλικους και σε εγκύους, σε άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ή έχουν υποκείμενα νοσήματα προτού συμβουλευτούν τον γιατρό τους. Πίνουμε πάντα με γεμάτο στομάχι ή συνοδεύουμε το κρασί μας με ένα ελαφρύ γεύμα. Πίνουμε αργά το κρασί μας. Με αυτόν τον τρόπο το απολαμβάνουμε για περισσότερη ώρα και βοηθάμε τον οργανισμό μας να απορροφήσει την ποσότητα του αλκοόλ που του δίνουμε.

Πίνουμε νερό παράλληλα με το ποτό. Το αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα μας και το νερό βοηθάει ώστε να περιορίσουμε τις δυσάρεστες συνέπειες της αφυδάτωσης.

Τα έχουμε ξανακούσει; Το πιο πιθανό είναι πως ναι, είναι γνωστοί οι παραπάνω κανόνες. Όμως πόσο συχνά παραβιάζονται; Συχνά με ολέθρια αποτελέσματα. Γι’ αυτό, η υπεύθυνη κατανάλωση αποτελεί μονόδρομο.

Το χύμα δεν έχει ετικέτα και έτσι ο καταναλωτής δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ σημαντικά στοιχεία, όπως τον παραγωγό, την προέλευση της πρώτης ύλης, την ποικιλιακή σύνθεση του κρασιού, τη σοδειά, το έτος εμφιάλωσης και άλλα στοιχεία, τα οποία συντελούν στην υπεύθυνη κατανάλωση

Γιατί να Επιλέξουμε Επώνυμο Κρασί

Η κατανάλωση χύμα κρασιού άγνωστης προέλευσης είναι επικίνδυνη τόσο για την υγεία μας όσο και για την οικονομία. Σε αντίθεση με το επώνυμο κρασί, το χύμα δεν έχει ετικέτα και έτσι ο καταναλωτής δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ σημαντικά στοιχεία, όπως τον παραγωγό, την προέλευση της πρώτης ύλης, την ποικιλιακή σύνθεση του κρασιού, τη σοδειά, το έτος εμφιάλωσης και άλλα στοιχεία, τα οποία συντελούν στην υπεύθυνη κατανάλωση.

Η έλλειψη τυποποίησης προϋποθέτει και την έλλειψη πληροφοριών για τη διαδικασία παραγωγής και αποθήκευσης. Το χύμα κρασί είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένο σε αλλοιώσεις, καθώς δεν υπόκειται στους απαραίτητους ελέγχους για την ασφάλεια και την ποιότητά του, όπως οι τυποποιημένοι οίνοι.

Responsible Wine Consumption

Επίσης, οι οίνοι άγνωστης προέλευσης ενδέχεται να περιέχουν τεχνητές χρωστικές ή αρωματικές ουσίες και άγνωστη ποσότητα θειωδών, σε αντίθεση με τα επώνυμα κρασιά, που αναφέρουν τέτοιου είδους πληροφορίες στην ετικέτα τους. Επιπλέον, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, το χύμα κρασί κυκλοφορεί αφορολόγητο, οπότε οι συνέπειες της κατανάλωσης κρασιού άγνωστης προέλευσης είναι επιζήμιες και για την οικονομία της χώρας.

Η Ποιότητα των Ευρωπαϊκών Κρασιών ΠΟΠ και ΠΓΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ένα αυστηρό πλαίσιο στον τομέα της παραγωγής οίνου. Έτσι, μέσα από ειδικές σημάνσεις και κανονισμούς που διαφυλάττουν τη μέγιστη δυνατή ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, οι ευρωπαϊκοί οίνοι συνεχίζουν να κατέχουν την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών παγκοσμίως, σε μια αγορά που κάθε χρόνο μεγαλώνει.

Η πολιτική της ΕΕ για την ποιότητα αποσκοπεί στην προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων οίνων, με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση, καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία. Οι ονομασίες προϊόντων συνοδεύονται από «γεωγραφική ένδειξη» (ΓΕ) εάν έχουν ειδικό δεσμό με τον τόπο στον οποίο παράγονται.

Η αναγνώριση των ΓΕ δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να διακρίνουν τα προϊόντα ποιότητας και έτσι να αποκτούν σχέση εμπιστοσύνης, ενώ παράλληλα βοηθά τους παραγωγούς στην καλύτερη διάθεση των οίνων τους στην αγορά. Το σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ προστατεύει τις ονομασίες των προϊόντων που προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές και έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες ή χαίρουν φήμης που συνδέεται με την περιοχή παραγωγής.

Η πολιτική της ΕΕ για την ποιότητα αποσκοπεί στην προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων οίνων, με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών.

Οι διαφορές μεταξύ των ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και των ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) σχετίζονται κυρίως με την ποσότητα της πρώτης ύλης που πρέπει να προέρχεται από την περιοχή ή στο κατά πόσο η διαδικασία παραγωγής πραγματοποιείται εντός της συγκεκριμένης περιοχής. Οι οίνοι που κυκλοφορούν με την ένδειξη ΠΟΠ πρέπει να είναι επώνυμοι, να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, να πληρούν αυστηρά κριτήρια ποιότητας και να συμφωνούν με μια σειρά από προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την ποιότητά τους.

Θα πρέπει να προέρχονται από οριοθετημένη αμπελουργική ζώνη, έτσι όπως ορίζει η νομοθεσία, και να φέρουν το όνομα αυτής στην ετικέτα τους. Οι ποικιλίες από τις οποίες παράγονται πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στις κλιματικές και τις εδαφικές συνθήκες της περιοχής όπου καλλιεργούνται. Τα αμπέλια πρέπει να δίνουν καλής ποιότητας πρώτη ύλη και να ωριμάζουν σε συνθήκες που αξιοποιούν σωστά τα χαρακτηριστικά τους. Επιπλέον, ο τρόπος οινοποίησης θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό οι οίνοι ΠΟΠ να έχουν τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος της περιοχής από την οποία προέρχονται, κάτι που κρίνεται από αρμόδια επιτροπή.

Responsible Wine Consumption

Στην κατηγορία των οίνων ΠΓΕ περιλαμβάνονται οι «Τοπικοί Οίνοι» και οι «Οίνοι Ονομασίας κατά Παράδοση». Η εισαγωγή της ένδειξης ΠΓΕ στην Ελλάδα είχε ως στόχο την ενίσχυση και τη διάδοση της ποιότητας και της αυθεντικότητας οίνων από ορισμένες γεωγραφικές περιοχές. Η ένδειξη ΠΓΕ χαρακτηρίζει τους οίνους των οποίων η ποιότητα, η φήμη ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό προέρχεται από μια συγκεκριμένη περιοχή.

Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται και η βασικότερη από αυτές είναι ότι τουλάχιστον ένα από τα στάδια παραγωγής των οίνων ΠΓΕ να πραγματοποιείται σε μια καθορισμένη γεωγραφική περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το 85% των χρησιμοποιούμενων σταφυλιών πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από τη γεωγραφική περιοχή στην οποία παράγεται ο οίνος.

Οι παραγωγοί του κρασιού ολοένα και περισσότερο αναβαθμίζουν την ποιότητα του κρασιού που μας προσφέρουν. Μένει κι εμείς, ως καταναλωτές, να επιβραβεύσουμε αυτή την προσπάθεια καταναλώνοντας υπεύθυνα. Επιλέγοντας επώνυμα κρασιά που διασφαλίζουν γεύση και ποιότητα. Πάντα με μέτρο, πάντα με σκοπό την ευχαρίστηση.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Τα Ασύρτικα της Στεριάς

Βασιλική Γεροβασιλείου: «Η Ουσία του Κρασιού Είναι να Μοιράζεσαι, να Περνάς Ωραία»

10 Πρόσωπα | 10 Τεύχη Carpe Vinum

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+